Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

ΣΛΑΒΟ-ΣΕΡΒΙΑ ΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ: ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι αυτή τη στιγμή περιοχές μεγάλης μάχης. Οι περιοχές αυτές κάποτε κατοικούνταν από Σέρβους στο παρελθόν. Πριν από 269 χρόνια, Σέρβοι από τη Στρατιωτική Κράινα ίδρυσαν εκεί τις στρατιωτικές τους αποικίες. Αυτή είναι η ιστορία μιας ελάχιστα γνωστής σελίδας στη σερβική ιστορία.


Η οθωμανική εισβολή στα Βαλκάνια προκάλεσε μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις του σερβικού λαού βόρεια του Σάββα και του Δούναβη. 
Στη μοναρχία των Αψβούργων, οι Σέρβοι απέκτησαν ένα ειδικό καθεστώς τον 16ο αιώνα - συνοριοφύλακες. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα εδάφη της, η κυβέρνηση των Αψβούργων σκοπίμως οργάνωσε και εγκατέστησε Σέρβους στις παραμεθόριες περιοχές που ονομάζονται συλλογικά - Στρατιωτική Κράινα. Οι περιοχές αυτές εκτείνονταν στην περίοδο από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα από τη Λίκα και το Κορντούν μέχρι το Μπανάτ. 

Το βιεννέζικο δικαστήριο είδε νέους συνοριοφύλακες στους νεοαφιχθέντες Σέρβους και τους δόθηκε εντολή να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των αυστροτουρκικών συνόρων. Με άλλα λόγια, η άφιξή τους στο έδαφος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας θεωρήθηκε ως ένα αναπόφευκτο φαινόμενο, το οποίο, με τη σειρά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλά για την περαιτέρω ενίσχυση ενός είδους αμυντικής ζώνης στα αυστροτουρκικά σύνορα.

Η θέση των νεοαφιχθέντων Σέρβων σήμαινε τη σταδιακή και δύσκολη ένταξή τους στο κρατικό νομικό σύστημα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, καθώς και την ανάληψη όλων αυτών των υποχρεώσεων, συνήθως στρατιωτικής άμυνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μακροπρόθεσμης εγκατάστασης σε αυτές. περιοχές. . .

Στην ιστορική μνήμη του σερβικού λαού, οι πιο διάσημες μεταναστεύσεις ήταν αυτές του 1690, όταν ήταν υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Πέγια, Αρσενί Γ΄ Τσαρνόγιεβιτς, όταν μια ομάδα περίπου 30.000 Σέρβων κατοικούσε στην περιοχή της σημερινής Βοϊβοντίνας. Στην ιστοριογραφία είναι γνωστή ως η Μεγάλη Μετανάστευση των Σέρβων. Η δεύτερη μετανάστευση έγινε το 1740 υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Arsenija IV Jovanović.

Αν και η κύρια κατεύθυνση των μεταναστευτικών κινημάτων κατευθυνόταν προς τα εδάφη της μοναρχίας των Αψβούργων, η εθνική ιστορία θυμάται επίσης περιπτώσεις μετανάστευσης προς τα ανατολικά, προς την Ουκρανία, τότε τη συνοριακή χώρα της μεγάλης Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταναστεύσεις, η αναχώρηση των Σέρβων συνοριοφυλάκων στην τσαρική Ρωσία δεν είχε μαζικό χαρακτήρα και συνέβη πολύ αργότερα.

Αυτό συνέβη στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την πίεση των στρατιωτικών επιτυχιών της μοναρχίας των Αψβούργων, άρχισε να λιμνάζει και έτσι η θέση των Σέρβων στα τότε στρατιωτικά σύνορα άρχισε να αποδυναμώνεται.

Σέρβοι αξιωματικοί του αυστριακού στρατού, δυσαρεστημένοι με τη μεταχείριση στον στρατό και τις υποχρεώσεις που άρχισαν να επιβάλλουν οι αυστριακές αρχές στην περιοχή των στρατιωτικών συνταγμάτων, αποφάσισαν να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες.

