Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός – Εκλογές 17ης Ιουνίου


Του Σταύρου Τασιόπουλου

Το σαρκοβόρο και “ορθολογικό” καπιταλιστικό σύστημα της οικονομίας της αγοράς και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (Συνθήκη Μάαστριχτ, Σένγκεν κλπ.) όπου δομείται μια συνεχής κρίση με διάφορα πρόσωπα (χρηματοπιστωτική, πετρελαϊκή-ενεργειακή, νομισματική, πολιτισμική, θεσμών και αξιών) έχει κυρίως μια προοπτική : τη μεταβολή του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων, μεταλλάσσοντας τους θεσμούς προόδου των τελευταίων 200 ετών.

Έτσι το διεθνές μεγάλο κεφάλαιο, που έχει ονόματα και διευθύνσεις ( από τα golden boys της Wall Street, μέχρι τις κολοσσιαίες πολυεθνικές και τους δισεκατομμυριούχους που ζητούν να τους φορολογήσουν κι άλλο – γελάστε ελεύθερα) σαν το σαράκι τρώει και αλλοτριώνει κάθε έννοια ανθρωπιάς και κοινωνικότητας και μεταλλάσσει τους ανθρώπους σε εγωκεντρικά όντα με μόνο σκοπό τον “πλούτο”, την “καταξίωση” και την “ευδαιμονία”. Αυτό σε μια κοινωνία - αρένα με καλλιέργεια της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο και αλληλοεξόντωση στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας από το σχολείο μέχρι την αναζήτηση εργασίας και τη διαβίωση. ...
Ύστερα είτε δραχμή και σταθερές ισοτιμίες, είτε ευρώ και ρύθμιση , είτε όποια άλλη πρόταση θα αποκτήσει νόημα μόνο αν εμείς ως λαός είμαστε υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και όχι να μας κάνουν κουμάντο αυτοί που μας εξαθλιώνουν. Μόνο αν μας δουν ενωμένους μια γροθιά θα μας υπολογίζουν οι ξένες δυνάμεις και οι αγορές, αν δουν πολιτική ηγεσία και εκφραστές που έχουν το λαό μαζί τους και όχι να τους παίρνουν με τα γιαούρτια θα αντιληφθούν πως έχουν στιβαρές ηγεσίες ως συνομιλητές.
Ακόμη και σε αυτό το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό σύστημα που είναι κοινό δεδομένο η ύπαρξη ανισοτήτων, η υποκειμενική διάσταση του δικαίου και της δικαιοσύνης, η δομική διαφθορά και η εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής οφείλουμε όποιος και όποια πιστεύει ότι: αυτό είναι λάθος να κινηθούμε προς την υλοποίηση μιας σειράς έστω μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν και να αποκτήσουν αισιοδοξία και δυνατότητες ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας με έμφαση στη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Παρακάτω μερικές προτάσεις όπου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ φαντάζει ως η πιο έμπιστη πολιτική δύναμη για την επίτευξή τους:

Συνταγματική κατοχύρωση ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ.

Μείωση ΦΠΑ και τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης

Έκτακτος φόρος στις 100 πιο κερδοφόρες εταιρείες και επιχειρήσεις και στην περιουσία της εκκλησίας

Συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγωγών για προμήθεια προϊόντων προς τους καταναλωτές και κατάργηση μεσαζόντων με ευθύνη να αναλαμβάνει το κράτος.

Καμία έκτακτη φορολόγηση σε εισοδήματα κάτω των 12000 ευρώ, (σε ανέργους, σε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες)

Τιμωρία με κατάσχεση περιουσίας και απόλυση σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, εφοριακούς και κάθε δημόσιο λειτουργό

Αξιοποίηση περιουσίας πανεπιστημίων και όλα τα έσοδα στη φοιτητική μέριμνα και την έρευνα και όχι σε διαφόρων ειδών επενδύσεις – Συνταγματική κατοχύρωση παροχής κατώτερου ορίου χρημάτων για την παιδεία.

Μετατροπή του ΟΠΑΠ σε μη κερδοσκοπική οργάνωση με διανομή των κερδών σε υγεία και ασφάλιση ανήμπορων και φτωχών.

