Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2024: Η αυξανόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην εκπαίδευση


"Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτίσ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μές στο κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,
Ο πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Κωστής Παλαμάς, "Στον Δάσκαλο"
-----------------------------------------------
Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. https://tinyurl.com/mt5ku4y8
Η φετινή εκδήλωση χαρακτηρίζεται από αυξημένη παγκόσμια ανησυχία για την κλίμακα και τον αντίκτυπο της έλλειψης εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την UNESCO, ο κόσμος χρειάζεται 69 εκατομμύρια περισσότερους δασκάλους μέχρι το 2030 για να επιτύχει καθολική βασική εκπαίδευση, ωστόσο οι τρέχουσες τάσεις βλέπουν αυτό το έλλειμμα να αυξάνεται, με πολλούς δασκάλους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Νέα έρευνα από την Education International και τους συνεργάτες της επισημαίνει τους κύριους παράγοντες που οδηγούν αυτή την έξοδο και τις λύσεις για να ανατρέψει το ρεύμα.
Καταπονημένος, υποτιμημένος και υποαμειβόμενος
Συγκαλούμενη από την Education International, την UNESCO, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη UNICEF, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών για το 2023 υπογραμμίζει την παγκόσμια έλλειψη εκπαιδευτικών με θέμα
«Οι εκπαιδευτικοί που χρειαζόμαστε για την εκπαίδευση που θέλουμε: Η παγκόσμια επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί η έλλειψη εκπαιδευτικών ".
«Σήμερα, οι δάσκαλοι είναι καταπονημένοι, υποτιμημένοι και υποτιμημένοι, και όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα που αγαπούν και χρειάζεται ο κόσμος.
Ταυτόχρονα, λιγότεροι νέοι φιλοδοξούν να γίνουν δάσκαλοι. Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί.
Οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, οι αμοιβές δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ο φόρτος εργασίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η επαγγελματική αυτονομία έχει αντικατασταθεί σταθερά με ατέρμονους ελέγχους και γραφειοκρατία.
Η επείγουσα δράση είναι επιτακτική γιατί διακυβεύεται το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση», εξήγησε ο Ντέιβιντ Έντουαρντς, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εκπαίδευσης.

=====================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.