Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Να αναλάβετε τις προσωπικές σας ευθύνες, για τους αναγνωστάρηδες*, κ._Πρόεδρε της Βουλής


"Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (Μέρος Κοινοβουλευτικό)

'Αρθρo 66:Tρόπoς αγoρεύσεων

**6. Oι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται, εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές ή άλλες δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις απαντήσεις σ’ αυτές και τις πρωτολογίες εισηγητών, ειδικών αγορητών, των αρμόδιων Yπουργών και των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Ομάδων ή των αναπληρωτών τους στη συζήτηση επί της αρχής νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου. Επιτρέπεται όμως η χρήση σημειώσεων για υπόμνηση ή επισήμανση ειδικών θεμάτων και ιδίως στις συζητήσεις για τoν προϋπολογισμό.
** Τροποποιήθηκε στις 25.11.1993 με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (ΦΕΚ 200 Α' /26.11.1993)
Παρακολουθώντας τους ομιλητές βουλευτές δεν μας δημιουργεί καμία εντύπωση ή έκπληξη ότι παραβιάζεται η παράγραφο 6 του άρθρου 66  του κανονισμού της βουλής, που προβλέπει ρητώς:

Oι γραπτoί λόγoι δεν επιτρέπoνται, εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές ή άλλες δηλώσεις της Κυβέρνησης απο τους αγορητές στη Βουλή, εκτός των ορισμένων περιπτώσεων που λογικά εξαιρεί ο κανονισμός-πιστή αναπαραγωγή τρίτου κειμένου ενισχυτικού ενός επιχειρήματος κλπ.

Ο κανονισμός επιτρέπει ΜΟΝΟ σημειώσεις και όχι πλήρη κείμενα. Γιατί το επιβάλλει αυτό η Βουλή; Μα προφανώς γιατί είναι ένα θεσμικό σώμα διαλόγου και όχι βήμα ανακοινώσεων και μονολόγου. Και αν ο κάθε ομιλητής αποφάσιζε να αναγιγνώσκει δηλ. να διαβάζει κείμενα γραμμένα από τους κομματικούς λογογράφους  Η διαδικασία με τους αναγνωστάρηδες(*) θα πρέπει να καταστεί περιττή και θα αρκούσε η καταχώρηση και η εν συνεχεία δημοσίευση τους.

Η εν λόγω παραβίαση του κανονισμού καλά κρατεί και μάλιστα δεν είναι και τόση αθώα όσο φαίνεται. 
Η άποψή μας είναι ότι είναι μάλλον επιβαλλόμενη σε εκείνη την μερίδα των αναγνωστάρηδων που την χρησιμοποιούν για τους παρακάτω λόγους, επειδή :
1. Τα αναγνωσθέντα είναι εγκεκριμένα και διατυπωμένα από τους κομματικούς λογογράφους.
2. Φοβούνται πιθανή εκτροπή θέσεων από την κομματική γραμμή.
3. Μπορεί αγορεύων βουλευτής να διατυπώσει "κατά συνείδηση" δικές του θέσεις ή να δώσει άλλη διάσταση από αυτή που το κόμμα του πρεσβεύει.και έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Ίσως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι αλλά αυτό που θα παρατηρήσει σίγουρα και ο πιο καλοπροαίρετος ακροατής είναι ότι Συστηματικά καταστρατηγείται αυτή η σημαντική διάταξη του κανονισμού της Βουλής και καταστρατηγείται από μία συγκεκριμένη μερίδα βουλευτών για τους οποίους έχουμε και από μία εξήγηση γιατί το κάνουν.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τις προσωπικές ευθύνες του Προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων φυσικά, δίνοντας έτσι ένα πολύ κακό παράδειγμα εφαρμογής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όχι μόνο στους αγορητές αλλά και σε άλλα άρθρα όπως είναι η "τσάτρα -πάτρα" (πατ-κιούτ = γρήγορα και πρόχειρα) διαδικασία της ψηφοφορίας, η λεγόμενη και ως "κατά πλειοψηφία" και ο βαρετός μονόλογος του προεδρεύοντος  θεωρώντας ότι πάντα θα υπάρχει κοινοβουλευτική  πλειονοψηφία και την θεωρεί δεδομένη.

Νάσος

(*) Η λέξη είναι υπαρκτή και χρησιμοποιείται στο Άγιο Όρος .....ένα διαφορετικό ταξίδι !!!
"...στο καθολικό της μονής (στο Ιερό ναό δηλαδή) ακολουθεί η παράθεση του δείπνου στην Τράπεζα (το εστιατόριο της μονής δηλαδή), όπου καθ’ όλη την διάρκεια του, ο Αναγνωστάρης διαβάζει προσευχητικούς και διδακτικούς λόγους από Πατερικά κείμενα και βίους Αγίων..."
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.