Διάλεξη- Συζήτηση του Δρ Μάνου Δανέζη , Αστροφυσικού, μέλους του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. με θέμα: «Η Σύγχρονη επιστημονική σκέψη ως παράγοντας μιας νέας ανάγνωσης των σχέσεων Επιστήμης, Θεολογίας και Φιλοσοφίας» ως Προσκεκλημένος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας , στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας 2016- 2017 την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17.00-19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50), στην Αίθουσα Αντώνη Τρίτση
Διάλεξη- Συζήτηση του Δρ Μάνου Δανέζη , Αστροφυσικού, μέλους του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. με θέμα: «Η Σύγχρονη επιστημονική σκέψη ως παράγοντας μιας νέας ανάγνωσης των σχέσεων Επιστήμης, Θεολογίας και Φιλοσοφίας». . . . Προσκεκλημένος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας , στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας 2016- 2017 την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 17.00-19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50), στην Αίθουσα Αντώνη Τρίτση
…H Μεγάλη Επιστημονική Επανάσταση, μέσω της αναπτυχθείσας «Φυσικής Φιλοσοφίας» της, ενσωμάτωσε στην «Ανθρώπινη Κουλτούρα» την πίστη ότι κανένα πειραματικά αποδεικνυόμενο φαινόμενο δεν πηγάζει από «Παραφυσικά φαινόμενα» δηλαδή από «μη Φυσικά αίτια τα οποία δεν καλύπτοντας από κανένα επιστημονικό φυσικό νόμο, γνωστό ή ίσως άγνωστο ακόμα από την επιστήμη».
Στην περίπτωση που απλώς δεν είναι ακόμα γνωστά τα αίτια τα οποία δημιουργούν κάποια παρατηρούμενα φαινόμενα ή οι διατυπωμένες ερμηνείες για αυτά τα φαινόμενα δεν ικανοποιούσαν ακόμα πλήρως την επιστημονική κοινότητα, τα φαινόμενα ονομάζονταν «Μεταφυσικά».
Δηλαδή ως Μεταφυσικά (μετά την Φυσική) για την Επιστήμη θεωρούνται εκείνα τα παρατηρούμενα φυσικά φαινόμενα των οποίων η Επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμα επαρκώς τα φυσικά αίτια που τα προκαλούν, αλλά θεωρεί ότι θα τα κατανοήσουν οι επόμενες γενεές, μέσω της Επιστημονικής έρευνας.
Δηλαδή τα «Μεταφυσικά» φαινόμενα δεν βρίσκονται έξω από την φυσική διαδικασία παραδομένα σε «υπερκόσμιες», «παραφυσικές» δυνάμεις. Απλά η Επιστήμη αναγνωρίζει ότι αν και είναι φυσικά φαινόμενα, δεν γνωρίζει ακόμα τους φυσικούς νόμους οι οποία τα διέπουν.
Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την βαρύτητα.
Όλοι γνώριζαν πειραματικά ότι το μήλο πέφτει πάντα προς τα κάτω (προς τη Γη) όμως ακόμα δεν ήταν γνωστός ο νόμος της έλξης. Αυτό δεν σήμαινε ότι το φαινόμενο ήταν παραφυσικό αλλά μεταφυσικό.
Χρήστος Γιανναράς - Η επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη φιλοσοφία
Ομιλία του Χρήστου Γιανναρά στο Ανοικτό Πανεπιστημίου Ηλιούπολης 11 Μαΐου 2024
Το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δήμου Βριλησσίων διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2017, στην αίθουσα «Ν.Εγγονόπουλος» στο Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, εκδήλωση με θέμα:
«Η επιστήμη σήμερα αχρηστεύει τη φιλοσοφία;»
Παρουσίαση – Ομιλία: Χρήστος Γιανναράς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.