Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Στ. Κασσελάκης στο ΕΡΤNews για Β. Μακεδονία: Η κυβέρνηση φόρεσε την περικεφαλαία του 2019 - «Η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα» επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, στην εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ


«Μπορεί να μας πει ο πρωθυπουργός ναι ή όχι, αν γνώριζε για το μπάζωμα πριν γίνει; Γιατί δεν τον ρωτάει κανείς στα μίντια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Επιπλέον, απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί δήθεν εργαλειοποίσης μιας τραγωδίας ο Στ. Κασσελάκης τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν εργαλειοποιείς όταν ζητάς να τηρούνται οι νόμοι.  

Έχουμε μονταζιέρα και τραμπουκισμό συγγενών των θυμάτων των Τεμπών υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αναρωτήθηκε εάν το 41% που έλαβε η ΝΔ στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν της τραγωδίας «αμνηστεύει τον κ. Καραμανλή από το να πάει στη δικαιοσύνη».

Να αναγνωριστεί άμεσα η Παλαιστίνη - Εθνοκάθαρση από το Ισραήλ

Κληθείς να σχολιάσει την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της γάζα και τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, ο Στ. Κασσελάκης σχολίασε αρχικά ότι το ταξίδι του στην μέση Ανατολή προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη ΝΔ.  «Πριν καν πάω σε εμπόλεμη ζώνη, άρχισαν την καραμέλα περί σέλφι.»

Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το να πας σε μια εμπόλεμη περιοχή με ρουκέτες της Χαμάς και το Ισραήλ να δολοφονεί 45 άμαχους και παιδιά είναι περιοχή για σέλφι, μάλλον έχει λάθος ορισμό των διακοπών σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνοντας ότι «η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα».

«Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά από χρόνια που προκαλεί όχι μόνο τον παλαιστινιακό λαό αλλά και τον δυτικό κόσμο με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και τώρα όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μια βάναυση σφαγή στη Γάζα, αλλά καταπατά και τις συμφωνίες στη Δυτική Όχθη»  Ξεκαθάρισε ο Στ. Κασσελάκης τονίζοντας ότι . .  .

«το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πώς αυτό είναι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εγώ θα έλεγα πρόκειται για μια εθνοκάθαρση, αν όχι για μια γενοκτονία».     

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει μάλιστα ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «πιέζει πάρα πολύ την PLO και την κυβέρνηση της Παλαιστίνης» και ότι παρακρατά χρήματα που στέλνονται στη Γάζα. «Ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια μου είπε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει σε χέρια Παλαιστινίων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ότι κατά την επίσκεψή στη μέση Ανατολή και στη Ραμάλα δεν συνάντησε αξιωματούχους του Ισραήλ, ο Στ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε πώς μπορεί να συναντήσει μια κυβέρνηση που προκαλεί συνειδητά δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων και πώς κάποιος θα μπορούσε να αμνηστεύσει το Ισραήλ.

«Είναι μία ανεπτυγμένη βιομηχανικά δημοκρατία, έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της και από τους εποικισμούς και από το Διεθνές Δικαστήριο και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, άρα λοιπόν, πώς κάθεται κάποιος να αμνηστεύσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά για το Ισραήλ ο Στ. Κασσελάκης και υπογράμμισε ότι κινείται «100%» στην γραμμή του Ζοζέπ Μπορέλ. «Δεν μπορούμε τη μία φορά να θέλουμε το Διεθνές Δικαστήριο και την άλλη να μην το θέλουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω είναι καιρός η Ευρώπη, να σταθεί στο ύψος της ιστορίας, να πει ναι στα ιδεώδη της και στον ανθρωπισμό και όχι στα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να γίνει, να είμαστε ξεκάθαρα με το μέλλον της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η σωστή μεριά της ιστορίας και η Ελλάδα πρέπει να είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας, όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου με τις σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με τον Γιάσερ Αραφάτ».   


Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Μητσοτάκης το 2019 φόρεσε την περικεφαλαία και μετά δεν έκανε τίποτα

Σφοδρή κριτική για την επιλογή να εργαλειοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να διχάσει τον κόσμο το 2019, κόντρα σε όσα έλεγε η κυβερνητική παράταξη στο παρελθόν για τη λύση ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας με σύνθετη ονομασία εξαπέλυσε ο Στ. Κασελάκης.

«Το 2019 ο πρωθυπουργός φόρεσε την περικεφαλαία και έκτοτε δεν έκανε τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος και στην επιλογή της κυβέρνησης να μη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας.

«Τώρα λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια αλλά την τηρώ. Ας πάει στο VMRO να συμφωνήσουν σε μια επωφελή συμφωνία. Αλλιώς να παραδεχτεί ότι εργαλειοποίησε τις Πρέσπες και ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση από ψέματα, άλλο τίποτα».

