Γράφει ο Δευκαλίων
Διαβάζω στην σημερινή ειδησεογραφία την είδηση του δανεισμού της Τουρκίας με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο και με πιάνει μελαγχολία.
Συγκεκριμένα η Τουρκία δανείστηκε σήμερα και για 30 χρόνια (ήτοι λήξη το 2043), με spread σε σχέση με το αντίστοιχο αμερικάνικο 201 μβ, η απόδοση 4,95%. Η απόδοση αυτή είναι η μικρότερη στην Τουρκική οικονομική ιστορία!
Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και πριν τρεις μήνες όταν η Τουρκία δανείστηκε για 10 χρόνια (ήτοι λήξη το 2023), με spread σε σχέση με το αντίστοιχο αμερικάνικο 160 μβ, η απόδοση 3,47%.
Εάν κάποιος δεν κατάλαβε, η Τουρκία δανείζεται για 10 και για 30 χρόνια με ιστορικά χαμηλά επιτόκια!
Στην ανακοίνωση πρέπει να προσέξουμε κάτι πολύ σημαντικό. Η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Γιατί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις που αφορούσαν Ελληνικά Ομόλογα η σύγκριση γίνονταν με το αντίστοιχο Γερμανικό. Εκεί βρίσκεται και η λύση του προβλήματος!
Όταν η Τουρκία βρέθηκε στην ίδια οικονομική θέση με την Ελλάδα, δηλαδή χρεοκόπησε, ακολούθησε σε ένα βασικότατο τομέα μια νομισματική πολιτική εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθούν που ακολουθούν στην χώρα μας οι φιλομνημονιακές κυβερνήσεις στην χώρα μας. Τι έκαναν; Για να τονώσουν τις Τουρκικές εξαγωγές αποδέσμευσαν την ισοτιμία της Τουρκικής λίρας από ένα καλάθι ισχυρών νομισμάτων. Η αγορά καθόρισε μόνη της την ισοτιμία και αυτό ήταν! Η οικονομία πήρε μπροστά και όλα άλλαξαν. Φυσικά η απόφαση του μετριοπαθούς ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν να σταματήσει να παίρνει δανεικά από το ΔΝΤ και να το διώξει από την χώρα του, έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο. Όμως η αρχή είχε γίνει από την...
αύξηση των εξαγωγών.
Η συνάρτηση πάρα πολύ απλή. Αύξηση των εξαγωγών σημαίνει Πλεονασματικό Εμπορικό Ισοζύγιο, άρα αποθέματα σε σκληρό ξένο νόμισμα με το οποίο εξοφλήθηκαν τα δάνεια του ΔΝΤ. Η άρνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να πάρει νέα δανεικά και η σταδιακή εξόφληση των παλαιών δανείων κατέστησε εφικτή και την απομάκρυνση από την χώρα του κλιμακίου του ΔΝΤ. Έτσι η Τουρκία ανέπνευσε και ορθοπόδησε. Εύλογα λοιπόν σήμερα η Τουρκία έχει φτάσει να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, οπότε βρίσκει φθηνό χρήμα να συνεχίσει την θυελλώδη αναπτυξιακή της πορεία.
Αντίθετα με την Τουρκία στην πατρίδα μας η οικονομία συνδέθηκε με ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, το ευρώ. Μοιραία και σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Οικονομίας έχανε συνεχώς την τελευταία 10ετία μερίδια αγοράς και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Μοιραία κατάληξη, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό και τραπεζικό πρόβλημα, η σημερινή απαράδεκτη ανθρωπιστικά, οικονομικά και εθνικά κατάσταση.
Εν κατακλείδι η Τουρκική Πολιτικοοικονομική Ελίτ στήριξε την χώρα της στην δύσκολη ώρα και αφού ανασκουμπώθηκε βρήκε την καταλληλότερη και πιο συμφέρουσα λύση. Σε αντίθεση, η Ελληνική Πολιτικοοικονομική ελίτ κρύφτηκε πίσω από την περιβόητη Ευρωπαϊκή προοπτική και δεν έκανε τίποτε για την χώρα. Απλά βρήκε την ευκαιρία και μετέφερε υπό την μορφή του σκληρού νομίσματος τα κεφάλαια της στο εξωτερικό αφήνοντας την χώρα γυμνή σε παραγωγικές δομές και σε οικονομική βάση. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν την αλήθεια δεν πρέπει να φοβόμαστε να την πούμε!
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά και η Ελληνική πολιτικοοικονομική Ελίτ κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από το μνημόνιο. Τεράστιο Λάθος!
Σήμερα που ο ηττημένος Ελληνικός Καπιταλισμός, με την ανοχή όμως της κυβέρνησης Σαμαρά, έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο παρακμής αφού έχει φτάσει να «παίζει» στο Χρηματιστήριο ακόμα και τα τελευταία ιμάτια των χρεοκοπημένων τραπεζών, είναι η ιστορική ευκαιρία για την χώρα!
Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία χώρα απαλλαγμένη από την ξένη οικονομική εξάρτηση και την πιο σάπια κομπραδόρικη αστική τάξη που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα μεγάλο βήμα χρειάζεται να γίνει: Πατριωτική Διακυβέρνηση Άμεσα!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.