Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ελευθερία του Τύπου: Υποχωρεί η Ελλάδα στη λίστα: 14 θέσεις υποχώρησε η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα!!! Τι δείχνει έκθεση για 180 χώρες

Η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 10 και πλέον ετών, υποστηρίζει το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Freedom House στην ετήσια έκθεσή του, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου. Όπως σημειώνεται, μόλις ένας στους έξι ανθρώπους ζει σε χώρες όπου γίνεται σεβαστή η ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε «μη ελεύθερες» περιοχές, όπως χαρακτηρίζονται από την Freedom House. Περιοχές όπου η δημοσιογραφική
εργασία υφίσταται περιορισμούς εξαιτίας αυστηρής νομοθεσίας, πολιτικής επιρροής ή δυσχερούς πρόσβασης σε πληροφορίες, αλλά και περιοχές στις οποίες οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, διώξεις ή δολοφονούνται.
Στην 92η θέση η Ελλάδα
Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων. ...
Σύμφωνα με την έκθεση της Freedom House, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η εξέλιξη στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου το 2013 στη Ρωσία, την Κίνα και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε από την οργάνωση στην 92η θέση της κατάταξης σε ένα σύνολο 197 χωρών, καταγράφοντας απώλεια επτά θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2012). Πολύ καλή «επίδοση» σημείωσε η Γερμανία, καταλαμβάνοντας την 18η θέση της σχετικής λίστας, παρέμεινε, ωστόσο, στην 9η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, με την Βόρεια Κορέα, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.
Ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε χθεσινή του ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, έκανε έκκληση για καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ατιμωρησία για όσους επιτίθενται ή επιχειρούν να εκφοβίσουν και να παρεμποδίσουν την εργασία των δημοσιογράφων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το οποίο κάλεσε τα μέλη του να παρέχουν νομική διασφάλιση σε πληροφοριοδότες.

DW
Πατήστε εδώ > 

Στο χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας υποχώρησε η παγκόσμια ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση της Freedom House, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 99η θέση σε σύνολο 180 χωρών, υποχωρώντας φέτος κατά 14 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Έκθεση της Freedom House - Παγκόσμια ελευθερία του Τύπου
Η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., εκτός από τη Βουλγαρία, η οποία κατέχει μία θέση πιο κάτω από τη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από χώρες όπως Κιργιστάν, Ζάμπια, Νικαράγουα και Σιέρα Λεόνε, ενώ βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ινδία.

Aρκεί να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, η θέση της Ελλάδας στο δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου έχει υποχωρήσει 50 θέσεις, εξέλιξη ιδιαίτερα απογοητευτική εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ελλάδα αποτελεί την αρχαιότερη δημοκρατία του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό και ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι πλέον άνεργοι. «Οι λίγοι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν στραφεί τώρα σε πιο κερδοφόρους τομείς, ενώ η κρίση στα ελληνικά μίντια είναι η κατάληξη μιας μακράς πελατειακής σχέσης με τις κρατικές αρχές», αναφέρει η έκθεση.
http://www.naftemporiki.gr/story/802457/eleutheria-tou-tupou-ypoxorei-i-ellada-sti-lista
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.