«Εάν δεν είναι η οικογένεια Μητσοτάκη, ποιο είναι το βαθύ κράτος»

Περνώντας στα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας ο Στ. Κασελάκης υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός μιλά για βαθύ κράτος και αναρωτήθηκε: «Εάν δεν είναι η οικογένεια Μητσοτάκη, ποιο είναι το βαθύ κράτος»;

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμευόμενος για έντιμη διακυβέρνηση όταν θα του δοθεί η εντολή από τον ελληνικό λαό κλήθηκε να απαντήσει εάν τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει κάτι αντίστοιχο.

Ξεκάθαρα «όχι» ήταν η απάντηση του Στ. Κασσελάκη υπενθυμίζοντας ότι αυτό το λέει και η ΕΕ «με την καταδίκη κράτους δικαίου, με τα 600 έργα που ελέγχει τα οποία έχουν πάει σε 10 εταιρίες και κοστίζουν 2,5 δισ. ευρώ». Κερδοσκοπούν ολιγοπώλια, μεσάζοντες στα τρόφιμα και οι τράπεζες ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε σχετική ερώτηση υπενθυμίζοντας μετά την ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα του ελληνικού λαού, έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην Ευρώπη

Ο ίδιος τονίζοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη στο ρεύμα τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να νομοθετήσει 5% πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα ενώ την κατηγόρησε ότι έχει σκοπό την ιδιωτικοποίηση και του νερού.

«Χρειάζεται παρεμβατικό κράτος να λύσει τα μεγάλα προβλήματα. Στη στέγη στη δημόσια υγεία. Θέλουμε παρεμβατικό κράτος το οποίο δεν θα είναι σπάταλο» τόνισε ο ίδιος και δεσμεύτηκε ότι όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση «θα φτιάξουμε μια για πάντα το ΕΣΥ αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψη».

Καταλήγοντας ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή των Ευρωεκλογών υπογραμμίζοντας ότι «εάν έχουμε αποκτήσει ανοσία ότι "έτσι είναι τα πράγματα", δεν δικαιούμαστε να ρωτάμε γιατί δεν αλλάζει τίποτα. Δεν πρέπει να έχουμε ανοσία στην αδιαφάνεια, στα συμφέροντα και στα μαύρα κονδύλια στα κόμματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μαζί μας απόψε στο αναλυτικό μας δελτίο ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο στούντιο του ΕΡΤ NEWS και στο δελτίο μας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρίσκω.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα θέλω δυο λόγια για τον τελικό. Χτες ήσαστε εκεί, το ζήσατε από μέσα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όντως. Είμαι πολύ περήφανος για την Ελλάδα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό το να έχουμε επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο,. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν φανταστική, πέρασα πάρα πολύ καλά με τους φιλάθλους στη θύρα. Από ‘κει και πέρα εύχομαι να έχουμε πολλές περισσότερες επιτυχίες.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Είσαστε Ολυμπιακός; Όχι. Χτες ήσασταν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στις 9 Ιουνίου έχουμε το ίδιο χρώμα, κι εμείς κόκκινο και άσπρο έχουμε στο κόμμα μας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Με αυτή την έννοια, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από ‘κει και πέρα δεν είναι οι καταβολές μου από τον Πειραιά ομαδικά, αλλά ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος χτες το βράδυ και θα είναι μεγάλη χαρά να παρευρεθώ και σε μελλοντικά παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μακάρι να ξαναπάρουμε κι άλλα κύπελλα, και ο Ολυμπιακός και άλλες ομάδες.
Θέλω να ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Και γιατί το λέω αυτό: Η κυβέρνηση, σχολιάζοντας την επίσκεψή σας στα παλαιστινιακά εδάφη, υποστηρίζει ότι μια επίσκεψη στην περιοχή δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και το Ισραήλ. Και λέει επίσης ότι πέσατε πολύ χαμηλά γιατί στην ουσία κάνατε ένα ντεκόρ για σέλφι, το λέω ακριβώς όπως ελέχθη. Θέλω να σας ρωτήσω, επί της ουσίας, τι διαφορετικό λέτε εσείς από τον κ. Μητσοτάκη; Δυο κράτη λέει και ο κ. Μητσοτάκης, δύο κράτη λέτε κι εσείς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς δείχνει μια μεγάλη ανησυχία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας το ότι πριν καλά καλά πάω σε εμπόλεμη ζώνη, παρακαλώ, άρχισαν την καραμέλα περί σέλφι. Αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι όταν φτάνεις σε μια περιοχή που το πρωί έρχονται ρουκέτες από τη Χαμάς στο Ισραήλ και αργότερα το Ισραήλ δολοφονεί 45 άμαχους, παιδιά, σ’ έναν καταυλισμό και στέλνει τα τανκς μέσα, αν αυτή η περιοχή είναι περιοχή για σέλφι, μάλλον έχει λάθος ορισμό των προορισμών διακοπών. Προφανώς ο ίδιος έχει και εμπειρία από την όαση Σίβα που πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος εκεί.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλά, δεν πήγατε όμως στη Ράφα, δεν θα μπορούσατε να πάτε στη Ράφα προφανώς, πήγατε στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Παλαιστίνη είναι Παλαιστίνη. Και η Παλαιστίνη πρέπει ν’ αναγνωριστεί άμεσα. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά από χρόνια, που προκαλεί όχι μόνο τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τον δυτικό κόσμο με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Και τώρα όχι μόνο έχει προχωρήσει σε μια βάναυση σφαγή στη Γάζα, αλλά καταπατά και τις συμφωνίες στη Δυτική Όχθη. Πιέζει πάρα πολύ την PLO και την κυβέρνηση της Παλαιστίνης, κυριολεκτικά παρακρατά χρήματα που στέλνει η κυβέρνηση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ένα δισ. δολάρια, μου είπε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει για ανθρωπιστική βοήθεια σε χέρια Παλαιστινίων. Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πώς αυτό είναι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Εδώ πρόκειται για μία εθνοκάθαρση, αν όχι για μια γενοκτονία.
Και να σας πω και κάτι; Μου λέτε γιατί δεν πήγα να συναντήσω την κυβέρνηση του Ισραήλ. Δεν μπορώ να συναντήσω αυτή τη στιγμή μια κυβέρνηση η οποία συνειδητά προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων, δολοφονεί μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι μια ανεπτυγμένη βιομηχανικά δημοκρατία, έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της για τους εποικισμούς και από το Διεθνές Δικαστήριο και από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ. Άρα λοιπόν πώς κάθεται κάποιος στην ουσία να αμνηστεύσει αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση...

