Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Τώρα είναι η ώρα να εγγυηθούμε, ότι δεν θα υπάρξουν και νέοι αποκλεισμοί λόγω της κρίσης. Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή, τώρα, την ώρα της κρίσης

"Χρειάζεται καθαρή και νέα λαϊκή εντολή" ana-mpa

«Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μια πολιτική δημοκρατικής διαβούλευσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας τις εργασίες του 7ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και κάλεσε τα άτομα με αναπηρία να είναι σε συνεχή επαφή με το ΠΑΣΟΚ για να διαμορφώσουν από κοινού τις θέσεις του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται την οικονομική κρίση για μην εφαρμόσει πολιτικές που θα βοηθήσουν τους ασθενέστερους, γιατί, όπως είπε, δεν καταλαβαίνει ότι τώρα είναι η ώρα της ανάγκης.

«Τώρα είναι η ώρα να εγγυηθούμε, ότι δεν θα υπάρξουν και νέοι αποκλεισμοί λόγω της κρίσης. Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή, τώρα, την ώρα της κρίσης, όχι μετά», τόνισε και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν σκέφτεται έτσι. Προτιμά να κρύβεται πίσω από προβλήματα και μεγαλόστομες εξαγγελίες, πίσω από κούφια λόγια. Μπορεί και εξυπηρετεί ειδικά συμφέροντα, τους ισχυρούς, τις τράπεζες, τους "ημέτερους", ενώ ψάχνει άλλοθι στις κρίσεις για να αποφύγει τις πραγματικές της ευθύνες».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση άφησε τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στη διεθνή κρίση και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας περνάνε το κατώφλι της φτώχειας και της ανέχειας.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι που υπάρχουν και, αν πρέπει, να αλλάξουν, για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην του πρόταση για εκλογές, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει καθαρή και νέα λαϊκή εντολή, για το ποιο κόμμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να προστατεύσει το εισόδημα των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

«Η Ελλάδα του 2009 χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής της, θα εμπεδώσει το κράτος Δικαίου, θα ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, αυτό που υπονομεύθηκε τα τελευταία χρόνια, που ουσιαστικά διαλύθηκε», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το πετύχει η σημερινή κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως το δικαίωμα της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης και των ίσων ευκαιριών.

Ο δικός σας αγώνας είναι δίκαιος, ανατρεπτικός και υποδειγματικός, είπε και τόνισε ότι ο αποκλεισμός δηλώνει την αδυναμία της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της.

Είπε ακόμη ότι η πρόσβαση δεν είναι μόνον υποχρέωση, είναι και δύναμη και χαρακτήρισε ως δόλιο το ερώτημα: «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» για την επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ, καθώς όπως είπε, η πρόσβαση είναι επένδυση για την ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία, και όχι πολυτέλεια.

Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου

Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης την οποία παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνουν μια καθαρή συμφωνία, όπως είπε, για εκλογές, είτε πριν είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Η συμφωνία που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει ακόμη ένα σκέλος που αφορά τη συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έχουμε έναν πετυχημένο πρόεδρο ο οποίος αν θελήσει να έχει δεύτερη θητεία θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου θα αξιολογήσει το συμφέρον της χώρας σχετικά με το ποιά θα είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του από τον πρωθυπουργό και δεν γίνουν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σέβεται τον θεσμό του Προέδρου και στηρίζει τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την αυτοδυναμία και συνέστησε υπομονή σε όσους δυσπιστούν ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει δήλωσε ότι είναι πιό έτοιμο και από το 1981 να κυβερνήσει διότι έχει και εμπειρία και γνώση και ξέρει πού πρέπει να πάει ο τόπος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μη αποδοχή της διεξαγωγής εκλογών με τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου" ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτό θα ήταν μεν εύκολη στάση αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευκαιριακή. Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος θέλει μια κυβέρνηση που να πιστεύει σε αρχές και όχι να παίζει με τους θεσμούς. Ανέφερε επίσης ότι ως κυβέρνηση θα φέρει αμέσως στη Βουλή νέα πρόταση εκλογικού νόμου.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο, ενόψει εκλογών, να επιχειρήσει η κυβέρνηση συμψηφισμό μέσω της υπόθεσης Ζίμενς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη προσθέτοντας εμφατικά ότι στη δικαιοσύνη δεν υπάρχουν συμψηφισμοί. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει δικαίωμα να παίξει προεκλογικά με αυτά τα θέματα. Και τον κατηγόρησε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για τη συγκάλυψη των υποθέσεων και τον διασυρμό του πολιτικού κόσμου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην προϋπόθεση που είχε θέσει προ έτους περίπου για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με προηγούμενη εκκαθάριση των σκανδάλων, τόνισε ότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται σήμερα λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης και της ξεκάθαρης επιλογής του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε παραγραφή των εγκλημάτων και των σκανδάλων.

Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το εύρημα των δημοσκοπήσεων περί πρωθυπουργικής καταλληλότητας που βγαίνει υπέρ του κ. Καραμανλή ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και όλους να κριθεί επί ίσοις όροις. Εξηγώντας ανέφερε ότι πρέπει να κριθεί ως υπουργός Παιδείας, ως υπουργός Εξωτερικών, από το αν κατάφερε να διαπραγματευθεί σωστά τα εθνικά συμφέροντα, εάν διαπραγματεύτηκε σκληρά και αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το αν είναι ικανός πρωθυπουργός ή όχι ζήτησε να κριθεί αύριο. Επίσης ζήτησε να κριθεί από το αν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του καθώς και να κριθεί ο κ. Καραμανλής με βάση το τι υποσχέθηκε και το τι έπραξε στα πέντε χρόνια που κυβερνάει τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι ο ίδιος συμμερίζεται την βαθιά ανησυχία του ελληνικού λαού για την πορεία της χώρας η οποία εντείνεται από επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ως πρωθυπουργός θα συγκαλεί το Συμβούλιο Αρχηγών, τόνισε ότι εάν είχε να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση όπως η σημερινή, θα είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει μαζί τους τρόπους εξόδου από αυτήν.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ το 2007 πήγε σε εκλογές για τον προϋπολογισμό, σήμερα δεν έχει προϋπολογισμό. Για όλα αυτά πρόσθεσε η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία που θα βγάλει την οικονομία και την κοινωνία από την κρίση. Χρειάζεται μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό και μια νέα κυβέρνηση η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης, έμπνευσης και ευρύτερης συναίνεσης.
==============================================================
Για ιστορική καταγραφή και αξιολόγηση . . . από τον ιστορικό του μέλλοντος

εδώ - εδώ και εδώ και ΔΕΝ έχει τελειωμό η . . . αγανάκτησή μας . . .
==============================================================

"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.