Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Aποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ______ Κ. Αγοραστού, στο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη
στη Νίνα Τσιμπούλη

Ποιές είναι οι θέσεις του για φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιφέρειά του και ποιές οι δεσμεύσεις του.

Ποιά η θέση σας για το θέμα του λιγνίτη της επαρχίας Ελασσόνας;
Η θέση μου εναντίον της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της επαρχίας Ελασσόνας είναι διαυγής, κατηγορηματικά και διατυπωμένη με σαφήνεια εδώ και αρκετά χρόνια.
Όταν ανέκυψε το θέμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκα αμέσως αρνητικά και μάλιστα μαζί με τους άλλους συναδέλφους επισκεφτήκαμε τους συναρμόδιους υπουργούς και τους ενημερώσαμε για την ομόθυμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και φυσικά την δική μας απόλυτα αρνητική θέση.

Όπως θυμούνται όσοι ασχολούνται με τα κοινά στο νομό Λάρισας, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να μην προχωρήσει η εκχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και το θέμα έκλεισε για να ξανανοίξει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η οποία συμφώνησε στο μνημόνιο σε ό,τι της υπαγόρευσε η τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ.
Όταν, λοιπόν, αποκαλύφθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα λιγνιτικά κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας, ήμουν ο πρώτος απ’ όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες Θεσσαλίας που το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010 πήγα στο Δομένικο και συζήτησα με τους κατοίκους.
Εκεί, εξέφρασα την κάθετη αντίθεσή μου σ’ αυτό το ενδεχόμενο και όπως έχει καταγραφεί στα ρεπορτάζ του τοπικού τύπου δήλωσα επί λέξει:
«Γνωριζόμαστε με τους περισσότερους από εσάς πολλά χρόνια. Ήμουν ανέκαθεν στο πλευρό σας και συνεχίζω να είμαι στο πλευρό σας. Ήρθα σήμερα να σας ακούσω, να καταγράψω τις απόψεις σας και να σας δηλώσω κατηγορηματικά: έχετε απόλυτο δίκαιο. Σας στηρίζω απόλυτα στην απόφασή σας να πάρετε την ζωή σας στα χέρια σας. Είμαι υπερήφανος που στον αγώνα αυτό είναι μπροστάρηδες οι νέοι του τόπου. Είμαι δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε. Δεσμεύομαι να αναλάβω πρωτοβουλίες πάντα σε συνεργασία μαζί σας για το μείζον αυτό θέμα και να είμαι η φωνή σας, η έκφρασή σας ώστε να κάνουμε πράξη την θέλησή σας. Δεν είστε μόνοι ούτε αδύναμοι. Είμαστε μαζί. Είμαστε πολλοί. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του και το διεκδικεί, βγαίνει πάντοτε νικητής όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο αγώνας».
Ανάλογη θέση έλαβα και στη συνέλευση της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου 2010 στο Δαμάσι όπου μεταξύ άλλων τόνισα:
«Παρά, όμως, τα μισόλογα και τη σκόπιμη ασάφεια των κυβερνητικών παραγόντων, η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει: ο ιδιώτης επενδυτής θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να επενδύσει σε μια περιοχή που η τοπική κοινωνία είναι καθολικά και έντονα αντίθετη στην επένδυσή του. Πολύ περισσότερο που η επένδυση αυτή αφορά την ίδια την ζωή και την υγεία των ανθρώπων. (…)Ήρθα πρώτος στην περιοχή όταν ανέκυψε το θέμα και σας το δηλώνω και τώρα: Χρειάζεται αγώνας συντονισμένος, ενωτικός, αποφασιστικός. Τόσο εδώ στην περιοχή όσο και περισσότερο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Χρειάζεται να έχετε στο πλευρό σας αιρετούς της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων που δεν θα είναι το μακρύ χέρι του Μνημονίου αλλά θα αγωνίζονται στο πλευρό σας.(…) Το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμο ούτε εμπορεύσιμο με κανένα Μνημόνιο και καμία τρόικα».

