Η επόμενη ημέρα στη Συρία κρύβει παγίδες και για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Τουρκία έχει έτοιμο σχέδιο στο πλαίσιο της “γαλάζιας πατρίδας” .
Όπως επισημαίνει ειδικότερα στο NEWS 24/7 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, η Τουρκία θα επιδιώξει μία συμφωνία για την ΑΟΖ με την επόμενη κυβέρνηση της Συρίας.
Συμφωνία στα πρότυπα του μνημονίου με τη Λιβύη, ώστε να “αποκτήσει” η Τουρκία μία “γλώσσα” ΑΟΖ ανατολικά της Κύπρου. Δηλαδή να επεκτείνει την ΑΟΖ της στη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο θα έπρεπε να μοιραστούν Λευκωσία και Δαμασκός. . . .Ο αλ Τζολανί έχει άλλωστε χρηματοδοτηθεί και εξαρτάται στρατιωτικά από την Τουρκία. Επομένως έχει κάθε λόγο να υπογράψει μία συμφωνία, την οποία η Άγκυρα θα αξιοποιήσει για να “νομιμοποήσει” τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και το ιδεολόγημα της “γαλάζιας πατρίδας”.
Υποτίθεται βέβαια ότι οι ισλαμιστές αντάρτες θα οδηγήσουν τη Συρία σε εκλογές. Πόσο δημοκρατικές θα είναι αυτές βέβαια, μπορεί εύκολα να το φανταστεί κανείς. Πιο “πρακτικό” ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρχει μία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Συρία. Αλλά τον Ερντογάν δεν τον απασχολεί τόσο αυτό.
Σημειωτέον πάντως ότι σύμφωνα με το Bloomberg η G7 ετοιμάζεται να στηρίξει τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, εφόσον σεβαστεί τις μειονότητες, γεγονός που θα προσδώσει νομιμότητα στις ομάδες υπό την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
Συρία όπως Λιβύη για τον Ερντογάν
Βεβαίως μία συμφωνία της Τουρκίας με μία μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Συρίας θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να την καταγγείλει ως παράνομη. Βέβαια η χώρα μας έχει καταγγείλει ως παράνομο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το οποίο υπέγραψε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και απέρριψε η Βουλή των αντιπροσώπων της χώρας. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Άγκυρα να το επικαλείται.
Η Τουρκία άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ.Συρίγος, προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και επιδιώκει νομιμοποίηση των διεκδικήσεων της μέσα από διμερείς συμφωνίες. Διότι πολύ απλά “αυτά που διεκδικεί η Τουρκία δε σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο”, επισημαίνει ο κ. Συρίγος.
Θα επιχειρήσει λοιπόν, πατώντας στη δύσκολη θέση της Συρίας, όπως και προηγουμένως της Λιβύης, να συνάψει συμφωνίες που θα τις προτάσσει έναντι του διεθνούς δικαίου, προσθέτει ο καθηγητής. Με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας άλλωστε αντίθετα θεμελιώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Με μία συμφωνία με τη Συρία, σε συνδυασμό με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Άγκυρα επιχειρεί ουσιαστικά να κατοχυρώσει ΑΟΖ και ανατολικά και δυτικά της Κύπρου και έτσι να την εγκλωβίσει. Και βέβαια ο απώτερος στόχος της είναι να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Καστελλόριζου, που εμποδίζει την “έξοδο” της στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδεχόμενο τουρκοσυριακού μνημονίου για την ΑΟΖ αποτελεί επομένως σοβαρό κίνδυνο και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. “Η ‘γαλάζια πατρίδα’ είναι φτιαγμένη με ‘εχθρό’ εμάς. Εμείς είμαστε το ‘πρόβλημα’ για την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος, ο ελληνισμός”, επισημαίνει ο κ.Συρίγος.
Σημειωτέον ότι για τα ελληνοτουρκικά και για τις εξελίξεις στη Συρία θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για την άλλη διάσταση του συριακού που αφορά την Ελλάδα, δηλαδή το προσφυγικό. Το θέμα των Σύρων προσφύγων υπενθυμίζεται ότι θα βρεθεί και στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή.
Το τρίγωνο Τουρκίας- Ισραήλ- ΗΠΑ
Στη Συρία βέβαια δεν είναι η Τουρκία ο μόνος παίκτης, καθώς στην πολύπαθη χώρα επιχειρούν ΗΠΑ και Ισραήλ. Όμως η Λευκωσία και η Αθήνα δεν μπορούν να ελπίζουν σε συμμάχους για να εμποδίσουν ένα deal Άγκυρας- Δαμασκού. Εξάλλου ούτε τη Λιβύη εμπόδισε κανείς να υπογράψει το μνημόνιο με την Τουρκία.
Τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Συρία συγκρούονται με αυτά του Ισραήλ. Ο IDF βομβαρδίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της πολύπαθης χώρας για να μην περάσουν στους τζιχαντιστές και βοηθά τους Κούρδους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Αλλά το Ισραήλ δεν το απασχολεί μία πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.