Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Όμηρος του Βενιζέλου ο Σαμαράς, όμηρος του διλήμματος του ο Βενιζέλος - Βενιζέλος προς Σαμαρά: Μην μου παίρνεις ψηφοφόρους! Eκτός κι αν με κάνεις... Επίτροπο στη θέση της Μαρίας Δαμανάκη - τόοοσο φτηνοοόςςςςςς

Σχετικό: "Βόμβα" Χατζηνικολάου: Ο Βενιζέλος θέλει να πάει Επίτροπος, αν η Ελιά ηττηθεί*

«Η άλωση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ θα ρίξει την κυβέρνηση» είπε με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους βουλευτές του.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού μιλώντας το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σημείωσε δεικτικά ότι το κόμμα του δεν αποτελεί "φιλική συμμετοχή" ή παραπληρωματική δύναμη στην κυβέρνηση, αλλά η θεμελιακή δύναμη. Όπως είπε μάλιστα χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και χωρίς να το πει υπονόησε ότι σχεδιασμοί συνεργατών του πρωθυπουργού ότι ενδεχομένως να υπάρξει κυβέρνηση με άλλο μείγμα δεν είναι εφικτοί.
- να κόψει τη φόρα στις διαθέσεις εισοδισμού της ΝΔ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ
- να αποτρέψει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν την κυβερνητική σταθερότητα και θέλουν να επιβραβεύσουν την κυβέρνηση μέσω Σαμαρά
-να στείλει μήνυμα σε όσα τυχόν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν την τύχη τους κάτω από τις φτερούγες της "Νέας Ελλάδας" που ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Βενιζέλος έστω και στο "παρά ένα" επιχειρεί να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ την ιδιότητα του προοδευτικού πρόσημου της συγκυβέρνησης, αν και βιώνει το τωρινό του δράμα εξ αιτίας ακριβώς της πλήρους ταύτισης του με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της πλήρη αποδοχής του να φέρεται ο πρόεδρος της ΝΔ ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης. ...
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ εκβιαστική επιχειρώντας έτσι να πει ότι το δίλημμα που έθεσε δεν ήταν μπλόφα, ούτε εκβιασμός, αλλά περιγραφή της πραγματικότητας. Αυτό που δεν είπε είναι ότι μέχρι να αποφασιστεί η τακτική της κυβερνητικής αποσταθεροποίησης ο κ. Βενιζέλος  ακολουθούσε ευλαβικά τη γραμμή "ας ματώσουμε όσο πάρει, ο κόσμος θα μας επιβραβεύσει όταν βγούμε από την κρίση" αγνοώντας αυτό που πολλά στελέχη του επεσήμαιναν, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην φτάσει να ζήσει την έξοδο από την κρίση. 
Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συστράτευση όλων μέσα στο κόμμα , σημειώνοντας ότι πρέπει να βρίσκεται σε «διάταξη μάχης», ενώ ήταν μέσα στα μέλια για τους εναπομείναντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας το ασυνήθιστο για πολιτικό αρχηγό : 
«Για να ενώσουμε τη χώρα θα πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη η παράταξη, κάποιοι ιστορικοί διχασμοί σαρώθηκαν από την κρίση» στοχεύοντας μάλιστα στο συναίσθημα: 
«Σας αγαπώ και σας νιώθω γι’ αυτήν την προσπάθεια που κάναμε. Όπως λέει και το Ευαγγέλιο "δεχθήκαμε εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα"».
Αυτή τη φορά δεν σφύριξε αδιάφορα, όπως συνηθίζει στις συνεντεύξεις του, για το θέμα ηγεσίας σε περίπτωση που είναι απογοητευτικό το ποσοστό, σημειώνοντας ότι αν έχει κάποιος να πει κάτι να το πει πριν τις εκλογές. Ταυτόχρονα όμως επιχείρησε να στήσει ένα τοίχος αυτοπροστασίας σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα κρίνει μόνο το ποσοστό των ευρωεκλογών, αλλά για το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων των εκλογικών διαδικασιών -δημοτικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών- για τη γενική αίσθηση, για το αν η κυβέρνηση θα βγει με αντοχή και δύναμη ή αν η χώρα θα περιπέσει σε μία αμφισβήτηση. Ουσιαστικά θα κρίνει "μήλα με μαρούλια" αφού αρκετά στελέχη που προέρχονται ή στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές αναμένεται να εκλεγούν, όχι όμως λόγω της πολιτικής γραμμής, αλλά λόγω του έργου, της παρουσίας τους και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.
Κλείνοντας να πούμε ότι επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ επανέλαβε το ότι υπάρχουν «τζάμπα μάγκες", διευρύνοντας το όμως προσθέτοντας ότι προεκλογικά εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές:«είδαμε φεστιβάλ νευρικότητας και δωρεάν μαγκιάς. 
Είδα να ενοχλούνται εκ Δεξιών, εξ Αριστερών και κάποιοι εκ των ένδον, πολύ λίγοι τολμούν να πουν ότι τίθεται θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης. Εμφανίστηκαν τζάμπα μάγκες σε διάφορες εκδοχές...» προσθέτοντας ότι ακούστηκαν μη σοβαρές λογικές για τη μη ψήφιση της Ελιάς.
Να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι είχε μία δικαιολογία. Βρίσκεται στο Λονδίνο, όπως λένε συνεργάτες του, για τη τελετή αποφοίτησης της κόρης του, Μαργαρίτας.
Παναγιώτης Σιάνης  από το Ποντίκι, μέσω "Το Γρέκι"
*
Μια “βόμβα” απασφάλισε χθες ο Νίκος Χατζηνικολάου, με όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.
Ο εκδότης της “Real News” υποστήριξε ότι στην περίπτωση που η Ελιά καταγράψει μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, που εκ των πραγμάτων θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναζητήσει διέξοδο διαφυγής, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαδεχθεί τη Μαρία Δαμανάκη στο αξίωμα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σενάριο περί μετακίνησης του Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες, μετά από μια ενδεχόμενη απόσυρσή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει ακουστεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά ωστόσο ο Νίκος Χατζηνικολάου βάζει την έγκυρη υπογραφή του κάτω από τις σχετικές πληροφορίες.