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η θέση-κρίση των αγροτών της Θεσσαλίας κατά την στιγμή της κάλπης, την προσεχή Κυριακή;
Οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις: ψήφος στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια σημαίνει αποδοχή των «μίνι» αποζημιώσεων 2-3 ευρώ το στρέμμα μέσω ΠΣΕΑ στο βαμβάκι, σημαίνει αποδοχή της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης, σημαίνει αποδοχή της αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.
Ο κυβερνητικός υποψήφιος και τοποτηρητής της πιστής εφαρμογής των επώδυνων μέτρων του Μνημονίου κ. Παπατόλιας… ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχουν αγρότες στη Θεσσαλία, όπως… ανακάλυψε ότι για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τα άλλα λεπιδόπτερα στο βαμβάκι θα αποζημιωθούν (αν αποζημιωθούν) με «ψίχουλα» μέσω ΠΣΕΑ.
Όσο και να προσπαθεί, όμως, δεν πρόκειται να ξεγελάσει τους αγρότες. Όλοι τον θυμούνται στις τηλεμαχίες (debate) να μην παίρνει θέση για το φλέγον αυτό θέμα λέγοντας ότι «εγώ είμαι αυτοδιοικητικός και ασχολούμαι με τον «Καλλικράτη» που δεν έχει σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ». Μάλιστα μας εγκαλούσε τότε επειδή ασχολούμαστε με τον ΕΛΓΑ και τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών για τα οποία παρέπεμπε να συζητηθούν στις βουλευτικές εκλογές του 2013! Έλεγε μάλιστα με περισσή αλαζονεία ότι «βρίσκεται σε «λάθος εκλογές» όποιος ασχολείται με τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ξαφνικά, μπροστά στη γενική κατακραυγή, άλλαξε… τροπάριο αλλά φυσικά είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κίνησή του αυτή είναι υποκριτική και γίνεται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον κ. Σκανδαλίδη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει να δώσει αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Γι’ αυτό και επιχειρεί να… στρίψει δια των ΠΣΕΑ, των οποίων η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτεί την έγκριση της ΕΕ, η αποζημίωση είναι ελάχιστη (2-3 ευρώ το στρέμμα) και δίνεται οριζόντια σ’ όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσοστό ζημιάς, ενώ τίθενται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για να μετριάσει, όμως, το τεράστιο πολιτικό κόστος στις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση και ο κ. Σκανδαλίδης «επέτρεψαν» στον κ. Παπατόλια να διαφοροποιηθεί υποκριτικά, στα λόγια, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μήπως και καταφέρει να ξεγελάσει κάποιους αγρότες και υφαρπάξει την ψήφο τους.
Οι αγρότες φυσικά ούτε ξεγελιούνται ούτε τρέφουν ψευδαισθήσεις: κάθε ψήφος, από τον α’ γύρο, στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια θα εκληφθεί από την κυβέρνηση και τον κ. Σκανδαλίδη ως ψήφος αποδοχής των αποζημιώσεων –ψίχουλα μέσω ΠΣΕΑ στο βαμβάκι. Θα εκληφθεί ως αποδοχή από τους Θεσσαλούς αγρότες της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης. Θα εκληφθεί ως αποδοχή της αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές ότι η στήριξη των κυβερνητικών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές σημαίνει έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς, συνεπώς και στον αγροτικό.
Κι αυτή τη Κυριακή, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν την δύναμη στα χέρια τους να στείλουν μήνυμα. Έχουν τη δύναμη να δώσουν δύναμη στη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», έχουν τη δύναμη να εκλέξουν περιφερειάρχη ικανό και ελεύθερο να διεκδικεί κι όχι κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν την δύναμη με την ψήφο τους να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία και να κερδίσουν:
-Δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ.
-Κανένας πραγματικός παραγωγός να μην χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση εφ΄ όσον λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι και τα άλλα λεπιδόπτερα η παραγωγή τους είναι κάτω από το προβλεπόμενο πλαφόν.
-Αλλαγή του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ ώστε να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς κι όχι… προκαταβολές όπως ο νόμος κατ’ εντολή του Μνημονίου προβλέπει.
-Δημοπράτηση αμέσως των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στη Θεσσαλία και ιδίως της μείωσης της νιτρορύπανσης καθώς, όπως τόνισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός, εάν διακοπεί το Πρόγραμμα, στο οποίο είναι ενταγμένα περί τις 600.000 στρέμματα μόνο στο νομό θα υπάρξει ανεξέλεγκτη εκ νέου χρήση λιπασμάτων, οι ξηρικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν με ποτιστικές  με αποτέλεσμα ό, τι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια να καταρρεύσει. Εάν συνυπολογίσουμε ότι  Αχελώος και τα μικρότερα έργα αρδευτικής υποδομής έχουν ανασταλεί, το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
Άλλωστε, οι πιστώσεις υπάρχουν. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή είναι 80% και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου  έναντι των παραγωγών θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2012, σταδιακά, έως το κλείσιμο της πενταετίας.
-Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του Αχελώου και όλων των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση που θα οδηγήσει σε «κοινωνική ερημοποίηση».

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που θα θέσετε, εφόσον εκλεγείτε;
 Η Θεσσαλία, ενωμένη και αποφασισμένη, θέτει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της προς την κυβέρνηση: η μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και η χορήγηση αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ είναι αδιαπραγμάτευτα για τους Θεσσαλούς. Από το βαμβάκι άλλωστε ζει η Θεσσαλία. H Θεσσαλία, όμως, αναμένει την δέσμευση του αρμόδιου υπουργού κ. Σκανδαλίδη, για συνέχιση και επέκταση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων όπως η μείωση της νιτρορύπανσης».