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα εσείς μου λέτε ότι κινείστε στη γραμμή του Ζοζέπ Μπορέλ δηλαδή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 100%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν μπορούμε τη μία φορά να θέλουμε το Διεθνές Δικαστήριο και την άλλη να μην το θέλουμε. Και είναι καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση να σηκώσει ανάστημα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ν’ αναγνωρίσουν τώρα το κράτος της Παλαιστίνης, όπως έχει κάνει η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.
Και η ερώτηση: Λέει ο κ. Μητσοτάκης για οδικό χάρτη. Ποιον οδικό χάρτη; Αφού έχει καταστρέψει τελείως τον λαό της Παλαιστίνης ο κ. Νετανιάχου; Τον οδικό χάρτη του κ. Νετανιάχου και της ακροδεξιάς κυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή; Νομίζω, είναι καιρός η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της Ιστορίας, να πει ναι στα ιδεώδη της και στον ανθρωπισμό και όχι στα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να γίνει. Είμαστε ξεκάθαρα με το μέρος της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η σωστή μεριά της Ιστορίας. Και η Ελλάδα πρέπει να είναι στη σωστή μεριά της Ιστορίας, όπως ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου με τις σχέσεις που καλλιεργήθηκαν με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να έρθουμε σ’ ένα άλλο θέμα τώρα, θέλω να περάσουμε στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Οι προκλήσεις στο θέμα του ονόματος, συνεχίζονται, είναι καθημερινές. Εσείς αποδίδετε ευθύνες γι' αυτό στην ελληνική κυβέρνηση; Γιατί ζητάτε τώρα την κύρωση των μνημονίων; Αυτό φταίει για τις προκλήσεις της άλλης πλευράς; Το γεγονός ότι δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια; Και τι θα αλλάξει από την άλλη πλευρά αν εμείς κυρώσουμε σήμερα τα μνημόνια;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτή την ερώτηση πρέπει ν’ απευθύνετε στην κυβέρνηση και στον κ. Πρωθυπουργό. Εκείνοι είναι οι οποίοι εργαλειοποίησαν αυτό το ζήτημα, δίχασαν κόσμο, τον κατέβασαν στους δρόμους και φόρεσε την περικεφαλαία του το 2019. Και έκτοτε όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να κυρώσει τις θετικές πλευρές αυτής της συμφωνίας, αλλά αντ’ αυτού έρχεται και μας λέει, «είναι μια επιζήμια συμφωνία, αλλά την τηρώ».
Εάν είναι επιζήμια συμφωνία, ας πάει στο VMRO το οποίο είναι και όμορο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ας πάει εκεί πέρα να συμφωνήσουν μια επωφελή συμφωνία. Κάτι μου λέει ότι αν πραγματικά πιστεύει ο πρωθυπουργός αυτά τα οποία λέει και δεν τα λέει απλά για να παραπλανήσει τον κόσμο -όταν συγχρόνως παραδέχεται ότι και ο πατέρας του και η αδερφή του ήταν υπέρ αυτής της λύσης, απλά δεν τους τα έδινε ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Αν όντως διαφωνεί με τη Συμφωνία, είμαι σίγουρος ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην τωρινή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ας πάει εκεί πέρα λοιπόν να κάνει μια επωφελή συμφωνία. Αλλιώς, ας παραδεχθεί ότι την εργαλειοποίησε και ότι λέει ψέματα για άλλη μια φορά στον ελληνικό λαό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, από τη μονταζιέρα και τις συσκέψεις για μπάζωμα μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουμε, από ψέμα άλλο τίποτα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να έρθουμε τώρα σ’ αυτά που λέτε, τα υπόλοιπα. Μιλάτε διαρκώς για έγκλημα των Τεμπών, καταρχάς, αποδίδοντας ποινικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Και προχθές σας άκουσα να λέτε και για τραμπουκισμό των συγγενών των θυμάτων και να προβάλλετε κι ένα βίντεο που μιλάτε για συγκάλυψη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το βίντεο είναι ρεπορτάζ ενός μεγάλου σταθμού, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν παίχτηκε στα media της προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ επιλεκτικά παρουσιάζουν αυτά τα ρεπορτάζ, αλλά είναι ένα ρεπορτάζ το οποίο πρέπει ν’ απαντηθεί.
Η μυστική αυτή η συνάντηση όντως είναι έγκλημα. Ξέρετε γιατί είναι έγκλημα; Όταν ήμουν στο στρατόπεδο και άκουγα στη Βουλή τον πρωθυπουργό να αναλύει το ζήτημα των Τεμπών, είπε ότι, εάν δεν είχε κάνει λάθος ο σταθμάρχης, αυτή τη στιγμή θα ζούσαν αυτά τα παιδιά. Θέλοντας να καταλογίσει εκεί το ανθρώπινο λάθος. Με την ίδια λογική, εάν δεν είχε αμελήσει τις έγγραφες προειδοποιήσεις ο υπουργός του, ο κ. Καραμανλής, για δυο χρόνια, θα ζούσαν σήμερα αυτά τα παιδιά. Δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι, η τραγωδία των Τεμπών προηγήθηκε των εθνικών εκλογών, στις οποίες ο Μητσοτάκης πήρε μετά 41%.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι έγκλημα ανθρωπίνων επιλογών.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα για ν’ αλλάξει η στάση των ψηφοφόρων; Μπορείτε να μου πείτε; Ο Μητσοτάκης πήρε τον Ιούνιο 41%, τα Τέμπη έγιναν τον Μάρτιο, είχαν προηγηθεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αυτό ξεπλένει δηλαδή...

