Η φωνή μας είναι η ενεργή δημοσιογραφία των πολιτών.
Στείλτε μας και τις δικές σας απόψεις - κριτικές.
Κάθε ιστολόγιο που κλείνει είναι ένα βαρύ κτύπημα στη δημοκρατία, κάθε νέο ιστολόγιο την ενισχύει και ελέγχει την εξουσία.
Κυριακή 23 Μαΐου 2021
Η Ιστορική ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στα Ηνωμένα Έθνη το 1979. [VIDEO με ελληνικούς υπότιτλους] - "Συχνά μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τα δικαιώματα του ανθρώπου"
"Οι βόμβες όμως.. δε μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, την αρρώστια και την αμάθεια. Δεν μπορούν να σκοτώσουν την επανάσταση των λαών, και στο «ολοκαύτωμα» θα πεθάνουν και οι πλούσιοι, αυτοί που σε αυτόν τον κόσμο έχουν τα περισσότερα να χάσουν."
H ιστορική ομιλία του Fidel Castro στον Ο.Η.Ε υπότιτλοι από το inExarchiagr
Συχνά αναφέρονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να ακουστούν τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Γιατί κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να περπατούν ξυπόλητοι; Για να μπορούν κάποιο άλλοι να μετακινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να ζουν μόνο μέχρι τα 35 τους χρόνια, έτσι ώστε άλλοι να ζουν μέχρι τα 70; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να είναι απελπιστικά φτωχοί... για να είναι κάποιοι άλλοι ανεκδιήγητα πλούσιοι;
Μιλάω στο όνομα των παιδιών όλου του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί!Μιλάω, στο όνομα των άρρωστων ανθρώπων που δεν έχουν φάρμακα, μιλάω εκ μέρους εκείνων που τους στέρησαν το Δικαίωμα στην Ζωή και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Κάποιες χώρες έχουν άφθονους πόρους, άλλοι δεν έχουν τίποτα.
Ποιά είναι η μοίρα τους; Να πεθάνουν από την πείνα; Να υπάρχει για πάντα φτώχεια; Ποιός είναι τότε ο σκοπός του πολιτισμού; Γιατί τότε υπάρχει η ανθρώπινη συνείδηση; Ποίος είναι ο σκοπός τότε των Ηνωμένων Εθνών; Ποιός είναι τότε ο λόγος ύπαρξης της γης;
Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι για ειρήνη. Στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων υπάρξεων, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα ή από ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο!
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη με 900 εκατομμύρια αναλφάβητους ανθρώπους. Η εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τις πλούσιες πρέπει να σταματήσει! Ξέρω ότι σε πολλές φτωχές χώρες, υπάρχουν επίσης Δούλοι και Αφέντες. Τώρα μιλάω στις πλούσιες χώρες, έτσι ώστε να συνεισφέρουν. Και στις φτωχές χώρες, έτσι ώστε να διανείμουν.
Αρκετά με τα λόγια! Χρειάζονται περισσότερες πράξεις! Αρκετά με αυτά που μας κάνουν να αφαιρούμαστε, λείπουν χειροπιαστές πράξεις. Αρκετά είπαμε για αυτό ..τη νέα, παγκόσμια οικονομική τάξη της σπέκουλας, που κανείς δεν καταλαβαίνει.
Θα πρέπει πλέον να μιλάμε για μια αληθινή και αντικειμενική τάξη, ώστε όλοι να καταλαβαίνουν. Εγω δεν εχω έρθει εδώ σημερα ως προφήτης της επανάστασης. Δεν έχω έρθει να καλέσω τον κόσμο σε βίαια εξέγερση. Έχουμε έρθει να μιλήσουμε για ειρήνη, για συνεργασία μεταξύ των λαών. Και έχουμε έρθει να προειδοποιήσουμε: εάν δε λύσουμε ειρηνικά και επιδέξια τις αδικίες και τις τρέχουσες ανισότητες, το μέλλον θα είναι ολέθριο.
