Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η έκθεση της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό στην «ατζέντα» των αρχηγών

Με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να βρίσκεται πρώτο στη «λίστα», συναντώνται, σήμερα στις 18:00, ο πολιτικοί αρχηγοί, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιστροπής (ΚΕΝΕ), η οποία, στην έκθεσή της σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, κ.  Αντώνη Ρουπακιώτη, εκτιμά πως επαρκεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση της ΚΕΝΕ, έκρινε ο νόμος του 1979 είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά εντοπίζονται αντισυνταγματικές διατάξεις, ενώ λόγος γίνεται και για αόριστες αναφορές, μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Στο σημερινό τους «ραντεβού», ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, θα αναζητήσουν συμβιβαστική λύση για το αντιρατσιστικό, χωρίς να λείπουν οι ενδοκυβερνητικές τριβές και διαφωνίες γα το θέμα.
Η Ν.Δ. θεωρεί ότι το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές και είναι ανοικτή σε βελτιώσεις, και το ΠαΣοΚ και τη ΔημΑρ εκτιμούν πως είναι αναγκαία η άμεση κατάθεσης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στη ματαίωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου, προτείνοντας κάποιου είδους συμβιβασμό.
Το πόρισμα της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό...

Επαρκές χαρακτηρίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο - 927/1979 - για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για αοριστία και αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
- «Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου».

- «Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις».

- «Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη ότι «η ποινικοποίηση της διαλαμβανομένης συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής τάξης».
Ακόμη, στις παρατηρήσεις της η ΚΕ.Ν.Ε. αποφαίνεται ότι, πρέπει να υπάρξει αποσαφήνιση ορισμένων διατάξεων και εξειδίκευση εννοιών.

Ειδικότερα, αναφέρει η ΚΕ.Ν.Ε στην γνωμοδότηση της: «Υπάρχουν αόριστες έννοιες όπως π.χ. «παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος...», «κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη θρησκεία», οι οποίες πρέπει είτε με συγκεκριμένους χωριστούς ορισμούς ή στο ίδιο περιεχόμενο των διατάξεων να αποσαφηνισθούν και να εξειδικευθούν ή να αντικατασταθούν ώστε να μην ελλοχεύει κάθε φορά ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν και να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που δεν ήταν στους σκοπούς ούτε της Απόφασης ούτε του εσωτερικού νομοθέτη».

Τέλος, η ΚΕ.Ν.Ε τονίζει την ανάγκη «ιδιαίτερης προσοχής η περίπτωση επιβολής κυρώσεων» σε ό,τι αφορά στην ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων.
Το ΠαΣοΚ
Την έντονη ενόχλησή του εκφράζει το ΠαΣοΚ για την «επίσπευση» της διατύπωσης και την «άμεση δημοσιοποίηση» του πρακτικού της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με ανακοίνωση που εξέδωσε, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Κινήματος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, στην Ιπποκράτους.

Αφού παρατίθενται ορισμένες επισημάνσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ΚΕΝΕ, όπου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πολιτική «δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές», αλλά «από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», το ΠαΣοΚ παραπέμπει για τη συνέχεια του ζητήματος στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, με τη φράση: «Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα».

Κατόπιν αυτού, το ΠαΣοΚ παραθέτει τις ακόλουθες «επιβεβλημένες» επισημάνσεις:
1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη Αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ' αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.


 Έγγραφο «βόμβα» από Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) σε ΣΥΡΙΖΑ!


Ζητεί από την αντιπολίτευση να… αντιδράσει, προκειμένου να μην περάσουν στο νομοσχέδιο όσα έχει αποφασίσει, ως Γενοκτονίες η Ελληνική Βουλή, δηλαδή της Μικράς Ασίας και των Ποντίων

Ενα έγγραφο που ανατρέπει τα δεδομένα στη συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αποκαλύπτει το Real.gr. Πρόκειται για επιστολή της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Ρεπούση ζητεί από την αντιπολίτευση να… αντιδράσει, προκειμένου να μην περάσουν στο νομοσχέδιο όσα έχει αποφασίσει, ως Γενοκτονίες η Ελληνική Βουλή, δηλαδή της Μικράς Ασίας και των Ποντίων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλεί την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινήσει «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να μην «περάσει» η -όπως τη χαρακτηρίζει- «προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου»!

Πηγή: parapolitika.gr

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.