Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση με τη σκέψη στον φημολογούμενο, επικείμενο ανασχηματισμό.

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Συνεχίζεται στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2009, η οποία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση με τη σκέψη στον φημολογούμενο, επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και με την προσοχή τους στραμμένη στους δρόμους «μήπως και συμβεί κάτι δραματικά απρόοπτο που θα τα αλλάξει όλα», καθώς συνεχίζονται καθημερινά οι διαδηλώσεις.

Επίθεση στη κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σήμερα, κατηγορώντας την ότι «με τις πολιτικές της που έχουν πιάσει πάτο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας. Επίσης, ανεδαφικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος σε αυτό το σχέδιο και ότι «εκ των πραγμάτων» θα μείνει «παρών».

"Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην χώρα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού και δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε ό,τι με θυσίες πετύχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι μικρές, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται έξω και πέρα από τον κόσμο.

Γ. Αλογοσκούφης

Ο Προϋπολογισμός του 2009, συντάσσεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί δύο φορές τις προβλέψεις της. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και για την ελληνική οικονομία, θα ήταν ωστόσο βαρύτερες εάν δεν είχαν υπάρξει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Κι αν ο Κ. Σημίτης κινδυνολόγησε προειδοποιώντας για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι τέτοιο, ουδέποτε συζητήθηκε - η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα, πολύ καλύτερη πορεία τον επόμενο χρόνο, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2009, ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε στην ομιλία του, πως η διεθνής οικονομική κρίση, επηρεάζει μεν την Ελλάδα, αλλά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή του 2004 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν, θωράκισαν την ελληνική οικονομία, σε βαθμό που «η Κομισιόν να προβλέπει επισήμως πολύ καλύτερη πορεία γι' αυτήν στο επόμενο έτος».

«Σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως οι σημερινές, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η σταθερότητα των προβλέψεων αλλά η σταθερότητα των στόχων και των πολιτικών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο με προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση - κάτι που διασφαλίζει σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και ενισχύει τη ζήτηση. Συνεχίζεται η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% φέτος. Ο στόχος είναι δύσκολος. Θέλω, όμως, να καταστήσω σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη, βεβαίως, «οι εισηγητές της αντιπολίτευσης μιλούν τις μέρες αυτές για δήθεν ταξική πολιτική και νεοφιλελευθερισμό. Είστε σοβαροί; Είναι ταξική πολιτική και νεοφιλελευθερισμός η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων, οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, οι μειώσεις της φορολογίας για τα μεσαία εισοδήματα; Οι τελευταίοι που δήλωναν νεοφιλελεύθεροι στη Βουλή των Ελλήνων είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη, παρατήρησε πως «αντί να παριστάνει τον τιμητή, ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Γιατί το 2004, παρέδωσε την πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης». Όσο για τα περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αυτά αποτελούν κινδυνολογίες εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού: «Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, μας ενημέρωσε χθες για την πρόοδο αναφορικά με τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί - και για τις προοπτικές τους. Ούτε συζητήθηκε, ούτε τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Γενικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση, «συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, συνεχίζει την προσφιλή της τακτική της κινδυνολογίας και του μηδενισμού. Σε μία τόσο δύσκολη διεθνώς περίοδο, που απαιτεί σύνεση και υπευθυνότητα, πλειοδοτεί σε υπερβολές (?) Δεν αλλάζετε. Παραμένετε αμετανόητοι. Για αυτό σας καταδίκασε στην αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός και γι' αυτό θα συνεχίσει να αρνείται να σας εμπιστευθεί» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Στον «πλανήτη ΠΑΣΟΚ», στον οποίον αναφέρεστε στην ιστοσελίδα σας, μπορείτε να υπόσχεσθε τα πάντα και στους πάντες. Μπορείτε να μην δίνετε λογαριασμό, ή να περιμένετε τον λογαριασμό να τον πληρώσει ο επόμενος. Στον πλανήτη Γη, όμως, οι υποσχέσεις σας κοστίζουν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προσγειωθείτε.» κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κος Αλογοσκούφης.

