Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Προκαλεί τεράστια ερωτήματα το γεγονός ότι σοβαροί και θεσμικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν το θέμα των τραπεζών με τέτοια επιπολαιότητα χωρίς ουσιαστικά να έχουν καταλήξει στο σχεδιασμό (capital.gr)

Πίεση Γ. Στουρνάρα προς τρόικα για ΕΤΕ-Eurobank

Του Σταμάτη Ζαχαρού
Αρνητικά έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα της τρόικας για αντιστροφή του deal της ΕΤΕ με την Eurobank με το αιτιολογικό ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε ολέθριες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο η τρόικα επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει προ δεκαπενθημέρου σε σχέση με την υπό εξέλιξη συγχώνευση, όπως είχε αναφέρει τότε, με εκτενές ρεπορτάζ του, το Capital.gr. Η επικείμενη έλευση της τρόικας αναθερμάνει προφανώς το θέμα, δεδομένου μάλιστα ότι οι πληροφορίες από την πλευρά της τρόικας αναφέρουν ότι θα εμφανιστεί ανυποχώρητη.

Το βασικό επιχείρημα της τρόικας είναι ότι το μέγεθος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είναι τόσο μεγάλο που η απεμπλοκή του δημοσίου και η πώληση σε ιδιώτες θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με λίγα λόγια πιστεύουν ότι θα είναι ευκολότερο να πουληθούν δύο τράπεζες μικρότερου μεγέθους παρά ένας κολοσσός.  Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας θα φτάνει τα 170 δισ. ευρώ, μέγεθος λίγο μικρότερο από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας. ...

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης της συγχώνευσης. Επιχειρεί λοιπόν να μεταπείσει την τρόικα, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο κ. Στουρνάρας και από κύκλους της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταφέρει τελικά να αλλάξει την άποψη των δανειστών.

Αυτό που ελπίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αλλάξει τη ροή των εξελίξεων είναι η αλλαγή των διεθνών συνθηκών σε σχέση με τον αρχικό χρόνο που η τρόικα είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Η αστάθεια που προκαλεί στις αγορές η "άγαρμπη" απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, δεν επιτρέπει νέες αστοχίες. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ματαίωση του deal θα είχε ολέθριες επιπτώσεις τουλάχιστον για την ελληνική αγορά. Εξάλλου, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά και η όποια απόπειρα ακύρωσής τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Εν τω μεταξύ σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν ενστάσεις από την τρόικα για τη συγχώνευση Εθνικής Eurobank δήλωσε πως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά το μέγεθος του νέου τραπεζικού οργανισμού, ενώ συμπλήρωσε «είναι κάτι που το συζητάμε. Πιστεύουμε ότι θα πειστούν».


Πηγή:www.capital.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.