Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ωτασπίδες την Ανάσταση; Σοβαρομιλάμε; ...και όμως είναι μια πρόληψη που αξίζει το κόπο !!!

Η πατροπαράδοτη συνήθεια της ρουκέτας και των εκρήξεων αυτοσχέδιων ή αγοραστών μηχανισμών κρότου – λάμψης, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Ανάστασης σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά μας. Δίνει το ιδιαίτερο χρώμα!!! … αλλά εγκυμονεί και πολλούς σοβαρούς κινδύνους!!! Ο συνηθέστερος και μάλιστα αόρατος τραυματισμός, από τις εκρήξεις είναι το ακουστικό τραύμα που όχι σπάνια μπορεί να αφήσει σοβαρή ακουστική αναπηρία και βασανιστικό επίμονο βουητό στο αυτί. Δεν είναι σπάνιο, ανυποψίαστα παιδάκια να φεύγουν από την Ανάσταση με σοβαρή ακουστική βλάβη. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη. Ας μη φανεί λοιπόν υπερβολή το βράδυ της Ανάστασης τουλάχιστον τα παιδιά να προστατεύουν τα αυτιά τους με ωτασπίδες. Ωτασπίδες προμηθεύεστε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας. Αν ωστόσο εκτεθείτε στο θόρυβο της έκρηξης δεν πρέπει να αδιαφορήσετε. Περισσότερα...
Tί είναι ακουστικό τραύμα;
Ακουστικό τραύμα είναι ένας τραυματισμός στο έσω αυτί, δηλαδή το κύριο όργανο της ακοής από νευρικό ιστό, ο οποίος συνήθως προκαλείται από έκθεση σε θόρυβο μεγάλης έντασης. Αυτός ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από προσβολή ακόμη και μιας φοράς, ιδιαίτερα υψηλής έντασης θορύβου ή με επανειλημμένες προσβολές θορύβου χαμηλότερης έντασης, για μεγάλη χρονική περίοδο. Επίσης τραυματισμοί στο κεφάλι που προκαλούν ρήξη του τυμπανικού υμένα ή κάταγμα στο όργανο της ακοής, μπορεί να οδηγήσουν σε ακουστικό τραύμα. Η τυμπανική μεμβράνη προστατεύει το μέσο και το έσω αυτί από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης προωθεί ακουστικά σήματα προς τον εγκέφαλο με τη μορφή μικρών δονήσεων. Το ακουστικό τραύμα μπορεί να τραυματίσει ή να ...

διακόψει τη συνέχεια της αλυσίδας των οσταρίων (σφύρα, άκμων, αναβολέας) που μεταφέρουν τις δονήσεις στον εγκέφαλο ή να προκαλέσει βλάβη στον νευρικό ιστό στο έσω αυτί, με αποτέλεσμα απώλεια ακοής.
Τύποι ακουστικού τραύματος
Όταν τα συμπτώματα οδηγούν στη διάγνωση του ακουστικού τραύματος, θα πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση αν το ακουστικό τραύμα οφείλεται σε τραυματισμό στο κεφάλι ή στην έκθεση σε θόρυβο μεγάλης έντασης. Αυτό θα προσδιορίσει τη θεραπευτική προσέγγιση. Επίσης ο βαθμός και η βαρύτητα του ακουστικού τραύματος προσδιορίζει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ποιά άτομα είναι υψηλού κινδύνου για ακουστικό τραύμα
  • Άτομα μου εργάζονται σε περιβάλλον βιομηχανικού θορύβου και χειρίζονται μηχανήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Άτομα που ζουν και εργάζονται σε περιβάλλον με υψηλής έντασης θόρυβο, μουσικό ή άλλο, ο οποίος διαρκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Άτομα που συνηθίζουν να παρακολουθούν ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις ήχου ή εργάζονται σε αυτούς τους χώρους.
  • Σκοπευτές, κυνηγοί και γενικά άνθρωποι που χρησιμοποιούν όπλα χωρίς ωτασπίδες
  • Άνθρωποι που τυχαία εκτίθενται σε εκπυρσοκροτήσεις όπλων, δυναμίτιδας, μπουρλότων, βαρελότων, ρουκετών και άλλων εξαιρετικά δυνατών ήχων από πολύ κοντά και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ωτοασπίδες.
Η έκθεση σε ήχους έντασης μεγαλύτερης των 85db συνεχώς και για πολλές ώρες, αποτελεί υψηλό κίνδυνο για πρόκληση ακουστικού τραύματος, όπως συμβαίνει σε επαγγελματίες νυχτερινών κέντρων, DJ, κλπ. Αλλά και σε άτομα που συνηθίζουν να συχνάζουν σε ανάλογα κέντρα διασκέδασης. Εδώ γίνεται προσπάθεια από το γιατρό να εξοικειωθούν αυτά τα άτομα στην ένταση των 90db ώστε να την αναγνωρίζουν και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα.
Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος
98Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

