Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Απόψε θα απαντήσουμε δυναμικά σ’ όλη τη Μέση Ανατολή - Israel launches ground invasion of Lebanon - what we know


Israel says it has launched a ground invasion in southern Lebanon. Here’s everything we know so far. [Subscribe: https://bit.ly/C4_News_Subscribe] Israeli authorities claim these are limited and targeted raids - aimed at pushing Hezbollah back and stopping the group firing into Israel, which it's been consistently doing since last October. But both Hezbollah, and the UN peace-keeping force in southern Lebanon, have denied that Israeli troops have so far crossed the border.

Ο Σταύρος Λυγερός Γράφει: 
Ο ισραηλινός ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει απόψε «δυνατά» ολόκληρη την Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.


Ο εκπρόσωπος του αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυνατά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα». «Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρχε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση», δήλωσε σχετικά με την ιρανική επίθεση με 180 πυραύλους στο Ισραήλ. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε.

«Εξακολουθούμε να ερευνούμε το αποτέλεσμα της επίθεσης και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες», λέει ο Χαγκάρι, καλώντας τους πολίτες να μην δημοσιεύουν πληροφορίες και βίντεο στα social media.

Σε ανάρτηση του ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αναφέρεται σε πιο «οδυνηρά χτυπήματα» ενάντια στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο Χαμενεΐ αναφέρει τα εξής: «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος». Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο Ρόιτερς. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν.

Το επίλεκτο ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα. Τόνισαν ότι οι . . . πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της λίβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο. Ο Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος Ιρανός αξιωματούχος.

“Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι “ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο” και προσθέτει ότι απαιτείται “άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή”. Προσθέτει, τέλος, ότι “η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου”.

Οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολούθησαν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

«Δεν έχουμε γνώση πληγμάτων στο Ισραήλ σε στρατιωτικές υποδομές. Η επίθεση δεν ήταν αποτελεσματική και ηττήθηκε. Υπήρξαν κάποια μικρά πλήγματα είπε λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδας ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

«Υπάρχουν αναφορές για την επίθεση στη Τζάφα. Να συλλυπηθούμε τις οικογένειές των θυμάτων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και της απειλές του Ιράν και των δορυφόρων του στην περιοχή» συμπλήρωσε, για την επίθεση στο Ισραήλ. «Δεν έχουμε ενεργοποιήσει σχέδιο εκκενώσεων για τους Αμερικανούς στο Λίβανο. Ακολούθησαν οδηγίες από το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Έχουμε κάνει αρχικές συζητήσεις με το Ισραήλ για το αν θα υπάρξει απάντηση. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε. Είναι φυσικά μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση από το Ιράν. Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Και κατέληξε με νόημα: «Έχουμε διαβουλεύσεις με τις αρχές του Ισραήλ, δε θα μιλήσουμε δημόσια για τα σχέδια. Μπορώ να σας πω ότι συζητούμε και είμαστε σε άμεση επαφή με τις αρχές του Ισραήλ. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και θα υπάρξουν σκληρές συνέπειες».

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι «εξεπλάγησαν οι ΗΠΑ από την κλίμακα του χτυπήματος. Το Ιράν δημοσίως απειλούσε το Ισραήλ για αντίποινα. Ήταν μια αξιοσημείωτη επίθεση. Ακόμα αξιολογούμε την επίθεση… Διαβουλευόμαστε με το Ισραήλ για τα επόμενα βήματα με έμφαση στην άμυνα του Ισραήλ». Τόνιζε ωστόσο ότι «αν οι αμερικανικές βάσεις γίνουν στόχοι θα υπάρξει φυσικά απάντηση από την Αμερική. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Να σημειωθεί πως οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ θα στοχεύσουν κατά “όλων των αμερικανικών συμφερόντων” (των βάσεων) σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ σε αυτή.

