Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μια κόρη αστυνομικού διεκδικεί την περιφέρεια, Μια διαφορετική συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο bloko.gr


[Φώτο: Η Ρένα Δούρου στην κουζίνα της μαμάς της]
Η Ρένα Δούρου χρειάζεται πολλές συστάσεις στην κοινωνία του ένστολου  προσωπικού, Όχι ως πολιτική φυσιογνωμία και ριζοσπαστική οντότητα. Ως κόρη αστυνομικού. Γιατί σε ότι μας αφορά, ως μέσο ενημέρωσης με ειδικό χώρο ... "απεύθυνσης", αυτή της η ιδιότητα της προσδίδει μια επιπλέον ενδιαφέρουσα ... συνιστώσα στις
ψηφίδες του πολιτικού της προφίλ. Και για το συγκεκριμένο λόγο επιμείναμε σ' αυτή την πτυχή της εν γένει προσωπικότητα της.
Πέρα όμως από την επιφάνεια του είναι, η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι είναι σφυρηλατημένη με ευγενή αλλά πολύ σκληρά μέταλλα, δεν διστάζει ν' απαντήσει σε ερωτήσεις που καίνε. Για τα ΜΑΤ, την παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια, το μεταναστευτικό κ.ά.
Διαβάστε τη συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο bloko.gr. Είναι διαφορετική. ΑρχίΖουμε
Κόρη αστυνομικού πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για οξύμωρο σχήμα;


Ευτυχώς για την κοινωνία μας, οι εποχές που η αστυνομία εξέδιδε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ανήκουν πια στο παρελθόν. Η πλατιά μάζα των μελών των σωμάτων ασφαλείας είναι άνθρωποι δημοκρατικοί, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας μας, συμπολίτες μας που αντιπαλεύουν τα ίδια προβλήματα που η μνημονιακή λαίλαπα σωρεύει στις ζωές όλων μας.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να θεωρούμε αξιοσημείωτο, ή περίεργο, το παιδί ενός αστυνομικού να ανήκει στο χώρο της Αριστεράς. Γιατί είναι η ίδια η πραγματικότητα που έχει ξεπεράσει παρωχημένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Ο πατέρας μου δεν ήταν αριστερός. Ήταν όμως βαθιά δημοκράτης άνθρωπος, και στην επαγγελματική και στην κοινωνική του ζωή, και στον τρόπο που λειτουργούσε μέσα στην οικογένεια μας. Μας έμαθε να είμαστε ανεξάρτητοι και να πατάμε στα πόδια μας, να έχουμε πάντα άποψη και θέση και να παλεύουμε γι’ αυτή. Αν κάτι αντιπαθούσε ήταν την ιδιώτευση, το να μη σε νοιάζει τι συμβαίνει στην κοινωνία και να ασχολείσαι μόνο με το μικρόκοσμο σου.  

Ζητώ συγνώμη για την επιμονή, αλλά η ιδιότητα η δική σας και η ιδιαιτερότητα του μέσου, μου επιβάλει να εξαντλήσουμε κάπως αυτή την ιδιόρρυθμη για κάποιους σχέση. Με δεδομένο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που συγχέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με εξτρεμιστικά σύνολα και δράσεις.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια από το σαμαροβενιζελικό θίασο και τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης που λυσσαλέα τους υποστηρίζουν να καλλιεργηθεί η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρο επικίνδυνο, αντιδημοκρατική δύναμη που θα φέρει την κατάλυση της κοινωνίας μας. Οι Έλληνες όμως γνωρίζουν καλύτερα, και αυτή η εκστρατεία τρομολαγνείας και λάσπης δεν περνά. Γνωρίζουν καλά ποιος παλεύει για τα δικαιώματα όλων μας, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και να διεκδικήσουμε ξανά προκοπή για όλους, και ποιοι παραδίδουν την εθνική μας κυριαρχία και ξεπουλούν τη χώρα σε κερδοσκοπικά συμφέροντα.  

Μιλώντας στο bloko.gr αξιωματικός της αστυνομίας, μας είπε ότι οι αστυνομικοί είναι πολύ θυμωμένοι με την κυβέρνηση. Και πως κάνουμε λάθος αν θεωρούμε ότι θα ψηφίσουν την χρυσή αυγή. ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μας είπε, για να εκδικηθούν τη νέα δημοκρατία. Τη συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Είμαστε οι πρώτοι που θα πούμε ότι πρέπει να στείλουμε το συνασπισμό των προθύμων που μας κυβερνά σπίτι του, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο να στήσουμε τη χώρα μας στα πόδια της ξανά από την αρχή. Όμως δεν θέλουμε μια ψήφο θυμού, δίχως σκέψη. Θέλουμε μια συνειδητή ψήφο ελπίδας και ανατροπής, αισιοδοξίας κι εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της κοινωνίας μας. Δεν μας αρκεί να μας ψηφίσετε γιατί θέλετε να τιμωρήσετε όσους χρεοκόπησαν τη χώρα μας. Θέλουμε να μας ψηφίσετε γιατί πιστεύετε στις δυνάμεις σας, στη δύναμη των πολιτών να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους, και να σταθείτε στο πλευρό μας στην τεράστια προσπάθεια που θα χρειαστεί για την ανάταξη της χώρας μας, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε, όσο μεγάλα κι αν είναι τα ντόπια και διεθνή συμφέροντα με τα οποία θα συγκρουστούμε.

