Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Η «ιδανική» ρουτίνα των TikTokers είναι ανέφικτη - Τι λένε οι ψυχολόγοι: Γιατί παρακολουθούμε τι κάνει ο άλλος το πρωί; Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο;


Γιατί μάς ελκύει τι κάνουν οι άλλοι μέσα στη μέρα τους και πώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη η σύγκριση με τους influencers του TikTok και του Instagram.

Ηπρωινή ρουτίνα των χρηστών του TikTok έχει μπει στο στόχαστρο των ψυχολόγων και ψυχίατρων, καθώς όχι μόνο για πολλούς θεωρείται ανέφικτη, αλλά παρ’ όλο που φαίνεται ιδανική, ενδεχομένως να σε οδηγεί στην εξουθένωση.

Η «ιδανική» πρωινή ρουτίνα στο TikTok και στο Instagram είναι σχεδόν η ίδια για τους περισσότερους χρήστες, οι οποίοι συγκεντρώνουν πάνω από 1,5 εκατ. views ο καθένας απλά και μόνο δείχνοντας τι κάνουν μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι.

Η ρουτίνα είναι εξής: Ξυπνούν περίπου στις 5 το πρωί, πηγαίνουν στο γυμναστήριο, γυρνούν στο σπίτι, κάνουν ντουζ, συγυρίζουν, φτιάχνουν πρωινό, βάζουν πλυντήριο, πίνουν τον καφέ τους και στη συνέχεια πηγαίνουν στη δουλειά. Κι όλα αυτά χωρίς καν να έχει φτάσει η ώρα 9 το πρωί.

Τα συγκεκριμένα βίντεο με τη “morning routine” έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στο TikTok καθώς ο καθένας μπορεί να δει αναλυτικά τι κάνει ουσιαστικά ένας ξένος στο σπίτι του, το οποίο συνήθως έχει τέλεια διαρρύθμιση και ακριβά έπιπλα.

Γιατί παρακολουθούμε τι κάνει ο άλλος το πρωί;
Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο;
 
Η Σοφία Χούκας-Μπράντλει, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι αρκετοί άνθρωποι παρακινούνται με αυτό τον τρόπο.

«Μας ελκύει ιδιαίτερα κάθε είδους περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαντάζει φιλόδοξο και εφικτό», δήλωσε η ίδια.

Οι άνθρωποι καταγράφουν όλα τα είδη ρουτίνας στο TikTok. Οι γονείς δείχνουν πώς ετοιμάζουν τα παιδιά τους το πρωί. Οι δρομείς καταγράφουν τα πρωινά τους χιλιόμετρα, ενώ όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή αναρτούν τα πολύχρωμα smoothies τους.

Η Ζακλίν Νέσι, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown, δήλωσε ότι τα βίντεο μπορούν να ικανοποιήσουν επίσης τη φυσική περιέργεια κάποιου. Ωστόσο μπορεί να κάνουν τους νέους να νιώσουν χειρότερα.

 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.