Ο ήχος των όπλων, της απειλητικής γλώσσας, της κυριαρχίας στο παγκόσμιο σκηνικό, όλα πρέπει να σταματήσουν.Αρκετά με την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα του κόσμου μας μπορούν να λυθούν με πυρηνικά. Οι βόμβες μπορεί να είναι ικανές να σκοτώσουν τους πεινασμένους, τους αρρώστους και τους αδαείς, αλλά δε μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, την αρρώστια και την αμάθεια. Δεν μπορούν να σκοτώσουν την επανάσταση των λαών, και στο «ολοκαύτωμα» θα πεθάνουν και οι πλούσιοι, αυτοί που σε αυτόν τον κόσμο έχουν τα περισσότερα να χάσουν.
Ας αποχαιρετήσουμε τα όπλα και ας καθίσουμε όλοι μαζί σε πολιτισμένους τόνους, να δούμε τα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας. Αυτή είναι η ευθύνη και το ιερό καθήκον όλων των πολιτικών. Και αυτή είναι η ουσιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Σας ευχαριστώ πολύ."
=====================================
Η Ιστορική ομιλία του Φιντέλ στον ΟΗΕ το 1979
,,,Οι βόμβες μπορεί να είναι ικανές να σκοτώσουν τους πεινασμένους, τους αρρώστους και τους αδαείς, αλλά δε μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, την αρρώστια και την αμάθεια,,,
Κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Αντιπρόσωποι..
Συχνά αναφέρονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να ακουστούν τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να περπατούν ξυπόλητοι;
Για να μπορούν κάποιο άλλοι να μετακινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι να ζουν μόνο μέχρι τα 35 τους χρόνια, έτσι ώστε άλλοι να ζουν μέχρι τα 70;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι να είναι απελπιστικά φτωχοί... για να είναι κάποιοι άλλοι ανεκδιήγητα πλούσιοι;
Μιλάω στο όνομα των παιδιών όλου του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί!
Μιλάω, στο όνομα των άρρωστων ανθρώπων που δεν έχουν φάρμακα,
μιλάω εκ μέρους εκείνων που τους στέρησαν το Δικαίωμα στην Ζωή και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Κάποιες χώρες έχουν άφθονους πόρους, άλλοι δεν έχουν τίποτα.
Ποιά είναι η μοίρα τους; Να πεθάνουν από την πείνα;
Να υπάρχει για πάντα φτώχεια;
Ποιός είναι τότε ο σκοπός του πολιτισμού;
Γιατί τότε υπάρχει η ανθρώπινη συνείδηση;
Ποίος είναι ο σκοπός τότε των Ηνωμένων Εθνών;
Ποιός είναι τότε ο λόγος ύπαρξης της γης;
Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι για ειρήνη.
Στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων υπάρξεων, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα ή από ασθένειες που θα μπορούσαν να θεραπευτούν, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο!
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη με 900 εκατομμύρια αναλφάβητους ανθρώπους.
Η εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τις πλούσιες πρέπει να σταματήσει!
Ξέρω ότι σε πολλές φτωχές χώρες, υπάρχουν επίσης Δούλοι και Αφέντες. Τώρα μιλάω στις πλούσιες χώρες, έτσι ώστε να συνεισφέρουν. Και στις φτωχές χώρες, έτσι ώστε να διανείμουν.
Αρκετά με τα λόγια! Χρειάζονται περισσότερες πράξεις!
Αρκετά με αυτά που μας κάνουν να αφαιρούμαστε, λείπουν χειροπιαστές πράξεις.
Αρκετά είπαμε για αυτό ..τη νέα, παγκόσμια οικονομική τάξη της σπέκουλας, που κανείς δεν καταλαβαίνει...
Θα πρέπει πλέον να μιλάμε για μια αληθινή και αντικειμενική τάξη, ώστε όλοι να καταλαβαίνουν.
Εγώ δεν έχω έρθει εδώ σήμερα ως προφήτης της επανάστασης. Δεν έχω έρθει να καλέσω τον κόσμο σε βίαια εξέγερση.
Έχουμε έρθει να μιλήσουμε για ειρήνη, για συνεργασία μεταξύ των λαών.
