Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Νεκρός αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής - Σέχτα Επαναστατών «βλέπει» η αστυνομία

Νεκρός έπεσε ύστερα από επίθεση αγνώστων που δέχθηκε στις 6:20 ο υπαρχιφύλακας της Αντιτρομοκρατικής Ν. Σάββας, ο οποίος φρουρούσε γυναίκα - μάρτυρα στη δίκη για τον ΕΛΑ. Η Σέχτα Επαναστατών φαίνεται ότι είναι πίσω από την επίθεση. Για το περιστατικό μίλησαν στο tvxs ο Γ. Παπακωνσταντής, πρώην αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής και καθηγητής εγκληματολογίας αλλά και ο Χ. Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις.

Στη Σέχτα Επαναστατών παραπέμπει το ένα εκ των όπλων που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής σήμερα στα Πατήσια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Παν. Στάθης, ύστερα από την έρευνα του χώρου (της επίθεσης) ανευρέθησαν 24 κάλυκες διαμετρήματος των 9 χιλιοστών που σύμφωνα με τη βαλλιστική έρευνα, προέρχονται από όπλο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απηύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες αντιλήφθηκαν κάτι σε σχέση με το περιστατικό, να επικοινωνήσουν με τα τηλ. 170, 1014, 1964.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του εκπροσώπου Παναγιώτη Στάθη:

«Σήμερα και ώρα 06.20΄ στην οδό Πορφύρα και Δημητρακοπούλου, Άνω Πατήσια, τρία άγνωστα άτομα, κινούμενα πεζή, προσέγγισαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα από εγγύτατη απόσταση τον υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιο-Νεκτάριο ηλικίας 41 ετών, πατέρα ενός ανηλίκου τέκνου, ο οποίος εβρισκόταν σε συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο και εκτελούσε υπηρεσία στο συγκεκριμένο σημείο, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.

Από τη δολοφονική επίθεση επήλθε ακαριαία ο θάνατος του αστυνομικού, ενώ οι δράστες απομακρύνθηκαν από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο αστυνομικός έφερε κανονικά τον υπηρεσιακό του οπλισμό, τον οποίο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει λόγω της σφοδρότητας της επιθέσεως και της αμεσότητας των χτυπημάτων των δραστών, που είχαν σαφώς ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Το φυλασσόμενο πρόσωπο τελεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων από τον Ιούνιο του 2002.

Ύστερα από την έρευνα του χώρου ανευρέθησαν 24 κάλυκες διαμετρήματος των 9 mm-χιλιοστών μέρος των οποίων -σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση- προέρχονται από όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών.

Στο σημείο μετά τη διενέργεια αυτοψίας, κλήθηκε και προσήλθε ιατροδικαστής.

Προανάκριση ενεργείται από την Δ.Α.Ε.Ε.Β.

Όσοι πολίτες αντιλήφθηκαν οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964. Η μυστικότητα των πληροφοριών θα διαφυλαχτεί απολύτως».

Το χρονικό της φύλαξη της Σ. Κυριακίδου

Ο αστυνομικός που βρισκόταν μέσα στο υπηρεσιακό του όχημα, φρουρούσε την Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, κατηγορούμενου στην υπόθεση του ΕΛΑ. Η Σοφία Κυριακίδου φρουρείται συνολικά εδώ και 6 χρόνια, όντας στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια άλλαξε ο βαθμός επικινδυνότητας με αποτέλεσμα να φρουρείται από την Αντιτρομοκρατική. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρεις μέρες είχε καταθέσει στη δίκη του ΕΛΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι στην περιοχή γνώριζαν για την αστυνομική προστασία της μάρτυρος και έβλεπαν τους αστυνομικούς που την φρουρούσαν, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετές φορές κυκλοφορούσε μόνη της.

Οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν τις κινήσεις των αστυνομικών που την φρουρούσαν, καθώς πραγματοποίησαν την επίθεση λίγο μετά την αλλαγή της βραδινής βάρδιας, δεδομένου ότι τα βράδια είχαν υπηρεσία δύο αστυνομικοί, ενώ το πρωί μόνο ένας.

Στις 23 Μαΐου του 2002, η Σοφία Κυριακίδο κατέθεσε αυθορμήτως και για πρώτη φορά ενώπιον εισαγγελέα και αστυνομικών και μεταξύ άλλων «φανερώσε» και την ύπαρξη γιάφκας στην οδό Αμορίου 8, την οποία είχε νοικιάσει ο «τέως σύντροφός μου» Αγγελέτος Κανάς, στο πλαίσιο της δράσης του στον ΕΛΑ.