Π. Τατούλης

Ανεδαφικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ανεξάρτητος βουλευτής Αρκαδίας Π. Τατούλης δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι συμμέτοχος σε αυτό το σχέδιο και ότι «εκ των πραγμάτων» θα μείνει «παρών».

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, «η θλιβερή διαπίστωση ότι η Ελλάς είναι μια διεφθαρμένη χώρα ανεπαρκών πολιτικών έκανε το γύρο του κόσμου» ενώ «η έκρηξη της κοινωνικής οργής, σήκωσε το χαλί κάτω από το οποίο κρύβαμε σκουπίδια μας». Αναφερόμενος σε θέματα διαφθοράς είπε ότι «κανένα σκάνδαλο δεν διαλευκάνθηκε, κανένας υψηλά ιστάμενος δεν κατέληξε στη φυλακή, μόνο κάποιοι λίγοι έχασαν τους υπουργικούς θώκους τους, και αυτό όχι με παραδειγματική υπόδειξη της εξόδου αλλά με θερμές ευχαριστίες για τη συνεισφορά και το έργο τους».

Επίσης εκτίμησε ότι «δεν εξασφαλίσαμε αδιάβλητο πλαίσιο στις προμήθειες των στρατιωτικών εξοπλισμών. Αντίθετα αφήσαμε μεσάζοντες και μεταπράτες να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος του λαού» ενώ «δώσαμε το ελεύθερο σε ορισμένους από εμάς να ενεργούν ακόμα και ως λομπίστες αυτών των οπλεμπόρων».

Γ. Ραγκούσης

Όπως τόνισε ο κ Ραγκούσης, η κυβέρνηση επικαλείται ως άλλοθι το δημόσιο χρέος για να μην πάρει μέτρα στήριξης υπέρ των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων ενώ σημείωσε ότι την ίδια ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ευρωζώνη, δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο δεν γίνεται το ίδιο με τη χώρα μας.

«Από το 2004 η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 4,6%. Δημιουργείται μείζον ερώτημα γιατί αρνούνται να το μειώσουν στη χώρα μας. Η απάντηση είναι σημαντική και οδηγεί στην άκρη του τούνελ. Είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της χώρας μας. Υπάρχει μεγάλη άρνηση για τα δημοσιονομικά της. Δεν έπεισαν τις διεθνείς αγορές που δεν εμπιστεύονται την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι γιατί κάποιοι την υπονομεύουν»,τόνισε ο κ Ραγκούσης και πρόσθεσε:

«Από την απώλεια της εξουσίας υπάρχει κάτι χειρότερο. Είναι η απώλεια της αξιοπρέπειας της χώρας και γι αυτό ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν τη εμπιστεύεται κανείς και προσφεύγει στα περί υπονόμευσης. Ας τολμήσει να το πει αυτό σε μια συνεδρίαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας εμπιστεύονται, γιατί πιάσανε πάτο οι πολιτικές της ΝΔ που προσωποποιεί πολιτικά, την αφερεγγυότητα».

Και ο κ Ραγκούσης κατέληξε λέγοντας: « Υπό αυτή την έννοια, η επερχόμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, θα καλέσει όλες τις δυνάμεις να συνεργαστούν, που μπορούμε να συνεργαστούμε, για να βγει η χώρα από τη κρίση».

Ανδρέας Λυκουρέντζος

Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος εξέφρασε την λύπη και τον αποτροπιασμό του για το θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και πρόσθεσε ότι αναμένουμε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στις θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και σε προτάσεις. Δεν είναι εποχή για άγονη αντιπαράθεση, είναι εποχή που πρέπει να συμφωνήσουμε για μια ουσιαστική ενίσχυση της παιδείας», επiσήμανε ο κ Λυκουρέντζος. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι αναζήτησε τις προτάσεις του αλλά μόνο μια αόριστη έκθεση έχει να παρουσιάσει.