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όχι, δεν λέω ότι ξεπλένει, αλλά λέω αν θεωρείτε ότι κάτι έχει αλλάξει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ξεπλένει τον Κώστα Καραμανλή από το να πάει στη Δικαιοσύνη; Βεβαίως έχει αλλάξει, έχουμε τη μονταζιέρα, έχουμε τον τραμπουκισμό της κόρης του κ. Πλακιά, της αδερφής των θυμάτων που λέει στον πρωθυπουργό «είμαι η αδερφή αυτών των θυμάτων», την αγνοεί, και οι αστυνομικοί την τραμπουκίζουν. Έχουμε δεδομένα τώρα καινούργια, κατηγορητήριο. Έχουμε καταθέσει και η Νέα Δημοκρατία δεν μας λέει εάν θα αφήσει τον κ. Καραμανλή να πάει στη Δικαιοσύνη. Και έχουμε πλέον και πληροφορίες για μια μυστική συνάντηση.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εννοείτε το ρεπορτάζ του MEGA.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ρεπορτάζ του ΜΕGΑ. Πάμε λοιπόν να την αναλύσουμε. Ξημέρωμα 1ης Μαρτίου γίνεται αυτό το έγκλημα. Δυο μέρες αργότερα, ακριβώς 48 ώρες αργότερα, υπάρχει μια μυστική συνάντηση, η οποία ουδέποτε είχε αναφερθεί στις καταθέσεις που έγιναν εδώ στη Βουλή ή αλλού, την έκρυψαν, στην οποία είναι ο κ. Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Και είναι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών.
Ποιου την απόφαση μεταδίδει ο κ. υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ εάν όχι του πρωθυπουργού; Το ίδιο και για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών για τον υπουργό Μεταφορών, τον κ. Καραμανλή.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μια στιγμή, μετά από ένα τέτοιο γεγονός, δεν είναι λογικό να γίνονταν συσκέψεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γίνεται λοιπόν μια μυστική σύσκεψη, στην οποία αποφασίζεται ένα μπάζωμα, να πεταχτούν οστά νεκρών ανθρώπων σε χωράφια και να καλυφθούν στοιχεία.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το λέτε αυτό μετά λόγου γνώσεως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό λέει το ρεπορτάζ και δεν έχω δει καμία διάψευση. Εξάλλου, να σας πω κάτι; Σ’ ένα τέτοιο ζήτημα, αυτή η απόφαση για το μπάζωμα -η οποία παρεμπιπτόντως κόστισε 700.000 ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, όταν εάν έφτιαχναν την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, θα ήταν 200.000 ευρώ εάν το είχαν κάνει αυτό, εκεί που είχε καεί το καλοκαίρι του ’19. Θα είχαν σωθεί αυτά τα παιδιά.
Άρα, τώρα, παίρνουν μια απόφαση να μπαζώσουν, δήθεν για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία ξεκίνησαν 25 μέρες αργότερα. Και πήγαν και μπάζωσαν επί τρεις μέρες, χωρίς να ξέρει ο ελληνικός λαός και έκρυψαν αυτή τη συνάντηση. Και η ερώτηση που πρέπει να ρωτάει όλος ο λαός, γιατί είναι η αξιοπιστία του συστήματος και είναι η αξιοπρέπεια του λαού μας, είναι: Κύριε πρωθυπουργέ, ξέρατε για το μπάζωμα πριν γίνει, ναι ή όχι; Μπορεί να μας πει ο