Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ακόμα ένα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας που πλήττει πολλούς συμπολίτες μας (Vid) - Άγνωστοι έκαναν καυσόξυλα την ελιά του Πλάτωνα

Την "απόγονο" της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά οδό ξερίζωσαν άγνωστοι για να την χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με μαρτυρίες, για καυσόξυλα.

Η ελιά που βρίσκεται κοντά στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είχε καταστραφεί από πρόσκρουση λεωφορείου το 1975. Το ξύλο, τότε, μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο σημείο έμειναν κάποιες ρίζες που έδωσαν και πάλι ζωή.

Η ελιά που ζωντάνεψε και πάλι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ξεριζώθηκε από άστεγους προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα.

Κάτω από το δέντρο ο Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.

Στο μεταξύ με αφορμή το θέμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη, Β’ Αθήνας έκανε την εξής δήλωση:


«Άγνωστοι βάνδαλοι, προχθές το βράδυ, ξερίζωσαν και τα τελευταία υπολείμματα της ιστορικής «ελιάς του Πλάτωνα». Είτε πρόκειται για λαθροϋλοτόμους, είτε πρόκειται  για άλλους που απλώς ήθελαν να «ανοίξουν τον χώρο», ένα είναι το γεγονός. Μια από τις πιο παλιές ελιές στο λεκανοπέδιο δεν υπάρχει πια. ‘Έπεσε  και αυτή απροστάτευτη.

Έστω και τώρα, καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να λάβουν μέτρα, να μελετήσουν το θέμα επιστημονικά και αν είναι δυνατόν να προωθήσουν τη δυνατότητα αναβίωσης της».video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 UpDate: Δεν ήταν η «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» που κλάπηκε τελικά

Τσάμπα έγινε ο κακός χαμός από χθες. Τελικά δεν ήταν η «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» που κλάπηκε αλλά ένας νεκρός κορμός ο οποίος είχε φυτευτεί στη θέση της αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ξεριζώθηκε τον Οκτώβριο του 1976, όταν την χτύπησε λεωφορείο. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλαβε να φυλάξει ότι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό, ο οποίος βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη. Για τον λόγο αυτό, στη θέση της, φυτεύτηκε νεότερο δέντρο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου ο καθένας. Έτσι, ο απονεκρωμένος κορμός ήταν εν τέλει αυτός που κλάπηκε φέτος, προκειμένου να γίνει καυσόξυλα... (spiro)
==========================
  "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.