Φ. Κουτσάφτης - Ιατροδικαστής

«Ο αστυνομικός φέρει πολλαπλές πύλες εισόδου βλημάτων πυροβόλου όπλου. Η κατανομή είναι κυρίως στην αριστερή μεριά του σώματος, δηλ. βρισκόταν στη θέση του οδηγού και δέχθηκε την επίθεση. Λεπτομέρειες βέβαια μετά τη νεκροτομή. Έχει δεχθεί δύο σφαίρες στο κεφάλι. Έφερε όπλο στη ζώνη του. Αιφνιδιάστηκε. Δύσκολη υπόθεση. Κυρίως οι βολές ήταν από αριστερά. Από πρώτη άποψη οι βολές ήταν από μικρή απόσταση και ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Υπάρχουν πολλοί κάλυκες στο σημείο οι οποίες όμως δεν σημαίνει ότι αντιστοιχούν και σε τραύμα», δήλωσε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.

Γ. Παπακωνσταστής - Πρώην αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και Καθηγητής Εγκληματολογίας

Ο Γιώργος Παπακωνσταντής μίλησε στο tvxs για μία «αποτρόπαια δολοφονική επίθεση» που δείχνει ότι κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν δουλεύουν σωστά σε σχέση με την οργάνωση των υπηρεσιών αλλά και ότι δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τρομοκρατία.

Ο Γ Παπακωνσταντής επισήμανε ότι «εκείνο που πρέπει να δούμε είναι το κεφάλαιο της προστασίας μαρτύρων» καθώς ο συγκεκριμένος αστυνομικός φρουρούσε μία μάρτυρα στην μεγαλύτερη, σε εξέλιξη, δίκη τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ο κ. Παπακωνστανής πρόσθεσε ότι εφόσον η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη για τόσα πολλά χρόνια, θα έπρεπε να είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα που θα απέτρεπαν οποιονδήποτε επιχειρούσε να βλάψει είτε τη μάρτυρα είτε τους φύλακές της.

Χ. Φωτόπουλος - Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ

Ο Χ. Φωτόπουλος, μετά από επικοινωνία με το tvxs, εξέφρασε αρχικά «τα θερμά συλλυπητήρια της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου» ενώ καταδίκασε «αυτή την άνανδρη εγκληματική ενέργεια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ επισήμανε ότι η Ομοσπονδία έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, που όμως «δεν έτυχαν της αποδοχής» και κατά συνέπεια δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Θα πρέπει, επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος, ολόκληρη η κοινωνία, μέσω και των πολιτικών κομμάτων, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ αναφέρει ότι δεν έχουμε μία συντεταγμένη Πολιτεία που να μπορέσει να παρέχει στους πολίτες της το αγαθό της ασφάλειας και τονίζει ότι για το συγκεκριμένο συμβάν πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης - Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για ζητήματα Δημόσιας Τάξης

Λόγω της δολοφονίας του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής Ν. Σάββα στα Πατήσια, ανεβλήθη σήμερα η διακομματική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης και παράνομης μετανάστευσης.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού, ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: «Διερμηνεύοντας, πιστεύω, τα συναισθήματα όλων μας να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντα σήμερα αστυνομικού. Τα συλλυπητήρια μου στην μεγάλη οικογένεια της Αστυνομίας και να πω ότι ασφαλώς πρόκειται για μια άνανδρη δολοφονική ενέργεια που πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ολόκληρο τον ελληνικό λαό που την καταδικάζει».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Αστυνομία και ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να αποκαλυφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», κατέληξε στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ε. Αντώναρος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και προσωπικά τα δικά του στην οικογένεια και τους οικείους του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος «έπεσε, εν ώρα καθήκοντος, θύμα άνανδρης επίθεσης αδίστακτων εγκληματιών».

«Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης - δηλαδή η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της - καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση κάθε μορφής βίας. Καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας», τόνισε και ανέφερε πως οι αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του περιστατικού, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Μία ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα, μην την κάνετε αμέσως κύμα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου περιστατικού με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης».

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, ενώ την ίδια ασφάλεια θα έχουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του μουσείου.