Η επίθεση του Ιράν
Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios. Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού. Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

 Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

 Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει από νωρίς το απόγευμα (01/10/2024) το Ισραήλ ότι επίκειται πυραυλική επίθεση από το Ιράν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησαν προηγουμένως για την απειλή μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο το Ιράν είχε εξαπολύσει μη επανδρωμένα και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που όμως δεν έφτασαν στους στόχους τους, είτε γιατί αποκρούστηκαν από την ισραηλινή αντιαεροπορική θωράκιση, είτε εξαιτίας της παρέμβασης των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αλλά και Αραβικών χωρών, κυρίως με ηλεκτρονικά αντίμετρα. Αντίστοιχη επίθεση είχε εξαπολύσει και η Χεζμπολάχ, στα τέλη Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και επτά τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση. Είπαν ότι δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν» επιτόπου. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά αναφορές για μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες από αυτή την επίθεση.

 

 

Τί ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομές στο νότιο Λίβανο ανακάλυψαν λεπτομερή σχέδια της Χεζμπολάχ που αφορούσαν εισβολή στο Ισραήλ και επιθέσεις ακριβώς όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. 

Ο Υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις των IDF εντόπισε τούνελ και αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ, όπου βρέθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο «Κατάκτηση της Γαλιλαίας» τις σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, που προέβλεπαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ. Ειδικότερα, δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα για τις επιπτώσεις μιας «χερσαίας εισβολής μεγάλης κλίμακας» του Ισραήλ στον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει εξαπολύσει στο νότιο τμήμα της χώρας χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

«Με την ένοπλη βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ να έχει κλιμακωθεί, οι επιπτώσεις για τους αμάχους είναι ήδη τρομακτικές και φοβόμαστε ότι μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας του Ισραήλ στον Λίβανο θα επιδεινώσει τα δεινά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θρόσελ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Ρωσία καταδικάζει έντονα την επίθεση στον Λίβανο και καλεί τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το λιβανικό έδαφος και να εμπλακούν σε μια πραγματική αναζήτηση ειρηνικών τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα (σ.σ. η χερσαία εισβολή) από την ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία μετά τη δολοφονία ηγετών της Χεζμπολάχ θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οργισμένες δηλώσεις Ερντογάν

Η ισραηλινή επιθετικότητα στοχεύει την Τουρκία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με αφορμή την ομιλία του για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, και προσέθεσε ότι για την πατρίδα και την ανεξαρτησία της η χώρα του θα αντιταχθεί σε αυτή την «κρατική τρομοκρατία» με όλα τα μέσα που διαθέτει. «Ενώ το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και τρομοκρατικές επιθέσεις στον Λίβανο, την ίδια στιγμή προσπαθεί με κάθε είδους προκλήσεις να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στη φωτιά του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η ισραηλινή κυβέρνηση υποκινούμενη από την αυταπάτη της Γης της Επαγγελίας, θα βάλει στο στόχαστρο την πατρίδα μας. Η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας. Απέναντί μας δεν έχουμε ένα κράτος που δεσμεύεται από το δίκαιο, αλλά μια δολοφονική αγέλη που τρέφεται με αίμα και ευδοκιμεί στην κατοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι «η ισραηλινή επιθετικότητα περιλαμβάνει και την Τουρκία» και επέμεινε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ένα όνειρο και μια ουτοπία που εκτείνεται μέχρι την Ανατολία. «Ενώ παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βλέπουμε επίσης καθαρά πώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μικρούς δορυφόρους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας την αυτονομιστική οργάνωση ως πιόνι» υποστήριξε, αναφερόμενος στην παρουσία των κουρδικών αυτονομιστικών οργανώσεων PYD και ΡΚΚ, στον βορρά της Συρίας και του Ιράκ αντίστοιχα.

«Για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην Αλεξανδρέττα, μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου είναι 170 χιλιόμετρα, παρατήρησε ο Ερντογάν, για να προσθέσει ότι «με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το κόστος».

