Σχετικό: Μαθήματα δημοκρατίας, σε Βρετανία και Ευρώπη
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε "να παραμείνει επ' αόριστον" στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς οι βρετανικές αρχές αρνούνται να τον αφήσουν να ταξιδέψει στο Κίτο.
"Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο δεν θα του χορηγήσει ασφαλή έξοδο", δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Λόχα (420 χλμ. νότια του Κίτο). Στην περίπτωση αυτή "ο κ. Ασάνζ μπορεί να παραμείνει επ' αόριστον στην πρεσβεία μας", σημείωσε.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, του οποίου η Σουηδία ζητεί την έκδοση για να λογοδοτήσει στη χώρα αυτή για κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.
Δραματική τροπή έχει πάρει το θέμα της αίτησης ασύλου του ιδρυτή του Wikileaks, Julian Assange, παρά τη θετική τελικά απόκριση του Ισημερινού.
Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας που αποκάλυψε χιλιάδες μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ θέλει πάση θυσία να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες. Κι αυτό γιατί, για πολλούς, διαφαίνεται η πρόθεση να πάρει τελικά τον δρόμο για τις ΗΠΑ από εκεί, με τις κατηγορίες στη Σουηδία να παρουσιάζονται σαν μια σκηνοθετημένη αφορμή.
Όταν κατέπεσε δικαστικά το αίτημά του να απορριφθεί η έκδοσή του στη Σουηδία, ο Assange κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, από όπου και αιτήθηκε πολιτικού ασύλου στο λατινοαμερικάνικο κράτος.
Τώρα, δύο μήνες μετά, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ricardo Patino, ανακοίνωσε την αποδοχή του αιτήματος από τη χώρα του, αναταράσσοντας μάλιστα τα διπλωματικά νερά. Ο Patino θεωρεί βάσιμους τους φόβους του Assange ότι ...
η έκδοσή του στη Σουηδία αποτελεί απλώς τα προεόρτια της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί υπό αμφισβητούμενες συνθήκες για τη διαρροή στο διαδίκτυο το 2010 χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση και των Σουηδικών και των Αμερικάνικων αρχών, την ώρα μάλιστα που οι Σουηδοί έχουν κληθεί να αποστείλουν αξιωματούχους τους για να ανακρίνουν τον Assange εντός της πρεσβείας του Ισημερινού, όπως ζητήθηκε από το δικηγόρο του.
Οι Βρετανοί, βέβαια, πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Η επιμονή τους στην τήρηση του νόμου σε ότι αφορά την έκδοση του Assange τους οδήγησε ακόμα και στο να ανακοινώσουν σενάρια επίθεσης στην πρεσβεία και γενικότερης υπονόμευσης της έννοιας της διπλωματικής ασυλίας. Προσπαθούν να βρουν νομικά παράθυρα, ώστε να μπορέσουν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια του Assange να διαφύγει από την πρεσβεία προς το κράτος του Ισημερινού. Ήδη, έξω από την πρεσβεία έχουνε σημειωθεί συμπλοκές ανάμεσα σε υποστηρικτές του Αυστραλιανής υπηκοότητας ιδρυτή του Wikileaks και της Βρετανικής αστυνομίας.
Όλα δείχνουν πως έχουμε μπει σε ένα έντονο διπλωματικό παιχνίδι και είμαστε ακόμα στην αρχή του. Ο Ισημερινός απαντάει πολύ σκληρά στην επιμονή της Βρετανίας και μένει να δούμε αν τις επόμενες μέρες οι Βρετανοί θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε ότι αφορά τις πρεσβείες και τον διπλωματικό κόσμο ή αν ο Assange θα καταφέρει να διαφύγει μέσα σε κάποιον… διπλωματικό σάκο.
Ρωσική αντίδραση
Η Μόσχα έθεσε σήμερα το ερώτημα εάν το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει αβέβαιη παρά το πολιτικό άσυλο που ανακοίνωσε ότι του χορηγεί η κυβέρνηση του Ισημερινού, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων”, ανέφερε το υπουργείο.
Ο Ισημερινός χορήγησε χθες Πέμπτη πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, που έχει καταφύγει στη πρεσβεία του από την 19η Ιουνίου, θεωρώντας ότι η ζωή του θα διατρέξει κίνδυνο, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, αφού εν συνεχεία θα μπορούσε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η Βρετανία είναι “απογοητευμένη” από την απόφαση αυτή, και επιβεβαίωσε οι αρχές της χώρας του έχουν “υποχρέωση” να τον εκδώσουν στη Σουηδία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικαλεστεί ένα νόμο του 1987 που του επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους της Πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στον Ισημερινό.
Όμως η ρωσική διπλωματία επισήμανε ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε “δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα”, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι.
Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.