Σχετικό: Όμηρος του Βενιζέλου ο Σαμαράς, όμηρος του διλήμματος του ο Βενιζέλος
 Όμηρος του Βενιζέλου τείνει να γίνει ο Σαμαράς, από την εμμονή του στο δίλημμα προς την ελληνική κοινωνία "ή στηρίζετε την Ελιά ή πέφτει η κυβέρνηση". Ο πρωθυπουργός μετά την 3ωρη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ο εκνευρισμός Βενιζέλου από την δημοσκοπική επίδοση του ΠΑΣΟΚ και η αγωνία του για το πολιτικό μέλλον του κόμματός του, δημιουργούν σοβαρά προσκόμματα για την κυβερνητική σταθερότητα.

Η συνάντηση υποτίθεται έγινε προκειμένου να λειανθεί η οξύτητα με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση αν η κοινωνία δεν συμμεριστεί τις πολιτικές του επιλογές. Και ο Σαμαράς μοιάζει να παρακολουθεί προβληματισμένος αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά, έχοντας να αντιμετωπίσει μια έξαλλη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που έχει ανοίξει μέτωπο με τους λαϊκατζήδες, τους κτηνοτρόφους και μια σειρά άλλων κοινωνικών ομάδων και την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ την κάνει γυριστή, μπλοκάροντας κάθε απόφαση.

Έχοντας όμως αντιμετωπίσει πολλές φορές τις δυσκολίες του ΠΑΣΟΚ, την επαμφοτερίζουσα στάση του, κάνει υπομονή και κρατάει την ανάσα του. Γνωρίζει ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει πια  πολιτικές εφεδρείες στήριξης. Επίσης γνωρίζει ότι χωρίς ένα πρόθυμο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποχαιρετίσει την καρέκλα. Γι αυτό και καταπίνει αμάσητο τον εκβιασμό, αφήνοντας την Πιπιλή να μην κοιμάται τα βράδια από τα νεύρα της και να δηλώνει ευθέως το παλιό και ρατσιστικό για τους μαύρους στιχάκι: "τον ΠΑΣΟΚο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς".

Προφανώς και ο Βενιζέλος επιθυμεί - μέσω του πολιτικού του εκβιασμού -να περιφρουρήσει το χώρο του και να μαντρώσει όσους περισσότερους μπορεί από  όσους τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 και βλέποντας την αλλοπρόσαλλη τακτική του εντός κυβέρνησης και κόμματος δηλώνουν "κοψοχέρηδες". Αλλά δεν του αρκεί αυτό, επιχειρεί μέσα από την απέλπιδα προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ να κόψει το δρόμο στον Αντώνη Σαμαρά, που θέλει μέσα από το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας να διατηρήσει τα ποσοστά της ΝΔ και να προχωρήσει ως ο "απόλυτος παίκτης" του συστήματος, ευρωπαϊκού και εγχώριου.

Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις δηλώσεις Βενιζέλου, κυρίως στο σημείο που με νόημα σημειώνει ότι το "το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, αυτή τη στιγμή, και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας", λέει καθαρά προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί η ΝΔ να μονοπωλήσει τα κέρδη από ενδεχόμενη έξοδο από την κρίση. Και στο σημείο αυτό μπορεί κανείς να πει ότι έχει δίκιο, αν ο ίδιος με τη στάση του και τις κινήσεις του δεν έδινε τον "αέρα" στον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο, όχι μόνο να μπαντάρει τη βάρκα εντελώς δεξιά, αλλά και να φέρεται σαν να είναι μονοκομματική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ με τη δέουσα περιφρόνηση.