πρωθυπουργός ναι ή όχι, αν γνώριζε για το μπάζωμα πριν γίνει; Γιατί δεν τον ρωτάει κανείς στα media αυτή την ερώτηση; Γιατί; Μέχρι να απαντήσει. Δεν σέβεται τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εσείς σκέφτεστε ότι μπορεί να θεωρούν κάποιοι αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι έχει μια βάση, ότι εσείς εργαλειοποιείτε μια τραγωδία ξανά, ένα χρόνο μετά, ενάμιση χρόνο σχεδόν, λίγο λιγότερο, για να κερδίσετε ψήφους στις ευρωεκλογές; Διότι αυτό είναι που σας καταλογίζουν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ανθρώπινη ευθιξία, η δικαιοσύνη δεν είναι κομματικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν εργαλειοποιείς τη δημοκρατία όταν ζητάς οι θεσμοί να τηρούνται, είτε πρόκειται για υποκλοπές είτε πρόκειται για τα Τέμπη. Εμείς ζητάμε να τηρηθούν οι θεσμοί και όχι να κρύβεται πίσω, όπως και στην ΕΥΠ που είπε στην άλλη του συνέντευξη, ό,τι πει η Δικαιοσύνη. Είσαι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Μπορείς να προβείς σε άρση του απορρήτου των στελεχών σου, να ξέρουμε τι ακριβώς γινόταν. Δεν το κάνει.
Δεν σέβεται τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι η αλαζονεία του 41%. Είναι «πήρα 41%», όπως μου είπε κι εμένα στη Βουλή, μου λέει «αυτό κρίθηκε στο ζύγι του 41%». E, λοιπόν, στις 9 Ιουνίου αυτή η αλαζονεία θα πάρει την απάντησή της από τον ελληνικό λαό. Δεν πάει άλλο. Όπως υπάρχει κι αυτό το ψέμα περί ακρίβειας, που έλεγε προεκλογικά ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη», μετά έλεγε τη χώρα «μπανανία»... Μιλάει για «βαθύ σύστημα», «το βαθύ κράτος», λέει. Ποιο είναι το βαθύ κράτος εάν δεν είναι η οικογένεια Μητσοτάκη;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σας κατηγορεί ο κ .Μητσοτάκης ότι για μια ακόμη φορά υπόσχεστε λεφτόδεντρα. Αν εφαρμοστούν οι προτάσεις σας, λέει, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Με δεδομένο αυτό που έχει προηγηθεί με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τη δραματική τους διάψευση στη συνέχεια, αισθάνεστε ότι μπορείτε να πείσετε για την αξιοπιστία σας σήμερα; Διότι είστε αρχηγός σ’ ένα κόμμα το οποίο το ’15 διέψευσε προσδοκίες, βασιζόμενο όντως σε λεφτόδεντρα που δεν υπήρχαν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι πολύς κόσμος απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Κι εγώ ο ίδιος στο εξωτερικό που ήμουν, εκείνη τη χρονιά, ήμουν κι εγώ απογοητευμένος. Όπως ήμουν επίσης απογοητευμένος από τα χρόνια τα οποία είχαν προηγηθεί, στα οποία έβλεπα μια τον κ. Σαμαρά μια τον κ. Βενιζέλο, όλους αυτούς των μνημονίων οι οποίοι δεν άφησαν τίποτα στο τέλος της ημέρας στη χώρα, μηδέν ευρώ στον κουμπαρά. Και ο κόσμος ήταν σε απελπισία. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «θα προσπαθήσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τα μνημόνια».

