Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Metaverse : Ουτοπία ή δυστοπία; Μια προειδοποίηση από έναν ειδικό - Η_ουτοπία και δυστοπία στη νεανική μυθοπλασία των Βασίλη Παπαθεοδώρου και Τάκη Ανδρουτσόπουλου

Η ανακοίνωση του Μάρκ Ζάκερμπεργκ ότι το Facebook αλλάζει ονομασία και θα λέγεται πλέον META εξέπληξε τον κόσμο της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων.
 
Το Meta μας υπόσχεται έναν φουτουριστικό κόσμο, όπου η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα συνυπάρχουν αρμονικά και βοηθούν τον άνθρωπο στην εργασία, την μάθηση αλλά και την διασκέδαση του χωρίς αυτός πολλές φορές να χρειαστεί να βγει καν από την ασφάλεια του σπιτιού του.
 
Ταυτόχρονα όμως η μεταλλαγή αυτή βγάζει στην επιφάνεια και αρκετές αμφιβολίες και προβληματισμούς σχετικά με τους κινδύνους της μετάβασης στο ΜΕΤΑ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στην ανθρώπινη αντίληψη του γύρω κόσμου.
 
Louis Rosenberg: Eνας πρωτοπόρος της επαυξημένης πραγματικότητας .  προειδοποιεί...

Ο Louis Rosenberg είναι ένας εφευρέτης, συγγραφέας και επιχειρηματίας. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, έχει πτυχία στον τομέα της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της επαυξημένης πραγματικότητας και της διεπαφής ανθρώπου με μηχανή.
 
Το 1992, μέσω της εργασίας του στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της ΝΑΣΑ και στο Ερευνητικό Κέντρο της Αμερικανικής Αεροπορίας δημιούργησε το σύστημα Virtual Fictures, την πρώτη ουσιαστικά εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality ή AR) που κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς.
 
Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι η εφαρμογή τεχνικών AR στην καθημερινότητα θα βοηθούσε αρκετά τον άνθρωπο στις καθημερινές του ασχολίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Rosenberg συνέχιζε να προωθεί την ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας και των εφαρμογών της στην καθημερινότητα.

Σε πρόσφατο άρθρο του που ανέβηκε στην ιστοσελίδα Bigthink.com, ο Rosenberg φαίνεται να έχει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το πόσο θετική είναι η δημιουργία του ΜΕΤΑ.

Στο άρθρο του, τονίζει αρχικά ότι η ίδια η AR έχει κάνει αρκετά θετικά βήματα προς τα εμπρός, συγκριτικά με το πώς ξεκίνησε, με τις εφαρμογές τις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων να αυξάνονται. Χαρακτηρίζει δε τις αντιδράσει όσων έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της σαν εκστατικές και ότι την περιγράφουν σαν κάτι το μαγικό.
 
Οι θετικές αντιδράσεις όμως δεν μπορούν να κρύψουν τους κινδύνους που κρύβει η ευρεία διάδοση της τεχνολογίας, ειδικά όταν μια πλατφόρμα όπως το ΜΕΤΑ επαφίεται στις καλές ή όχι προθέσεις των παροχών της.
 
Όπως γράφει, ζούμε σε μία εποχή όπου διάφορα στρώματα τεχνολογίας παρεμβάλλονται ανάμεσα στα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και στο τί εμφανίζεται σαν νέα και πληροφορίες στις οθόνες μας. Τα στρώματα αυτά παίζουν έναν ρόλο φίλτρου το οποίο μας επηρεάζει στο πώς αποδεχόμαστε γεγονότα και καταστάσεις, αλλάζοντας πολλές φορές την αντίληψή μας για τα πράγματα, ακόμα και αν αυτά αφορά το συγγενικό η και φιλικό μας περιβάλλον.
 
Καταντούμε να ζούμε διαμεσολαβημένες ζωές, όπως χαρακτηριστικά λέει, επηρεασμένες στον απόλυτο βαθμό από εταιρείες που παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή και ελεγκτή. Και όταν αυτή η διαμεσολάβηση οδηγεί σε αναλήθειες και κοινωνικούς διαχωρισμούς, λόγω των προκαταλήψεων που δημιουργούν, οι εταιρείες τις χαρακτηρίζουν σαν «μάρκετινκ» και όχι σαν κακή χρήση.
 
