Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, "Έχω ένα όνειρο...", είναι η φράση με την οποία ξεκινά περιγράφοντας το όραμα του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία.

Καμία ιδιοτελής άποψη δεν επιβάλλεται, δίχως επιστημονική τεκμηρίωση, από κανέναν αλγόριθμο λογοκρισίας που υποδεικνύει την εκδοχή της μίας και μοναδικής δήθεν "αληθής" πραγματικότητας. (Υπόψη ανώνυμων ψαλιδιστών)

Η γενιά μας, θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις σκληρές και άδικες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών ανθρώπων.
Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.
Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει όταν σιωπάμε για πράγματα που έχουν σημασία.
Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σύρει τόσο χαμηλά κάνοντας να τον μισήσεις.
Έχω αποφασίσει να επιμένω στην αγάπη. Το μίσος είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για να σηκώνει κανείς.
Η πιο επίμονη και επείγουσα ερώτηση στη ζωή είναι: «τι κάνεις για τους άλλους;»
Πίστη είναι το πρώτο βήμα ακόμα και όταν δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρη την σκάλα.
Τα Μέσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι τόσο καθαρά και άγια όσο  και ο σκοπός που επιδιώκουμε.
Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας.
Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος.
Ποιο τραγικό από την  καταπίεση και σκληρότητα κακών ανθρώπων είναι η αδιαμαρτύρητη σιωπή των καλών ανθρώπων για το κακό που γίνεται.
--------------------------------------------------------------------------

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στον οποίο το 1964 απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.
Ηγήθηκε υπέρ της "Πορείας στην Ουάσινγκτον" εκφωνόντας την ιστορική ομιλία του.  
"Έχω ένα όνειρο...", είναι η φράση με την οποία ξεκινά περιγράφοντας το σπουδαίο όραμα του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία.
Το 1968, ενώ σχεδιάζει την "Πορεία των Φτωχών" προς την Ουάσινγκτον, στο Μέμφις του Τενεσσή, δολοφονείται. Ήταν 4 Απριλίου του 1968.
Η ομιλία που εκφώνησε ήταν η εξής:
"Κάτι κινείται στον κόσμο μας. Οι μάζες εξεγείρονται. Κι όπου κι αν βρίσκονται σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Ναϊρόμπι της Κένυας… στην Άκρα της Γκάνας, στη Ν. Υόρκη, στην Ατλάντα της Τζόρτζια στο Τζάκσον του Μισισιπή ή στο Μέμφις του Τενεσί το αίτημα είναι παντού το ίδιο: «Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι!» 
Άλλος ένας λόγος που χαίρομαι επειδή ζω τώρα, είναι ότι έχουμε φτάσει αναγκαστικά σε ένα σημείο όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος εδώ και πολλά χρόνια, μα δεν το έκανε διότι δεν στάθηκε απολύτως αναγκαίο.
Η επιβίωσή μας απαιτεί να καταπιαστούμε με αυτά. Χρόνια τώρα γίνεται συζήτηση για τον πόλεμο και την ειρήνη".... 

 =====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.