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα ποια μηδέν ευρώ στον κουμπαρά κ. Κασσελάκη, συγγνώμη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα Ταμεία δεν ήταν μηδέν το 2015;

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του ’15 τι Ταμεία είχε όταν πήγε στο δημοψήφισμα; Καλύτερα από αυτά που του άφησαν;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν έχεις πέντε χρόνια μνημόνια, κάτι πρέπει να χτίσεις. Σωστά; Αλλιώς τι κάνεις; Αλλιώς δεν πετυχαίνει η πολιτική σου. Όταν παίρνεις το 2009-’10 μηδέν ευρώ στα Ταμεία και αφήνεις το ’15 μηδέν ευρώ στα Ταμεία, πάει να πει αποτυχία της εφαρμογής πολιτικής. Μαθηματικά, σημαίνει αυτό.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα λέτε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστούν χειρότερα τα μνημόνια;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μην πάμε πάλι στο ’15.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εντάξει, εγώ σας λέω πόση αξιοπιστία πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω κάτι: ξέρω ότι ο κόσμος απογοητεύτηκε, αλλά ΣΥΡΙΖΑ έκανε τότε αυτό που ήθελε η κοινωνία να κάνει. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πεινούσαν, άνθρωποι που ήταν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ήταν 300.000 οικογένειες με δυο γονείς και δυο παιδιά, άνεργοι οι γονείς. Ήταν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ασφάλιση υγείας.
Τι έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έπρεπε να κάτσει να χάσουν τη ζωή τους όλοι και μετά να έρθει όποιος έχει χρήματα, που έχει κλέψει από το κράτος, τα έχει βγάλει offshore, να έρχεται πίσω να αγοράζει τη χώρα στα φτηνά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό το οποίο η κοινωνία εκείνη τη στιγμή αισθανόταν ότι έπρεπε να γίνει απέναντι στην Ευρώπη. Έγιναν λάθη. Τα έχει παραδεχτεί ο προκάτοχός μου πολλές φορές. Από εκεί και πέρα όμως άφησε 37 δισ. στα Ταμεία. Έχω κατηγορήσει το ύψος του μαξιλαριού αυτού, έπρεπε να ήταν χαμηλότερο, το έχω πει αυτό. Αλλά αυτό πάει να πει ότι είχε μια έντιμη διακυβέρνηση. Και τώρα που έχουν περάσει πέντε χρόνια...

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γιατί, αυτή δεν είναι έντιμη διακυβέρνηση που έχουμε τώρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γιατί δεν είναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάρα πολλοί οι λόγοι. Ήδη αναφέραμε δύο πριν.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μιλάτε για κερδοσκόπους, λέτε για λεφτόδεντρα Μητσοτάκη, τους καρπούς τους, τους απολαμβάνουν, λέτε, οι φίλοι της κυβέρνησης. Σε ποιους αναφέρεστε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση η ίδια λέει ότι δεν είναι έντιμη η διακυβέρνηση:με την καταδίκη του κράτους δικαίου, με τα 2,5 δισ. σε έργα τα οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή σε έργα ψηφιακής μορφής, 600 έργα σε 10 εταιρείες. Άλλα έργα που μπορεί να είναι σημαντικά, ελέγχει 2,5 δισ. η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μη λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν πηγαίνουν σε λίγους.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όταν λέτε για κερδοσκόπους, σε ποιους αναφέρεστε; Μπορείτε να μου πείτε; Ποιοι κερδοσκοπούν σήμερα; Και μάλιστα λέτε ότι κερδοσκοπούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ψηφιακά έργα, μεσάζοντες σε τρόφιμα, τα ολιγοπώλια, τράπεζες. 40 δισ. έχει ζημιωθεί ο Έλληνας φορολογούμενος ανακεφαλαιώνοντας τις τράπεζες και τώρα έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην Ευρώπη, με τεράστιες χρεώσεις και με τις μεγαλύτερες διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Ε, όχι! Αυτό πρέπει να έχει ρύθμιση. Τέλος.
Και στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε αισχροκέρδεια. Άλλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, έχουν πολύ καλύτερα ρυθμισμένες τις αγορές. Και εμείς εδώ βλέπουμε τεράστια ποσοστά κέρδους, ολιγοπώλια, βλέπουμε τον Έλληνα να πληρώνει για τα δίκτυα και για πυλώνες υψηλής τάσης, για να έχουν οι άλλες δυο οικογένειες ανεμογεννήτριες να κουμπώνουν στο δωρεάν δίκτυο...