Ακόμα, ο κ Λυκουρέντζος, απαντώντας στις κατηγορίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περί αποτυχημένης κυβέρνησης σκανδάλων, τόνισε ότι, «μόνο θυμηδία προκαλούν οι αιτιάσεις εκείνων που είχαν συνθήματα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και η κριτική τους στη παράταξη που έφερε την Ελλάδα ισότημη στην ΕΕ."

«Δεν αισθάνονται καν την ανάγκη αυτοκριτικής, που με περίσσια τόλμη έγινε από εμάς και από τον ίδιο το πρωθυπουργό, αντιμετωπίζοντας κάθε περίπτωση και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, στέλνοντας τις στη δικαιοσύνη. Δεν το είδαμε ούτε με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ούτε ακούσαμε συγνώμη από τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στην επιτήρηση», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Θ. Πάγκαλος

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, υπενθύμισε πως ο κος Αλογοσκούφης, «είχε μιλήσει για έλλειμμα του μεγέθους 1,6%. Μας λέει τώρα ότι το έλλειμμα θα είναι 2,5. Ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί παρατηρητές λένε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,5 και εμείς νομίζουμε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4% - και το λέμε υπευθύνως. Ο φουκαράς ο Χριστοδουλάκης τον οποίο καταναυμάχησε ο κ. Αλογοσκούφης, προέβλεπε 2,7. Μετά από 6 χρόνια πρέπει να δικαιολογηθεί ο κ. Αλογοσκούφης και να μας εξηγήσει πως το κατάφερε αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα».

Εξάλλου, ο κος Πάγκαλος κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη, πως παρέλαβε το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών στο 6% για να το ανεβάσει στη συνέχεια στο 18%. «Σας πρέπει κ. Αλογοσκούφη πράγματι βραβείο και τιμή, διότι με αυτό που επιτύχατε, η Ελλάς είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, μεταξύ όλων των χωρών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, πριν ξεσπάσουν οι ταραχές που κατέλυσαν το κράτος στο κέντρο της Αθήνας, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 160%. Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια ώστε οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και άλλων παραγωγικών κλάδων, ζητούν την κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δηλαδή την εισαγωγή της ακάλυπτης επιταγής, ως νομότυπης συμπεριφοράς».

«Αυτά και άλλα μυστήρια θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο κ. Αλογοσκούφης και μετά θα τον παίρναμε ευχαρίστως να τον ξεναγήσουμε στον πλανήτη του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν σοβαρές προτάσεις από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κος Πάγκαλος.

Λ. Κατσέλη

Στην ανάγκη κατάρτισης ενός «έκτακτου, αξιόπιστου, μεσοπρόθεσμου προγράμματος για έξοδο από την κρίση» αναφέρθηκε στην ομιλία της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη. «Είναι οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, δηλαδή η δυσπραγία, αν όχι εξαθλίωση, μεγάλων κοινωνικών ομάδων, η εγκατάλειψη κάθε αναπτυξιακής στόχευσης και πολιτικών στήριξης της πραγματικής οικονομίας και η κατάρρευση της χρηστής διακυβέρνησης, που έφεραν την ελληνική οικονομία στο σημερινό αδιέξοδο» είπε η κ. Κατσέλη. Προέβλεψε, δε, ότι «η κρίση θα συνεχιστεί και θα βαθαίνει, όσο η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή πορείας τώρα» τόνισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέσατε έξω ακόμα και με τους δικούς σας υπολογισμούς, και δεν αισθανθήκατε την υποχρέωση να εξηγήσετε το γιατί είπε η κ. Κατσέλη: «Ήταν λάθος οι εκτιμήσεις σας; Διαλύθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στις πιέσεις για υπέρβαση δαπανών; Τι έφταιξε και φτάσαμε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία; Τι έφταιξε και οι ξένες αγορές τιμωρούν το ελληνικό δημόσιο με το υψηλό κόστος δανεισμού σε επίπεδα προ της ΟΝΕ; Μόνο μην μας πείτε ότι φταίει η διεθνής κρίση. Γιατί τότε θα σας ρωτήσω πώς είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να πέφτει μέσα σε όλες τις προβλέψεις πριν ένα χρόνο και η κυβέρνηση να αστοχεί τόσο προκλητικά».