Περπατώντας σε έναν διχασμένο δρόμο
 
Σαν παράδειγμα έφερε την περίπτωση που ένας άνθρωπος περπατάει σε έναν δρόμο φορώντας μια συσκευή AR. Η συσκευή αυτή εμφανίζει πάνω από τα κεφάλια των περαστικών διάφορες ταμπέλες με πληροφορίες σχετικά με αυτούς, όπως πχ τα χόμπι τους. Αυτό είναι σίγουρα χρήσιμο για τις κοινωνικές συναναστροφές μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας.
 
Το ζήτημα είναι ότι τρίτοι παράγοντες θα μπορούσαν πληρώνοντας ένα χρηματικό αντίτιμο, να αλλάξουν τις ταμπέλες που εμφανίζονται πάνω από τους περαστικούς, προσδίδοντας τους διχαστικό περιεχόμενο, πχ αλκοολικός, άστεγος, ναρκομανής, άθεος, μετανάστης πχ. Οι άνθρωποι στους οποίους θα έμπαιναν οι ταμπέλες δεν θα ήταν καν ενήμεροι για τους χαρακτηρισμούς αυτούς.
 
Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν η όξυνση των ρατσιστικών και μισαλλόδοξων απόψεων του χρήστη, με τα υπάρχουσα στερεότυπα να ενισχύονται και να δυναμώνουν κάνοντας τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Έχοντας ήδη δει πόσο εύκολα η κουλτούρα μίσους διαδίδεται μέσω του διαδικτύου ο φόβος για την επίδραση των νέων τεχνολογιών μεγαλώνει.
 
Το metaverse θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της πραγματικότητας
 
Την τελευταία δεκαετία ο κόσμος έγινε μάρτυρας περιστατικών, όπου η κακομεταχείριση των τεχνολογιών πληροφόρησης μας έφερε αντιμέτωπους με παραπληροφόρηση και διαστρεβλώσεις τις πραγματικότητας όπως fake news, ορδές από μποτ του διαδικτύου και φτάνοντας μέχρι αλλοιωμένα βίντεο, τα λεγόμενα και deepfakes. 
 
Αν και αυτοί οι κίνδυνοι είναι ύπουλοι κα επικίνδυνοι, γνωρίζουμε ότι με το να κλείσουμε απλά την οθόνη του κινητού μας, μπορούμε πολύ εύκολα να ανακαλύψουμε την αναλλοίωτη και αφιλτράριστη πραγματικότητα που δεν ελέγχεται από κάπου. Αυτό θα αλλάξει με τον ερχομό του AR με την απτή πραγματικότητα να εξαφανίζεται σταδιακά.
 
Η διαδικασία, σημειώνει ο Rosenberg, έχει ήδη ξεκινήσει, με την κοινωνία να διαβρώνεται όλο και περισσότερο, εφόσον το κάθε μέλος της ζει στην δική του «φούσκα δεδομένων» τροφοδοτούμενη από τα κατάλληλα τροποποιημένα δεδομένα και ειδήσεις (μεταξύ των οποίων και αρκετά ψέματα).
 
Η δυνατότητα της άμεσης και άρα αφιλτράριστης επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των ανθρώπων, όπου η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών βοηθάει στην εξάλειψη του φόβου και των προκαταλήψεων τίθεται ουσιαστικά σε άμεσο κίνδυνο. Η οθόνη της AR δρα σαν ένας φράκτης που περιχαρακώνει τον χρήστη στα πιστεύω του, τις προκαταλήψεις και τις ιδέες του.
 
Υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας εικονικών παρωπίδων που θα κρύβουν βαθύτερα κοινωνικά και πολιτικά αίτια ενός προβλήματος. Ταυτόχρονα τίθεται επί τάπητος και το οικονομικό θέμα, με την δυνατότητα ή μη των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας να έχουν πρόσβαση στην AR.

<>Ναι, θα μπορείς να απενεργοποιείς την συσκευή και να αποσυνδέεσαι από τον εικονικό κόσμο, το αποτέλεσμα όμως θα είναι να χάνεις σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα φέρνοντας σε μειονεκτική θέση μέσα σε μια ολοένα και πιο διασυνδεμένη κοινότητα.

Ήδη η εξάρτηση από την συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο δείχνει την σταδιακή ουτοπικότητα μιας ζωής μακριά από την οθόνη. Γεγονός είναι ότι οι τεχνολογίες που υιοθετούμε στη ζωή μας για να μας διευκολύνουν, σπάνια παραμένουν προαιρετικές για μακρύ χρονικό διάστημα.

Το Meta, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία έχει καλές και κακές πλευρές και χρήσεις. Στο χέρι των ανθρώπων είναι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις πρώτες και να περιορίσουν το μέτρο του δυνατού τις δεύτερες.

======================
















Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές



















=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.