Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γιατί χρειάζονται οι δημοσιογράφοι, οι μαθηματικοί και οι στατιστικοί;

Αυτούσια η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της (Εκφώνηση της ασκήσεως):

Επιτυχής κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας Αθήνα
14.06.2013
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ευχαριστεί τους παλαιούς Μετόχους της και τους νέους Επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου και ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για τα εξής: (1) 
Το συνολικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου που προήλθε από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με την ΠΥΣ 6/5-6-2013, διαμορφώθηκε σε 10,8%. (2) 
Τα 3/4 της συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν μέσω εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης.(3) 
Σχεδόν το 50% της αύξησης καλύφθηκε από κεφάλαια εξωτερικού, με αποτέλεσμα την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα 500 εκατ. Ευρώ. (4) 
Το 1/3 της αύξησης καλύφθηκε από εγχώρια νοικοκυριά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 120.000 μετόχους, αντανακλώντας την ευρεία μετοχική βάση της Τράπεζας.(5) 
Τα 2/3 της αύξησης καλύφθηκαν από Μετόχους που είχαν ήδη μετοχική θέση στην Εθνική.(6) 
Δεν χρειάσθηκε να εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες.
ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ:
(1) Δημοσιογράφος: Ενημερώνω σημαίνει αναφέρω πραγματικά και συγκεκριμένα οικονομικά και αριθμητικά στοιχεία και όχι ποσοστά. Αυτό είναι δουλειά του αναλυτή ή του δημοσιογράφου.
Ο στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήταν 9.756 εκατ ευρώ.
Δεν κρίνουν σκόπιμο να το αναφέρουν;
(2)  Μαθηματικός : To 10,8% των 9.756 εκατ ευρώ είναι 1054 εκατ ευρώ.
Δημοσιογράφος: O ποσοστιαίος στόχος για τους ιδιώτες είχε όμως ορισθεί σε 12%.
Στατιστικός: To 10,8% σε σχέση με το 12% έχει απόκλιση 10% περίπου και σαν ποσοστό είναι στατιστικά σημαντικό και πέραν του συνηθισμένου στατιστικού σφάλματος του 5%.
Δημοσιογράφος: Ερώτηση: Aν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν αφεθεί να συμμετάσχουν, δεν θα καλυπτόταν πλήρως ο στόχος?
Μαθηματικός: Mάλλον ναι. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ήδη μέτοχοι πάνω από 10%
(3)  Μαθηματικός: Tα 3/4 είναι 75%. Άρα 791 εκατ ευρώ αποκτήθηκαν μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης.
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι αποκτήθηκαν 263 εκατ ευρώ μέσω προεγγραφών και ενδεχόμενης ιδιωτικής συμμετοχής μη μετόχων.
Mόνο τόσοι; Που είναι οι μεγαλοεπενδυτές που μπαινόβγαιναν στα γραφεία της διοίκησης της ΕΤΕ? Oι εφοπλιστές; Oι χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες;
Αυτοί που δεν συμμετείχαν ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και δεν συμμετείχαν γιατί δεν είχαν διαθέσιμα ή γιατί νομοθετικά δεν τους άφησαν με μία κυβερνητική παρέμβαση που εκδόθηκε καθυστερημένα την 5.6.2013 και αφού είχε τελειώσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΦΑ BANK. Διακριτική μεταχείριση τραπεζών ή οφειλόμενη άμυνα για να μην πάθουν κάποιοι άλλοι ζημιά;

(4)  Δημοσιογράφος: Mε δεδομένο ότι η αύξηση απαγορευόταν να απευθυνθεί σε κάτοικους ξένων χωρών μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί παρακάμφθηκαν και εμείς το διαφημίζουμε κιόλας ως επιτυχία.
Είναι μία σημαντική πληροφορία γιατί αποδεικνύει ότι τα δικαιώματα που πουλήθηκαν πάμφθηνα αποκτήθηκαν ίσως από ξένους και ασκήθηκαν.
Οι ξένοι αύξησαν την συμμετοχή τους κατά περίπου 5% στην συνολική αύξηση.
Ερώτηση: Μήπως όμως πρόκειται για ένα "ξένο" ελληνικής καταγωγής που μένει στην Ελβετία, που απλά άσκησε τα κατεχόμενα δικαιώματα του; θα ήταν αυτό άραγε επιτυχία για να διαφημιστεί;

(5)  Μαθηματικός: To 1/3 είναι 351 εκατ ευρώ. Αν διαιρεθεί με τους 120.000 μικρομέτοχους δίνει μέση συμμετοχή 2925 ευρώ που αντιστοιχεί σε 682 μετοχές περίπου.
Δημοσιογράφος: Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για προεγγραφέντες, οπότε βγαίνει η είδηση ότι όσοι είχαν προεγγραφεί για τουλάχιστον 682 μετοχές τις παίρνουν όλες;
Στατιστικός: Από τον συνδυασμό του (3) και του (5) προκύπτει ότι 88 εκατ δόθηκαν ίσως σε κάποιους χωρίς προεγγραφή (351-263=88). Οι επιχειρηματίες που λέγαμε παραπάνω ή κάποια παρανόηση στοιχείων; Aν πάντως καταλάβαμε σωστά τότε οι παλιοί και νέοι μέτοχοι κάλυψαν το 9,9% και κλήθηκε το ιππικό για βοήθεια.

(6)  Δημοσιογράφος: Προστέθηκαν κατά 25% νέα κεφάλαια από μη μετόχους της ΕΤΕ. Αυτό είναι μία ενδιαφέρουσα είδηση γιατί δείχνει ότι το κέντρο βάρους των νέων επενδυτών μετατοπίζεται προς την ΕΤΕ.
Στατιστικός: Μιλάμε για 30.000 νέους επενδυτές και μετόχους. Πως προέκυψε αυτό; Βοήθησε το θεώρημα του Bayes...

Από όλα τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι ένας δημοσιογράφος με επιστημονικές γνώσεις, ελεύθερη πληροφόρηση και διάθεση μπορεί να σας ενημερώσει.
Αντίθετα κάποιος με νούμερα και ποσοστά μπορεί να σας μπερδέψει χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτα.

Καταλάβατε τώρα γιατί θέλουν να κλείσουν την ΕΡΤ;

OI ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. ΔΕΝ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΦΕΝΤΑΔΕΣ (ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ)

Σκεφτείτε το σοβαρά και στηρίξτε τους...
Είναι χρήσιμοι στο σύστημα ενημέρωσης που γέμισε αγράμματους "παπαγάλους"...
Επιμέλεια:
Son Ofeon

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.