Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Τι πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες των τροφίμων;

Μεγάλος ντόρος στα σαλόνια των διαιτολόγων και των πολυεθνικών για τις διατροφικές ετικέτες. Ευτυχώς πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νόμους για την αναγραφή των συστατικών των τροφίμων και ειδικά όταν αυτά ισχυρίζονται να υπερτερούν σε κάτι από τα συμβατικά (για παράδειγμα γάλα ενισχυμένο σε ασβέστιο). Στους περισσότερους καταναλωτές οι διατροφικές ετικέτες προκαλούν σύγχυση, γι' αυτό και αποφεύγουν την ανάγνωσή τους. Ακολουθούν μικρά tips για να μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες εάν θέλετε να κάνετε σωστές και, πάνω απ' όλα, υγιεινές επιλογές.
 Οι ετικέτες των τροφίμων περιέχουν δύο ειδών πληροφορίες: μια λίστα με τα συστατικά του προϊόντος και την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες του. Στην λιστα αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, σε φθίνουσα διάταξη. Η διατροφική ετικέτα δείχνει πόσες θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες υπάρχουν στις τροφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται και οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος:

  • Στις περισσότερες ετικέτες θα παρατηρήσετε πίνακες που αποτελούνται από δύο στήλες: στη μία στήλη αναγράφεται η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά 100 γραμμάρια τροφίμου και στην άλλη η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά μερίδα τροφίμου (δηλαδή όπως σερβίρεται) ή ανά τεμάχιο όταν μιλάμε για τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί μεμονωμένα (π.χ. μπισκότα)
  • Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε σε μια ετικέτα είναι το ολικό λίπος, αλλά και τα διάφορα είδη του (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), τα ζάχαρα και η ενέργεια (θερμίδες), αν σας απασχολεί ο έλεγχος του βάρους. Συγκρίνοντας αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά με τα αντίστοιχα ενός άλλου τροφίμου θα καταφέρεται να επιλέξετε το πιο υγιεινό-θρεπτικό, προσπαθώντας να αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα αλλά και αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την χώρα προέλευσης αλλά και τις ειδικές συνθήκες συντήρησης που πιθανόν να απαιτούνται μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Food and Drugs Administration παρέχει οδηγίες σ' εκείνους που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων, σχετικά με τους διατροφικούς ισχυρισμούς, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν κατά την προώθηση των προϊόντων τους. Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει καθένας από τους ισχυρισμούς προκειμένου να μην σχηματίζουμε λάθος αντίληψη για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.
Διατροφικοί ισχυρισμοί (Nutritional claims):
Ισχυρισμός
Απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται πριν χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στη διατροφική ετικέτα 
Χωρίς λίπος (Fat-Free)
Τα τρόφιμο πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα σερβιρίσματος, χωρίς επιπλέον προσθήκη λίπους ή ελαίου.
Ελεύθερο κορεσμένου λίπους(Saturated Fat Free)
Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 0,5 γραμμάρια trans λιπαρών οξέων ανά μερίδα.
Ελεύθερο χοληστερόλης (Cholesterol-Free)
Να περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης ανά μερίδα και ≤2 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά οξέα ανά μερίδα.
Μειωμένο σε θερμίδες (Reduced Calorie)
Τουλάχιστον 25% λιγότερες θερμίδες από το υπό σύγκριση τρόφιμο (αρχικό τρόφιμο).
Light (λίπος)
Να παρέχει 50% ή λιγότερο λίπος απ' ότι το υπό σύγκριση τρόφιμο (π.χ., 50% λιγότερο λίπος απ' ότι το τυρί πλήρες σε λιπαρά).
Light (θερμίδες)
Να παρέχει 1/3 λιγότερες θερμίδες (Kcal) απ' ότι το υπό σύγκριση τρόφιμο.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες (High-Fiber)
Να περιέχει τουλάχιστον (≥) 5 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα.
Ελεύθερο ζάχαρης (Sugar-Free)
Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Ελεύθερο νατρίου (Sodium-Free) ή ελεύθερο άλατος (Salt-Free)
Να περιέχει λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα.
Υγιεινό (Healthy)
Τρόφιμα χαμηλά σε λίπος, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και νάτριο, που περιέχουν τουλάχιστον το 10% των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων για τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, το σίδηρο, το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες ή τις φυτικές ίνες.
«Καλή πηγή του, περισσότερο, ή έχει προστεθεί (Good Source Of, More, Added)»
Το τρόφιμο παρέχει 10% περισσότερο από την ημερήσια δόση για συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, αναφορικά με το υπό σύγκριση τρόφιμο

Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc
Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.