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα, εσάς στο πρόγραμμά μας το οικονομικό είναι πώς θα τα πάρουν…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ένα δημόσιο αγαθό. Πρέπει να υπάρχει δημόσιος πυλώνας, αν δεν μπορεί να ρυθμιστεί η αγορά. Αν δεν μπορεί, να νομοθετήσουμε, όπως μπορούμε αυτή τη στιγμή -και δεν το κάνει η κυβέρνηση- 5% πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια ολιγοπώλια στο ρεύμα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πια κρατική αγορά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπορούμε να νομοθετήσουμε 5% πλαφόν στο κέρδος στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό πρέπει να γίνει. Και όλη η νοοτροπία του δημοσίου αγαθού. Πέρα από το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό πάλι πάνε να το ιδιωτικοποιήσουν. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγγλίας, που είχε υπάρξει καταστροφή στο νερό εκεί, που έγινε ιδιωτικό.
Υπάρχουν και δυο κλάδοι, τομείς, που είναι πάρα πολύ σημαντικοί για το μέλλον της κοινωνίας μας: η Υγεία και η Παιδεία. Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν πάρα πολύ χαμηλή χρηματοδότηση. Πάνε να κλείσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια τώρα για να ανοίξουν franchise παραρτήματα στην Ελλάδα, στα οποία θα πληρώνουν τόσα δίδακτρα οι Έλληνες για να πηγαίνουν υποτροφίες πίσω στην Αμερική. Εάν ήταν όντως μη κερδοσκοπικά αυτά τα ιδρύματα τα franchise, τότε θα έπρεπε να ήταν μέρος του Δημοσίου και να μην είχαν δίδακτρα. Αλλά δεν είναι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω κάτι σε σχέση γενικότερα με τα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι να τελειώσω για την Υγεία; Η Υγεία, πλέον, με τα απογευματινά χειρουργεία, ιδιωτικές κλινικές, τεράστια υποστελέχωση όχι μόνο έχει χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, δεν είμαστε καν κοντά στην ιδέα ότι η Υγεία είναι ένα δικαίωμα. Και εγώ υπόσχομαι ότι όταν κυβερνήσουμε, θα φτιάξουμε μια για πάντα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το θέμα είναι με τι λεφτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και επίσης στο θέμα της Υγείας έχει μια τεράστια απόδοση δημοσιονομικά. Ξέρετε γιατί; Γιατί ένας πιο παραγωγικός και υγιής λαός παράγει έργο.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σύμφωνοι. Αλλά θα δώσετε περισσότερα χρήματα στους γιατρούς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα δώσετε περισσότερα χρήματα στους νοσηλευτές; Αυτά από πού θα τα βρείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 37 δισ. μαξιλάρι χτίσαμε, 37 δισ. είναι και σήμερα το μαξιλάρι. Έχουμε ανάπτυξη δημοσιονομικά, υποτίθεται. Και έχουμε και ένα πληθωρισμό ο οποίος μειώνει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Συγχρόνως, έχουμε τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρώπη, μαζί με τη Σουηδία, και γενικά πάρα πολύ υψηλή φορολόγηση.
Άρα, η ερώτηση δεν είναι -και πρέπει να σταματήσει ο Έλληνας αυτή την ηττοπάθεια «πού θα βρεις τα χρήματα». Η ερώτηση είναι: πού πάνε τα χρήματα; Πληρώνουμε τόσα χρήματα. Που πάνε; Ξέρετε πού πάνε; Πάνε στις τράπεζες, στις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο -μερικές κάνουν καλή δουλειά, έχουν αξιόλογα προϊόντα και μπράβο τους. Αλλά αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχουν ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, όταν συγχρόνως οι μικρομεσαίες δεν μπορούν να περάσουν από το κατώφλι της τράπεζας, δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, μπλέκουν στα δικαστήρια για πέντε χρόνια, έχουν τον ίδιο φόρο εισοδήματος με αυτές τις εισηγμένες εταιρείες.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να καταλάβω κάτι γενικότερα ιδεολογικά, για εσάς. Είστε πιο φιλελεύθερος από ό,τι ξέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ή είστε πιο κρατιστής ή το ίδιο κρατιστής με όσο ξέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν σκέφτομαι καν αυτές τις ταμπέλες. Ένα κράτος το οποίο έχει τεράστια κοινωνικά ζητήματα και τα οποία βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν λύνονται με την τεράστια ιδιωτικοποίηση που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως τα προβλήματα γίνονται πολύ πιο βαθιά και ριζωμένα, χρειάζεται ένα παρεμβατικό κράτος να λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Στη στέγη: νομίζετε ότι με μια απλή ρύθμιση στους Golden Visa θα αλλάξει τη στέγη; Θα φέρει τα παιδιά αυτά πίσω στην Ελλάδα, που έχουν πάει στο εξωτερικό; Τα παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή κάνουν σεζόν και γυρνάνε στην Αθήνα, πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους που έχουν σπουδάσει, έτσι όπως είναι; Στη στέγη θέλουμε παρεμβατικό κράτος. Στη δημόσια Υγεία θέλουμε παρεμβατικό κράτος. Δεν υπάρχει εκεί μέσο έδαφος.