Και μιας και ο λόγος νωρίτερα περί χρυσής αυγής. Θεωρείται ότι τα σώματα ασφαλείας  είναι προνομιακός χώρος των νεοναζί;

Κοιτάξτε, τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012 μας δείχνουν ότι σε μέρος των σωμάτων ασφαλείας η Χρυσή Αυγή έχει μεγαλύτερη απήχηση από ότι στην υπόλοιπη κοινωνία. Κι αυτό είναι επικίνδυνο, για όλους μας.

Είναι πεποίθηση μας ότι φασιστικά στεγανά που έχουν επιβιώσει από άλλες εποχές κρατούν ομήρους τους απλούς αστυνομικούς, και πρέπει να τα σπάσουμε, όσο το δυνατό πιο άμεσα. Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του σώματος της Αστυνομίας φέρει ακέραια την ευθύνη για τον άμεσο εκδημοκρατισμό της – μια αναγκαιότητα που πλέον δεν χωρά άλλη αναβολή.

Εμείς στηρίζουμε την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα των σωμάτων ασφαλείας, στην κατεύθυνση της προστασίας των πολιτών, που είναι και το καθήκον που το Σύνταγμα τους αποδίδει και όχι της καταστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών. Θέλουμε μια αστυνομία που στέκεται δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντι του.

Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την κοινωνική προσφορά των γυναικών και των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια για εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών και σωστή εκπαίδευση. Παράλληλα, προκειμένου να μην παίζονται πολιτικά και κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της αστυνομίας, ζητάμε να καταργηθεί ο αποκλειστικός έλεγχος της αστυνομίας από την κυβέρνηση και να ανατεθεί στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα Σώματα Ασφαλείας.

Περιφέρεια Αττικής και αστυνομία- πυροσβεστική. Πού συναντιούνται και σε ποιους τομείς προσδιορίζονται τα περιθώρια αμοιβαίας συνεργασίας με γνώμονα το συμφέρον και την ασφάλεια του πολίτη;

Είναι πολλά τα ζητήματα στα οποία η συνεργασία της Περιφέρειας με τα σώματα ασφαλείας θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η οδική ασφάλεια, η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις άδειες οδήγησης, η στήριξη και ο έλεγχος για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους κοινωνικής δραστηριότητας. Στο ζήτημα του παρεμπορίου επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να χτυπηθεί στη ρίζα του, σε όσους κεντρικά το οργανώνουν και το διακινούν, και να μην περιοριζόμαστε στο κυνήγι όσων δυστυχών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παραβατικότητας που φέρνει η κρίση είναι  ο αστυνομικός της γειτονιάς, που πρέπει να επιστρέψει. Ομάδες αστυνομικών θα πρέπει να εποπτεύουν περιοχές των δήμων ειδικά, αυτές που παρουσιάζουν συχνά περιστατικά εγκληματικής δράσης.


Άλλο μεγάλο κεφάλαιο, είναι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που θα ήμασταν αφελείς ή θα στρουθοκαμηλίζαμε εάν δεν βλέπαμε μια κάποια συνάρτηση με την εγκληματικότητα. Η περιφέρεια πως μπορεί να έχει ρόλο και παρέμβαση ώστε είτε τα προβλήματα, είτε η δαιμονοποίηση του πράγματος να ελαττωθούν; 