Η εμφάνιση βουητού είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα που δείχνει ότι το αυτί προσβλήθηκε από ακουστικό τραύμα. Το ελαφρύ έως και μέτριο βουητό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στο ήσυχο περιβάλλον. Το βουητό ή εμβοές, μπορεί να προκληθεί από τη χρήση φαρμάκων, από την διαταραχή της ροής του αίματος στα αγγεία, από παθήσεις του κοχλία ή του ακουστικού νεύρου και οπωσδήποτε μπορεί να εμφανιστεί και να συνοδεύει ακουστικό τραύμα το οποίο προκλήθηκε από έκθεση σε έντονο θόρυβο.

Το βουητό μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο. Ένα βουητό που διαρκεί σε χρόνο είναι ικανό σύμπτωμα για να υποπτευθεί κανείς ακουστικό τραύμα. Στο αιφνίδιο ακουστικό τραύμα μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα ζαλάδας και ιλίγγου, το οποίο όμως σταδιακά υποχωρεί.

Διαγιγνώσκοντας το ακουστικό τραύμα
Για τη διάγνωση του ακουστικού τραύματος πρέπει ο ΩΡΛ να ενημερωθεί σε τι είδους ήχους, ποιάς έντασης και για τι χρονικά διαστήματα έχετε εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Με την ακοολογική εξέταση και το ακοόγραμμα θα διαπιστωθεί το εύρος των συχνοτήτων που ενδεχομένως επηρεάστηκαν από το ακουστικό τραύμα και σε τι βαθμό.
Θεραπεύοντας το ακουστικό τραύμα
Τεχνική βοήθεια της ακοής
Ενώ η απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ο ΩΡΛ σας, μπορεί να συστήσει ακουστικό βοήθημα για την αποκατάσταση της απώλειας της ακοής σας, όπως ακουστικά βαρηκοΐας.

Προστασία από ηχητικούς τραυματισμούς
Ο ΩΡΛ, θα σας συστήσει να εφαρμόζετε ωτασπίδες την ώρα της δουλειάς αν εργάζεστε σε περιβάλλον βιομηχανικού θορύβου. Σε εργασίες με περιβάλλον υψηλού βιομηχανικού θορύβου είναι υποχρέωση των εργοδοτών να προμηθεύουν τους εργαζόμενους με ωτασπίδες.

99Φαρμακευτική αγωγή
Σε ορισμένες περιπτώσεις η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και ειδικότερα από του στόματος κορτικοστεροειδή ή με ενδοτυμπανική έγχυση, μπορεί να θεωρηθεί σκόπιμη θεραπεία για να βοηθήσει το ακουστικό τραύμα και ενδεχομένως την μερική ή πλήρη αποκατάσταση του. Επίσης φαίνεται να αποδίδει η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου αν εφαρμοστεί έγκαιρα. Η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το χρόνο χορήγησης. Όσο πιο κοντά στο επεισόδιο εφαρμοστεί τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο να είναι αποτελεσματική.
Εάν η βαρηκοΐα εκτιμηθεί από τον ΩΡΛ ως μόνιμη και μη ανατάξιμη κατάσταση συνιστάται οπωσδήποτε η προστασία των αυτιών με ωτασπίδες στο μέλλον για αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης
Πρόγνωση του ακουστικού τραύματος
Το ακουστικό τραύμα και η απώλεια ακοής που το συνοδεύει, δεν μπορούν να αντιστραφούν και μετά πάροδο δεκαπενθημέρου από την προσβολή θεωρούνται μόνιμη μη ανατρέψιμη κατάσταση. Αν ο ασθενής σχολαστικά προστατεύει τα αυτιά του από τραυματικούς θορύβους θα μπορέσει να διατηρήσει την ακοή του στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν μετά το ακουστικό τραύμα .
Δείτε περισσότερα για το θόρυβο εδώ.

 Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.