Γράφει ο Δευκαλίων
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ρόλο που έχει παίξει στην διαχείριση της ευρύτερης κρίσης χρέους, καθώς και Ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, η ΕΚΤ. Η θέση μας πάντα αιρετική αλλά ταυτόχρονα απόλυτα τεκμηριωμένη.
Παρά την κρατούσα θέση για περιορισμένη κυκλοφορία χρήματος από την ΕΚΤ, εμείς αποδείξαμε με πραγματικά στοιχεία ότι η ΕΚΤ κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια της κρίσης περισσότερο χρήμα από την FED. Εφάρμοσε δηλαδή σε μεγαλύτερη κλίμακα την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing).
Τα συμπεράσματα άσχημα. Η ΕΚΤ παρά την μεγαλύτερη κυκλοφορία χρήματος δεν πέτυχε, σε συνδυασμό με τις πολιτική που άσκησε η ΕΕ, να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Η ύφεση έρχεται και μαζί με αυτήν και μία ακόμα μεγαλύτερη κρίση στο σήριαλ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που άρχισε τον Αύγουστο του 2007.
Τα δύο πρώτα στάδια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που άρχισε τον Αύγουστο του 2007, τα έχουμε αναφέρει και μελετήσει κατά κόρον. Η κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μετεξέλιξή της σε παγκόσμια κρίση χρέους δεν έχουν κάνει τον κύκλο τους. Οι πληγές που προκάλεσαν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και στην διαχείριση του χρέους ανεπτυγμένων χωρών ακόμα χαίνουν. Και οδεύουμε στην Τρίτη φάση της κρίσης. Σε μία παγκόσμια ύφεση που θα σαρώσει τα πάντα.
Πολεμικές περιπέτειες, ανατιμήσεις των πολύτιμων μετάλλων που θα θεραπεύσουν το έλλειμμα οικονομικών υπερδυνάμεων και μετοχοποιήσεις κεντρικών τραπεζών (π.χ. ΕΚΤ) θα είναι κάποιες από τις πολιτικές λύσεις που θα...
υιοθετηθούν προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση. Όμως θα είναι ημίμετρα. Η λύση είναι μία και αυτήν θα επιβάλει η ιστορική πραγματικότητα.
Η καταστροφή ενός μεγάλου ποσοστού του παγκόσμιου πλούτου.
Πώς θα γίνει αυτό;
Τα απλά πράγματα είναι σοφά και έτσι θα τα παρουσιάσουμε.
Κατά το χρονικό διάστημα 2000-2007 ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 55 τρις δολάρια. Σημαντικό μέρος ή το σύνολο αυτού του παγκόσμιου πλούτου θα καταστραφεί για να ξεκινήσει και πάλι η αναπτυξιακή πορεία που θα τον αποκαταστήσει. Και αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχει και το κακό που μιλάει για ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του παγκόσμιου πλούτου.
Σε όσους διαφωνούν με τα παραπάνω θα αναφέρουμε ένα απλό παράδειγμα. Είπαμε, τα απλά πράγματα είναι και σοφά.
Στην παραπάνω αύξηση του παγκόσμιου πλούτου συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση της τιμής των ακινήτων.
Που βρίσκονται σήμερα οι τιμές των ακινήτων;
Έχουν καταβαραθρωθεί. Να ένα πολύ απλό αλλά απόλυτα πειστικό παράδειγμα.
Στην πεμπτουσία αυτού του παραδείγματος βρίσκεται και η ερμηνεία της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ισχυροί του χρήματος. Δεν επενδύουν σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις και προτιμούν βραχυπρόθεσμες. Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Δεν γνωρίζουν πόσο και σε ποιο τμήμα της πραγματικής οικονομίας θα μειωθούν οι αξίες και γι’ αυτό προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις από τις οποίες μπορούν να αποσυρθούν είτε με μικρά κέρδη, είτε με απώλειες, αλλά μπορούν να αποχωρίσουν γρήγορα. Φοβούνται το επόμενο μεγάλο χτύπημα της κρίσης.
Και επειδή οι ισχυροί του χρήματος σκέφτονται συνήθως πάντα απλά και γρήγορα, επενδύουν σε ομόλογα οικονομικών υπερδυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία κ.λπ.) σε πολύτιμα μέταλλα και μετοχές ισχυρών εταιρειών. Αν παρ’ ελπίδα αυτές οι επενδύσεις τους γίνουν αρνητικές, θα αποχωρίσουν πολύ γρήγορα πουλώντας στις χρηματαγορές και θα στραφούν στο ισχυρό νόμισμα εκείνης της συγκυρίας, που θα είναι όπως και σήμερα μάλλον το δολάριο. Είπαμε, οι απλές σκέψεις είναι και οι σοφές σκέψεις!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.