Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Η κυπριακή οικονομία τίθεται στα δόκανα της Τρόικας (... με " Συνταγή Παπανδρέου": Σε επιτήρηση χωρίς ελπίδες εξόδου)

• Ecofin: Ζητά λιτότητα €300 εκ.

• Φωνές για νέα μέτρα


Υπό στενή δημοσιονομική επιτήρηση μπαίνει σήμερα και με βούλα η κυπριακή οικονομία μετά από πρωινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό μέτωπο έχουν ήδη ναυαγήσει τα πιο ουσιαστικά μέτρα που πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης που προωθεί η κυβέρνηση. Λίγες μόλις μέρες μετά την καταψήφιση των δύο φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και αναβολής των υπόλοιπων νομοθετικών ρυθμίσεων, το Συμβούλιο κάλεσε σήμερα την Κύπρο να επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κατώτερα του 3% μέχρι το 2012.


Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η κυβέρνησης στις Βρυξέλλες την 1η Απριλίου 2010 δεσμευόταν για μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2013, παραθέτοντας σειρά μέτρων που θα λάμβανε η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση.


Από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, έχουν επιβληθεί μόνο φόροι στα καύσιμα (€65 εκ. ετησίως), δημιουργώντας ερωτήματα για πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα €300 εκ. που ζητά ετησίως το Συμβούλιο ως δημοσιονομική προσαρμογή.


Πέραν της Κύπρου, τέθηκαν υπό επιτήρηση οι οικονομίες της Βουλγαρίας, Δανίας και Φινλανδίας.


Η ΕΕ προχωρά και σε συστάσεις προς τις χώρες για μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECOFIN, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν Κύπρος και Βουλγαρία ξεπέρασαν σημαντικά το όριο του 3% του ελλείμματος το 2009, ενώ Δανία και Φινλανδία θα το ξεπεράσουν το 2010. 
...
Για την Κύπρο και Δανία, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι βάσει των οικονομικών προοπτικών που παρουσίασε η Επιτροπή, υπήρχαν ειδικές περιστάσεις εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δικαιολογούν διόρθωση του ελλείμματος σε μεσοπρόθεσμη βάση και όχι βραχυπρόθεσμη.


Αντίθετα, για τη Βουλγαρία και Φινλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκλίνει από το κανονικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία του ελλείμματος.


Στις συστάσεις του, το Συμβούλιο ζητά από τη Βουλγαρία και Φινλανδία τη λήψη μέτρων για περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2011, για την Κύπρο μέχρι το 2012 και τη Δανία μέχρι το 2013. Και για τις τέσσερις χώρες, η ΕΕ έθεσε τις 13 Ιανουαρίου 2010 ως την προθεσμία για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.


Στην πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο άκουσμα της είδησης, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι «δεν αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη η υποβολή της οικονομίας της χώρας σε επιτήρηση. Εάν εισακουόταν ο ΔΗΣΥ που για δύο χρόνια προειδοποιούσε και εισηγείτο μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη».


Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι «η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν μας έσωσε από την επιτήρηση, τουναντίον φαίνεται ότι απαιτείται νοικοκύρεμα, μείωση των σπαταλών και μέτρα ανάπτυξης για την οικονομία για να μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και από την επιτήρηση», κατέληξε.


Ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την επιτήρηση λόγω της ατολμίας που έχει επιδείξει η κυβέρνηση.


Καλεί τον υπουργό Οικονομικών «ν’ απαντήσει άμεσα, πως προτίθεται να πετύχει την ετήσια διόρθωση του 1,7% του ελλείμματος που απαιτεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση».


«Αφού δεν πέτυχε το Σχέδιο «Α», ποιο είναι το Σχέδιο «Β»», διερωτήθηκε.


Της Γεωργίας Χαννή


Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του ECOFIN (στην αγγλική γλώσσα)
Το νέο αυτό μπορεί να βρεθεί στα πιο κάτω αρχεία
PDF  

Σημείωση:

Μπορείτε να κάνετε κλικ στου συνδέσμους πιο πάνω για να ανοίξει το νέο σε άλλο παράθυρο του browser σας ή να κάνετε κλικ στο δεξί κουμπί του mouse πάνω στον σύνδεσμο και να επιλέξετε το Save Target As... (Stockwatch)

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.