Π. Παναγιωτόπουλος - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ

Τον αποτροπιασμό του για την «ωμή, άγρια δολοφονία» – όπως την χαρακτήρισε - του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής εξέφρασε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο ρ/σ Real FM. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι «κι εμείς ως παράταξη θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, έστω κι αν αυτές είναι αποθετικές, για αυτά που δεν έγιναν και έπρεπε να γίνουν την πενταετία».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «νέο κύμα τρομοκρατίας, ακόμη πιο βίαιο, που ομνύει την τυφλή βία», τονίζοντας ότι το θέμα πλέον δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικότερα την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η ΝΔ «διέλυσε» την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αντιτάσσοντας ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που υπηρετούν σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ., είδαν την καριέρα τους, να εξελίσσεται επί ΠΑΣΟΚ.

Κ. Παπούλιας - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Για την αποτρόπαιη δολοφονία σε ώρα καθήκοντος του Υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιου-Νεκτάριου σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη», σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του αστυνομικού.

Χ. Καστανίδης - Πολιτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ

Για «διαλυμένη αντιτρομοκρατική υπηρεσία» και «αδρανούσα κυβέρνηση» έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης με αφορμή τη δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει φιλότιμο, έστω σε μικρή δόση, σε κάποιους από αυτούς που κυβερνούν για να αναλάβουν κάποτε την ευθύνη για την αποτυχία τους;».

«Ζητείται φιλότιμο. Ελπίς δεν υπάρχει. Σκέπτεται να αποσυρθεί κανείς από τους μεγαλόπρεπους κυβερνήτες μας, στο όνομα μιας απεγνωσμένα αναζητούμενης ηθικής της ευθύνης; Περιμένουμε απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε πως «η σημερινή τρομοκρατική επίθεση στοχεύει στο να στείλει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι κινδυνεύει όποιος πολίτης επιχειρήσει να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να εξαρθρωθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Μια κοινωνία ολόκληρη –τόνισε- παρακολουθεί έκπληκτη, αγωνιούσα, μελαγχολική, απροστάτευτη. Ζητά η ειρηνική κοινωνία, τα αυτονόητα: προστασία, προσπάθεια από την κυβέρνηση και όλο το κράτος και ασφάλεια. Σε τίποτα δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε τέλος πως η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση από χρόνο σε χρόνο και πρόσθεσε πως εμφανίστηκε μια νέα γενιά τρομοκρατών, τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι «αδρανούσα να χτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία».

Αλέξης Τσίπρας - Πρόεδρος ΣΥΝ

«Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τον αποτροπιασμό μου για τη δολοφονία σήμερα τα ξημερώματα ενός αστυνομικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια του θύματος και στους οικείους του».

Β. Τσιατούρας - Αρχηγός της ΕΛ.Α.Σ.

«Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Ν. Σάββα, ύστερα από την άνανδρη εγκληματική επίθεση που έγινε εναντίον του το πρωί.

Η Ελληνική Αστυνομία το ηθικό της οποίας είναι υψηλό γιατί υπηρετεί με προσήλωση ηθικές αξίες της Κοινωνίας, θα πράξει το καθήκον της για την αποκάλυψη των δολοφόνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

«Στην οικογένεια του ηρωικού αστυνομικού, στην τραγική σύζυγό του, στους γονείς και το ανήλικο παιδί του δηλώνω με συγκίνηση, ότι θα σταθούμε δίπλα, ως Μεγάλη Αστυνομική Οικογένεια».

Λ. Ζαγορίτης - Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ

Απέναντι στους εγκληματίες που χτύπησαν βρίσκονται όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι Έλληνες, ολόκληρη η κοινωνία, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που δολοφονήθηκε.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άνανδρη δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

H κάλυψη από τα Διεθνή Μέσα

Ως τη χειρότερη επίθεση μετά τον περασμένο Δεκέμβριο χαρακτηρίζουν τα ξένα μέσα τη σημερινή δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού. Σύμφωνα με τη «yahoo! news», το σημερινό επεισόδιο σηματοδοτεί αναζωπύρωση των μαζικών κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες πριν τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στα οποία πρόκειται να παρευρεθούν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Reuters παρομοιάζει τη σημερινή επίθεση με την επίθεση που είχε δεχθεί αστυνομικός από τον «Επαναστατικό Αγώνα» τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του κύματος βίας που ξεσήκωσε ο πυροβολισμός του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.