Γιατί η ψήφος τη Κυριακή είναι σημαντική για τους θεσσαλούς;
Η ψήφος στις εκλογές του Νοεμβρίου για την αιρετή περιφέρεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς η Θεσσαλία είναι σε κίνδυνο. Οι περιφερειακές εκλογές μόνο «ανώδυνες» ή «ακίνδυνες» δεν είναι για τον τόπο μας. Από το μνημόνιο και τον τοποτηρητή του κ. Παπατόλια διαγράφεται ολοφάνερος ο κίνδυνος όχι μόνο να μείνουν στάσιμα έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις αλλά η Θεσσαλία να χάσει και όσα έχουν κατακτήσει και δημιουργήσει, με πολύ κόπο και προσπάθειες πολλών ετών, ενωμένοι οι Θεσσαλοί ως τώρα. Αντίθετα, η Θεσσαλία μόνο να κερδίσει έχει από έναν περιφερειάρχη ικανό και ελεύθερο να διεκδικεί, από έναν περιφερειάρχη που να πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξης ολόκληρης της περιφέρειας», τόνισε με έμφαση.

Ποιες οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας για την Θεσσαλία;
Δέσμευση 1η
Κανένας νέος φόρος, εισφορά, τέλος ή δικαίωμα στους Θεσσαλούς.
Η κεντρική εξουσία επιδιώκει νέα φοροεπιδρομή μέσω των περιφερειών.
Εμείς λέμε όχι, ξεκάθαρο όχι. Κανένας νέος φόρος. Είναι δέσμευση.
Δέσμευση 2η
Οργανώνουμε από την αρχή τη νέα περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τρόπον ώστε
να είναι ανθρωποκεντρική, να υπηρετεί τον πολίτη με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα.
Δέσμευση 3η
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι διαρκώς παντού στη Θεσσαλία, είναι συνεχώς στο πλευρό κάθε περιοχής και κάθε οικογένειας. Για τη νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας που εμείς σχεδιάζουμε όλοι οι Θεσσαλοί έχουν ρόλο, όλοι δικαιούνται μέρισμα στην ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν.
Δέσμευση 4η
Διαφάνεια παντού. Διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις. Ενημέρωση του πολίτη σε κάθε γωνιά της περιφέρειας με κάθε πρόσφορο μέσο. Η νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει… μυστικά. Όπως δεν έχει και κλειστές πόρτες. Ανοιχτές πόρτες σε όλους τους Θεσσαλούς. Το λέμε και το εννοούμε.
Δέσμευση 5η
Αποτελεσματικότητα. Η νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας που εμείς σχεδιάζουμε
παίρνει αποφάσεις και έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Χωρίς χάσιμο χρόνου. Χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς υπεκφυγές. Χωρίς μισόλογα.
Δέσμευση 6η
Διεκδίκηση. Οι πόροι της αιρετής Περιφέρειας δεν είναι ατέλειωτοι… Γι’ αυτό διεκδικούμε από την πρώτη στιγμή. Διεκδικούμε περισσότερους πόρους από την κεντρική διοίκηση, αντιτασσόμαστε στην περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων ύψους 3 δις ευρώ από την αυτοδιοίκηση όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Δέσμευση 7η
Όχι μόνο διεκδίκηση. Σχεδιασμός και προγραμματισμός. Αξιοποίηση των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων. Δέσμευσή μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευέλικτη ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων που θα παρακολουθεί τα προγράμματα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες ώστε η περιφέρειά μας να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα. Στόχος μας να βγούμε επιθετικά στην Ευρώπη για επιπλέον πόρους. Θέλουμε επιπλέον πόρους κι όχι φόρους για την Θεσσαλία.
Δέσμευση 8η
Νοικοκύρεμα. Ούτε ένα ευρώ δεν θα δαπανάται αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλισθεί ότι πιάνει τόπο. Κάθε ευρώ που επενδύει η περιφέρεια Θεσσαλίας μέλημά μας είναι να έχει πολλαπλάσιο αποτέλεσμα, να φέρνει πολλά περισσότερα ευρώ στον τόπο μας.
Δέσμευση 9η
Ανάπτυξη. Η νέα αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει δυναμικά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την υγιή – το τονίζω – επιχειρηματικότητα, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Στόχος μας η Θεσσαλία να πουλά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της παντού στον πλανήτη, προτεραιότητά μας η Θεσσαλία να έχει εισόδημα και προστιθέμενη αξία,
κατεύθυνσή μας η Θεσσαλία της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Δέσμευση 10η
Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Κεντρικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αναχώματα στην ύφεση, να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται από την ανεργία, να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους χαμηλού ή μηδενικού εισοδήματος, οι οποίοι απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό. Πέρα από τυπικές αρμοδιότητες, είναι για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα να συμβάλλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.