Με τις έξωθεν πιέσεις να είναι ασφυκτικές, η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση μέτρων. Διαβάστε αναλυτικά για περικοπές που προωθούνται με αναδρομική ισχύ
Εφαρμογή μέτρων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το φθινόπωρο σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον χρόνο να πιέζει για την εξεύρεση 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους" παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων.
Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους.
Προβλέπει ακόμα δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Όπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο. ...
Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι από χθες Πέμπτη ξεκίνησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.
Στόχος είναι να διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Νωρίτερα το πλαφόν στις συντάξεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έρθουν νωρίτερα για εφαρμογή εντός του έτους ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων από όλα τα ταμεία και οι περικοπές των αποδοχών από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του "ψαλιδίσματος" των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας για ανάληψη άμεσης δημοσιονομικής δράσης εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
Πάντως το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα έχουν τυχόν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, το χαμήλωμα του πήχη για το πλαφόν στα 2.000 ευρώ και το μαχαίρι στα επιδόματα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να "απαλύνει" όσο είναι δυνατόν τις σχετικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο το πλαφόν για τις συντάξεις να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ από 2.000-2.200 ευρώ, και οι περικοπές να ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έναντι των 1.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος του "ήπιου" σεναρίου και να αναζητήσει τυχόν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό.
Ωστόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγιο για ανεδαφικό σενάριο καθώς όπως λένε θα αφαιρέσει από το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα απορριφθεί από την τρόικα.
Συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια
Υπό την πίεση της τρόικας και για να εξοικονομηθούν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται το ενδεχόμενο της επίσπευσης των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από το 2015, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.
Το ίδιο θα συμβεί και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ύψους των αποδοχών.
Οι μεγάλοι χαμένοι από τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ασφαλισμένοι με υπηρεσία κάτω από 35 έτη (κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία).
Από 468 μέχρι 1.872 ευρώ οι περικοπές αξιωματούχων
Ως δείγμα γραφής προς την τρόικα για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε περιστολές στις δημόσιες δαπάνες και σε μια κίνηση πολιτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση προχωρεί σε μειώσεις στις απολαβές κυβερνητικών αξιωματούχων και του προεδρείου της Βουλής από 468 μέχρι 1.872 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα μειώνει από 10% μέχρι 25% τα μισθώματα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
Επίκειται και απόφαση για περικοπές στις αποδοχές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η λίστα Χατζηδάκη στην τρόικα
Λίστα με τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών παρέδωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, στη λίστα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, η οποία, πάντως, προϋποθέτει και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.
Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνάντηση
Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να οριστικοποιηθούν κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τριμερούς ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία που εξέτασαν.
Όπως διαμήνυσαν όμως, η τήρηση των συμφωνηθέντων πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, ενώ προτίθεται να θέσει θέματα αναθεώρησης του Μνημονίου, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι συναντήσεων, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση έτσι ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε τροχιά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εκτός κάμερας, τόνισε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν την Πέμπτη σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα.
Στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών τέθηκαν η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, περικοπή μέχρι και 40% στα εφάπαξ, πλαφόν 1.500 ευρω σε ετήσια βάση στις δαπάνες φάρμακων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πλαφόν ανώτατης σύνταξης 2.400 ευρώ και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.
Εξετάζεται επίσης αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας από το 65ο που ισχύει σήμερα. (skai)
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.