Άρα ναι, είμαι πιο παρεμβατικός, αλλά συγχρόνως αυτό δεν σημαίνει ότι το κράτος θα είναι σπάταλο. Και ένα από αυτά τα οποία προσδοκώ να κάνουμε, είναι όταν με τη βοήθεια του κόσμου και αν ο κόσμος με τιμήσει να είμαι πρωθυπουργός του, όσα έχω μάθει από την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία, -ισολογισμούς, γραμμή-γραμμή να ελέγχω τα πάντα- θα το κάνω για το κράτος. Αυτή η σπατάλη θα τελειώσει επιτέλους.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πρωθυπουργός θα γίνετε με αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει σήμερα ή με κάποιο άλλον ΣΥΡΙΖΑ, που θα φτιάξετε μετά τις ευρωεκλογές; Αυτό θέλω να καταλάβω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανανεωθεί. Εκεί που μας θεωρούσαν τελειωμένους, έχουμε σηκώσει ανάστημα. Θα έχουμε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο, θα εκσυγχρονιστεί όλη η δομή του κόμματος, το κόμμα μεγαλώνει. Είναι το μόνο ανεξάρτητο οικονομικά κόμμα στην Ελλάδα. Σας υπόσχομαι, δεν έχουμε καμία δέσμευση σε μηχανισμούς συμφερόντων, εξάλλου το βλέπετε.
Η Νέα Δημοκρατία μας βομβαρδίζει. Βλέπω ομιλία μου και βλέπω διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας. 500 εκατομμύρια χρέος. Πώς πληρώνονται αυτές οι διαφημίσεις; Μπορεί κάποιος να μας πει πού βρίσκει τα χρήματα η Νέα Δημοκρατία να πληρώνει και τον σύμβουλό της, τον κ. Γκρίνμπεργκ, και αυτές τις διαφημίσεις online; Που εμείς, που δεν έχουμε ένα ευρώ οφειλή, δεν μπορούμε να πληρώσουμε αντίστοιχα ποσά;
Και ξέρετε κάτι; Εάν έχουμε αποκτήσει ανοσία ως λαός στο «έτσι είναι οι πολιτικοί, τίποτε δεν αλλάζει, έτσι δουλεύει το σύστημα», μετά τι αναρωτιόμαστε γιατί δεν αλλάζει τίποτα; Ακούστε με, κ. Κουβαρά, είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Δεν δικαιούμαστε να ρωτάμε γιατί δεν αλλάζει τίποτα στη χώρα, εάν έχουμε αποκτήσει ανοσία στην αδιαφάνεια και στα συμφέροντα, στο δημόσιο χρήμα και στις κομματικές χρηματοδοτήσεις. Καταλάβατε τι λέω;
Προφανώς δεν θα αλλάξει τίποτα εάν τα κόμματα είναι βασισμένα σε μαύρα κονδύλια, που δεν φαίνονται, για να κάνουν τις καμπάνιες τους και τις διαφημίσεις τους. Και είναι καιρός να αλλάξει αυτό.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να έρθω σε κάτι τελευταίο. Υπήρξε έντονη αντίδραση από το ΚΚΕ για την επίσκεψή σας στο Μουσείο Μπελογιάννη. Διάβασα την ανακοίνωση χτες του ΚΚΕ που λέει: «Ενημερώνουμε τον κ. Κασσελάκη ότι ο Νίκος Μπελογιάννης ως στέλεχος του ΚΚΕ εκτελέστηκε από το αστικό κράτος και τους συμμάχους του, τους Αμερικάνους, επειδή ακριβώς πήγε κόντρα στις αξίες που εκπροσωπεί σήμερα ο ίδιος και το Κόμμα του». Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρώτα απ' όλα είναι μεγάλη μου τιμή να ηγούμαι του κόμματος που έφτιαξε αυτό το μουσείο, όσο ήταν κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το μουσείο. Δεύτερον, η νοοτροπία της ιδιοκτησίας της Αριστεράς και η λογοκρισία δεν ανήκει στη φιλοσοφία της Αριστεράς. Η Αριστερά αγκαλιάζει όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως καταβολών, επειδή θέλει να προσφέρει σε όλο τον κόσμο. Εάν το ΚΚΕ θεωρεί ότι εγώ δεν θέλω να προσφέρω σε όλο τον κόσμο και ότι δήθεν εξυπηρετώ συμφέροντα, ας φέρει αποδείξεις να το πει αυτό.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα το ταξικό στοιχείο δεν είναι για εσάς αποδεκτό. Γιατί είναι βασικό στην ανάλυση του ΚΚΕ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ο Ένγκελς βιομήχανος ήταν. Έτσι δεν είναι; Τρίτο και πιο σημαντικό απ' όλα: ένα αριστερό κόμμα δεν καταψηφίζει την ισότητα στο γάμο. Και επίσης έχω υπάρξει ξεκάθαρος όσον αφορά στην Παλαιστίνη. Εγώ πήγα εκεί, θα ξαναπάω, θα έχουμε και ακτιβιστική δραστηριότητα ως ΣΥΡΙΖΑ στην Παλαιστίνη. Διότι αυτό που γίνεται είναι ζήτημα ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Κασσελάκη σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.