Η κίνηση μεγάλων μαζών ανθρώπων προς το «Ελ Ντοράντο» της προηγμένης Δύσης, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που η έκρυθμη κατάσταση σε Ιράκ και Αφγανιστάν  και ο άγριος εμφύλιος στη Συρία σπρώχνουν χιλιάδες απελπισμένους προς την Ευρώπη. Μια Ευρώπη – φρούριο, με αποτέλεσμα να έχουμε τραγωδίες στο Αιγαίο, όπως η πρόσφατη. Οι ρυθμίσεις του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ενός κανονισμού που πρέπει να καταργηθεί, αντί να δώσουν λύση, φορτώνουν το θέμα στις χώρες που είναι οι πύλες εισόδου. Χρειάζεται ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής προσέγγισης. Και βέβαια η λύση δεν μπορεί να είναι τα στρατόπεδα προσφύγων σαν αυτά που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται, και στο οποίο μπορεί να συμβάλλει η Περιφέρεια, είναι μια συνεκτική πολιτική για τη μετανάστευση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα των κοινωνιών. Και τούτο ειδικά στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία στην Ευρώπη κάποιοι πέφτουν στην παγίδα του απλοϊκού λόγου της ξενοφοβίας. Το είδαμε και στην Ελλάδα, όπου ο συνδυασμός της χρόνιας έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής, για την οποία ευθύνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και της άγνοιας, με φόντο την κρίση, έφερε την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού…


Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Υπάρχει ήδη ένα στην Αμυγδαλέζα και οι προοπτικές συγκλίνουν στη δημιουργία τουλάχιστον ακόμη ενός στο λεκανοπέδιο. Υπάρχει χώρος; Και δεν εννοούμε τον γεωγραφικό.

Είπα ήδη ότι δεν μπορεί να αποτελούν τη λύση. Αλήθεια, ποιος θυμάται τα στρατόπεδα στα οποία έκλειναν τους έλληνες μετανάστες στη Γερμανία μετά τον πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα μας; Στρατόπεδα που μάλιστα το βράδυ τα φρουρούσαν λυκόσκυλα, μην τύχει και βγει έξω κανείς. Ποιος θυμάται τους έλληνες γκασταρμπάιντερ που δεν ήταν αρεστοί ούτε στις γερμανικές κυβερνήσεις ούτε στη γερμανική ακροδεξιά;

Για εμάς δεν υπάρχει κανένας χώρος για στρατόπεδα συγκέντρωσης στην πατρίδα μας. Ούτε για αστυνομικά τμήματα που έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες ανθρώπων με κίνδυνο για την υγεία κρατουμένων και αστυνομικών μαζί. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνθήκες ζωής ανθρώπων, ανδρών, γυναικών, εφήβων και μικρών παιδιών, είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικές. Δεν μας αξίζει σαν λαός, σαν πολιτισμός και σαν ιστορία να στήνουμε τέτοια κολαστήρια στην Ελλάδα. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, με κάθε τρόπο και να είμαστε ανυποχώρητοι στη δίκαια κατανομή, σε όλη την Ευρώπη των μεταναστών και προσφύγων που εισρέουν μαζικά, όπως και να διεκδικήσουμε, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, οικονομική, τεχνική και πολιτική στήριξη για τις απαραίτητες δράσεις και υποδομές.  

Ποια αλήθεια η άποψη σας για τα ΜΑΤ; Είναι ως αστυνομικό σώμα απαραίτητο συστατικό λειτουργίας της δημοκρατίας;

Συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία της δημοκρατίας δεν είναι. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν σκοπεύει να λύνει τα κοινωνικά προβλήματα με… ξύλο αλλά με διάλογο. Η χρήση ειδικών δυνάμεων όπως τα ΜΑΤ δικαιολογείται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών χούλιγκανς, όπως έχουμε δει να γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, την οποία έχει επεξεργαστεί η ομάδα Προγράμματος και το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας, με βασικό άξονα τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικά για τα ΜΑΤ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει, και νομίζουμε ότι είναι εύλογο, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ να μην φέρουν όπλο για απολύτως αυτονόητους λόγους. Δεν γίνονται διαδηλώσεις με… «κουμπούρια» στην Ελλάδα.

 Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να μην σας ρωτήσουμε για τα Εξάρχεια. Υπάρχει αναγκαιότητα αστυνομικής παρουσίας; 

Κάθε μέρα και κάθε νύχτα, 365 μέρες το χρόνο βρίσκονται περιμετρικά των Εξαρχείων τουλάχιστον 4 με 5 αστυνομικές «κλούβες» με δεκάδες αστυνομικούς. Θεωρούμε ότι πρόκειται για υπερβολή. Και τούτο γιατί οι αστυνομικοί αυτοί λείπουν από την αστυνόμευση στις γειτονιές. Και συχνά συμβαίνει η επιδεικτική παρουσία τους περισσότερο να πυροδοτεί παρά να κατευνάζει τα πνεύματα. Μια απλή ματιά στο Αστυνομικό Δελτίο αρκεί για να καταδειχθεί ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν είναι τόσο «εκρηκτική» που να δικαιολογεί μια τόσο έντονη αστυνομική παρουσία. Πιστεύω λοιπόν ότι η ιστορία αυτή, σε βάρος και των ίδιων των αστυνομικών και των αναγκών αστυνόμευσης χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για μικροπολιτικούς λόγους.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.