«Προειδοποιώ το Ισραήλ με σαφήνεια, οι συνέπειες της χερσαίας επιχείρησής του στον Λίβανο δεν θα είναι παρόμοιες με τις προηγούμενες κατοχές του», είπε, μεταξύ άλλων, Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες, συμπληρώνοντας πως «ενώ το παγκόσμιο σύστημα κλονίζεται ριζικά, το Κοινοβούλιο μας θα καθοδηγήσει τόσο τη χώρα μας όσο και τη γεωγραφία μας με αξιοπρέπεια, κοινή λογική και συναίνεση».

Η ανάλυση του Μπόουεν

Σύμφωνα με τον Άγγλο αναλυτή Τζέρεμι Μπόουεν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ σχεδίαζαν τον επόμενο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ από τότε που ο τελευταίος πόλεμος έληξε σε αδιέξοδο το 2006. Ο  πρωθυπουργός Νετανιάχου, πιστεύει ότι η τρέχουσα επίθεση σημειώνει μεγάλη πρόοδο προς τον δεδηλωμένο στόχο του να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων από τη Χεζμπολάχ.

«Θέλει να σταματήσει η Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα προς το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το σχέδιο είναι να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να επιστρέψει από τα σύνορα και να καταστρέψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που απειλούν το Ισραήλ. Αυτό ακριβώς τον στόχο υλοποιούν από χτες οι ισραηλινές δυνάμεις. Επιχειρούν σε ένα γεωγραφικό χώρο που δεν έχει καμία σχέση με τη Γάζα».

Ο ίδιος αναλυτής προ ημερών τόνιζε: «Οι διοικητές του Ισραήλ γνωρίζουν ότι η είσοδος στον Λίβανο υπό πυρά θα ήταν πολύ πιο τρομερή στρατιωτική πρόκληση από την καταπολέμηση της Χαμάς στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης κάνει σχέδια από το τέλος του πολέμου του 2006 και θα πολεμούσε στο εσωτερικό του, στο νότιο Λίβανο, ο οποίος έχει άφθονο απόκρημνο, λοφώδες έδαφος που ταιριάζει στις τακτικές των ανταρτών».

Σύμφωνα με τον Μπόουεν, οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών εικονογραφούν μία μακρά και πολυήμερη αν όχι πολύμηνη επιχείρηση από το Ισραήλ και από την πλευρά της η Χεζμπολάχ να αντέχει και να συνεχίζει να χτυπά σποραδικά το Ισραήλ, στοχεύοντας πλέον και το Τελ Αβίβ. Οι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα τακτικής και απωλειών αμάχων θα απαντηθούν στα πεδία των μαχών. Το σίγουρο είναι πως οι κωμοπόλεις του Λιβάνου θα είναι πεδίο μαχών, ενώ περιοχές της Βηρυτού θα δέχονται αεροπορικές επιδρομές, επισημαίνει.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ — αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Οι χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο θα βάζουν στο στόχαστρο τα προπύργια της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων που απειλούν το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά του λαού του Λιβάνου. “Αυτές οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτς και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

“Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε τα λιβανέζικα χωριά (που βρίσκονται) δίπλα στα ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις έτοιμες για επίθεση στο Ισραήλ”, πρόσθεσε. Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters είπε ότι οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού ήταν σύντομες και επεκτάθηκαν σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν απευθείας συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με “μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του”, εκτίμησε σήμερα ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος μαζί με τον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

Μετά το βαρύ πλήγμα που καταφέρθηκε στη Χεζμπολάχ την Παρασκευή, όταν δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα σε πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, Ισραηλινοί ηγέτες διεμήνυσαν πως ο πόλεμος απέχει πολύ ακόμη από το να έχει τελειώσει με το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου ακατάπαυστους, εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. 

https://slpress.gr/diethni/stoxevmenes-xersaies-epixeiriseis-tou-israil-ston-livano-vomvardismoi-se-katavlismous-prosfigon/

===================== 
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.