Οι πιο άξιοι για τη διαμόρφωση της δεύτερης σερβικής περιοχής οικισμού στη Ρωσία ήταν ο αντισυνταγματάρχης της Αυστρίας Jovan Šević και ο συνταγματάρχης του Hussar Rajko Preradović.

Ο Jovan Šević πολέμησε για την επιβίωση των στρατιωτικών συνόρων στο Banat και στην Bačka. Όταν έγινε σαφές ότι η Βιεννέζικη αυλή θα αναπτύξει οπωσδήποτε (κατάργησε) στρατιωτικές περιοχές και θα τις ενσωματώσει στο πολιτικό σύστημα, ο Σέβιτς αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Ρωσία. Με την ανάπτυξη των στρατιωτικών συνόρων, οι Σέρβοι έχασαν τα στρατιωτικά τους προνόμια και έγιναν απλοί υπήκοοι της αυτοκρατορίας με όλες τις οικονομικές και οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στις πολιτικές αρχές.

Μετά από μακροχρόνιες αντιξοότητες με τις αυστριακές αρχές για την έκδοση διαβατηρίων και την άδεια να ταξιδέψει στη Ρωσία, έφτασε τελικά στην Αγία Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 1750. Ο Σέβιτς ήταν ένας από τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που εγκατέλειψε τη μοναρχία των Αψβούργων και μετακόμισε στη Ρωσία, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε ένα κύμα σερβικής μετανάστευσης στη χώρα αυτή.

Ήρθε σε επαφή με την αυτοκρατορική αυλή της Πετρούπολης, όπου του υποσχέθηκαν τον βαθμό του στρατηγού και την έγκριση να εγκατασταθεί στη Ρωσία με τους συμπολεμιστές του. Πούλησε σταδιακά όλη του την περιουσία και έπεισε κρυφά άλλους αξιωματικούς να τον ακολουθήσουν.

Σε αντάλλαγμα για την τόσο αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη, η Ελισάβετ Α υποσχέθηκε στους άνδρες μια «εύφορη γη». Οι επιθέσεις των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον των Ουκρανών Κοζάκων έχουν ήδη ωθήσει τη Ρωσία σε έναν καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία, ο οποίος διήρκεσε από το 1735 έως το 1739. 

Τον Σεπτέμβριο του 1752, ο Σέβιτς έφτασε στη Ρωσία με την ομάδα Σέρβων μεταναστών του. Το Κίεβο ήταν το κύριο σημείο υποδοχής του αποικισμού για την απόκτηση στρατιωτικού προγράμματος και το δικαίωμα αποικισμού. Στάλθηκαν στη Νέα Σερβία κοντά στο Χόρβατ στο Κίεβο, κάτι που ενόχλησε τον Σέβιτς. Στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου 1753, η Γερουσία αποφάσισε, μετά από συζητήσεις, ότι αυτοί οι Σέρβοι έπρεπε να καταλάβουν την ουκρανική γραμμή (συνοριακή αλυσίδα) και να εγκατασταθούν στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Μπαχμούτ και Λουγκάνι. Προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν εκεί 3.000-5.000 στρατιώτες, κατά το παράδειγμα της Νέας Σερβίας. Ο Πρρανάντοβιτς και ο Σέβιτς έγιναν Ρώσοι στρατηγοί.

Με διάταγμα της Συγκλήτου το 1753 ιδρύθηκε η Σλαβο-Σερβία. Το κράτος αναζητούσε Ορθόδοξους στρατιώτες για να υπηρετήσουν σε κινητές στρατιωτικές μονάδες που θα μπορούσαν να παρέχουν διασυνοριακή άμυνα των νότιων στεπών, να εξασφαλίσουν και να επεκτείνουν την πρόσβαση των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνοριακών οχυρώσεων.

