Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΜΕΤΩΠΟ ΜΗΚΟΥΣ 25 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ Στις φλόγες η Χίος - Αρματαγωγό μεταφέρει από τον Πειραιά πυροσβεστικά οχήματα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Αγιος Μάρκος -
 Καρυές Χίου, καίγοντας δασική έκταση, με το πύρινο μέτωπο να φτάνει τα 25 χιλιόμετρα. 
Ενισχύσεις από το Στρατό, με εντολή του υπουργού Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση, μαστιχόδεντρα και πευκοδάσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα χωριά Λιθί, Βέσσα και Ελάτα κάτοικοι εγκατέλειψαν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και το Ναυτικό Κλιμάκιο του Προβατά.
Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, δυσχειραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Στη μάχη με τις φλόγες λαμβάνουν μέρος 50 πυροσβέστες με 17 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες 40 εθελοντές. Επίσης, στο μέτωπο έχουν μεταβεί 10 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, τα οποία, επιχειρούν κατά διαστήματα, καθώς οι άνεμοι καθιστούν δύσκολη την πραγματοποίηση υδροληψιών.
Ήδη μετέβησαν στο νησί άλλα 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα απο Θεσσαλονίκη, ενώ αυτήν την ώρα 10 οχήματα μεταβαίνουν απο το λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής και άλλα 20 οχήματα θα μεταβούν με αρματαγωγό πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων. ...

Ενισχύσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις
Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μεταβαίνει στη Χίο, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Νήσων, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική, που έχει το γενικό συντονισμό, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Επίσης το Υπουργείο ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των αρμόδιων φορέων, διέθεσε στις υπηρεσίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας οκτώ αεροπλάνα (έξι CL-415, δύο CL-2150), ένα ελικόπτερο Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο, ένα αεροπλάνο C-27 για μεταφορά 30 πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη, καθώς και το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού και μέσων του νησιού
Επίσης, αναχωρεί το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Σάμος» μεταφέροντας 20 πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες από την Αθήνα.
Τέλος, σημειώνετα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για τη διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και τα αιτήματα που υποβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές.
Φωτιά και στην Κορινθία
Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιος Χαράλαμπος Κορινθίας.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 14 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο, δέκα εθελοντές, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
ΕΜΥ: Ενισχύεται από αύριο το μελτέμι
Ενισχύεται από αύριο το μελτέμι, με τους ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 και πιθανώς τοπικά τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί εντάσεως 3-5 Μποφόρ.

Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με εξαίρεση κάποιες τοπικές νεφώσεις σε κεντρικά και βόρεια.
Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τρίτη.
Πολύ υψηλός κίνδυνος και αύριο
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για αύριο σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι: Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία), Περιφέρεια Κρήτης, Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Ν. Αιγαίου (Κυκλάδες), Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.