Θεσμοθέτηση ορίου φτώχειας με τα πρότυπα και της μετρήσεις της ΕΕ και όριο τουλάχιστον στα 12000 ευρώ
Συνταγματική κατοχύρωση παροχής των κατώτερων ορίων διαβίωσης με βάσει τα αδιαμφισβήτητα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα για τη λήψη των απαραίτητων για ένα υγιές άτομο.

Αξιοποίηση όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και όσων ανήκουν σε κράτος και ιδιώτες αλλά έχουν αφεθεί με τη στέγαση σε αυτά και την κάλυψη (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση) όλων των αστέγων και όσων δεν έχουν ποιοτικές κατοικίες. 

Έτσι λοιπόν προκύπτει ένα ενωτικό κοινωνικό μέτωπο κάτω από στόχους κοινά αποδεκτούς με ανθρωπιά, λογική, δικαιοσύνη, με δημιουργία παραγωγικής βάσης. 

Κανένα κόμμα δεν έχει το αλάθητο ούτε λευκές επιταγές και επίσης κανένα κόμμα δεν υπογράφει συμβόλαιο, η πολιτική εξάλλου δεν είναι απλές συμβάσεις έργου και τα κόμματα δεν είναι απλά νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Για αυτό η δημοκρατία ως πολίτευμα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή και έλεγχο της εξουσίας από τους πολίτες. Άρα στην οργάνωση και λειτουργία ενός ενωτικού κοινωνικού μετώπου να μπουν μπροστά πολίτες, έντιμοι ακαδημαϊκοί και όσοι έντιμοι βουλευτές και πολιτικοί έχουν βίο και συνείδηση καθαρή.
Για αυτό λοιπόν οι εκλογές είναι το έναυσμα και η αποτύπωση της θέλησης για μια κατεύθυνση, όπου απέναντι του το σύστημα της διαπλοκής θα έχει πολίτες ενωμένους και συγκροτημένους να διεκδικούν την εξουσία, ώστε να δομηθεί στην πράξη η ανανέωση, όχι από επαγγελματίες ανανεωτές και επαναστάτες.

Μια νέα ελπίδα κοινωνικής αναγέννησης αρχίζει να πλανάται πάνω από τη χώρα μας, ας βρέξει λοιπόν να καθαρίσει το τοπίο, όπου μια ισχυρή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αιχμή του δόρατος της δημοκρατικής φωνής του λαού μας θα φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης και όχι εκτός όπως μας οδηγούν τα κόμματα του Μνημονίου. Μια ανατροπή από τα κάτω από μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης αρχίζει και σιγοβράζει, για μια δομική σύγκρουση με όσα στερούν από την νεολαία την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στις εκλογές αυτές έχουν τεθεί πολλά ψευδεπίγραφα διλλήμματα από τους θιασώτες και τιμητές ενός συστήματος 40 ετών, το πραγματικό όμως είναι μονάχα ένα Θέλουμε ή όχι να ζήσουμε ως άνθρωποι; 

Ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη και τον επανακαθορισμό των κομματικών συσχετισμών οι αδιάλλακτοι , θυμήθηκαν ξανά το διάλογο. Στις 17 Ιουνίου τίθεται η ευκαιρία ώστε να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα. Τώρα είναι η αρχή μιας άλλης πορείας που και αξίζει να διαλέξουμε και να διαμορφώσουμε, για μια δημιουργική ανασυγκρότηση της ζωής, της πολιτικής, της οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες, όλο αυτό το δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας, με τις απαραίτητες θεσμικές και κυρίως πολιτικές αλλαγές.
Ναι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός !!!

Τασιόπουλος Σταύρος,  (για τους νέους της Πολιτικής Κίνησης - αλληλεγγύη)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – αλληλεγγύη

Εμείς που αποχωρήσαμε από το Άρμα Πολιτών μαζί και με πολίτες που μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού συνεργαστήκαμε πολιτικά και εκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ , συμμετέχουμε πλέον ως κομμάτι κι εμείς (με επί κεφαλής τον Στάθη Παναγούλη) αυτού του πολιτικού φορέα, για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος για την δημιουργική ανασυγκρότηση και έξοδο από την κρίση, με αφετηρία την νίκη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.