Αν δεν αναιρούσε τον εαυτό του ο Βενιζέλος δηλώνοντας ότι η αρχική απόφαση του να συμμετέχει με μη πολιτικά πρόσωπα ήταν αστεία, αν δεν άφηνε τη ΔΗΜΑΡ στα "κρύα του λουτρού", στηρίζοντας τον Σαμαρά όταν με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκτός από πολιτικό έγκλημα έκανε και την μεγαλειώδη γκάφα της θητείας του. Αν φρόντισε να πλησιάσει και να ενσωματώσει όλα τα στελέχη, αντί να κάνει ένα συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, αν δεν αντιμετώπιζε με ειρωνική συγκατάβαση οποιονδήποτε διατύπωνε μια άλλη άποψη, αν δεν επιχειρούσε να τελειώσει μια και καλή με τον Παπανδρέου και τους Παπανδρεϊκούς πριν συνειδητοποιήσει ότι ένα σοβαρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ που απέμεινε έχει αναφορά σ΄ αυτόν.

Είναι προφανές ότι ο Βενιζέλος παίζει ένα δύσκολο χαρτί με την μπλόφα της κυβερνητικής ανατροπής, ίσως και το τελευταίο του. Αν το κερδίσει δίνει παράταση ζωής στο κόμμα και την δική του ηγεσία; Αν όμως η έκκληση του προς τους πολίτες να αναλογιστούν την στάση του ΠΑΣΟΚ και να το δικαιώσουν δεν έχει απήχηση, τι θα συμβεί; Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει στις 26 Μαΐου είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θα του το πιστώσει;  Και θα επιβραβεύσει το ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα έχει καταψηφίσει ένα μήνα πριν; Δύσκολη εξίσωση έβαλε στον εαυτό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...

Αναλυτικά ο διάλογος μεταξύ των δημοσιογράφων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Βενιζέλο έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, έχουμε μια προαναγγελία αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα την επομένη των ευρωεκλογών, αν η Ελιά δεν πιάσει τα ποσοστά που εσείς επιθυμείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία. Δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι αν θα μείνει η κυβέρνηση και θα αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ ή η Ελιά. Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση, επαναλαμβάνω. Άρα, το πρόβλημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια, συνολικά.

Και επειδή ακούω και το άλλο το καταπληκτικό επιχείρημα ότι αυτό που λέω συνιστά ένα είδος «πολιτικού εκβιασμού», σας λέω ότι το θεωρώ αστείο αυτό. Αυτό που λέω είναι το αυτονόητο. Περιγράφω την πραγματικότητα με έναν τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο. Διότι αν δεν έχεις την εντολή, ή έστω την ανοχή, την κατανόηση, του ελληνικού λαού δεν μπορείς να πορευτείς. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση.

Είναι δυνατόν η περιγραφή της πραγματικότητας με όρους δημοκρατικής εντιμότητας να εκλαμβάνεται ως εκβιασμός; Παραλογιζόμαστε;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποιο ποσοστό ορόσημο κάτω από το οποίο θα αποχωρήσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν εντυπώσεις. Δεν πάμε σε βουλευτικές εκλογές. Πάμε σε εκλογές ειδικές –δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές. Επίσης, η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και εγκαταλείφτηκε.

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να διαλυθεί γιατί δεν μπόρεσε να φτιάξει το ευρωψηφοδέλτιο με ήρεμο και σοβαρό τρόπο. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι η εντύπωση, η συνολική εικόνα. Δεν πρέπει το βράδυ των εκλογών του β’ γύρου και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης.

Δημοσιογράφος: Αν συμβεί αυτό σκέφτεστε αποχώρηση;

Ευ. Βενιζέλος: Με ρωτάτε αυτά που είπα προηγουμένως.

Δημοσιογράφος: Θα αποσύρετε τους υπουργούς σας;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αστεία. Τι θα πει «αποσύρω τους υπουργούς μου ή έχω υπουργούς πολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες»; Δε μιλάμε γι’ αυτό. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός, αυτή τη στιγμή, και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε την εθνική στρατηγική. Αλλά χρειαζόμαστε έγκριση, στήριξη, ανοχή και κατανόηση, συστράτευση. Εδώ στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας έχει στήσει χορό η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, τα ψέμα. Αυτό είναι ο εκβιασμός. Ο εκβιασμός της συνείδησης του ελληνικού λαού, ο εκβιασμός της δημαγωγίας, του εύκολου ψέματος και της ψευδαίσθησης. Η αλήθεια δεν είναι ποτέ εκβιαστική. Η αλήθεια σε λυτρώνει γιατί βλέπεις τα πράγματα καθαρά και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου.

Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση σε σχέση με την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά. Για το εάν μετά τις ευρωεκλογές θα συζητηθούν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ αν δεν υπάρχει και έχει μετεξελιχθεί σε Ελιά.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως μόνους πολιτικούς εταίρους τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Δεν εννοούσα τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που ρωτάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ρωτάει, είναι η υιοθέτηση της πιο χυδαίας και αντιδημοκρατικής θέσης της Χρυσής Αυγής. Και πρέπει να ντρέπεται γι αυτή την ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. (Το ποντίκι)


==========================
  "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.