Ως ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση «που θα σηματοδοτεί τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να αποφύγει την ύφεση, να επιταχύνει συγκεκριμένα έργα με κοινοτική χρηματοδότηση τόσο για υποδομές, όσο και για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως άλλωστε έγινε στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, να ενισχύσει την απασχόληση και να αντιμετωπίσει υπεύθυνα τη δημοσιονομική εκτροπή, με ουσιαστική ανακατανομή δαπανών, δηλαδή περιστολή της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών και αύξηση των επενδύσεων, με προϋπολογισμούς προγραμμάτων για όλα τα υπουργεία, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, με αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και αξιοποίηση επιτέλους των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων -6,7 δισεκ ευρώ είναι στα αζήτητα- με στήριξη του κοινωνικού κράτους και στήριξη της πραγματικής οικονομίας».

Ομιλία Α.Μπέζα

Για κινδυνολογία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού και τόνισε πως «η αντιπολίτευση μένει προσκολλημένη στο παρελθόν - και μοναδική της επιδίωξη, είναι η επιστροφή στην εξουσία μέσω μιας ακοστολόγητης και λαϊκίστικης παροχολογίας».

Επί του τομέα ευθύνης του,ο κ.Μπέζας σημείωσε πως «το νέο φορολογικό σύστημα που δημιουργούμε είναι ένα σύστημα που μειώνει τα φορολογικά βάρη για τους πολλούς,ενώ ταυτόχρονα κάνει πιο δίκαιη την κατανομή τους,διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και περιορίζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

Επισκοπώντας την μέχρι τούδε μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «οι συντελεστές 29% και 39% των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών (που αντιστοιχούν στα κλιμάκια εισοδήματος 12.000-30.000 και 30.000-75.000 ευρώ αντίστοιχα), μειώνονται σε 27% και 37% για τα εισοδήματα του 2008, και σε 25% και 35% για τα εισοδήματα του 2009.O κεντρικός φορολογικός συντελεστής 25% για τα φυσικά πρόσωπα, μειώνεται σταδιακά από το 2010 έως το 2014 κατά μια μονάδα ετησίως, με στόχο να φτάσουμε σε συντελεστή 20% το 2014. Η ίδια μείωση προβλέπεται και για τον συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων για τις χρήσεις 2010 έως 2014».

«Αν ο ίδιος μισθωτός φορολογείτο με την κλίμακα του ΠΑΣΟΚ,το 2009 θα πλήρωνε 1399 ευρώ, δηλαδή 558 ευρώ περισσότερα. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης της ΝΔ πληρώνει 40% λιγότερο φόρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι θα πρέπει να γίνονται οι συγκρίσεις» ανέφερε.

Τέλος, ο κ.Μπέζας απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν διαλυθεί και απαξιωθεί:

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο ενδεκάμηνο του 2008, είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 27,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007 - μόνο για τα ΔΕΚ, η αύξηση ήταν 91,4%. - ενώ και ο μη αποδοθείς Φ.Π.Α. ανήλθε το πρώτο ενδεκάμηνο του 2008 σε 1.3 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 93,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007. Οι διασταυρώσεις Φ.Π.Α., είχαν ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση φόρου και προσαυξήσεων ύψους 351 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2008», είπε.

Α. Σπηλιωτόπουλος

Δεν μας αξίζει και δεν μας ταιριάζει η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, της μετριοκρατίας, της ανομίας, της κουκούλας τόνισε στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2009 ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουμε να σηκώσουμε την άγκυρα από το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα και σημαντικά.

