Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Μαδάει τις μαργαρίτες . . . πέφτει ΔΕΝ πέφτει !!! . . . αλλά ο πεσμένος που αλλού να πέσει ; ακόμη έχει και άλλο πάτο το βαρέλι της ανικανότητάς του ;


Εντός Μαρτίου η απόφαση για εκλογές

Ο Κ. Καραμανλής θα αναμένει τις αποφάσεις του Ecofin, τους δείκτες για την ανεργία και τις ενδείξεις για την τουριστική κίνηση

Της Ελλης Τριανταφυλλου (Καθημερινή)

Στα μέσα με τέλη Μαρτίου θα λάβει, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής την τελική απόφαση για πρόωρη ή μη προσφυγή στις κάλπες. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει επιλεγεί μόνο για λόγους που σχετίζονται με τις τότε δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και με κρίσιμες παραμέτρους, οι οποίες θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και την πραγματική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει με ζωηρό ενδιαφέρον τις προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στα τέλη Μαρτίου για την ανεργία.

Ηδη, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο καταγράφεται έντονη αγωνία για την πιθανότητα να σημειωθούν και στην Ελλάδα τα εκρηκτικά φαινόμενα των μαζικών απολύσεων που ήδη υπάρχουν σε πολλές χώρες. Αμεσα συνδεδεμένος με την ανεργία είναι ο τομέας του τουρισμού. Η Αθήνα θα αρχίσει να διαμορφώνει καθαρή εικόνα για τις ελληνικές επιδόσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα τουλάχιστον σε ένα δίμηνο, καθώς λόγω της διεθνούς ύφεσης, σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο των τουριστικών πακέτων ανά την Ευρώπη, γεγονός που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις μέχρι τα μέσα της άνοιξης. Μέχρι τότε, θα έχει αποσαφηνιστεί και το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα μπει η Ελλάδα σε κοινοτική επιτήρηση. Η κρίσιμη συζήτηση θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στην Κομισιόν, όπου θα τεθούν στο μικροσκόπιο τα προγράμματα Σταθερότητας των κοινοτικών χωρών. Στη συνέχεια θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις της στο Ecofiστις 10 Μαρτίου, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Κοινοτική επιτήρηση

Τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, πάντως, δεν φαίνεται να απασχολεί κατά προτεραιότητα η κοινοτική επιτήρηση -ούτως ή άλλως είναι μεγάλος ο αριθμός των χωρών τις οποίες πιθανότατα θα αφορά το μέτρο- αλλά αν οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν την τριετία που απαιτείται για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Συνομιλητές του κ. Παπαθανασίου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στις Βρυξέλλες, θα έχουν επιτυχή κατάληξη και κυρίως πως θα δοθεί το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να συμμαζέψει τα του οίκου της. «Η πολιτική που ασκείται απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις αγορές στις οποίες προστρέχει η χώρα για δανεισμό», έλεγαν χαρακτηριστικά. Απέρριπταν, δε, το επιχείρημα που κατά κόρον ακούγεται το τελευταίο διάστημα για προεκλογικές παροχές, σημειώνοντας ότι αν στην πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να στήσει κάλπες, δεν θα αντικαθιστούσε την επαναφορά του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πρόσθετους φόρους στα ποτά και στα τσιγάρα - μέτρο που μόνο ελκυστικό δεν είναι για την πλειονότητα των πολιτών.

Μοναδική ευκαιρία

Παρά τις παραπάνω επισημάνσεις, ωστόσο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι πρόωρες εκλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στην αιχμή του κυβερνητικού προβληματισμού. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό τραπέζι, βρίσκονται τρία σενάρια: εκλογές την άνοιξη, πιθανότατα μεταξύ 10 Απριλίου και αρχές Μαΐου, δίδυμες κάλπες (εθνικές εκλογές και ευρωεκλογες τον Ιούνιο), και προετοιμασία για εκλογές το 2010 με αφορμή πιθανή άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει τη θητεία του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέχρι τον Ιούνιο έχει θερμούς υποστηρικτές και μαχητικούς πολέμιους. Οι μεν θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για τη Ν.Δ., αφού είναι μάλλον σαφές ότι και λόγω βεβαρημένης συγκυρίας, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον του κυβερνητικού κόμματος. Υποστηρίζουν, δε, ότι ακόμη κι αν η Ν.Δ. ηττηθεί, οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μακράς πνοής, θα είναι μικρές. Στην αντίπερα όχθη, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη επιμένουν ότι αν η Ν.Δ. στήσει κάλπες εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τιμωρία των ψηφοφόρων θα είναι σκληρή.

Ολα τα παραπάνω, πάντως, λίγη σημασία έχουν, αν δεν γνωρίζει κανείς με σχετική ασφάλεια πώς θα διαμορφωθούν μέχρι τότε οι πολιτικοί συσχετισμοί. Η σημερινή αίσθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η μείωση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ είναι ισχνή. Τέτοια που δεν επιτρέπει εκλογικούς σχεδιασμούς...

=============================================================

Το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο του παρόντος ιστολογίου.

=============================================================

"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.