Υπήρχαν δύο ξεχωριστές παραμεθόριες περιοχές στις οποίες στάλθηκαν Σέρβοι και άλλοι Βαλκάνιοι μετανάστες. Η πρώτη, που ιδρύθηκε το 1752, ονομαζόταν Νέα Σερβία. Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας βρισκόταν στη σημερινή περιοχή Kirovograd στην Ουκρανία. Εκείνα τα χρόνια, μερικές χιλιάδες Σέρβοι εγκαταστάθηκαν στις αναφερόμενες περιοχές.

Ο Crnjanski έγραψε για αυτούς

Ο συγγραφέας Miloš Crnjanski περιέγραψε τη μετανάστευση στη Ρωσία το 1752 στο μυθιστόρημα Migration. Σήμερα, το έδαφος της πρώην Σλαβικής Σερβίας αποτελεί μέρος των ουκρανικών περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ. Στα απομνημονεύματά του, ο γιος του Συμεών, Aleksandar Piščević, περιγράφει λεπτομερώς αυτούς τους οικισμούς και τους λόγους της σύγκρουσης μεταξύ Horvat και Šević για το πρωτάθλημα.

Το διοικητικό κέντρο του λεγόμενου «Σλαβοσέρβος» ήταν ο Μπαχμούτ (από το 1924 Αρτεμίβσκ). Η «Slavenoserbija», ως διοικητική μονάδα, έχασε το καθεστώς της με τον ίδιο τρόπο όπως η «Nova Srbija», αλλά τα ίχνη χτίστηκαν στο όνομα αυτής της συνοικίας.

ένα σύνταγμα με έδρα το Μπαχμούτ. Με το αυτοκρατορικό διάταγμα του 1764, η Σλαβο-Σερβία ονομάστηκε επαρχία Αικατερίνα της επαρχίας Νοβοροσίσκ με την καθιερωμένη «ουκρανική γραμμή». Το ίδιο σερβικό στρατιωτικό έδαφος προστέθηκε στην επαρχία Αζόφ το 1775.

Ίχνη σερβικής ταυτότητας

Πολλά τοπωνύμια σερβικής προέλευσης που έχουν απομείνει σε αυτές τις περιοχές μέχρι σήμερα μαρτυρούν επίσης την ύπαρξη Σέρβων στις περιοχές του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ.

Ένας σημαντικός αριθμός Σέρβων μεταναστών άρχισε να χτίζει τους οικισμούς τους, δίνοντάς τους τα ονόματα των πατρίδων τους και σήμερα στην καρδιά της Ουκρανίας βρίσκονται οι πόλεις Pancevo, Smederevo, Zemun, Varazdin, Vukovar, Becej, Sentomash, Csongrád, Sombor, Turija. , Moshorin, Beska και πολλοί άλλοι.

Εκτός από τοπωνύμια, συχνά συναντώνται και επώνυμα όπως Horvat, Vujić, Miloradović, Stratimirović, Udovički, Avramov, Stepanov… Φυσικά, μετά το διοικητικό κλείσιμο της περιοχής, και λόγω αναμφισβήτητων πολιτιστικών και ετυμολογικών ομοιοτήτων, υπήρξε ραγδαία αφομοίωση.

Τα νέα για τους Σέρβους που μετανάστευσαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950 ήταν έναν αιώνα αργότερα, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την άφιξη των Σέρβων από την πατρίδα τους στις ουκρανικές στέπες. Μια επιστολή από τον απόστρατο αξιωματικό Pavle Arsenijević από το Jelisavetgrad, που εστάλη στον Πατριάρχη Rajačić το 1852, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Σε αυτό, ο Arsenijević αναφέρει τους απογόνους διάσημων Σέρβων που ζούσαν στην πρώην επικράτεια της Νέας Σερβίας και της Σλαβικής Σερβίας. Καταγράφεται ότι ο μόνος Σέρβος που είχε απομείνει στην πρώην Σλαβική Σερβία το 1837 ήταν κάποιος αιωνόβιος, ο υπολοχαγός Μιλουτίνοφ.



=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.