Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ερβέ Φαλτσιανί: Ο άνθρωπος που έκανε άνω κάτω τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η λίστα του Ερβέ Φαλτσιανί: Η λίστα με τους εχθρούς του είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή με τους φοροφυγάδες καταθέτες της Ελβετίας, που συνταράσσει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί έχει απέναντί του την ελβετική δικαιοσύνη, μία από τις ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο, την HSBC και χιλιάδες «διαπρεπείς» φοροφυγάδες. Ανάμεσα σε αυτούς, ενδέχεται να υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που να σχετίζονται με την Αλ Κάιντα ή ταμεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών. Όμως, ο 40χρονος ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών αποφάσισε να προχωρήσει στη διαρροή της λίστας των ονομάτων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απερισκεψία ή καλά μελετημένο σχέδιο; «Ρομπέν των Δασών» ή εγκληματίας; Τα κίνητρα του Φαλτσιανί για την παράνομη απόκτηση της περιβόητης λίστας, που χρειάστηκε δύο χρόνια μέχρι να κατέβει στο σύνολό της στον υπολογιστή του, παραμένουν μυστήριο.
Ο ιταλογαλλικής καταγωγής Φαλτσιανί συνελήφθη στην Βαρκελώνη τον περασμένο Ιούλιο, σε έναν έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων. Τώρα περιμένει την έκδοσή του στην Ελβετία, όπου πρόκειται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κλοπή προσωπικών δεδομένων, παραβίαση εμπορικών μυστικών και των κανόνων εχεμύθειας των τραπεζών. ...

Ο Φαλτσιανί εργαζόταν επί έξι χρόνια στα κεντρικά της HSBC στη Γενεύη. Είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς ήταν υπεύθυνος για την αναβάθμιση των βάσεων δεδομένων των πελατών της τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2008, ένας άνδρας με το όνομα Ρούμπεν ελ Σιντιάκ διαπραγματευόταν στη Βηρυτό την πώληση πληροφοριών για ονόματα πελατών των ελβετικών τραπεζών. Ήταν ο Φαλτσιανί, που είχε ήδη στην κατοχή του τη λίστα. Η λίστα του Φαλτσιανί έγινε λίστα της Λαγκάρντ με αφορμή μια γκάφα των ελβετικών αρχών. Η Βέρνη ζήτησε από τη γαλλική αστυνομία να ερευνήσει το σπίτι του Φαλτσιανί στη Γαλλία και να της παραδώσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας. Ωστόσο, οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τον φορητό υπολογιστή και το θέμα έγινε υπόθεση της κυβέρνησης Σαρκοζί, με διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου με την Ελβετία. Τελικά το 2010, η Γαλλία έστειλε αντίγραφα της λίστας σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Η Βέρνη τον θεωρεί εγκληματία παρά το γεγονός ότι η λίστα του οδήγησε στην αποκάλυψη χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής και στην ανάκτηση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ανάμεσα στα διάσημα σκάνδαλα που περιείχε η λίστα του Φαλτσιανί ήταν αυτό της κληρονόμου της l'Oréal, Λιλιάν Μπετανκούρ, ενώ η Ιταλία κατάφερε να ανακτήσει 570 εκατομμύρια ευρώ από φοροφυγάδες, όπως ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Valentino.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί έκλεψε το 2007 τα δεδομένα με δεκάδες χιλιάδες ονόματα μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC. Προς το τέλος του 2008, αρχή 2009, χάνονται τα ίχνη του. Στη συνέχεια, ξεκινά κρούσεις προς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να τους πουλήσει τα πολύτιμα στοιχεία με τους Ευρωπαίους φοροφυγάδες. Κατά πληροφορίες, CD με 1.991 –κατ’ άλλους 2.650- Ελληνες μεγαλοκαταθέτες προτάθηκε από τον Φαλτσιανί στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο 2010, έναντι δύο εκατ. ευρώ. Στελέχη της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν τα αγόρασε. Οπως και να ’χει, το 2010 τα έστειλε στην Ελλάδα η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κ. Λαγκάρντ.
Η Γερμανία, η οποία «κυνηγούσε» γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία ύψους 180 δισ. ευρώ, πήρε το CD. Ελέχθη ότι φορολόγησε σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.100 Γερμανούς φοροφυγάδες. Εκτιμάτο μάλιστα ότι μόνον ως προκαταβολή η Ελβετία θα έδιδε στη Γερμανία ποσό 2,8 δισ. δολαρίων και στη συνέχεια θα γινόταν περαιτέρω εκκαθάριση. Μεγάλα κέρδη από τις λίστες Φαλτσιανί είχαν και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες επίσης πήραν τα CD. Συνολικά, εκτιμάται ότι στα CD υπήρχαν τα ονόματα 9.000 Γάλλων, 7.000 Ιταλών, μεταξύ των οποίων πασίγνωστα πρόσωπα, όπως οι Βαλεντίνο και Μπούλγκαρι, 8.000 Γερμανοί, Ελληνες, Λουξεμβούργιοι, Βρετανοί, κ.ο.κ. Χάρη στη λίστα Φαλτσιανί εκτιμάται ότι πάνω από 70 % των μεγαλοκαταθετών προσήλθαν μυστικά στο κάλεσμα της γερμανικής κυβέρνησης και πλήρωσαν τους φόρους τους. Τότε επίσης αναθεωρήθηκαν προς όφελος της Γερμανίας και της Βρετανίας οι συμφωνίες των δύο χωρών με την Ελβετία για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέρρεε ότι οι μη φορολογούμενες ελληνικές καταθέσεις μόνον στην Ελβετία είναι 150 δισ. ευρώ. Το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» είχε κάνει λόγο για 600 δισ. Κάτι, όμως, που θεωρείται υπερβολικό. Άλλοι Έλληνες πολιτικοί παράγοντες έχουν κατά καιρούς μιλήσει για καταθέσεις άνω των 200 δισ… Το 2009, πάντως, σε μια από τις σπανιότατες έρευνες που έγιναν στην Ελβετία από το χρηματομεσιτικό γραφείο Helvea, οι καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων στη χώρα υπολογίστηκαν στα 19,7 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας (BNS), κατά την πάγια πρακτική των Ελβετών, ρίχνει θεαματικά τον αριθμό αυτό στα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια.
(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.