Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Κύπρος πέρασε στην εποχή του μνημονίου [Ομπρός στον δρόμο που χάραξε ο GAP!!!!]


Τα πάνω κάτω έφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και τελικά τα βρήκαν κυβέρνηση και Τρόικα. Εκεί που όλα ήταν αρνητικά, χθες βράδυ επήλθε η συμφωνία και μάλιστα, κατόπιν παραχωρήσεων των δανειστών.

«Εργαζόμαστε ακόμη πολύ σκληρά» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες εάν συμφωνήθηκε Μνημόνιο με την Τρόικα.

"Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία με την Τρόικα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε «εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αυτή είναι η απάντησή μου».

Η δήλωση του Προέδρου έγινε κατά την άφιξή του στο κτίριο Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία επί του ΠΔΠ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο.

Γεγονός το μνημόνιο...

Πάντως, το μνημόνιο είναι γεγονός. Ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την Τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη, ζητήματα, ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με τον διαγνωστικό έλεγχο της Πίμκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με την τρόικα πιστώνεται στις προσπάθειες του Yπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή. Καταλυτικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Ανώτερος Διευθυντής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Στην ατζέντα των ανοικτών κεφαλαίων κυριαρχούσε το θέμα της διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, η αποκρατικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η ΑΤΑ.

Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και απαντούμε στην Τρόικα πως θα πάρει τα λεφτά της. Η πρόταση παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία στην κρατική εταιρεία. Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Η συμφωνία έκλεισε κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης καθώς και άλλων επαφών του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες.

Επίσης συμφωνήθηκε όπως δεν ιδιωτικοποιηθεί η CYTA, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης από το 2014, επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο.

Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.