Ράσελ (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) παραμένει ως ένας από τους πιο διαφορετικούς πνευματικά και επιδραστικότερους στοχαστές στη σύγχρονη ιστορία, με τη φιλοσοφία της θρησκείας ειδικά να έχει διαμορφώσει το έργο τέτοιων πρωταθλητές του σύγχρονου αθεϊσμού ως Christopher Hitchens , Daniel Dennett και Richard Dawkins . Από τον τρίτο τόμο της Αυτοβιογραφίας του Μπέρτραντ Ράσελ: 1944-1969 προέρχεται αυτό το αξιοσημείωτο μικρο-μανιφέστο, με τίτλο A Liberal Decalogue ( δημόσια βιβλιοθήκη ) — ένα όραμα για τις ευθύνες ενός δασκάλου, στο οποίο ο Russell αγγίζει μια σειρά από επαναλαμβανόμενα θέματα από τις επιλογές παρελθόν — ο σκοπός της εκπαίδευσης , η αξία της αβεβαιότητας , η σημασία της κριτικής σκέψης , το χάρισμα της ευφυούς κριτικής και πολλά άλλα.
Αρχικά εμφανίστηκε στο τεύχος της 16ης Δεκεμβρίου 1951 του περιοδικού The New York Times Magazine , στο τέλος του άρθρου «Η καλύτερη απάντηση στον φανατισμό: Φιλελευθερισμός».
Ίσως η ουσία της φιλελεύθερης προοπτικής θα μπορούσε να συνοψιστεί σε έναν νέο δεκάλογο, που δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τον παλιό, αλλά μόνο να τον συμπληρώσει. Οι Δέκα Εντολές που, ως δάσκαλος, θα ήθελα να διαδώσω, θα μπορούσαν να διατυπωθούν ως εξής:
Ο Ράσελ γράφει:
- Μην αισθάνεστε απολύτως σίγουροι για τίποτα.
- Μην πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να προχωρήσετε με την απόκρυψη στοιχείων, γιατί τα στοιχεία είναι βέβαιο ότι θα έρθουν στο φως.
- Μην προσπαθήσετε ποτέ να αποθαρρύνετε τη σκέψη γιατί σίγουρα θα πετύχετε.
- Όταν συναντάτε αντίθεση, ακόμα κι αν αυτή είναι από τον σύζυγό σας ή τα παιδιά σας, προσπαθήστε να την ξεπεράσετε με επιχειρήματα και όχι με εξουσία, γιατί μια νίκη που εξαρτάται από την εξουσία είναι εξωπραγματική και απατηλή.
- Μην σεβόμαστε την εξουσία των άλλων, γιατί πάντα υπάρχουν αντίθετες αρχές.
- Μην χρησιμοποιείτε τη δύναμη για να καταπιέζετε απόψεις που θεωρείτε καταστροφικές, γιατί αν το κάνετε οι απόψεις θα σας καταπιέσουν.
- Μην φοβάστε να είστε εκκεντρικοί στην άποψη, γιατί κάθε γνώμη που τώρα αποδεχόταν ήταν κάποτε εκκεντρική.
- Βρείτε περισσότερη ευχαρίστηση στην έξυπνη διαφωνία παρά στην παθητική συμφωνία, γιατί, αν εκτιμάτε τη νοημοσύνη όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται μια βαθύτερη συμφωνία από τη δεύτερη.
- Να είστε σχολαστικά ειλικρινείς, ακόμα κι αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείτε να την κρύψετε.
- Μην ζηλεύεις την ευτυχία εκείνων που ζουν στον παράδεισο των ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νομίζει ότι είναι ευτυχία.
Η αυτοβιογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ . Συμπληρώστε αυτή τη συγκεκριμένη μερίδα με το απαραίτητοκιτ ανίχνευσης Baloneyκαι, στη συνέχεια, επισκεφτείτε ξανά τον Russell μετη θέληση να αμφιβάλλετε,τι σημαίνει πραγματικά η «καλή ζωή»,γιατί η «γόνιμη μονοτονία» είναι απαραίτητη για την ευτυχία,τη φύση του χρόνουκαιτις τέσσερις επιθυμίες που οδηγούν. όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.