«Δεν υποτιμώ καθόλου τα ζητήματα που έχει αναδείξει η υπόθεση Βατοπαιδίου, πολλώ δε μάλλον τα προβλήματα που προκλήθηκαν, κυρίως στην Αθήνα, με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όλοι μας οφείλουμε να προβληματιστούμε με τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Οφείλουμε να αποφύγουμε τον εύκολο δρόμο της μετακύλησης των ευθυνών. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά, υπεύθυνα και, πρωτίστως, πολιτικά είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, είπε ότι «μας καλεί να επανεξετάσουμε τις πολιτικές και τις προτεραιότητες μας. Γι' αυτό κάνουμε πράξη ένα μεγάλο σχέδιο προστασίας της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος». Ειδικότερα για τον τομέα του τουρισμού, «που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση» είπε ότι ήδη η κυβέρνηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε αυτό το πλαίσιο μέτρων στήριξης του ελληνικού τουρισμού, με ουσιαστικό οικονομικό περιεχόμενο, που φτάνει τα 257 εκατομμύρια ευρώ.

Α. Παπαδόπουλος: Να ζητήσει η Ελλάδα διεθνή έλεγχο

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε να απευθυνθεί η ίδια η Ελλάδα και να ζητήσει διεθνή οικονομικό έλεγχο για να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, το θέμα της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

«Το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου. Επειδή δεν διαβλέπω, σε μια χώρα αποσταθεροποίησης, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα το θέμα της οικονομικής σταθεροποίησης, θα έλεγα εμείς να επιζητήσουμε τον οικονομικό έλεγχο, να γίνει από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Γιατί η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδόπουλος ενώ έκανε λόγο για δημοσιονομική κατάντια.

Π. Ευθυμίου

«Είναι απολύτως πρωτοφανές ότι μια κυβέρνηση επέλεξε, ως αποχαιρετιστήρια οικονομική πράξη, να συγγράψει ούτε ένα μυθιστόρημα, αλλά ένα παραμύθι. Ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής επέλεξαν να συγγράψουν ένα προϋπολογισμό παραμύθι. Αυτό το οικοδόμημά τους σε λίγο καιρό δεν θα έχει καμία αξία. Θα ανατιναχτεί στον αέρα, όπως έχουν ανατιναχτεί και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.

Ο κ. Ευθυμίου υποστήριξε ακόμα ότι «το ξύσαμε πάτο» του κ. Αλογοσκούφη, δηλαδή η χρεωκοπία του κράτους, είναι εντελώς ανεξάρτητη από την παγκόσμια κρίση οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμα μετακυληθεί στην πραγματική οικονομία της χώρας».

«Είναι φανερό ότι πρόκειται για αποχαιρετισμό της κυβέρνησης, όταν καταφεύγει σε παραμύθια. Είναι μια κυβέρνηση, που έχει παραιτηθεί και αποχαιρετά την εξουσία. Θα έπρεπε ο κ. Καραμανλής να πει ένα συγγνώμη και ένα αντίο», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για προϋπολογισμό

Να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός τον οποίο χαρακτήρισαν άδικο και αντικοινωνικό ζήτησαν συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προέβλεψε ένταση της λιτότητας και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μάχη ώστε ακόμα και κάθε ένα ευρώ που θα διατίθεται από τους δημόσιους πόρους να πηγαίνει στους εργαζόμενους και όχι στους έχοντες και στις τράπεζες όπως κάνει η σημερινή κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ από ομάδες νεαρών ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για εκβιασμούς ανεγκέφαλων και σημείωσε ότι η κοινωνική δράση δεν αναστέλλεται με προβοκάτσιες.

Η κρίση είναι μπροστά κατέληξε και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν ανατραπεί το περιεχόμενο της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε το λαό, τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα εγγυάται όπως είπε τα δικαιώματα των πολλών.

kathimerini με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.