Και έχουμε έρθει να προειδοποιήσουμε: εάν δε λύσουμε ειρηνικά και επιδέξια τις αδικίες και τις τρέχουσες ανισότητες, το μέλλον θα είναι ολέθριο.
Ο ήχος των όπλων, της απειλητικής γλώσσας, της κυριαρχίας στο παγκόσμιο σκηνικό, όλα πρέπει να σταματήσουν.
Αρκετά με την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα του κόσμου μας μπορούν να λυθούν με πυρηνικά.
Οι βόμβες μπορεί να είναι ικανές να σκοτώσουν τους πεινασμένους, τους αρρώστους και τους αδαείς,
αλλά δε μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, την αρρώστια και την αμάθεια.
Δεν μπορούν να σκοτώσουν την επανάσταση των λαών, και στο «ολοκαύτωμα» θα πεθάνουν και οι πλούσιοι, αυτοί που σε αυτόν τον κόσμο έχουν τα περισσότερα να χάσουν.
Ας αποχαιρετήσουμε τα όπλα και ας καθίσουμε όλοι μαζί σε πολιτισμένους τόνους, να δούμε τα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας.
Αυτή είναι η ευθύνη και το ιερό καθήκον όλων των πολιτικών. Και αυτή είναι η ουσιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Σας ευχαριστώ πολύ."
Το αλιεύσαμε από Εδώ
Ολόκληρη η ομιλία:
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ αρχιστράτηγος Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, πρώτος γραμματέας ΠΕΛ Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίων Επικρατείας και ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κινήματος των Αδεσμεύτων, ΣΤΟ XXXIV ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, που εκτελούνται στη Νέα Υόρκη, την 12η Οκτωβρίου 1979, "ΕΤΟΣ 20Ο ΝΙΚΗ".
(ΕΚΔΟΣΕΙΣ στενογραφικές - Συμβούλιο της Επικρατείας)
Αγαπητέ μου κύριε Πρόεδρε
Διακεκριμένους εκπροσώποΙ της διεθνούς κοινότητας:
Δεν έχω έρθει να μιλήσω για την Κούβα. Δεν έρχομαι για να εκθέσουν στο πλαίσιο αυτής της Συνέλευσης καταγγέλλει την επίθεση που έχει υποστεί μικρή αλλά αξιοπρεπή χώρα μας για 20 χρόνια. Δεν έρχομαι με περιττά επίθετα βλάψει τον ισχυρό γείτονα στο δικό σας σπίτι.
Φέρνουμε την εντολή της έκτης διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, να υποβάλει στον ΟΗΕ το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και των θέσεων που προέρχονται από αυτά της.
Είμαστε 95 χώρες από όλες τις ηπείρους, που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας.
Είμαστε ενωμένοι με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, χωρίς εθνική και κοινωνική ανάπτυξη, την κυριαρχία, την ασφάλεια, την ισότητα και την αυτοδιάθεση.
Είμαστε εταίροι στην προσπάθεια να αλλάξει το ισχύον σύστημα των διεθνών σχέσεων βασισμένων στην αδικία, την ανισότητα και την καταπίεση.
Ενεργούμε στη διεθνή πολιτική ως ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας.
Συνάντηση στην Αβάνα, το Κίνημα επιβεβαίωσε μόνο τις αρχές της και να επιβεβαιώσει τους στόχους της.
Η Αδεσμεύτων επιμένουν ότι είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της αβυσσαλέα ανισότητα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Παλέψαμε για να την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών και του αναλφαβητισμού εξακολουθεί να πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.
Φιλοδοξούμε σε μια νέα παγκόσμια τάξη βασισμένη στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ειρήνη, για να αντικαταστήσει το άδικο και άνισο σύστημα που επικρατεί σήμερα, κατά την οποία, όπως διακηρύσσονται στη Διακήρυξη της Αβάνας, "ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων αρμοδιοτήτων των οποίων οι οικονομίες με βάση τα απόβλητα, διατηρούνται χάρη στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη μεταφορά και τη λεηλασία των φυσικών πόρων και άλλων πόρων των λαών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και άλλων περιοχών του κόσμου ".
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη σύνοδο αυτή, η Γενική Συνέλευση, την ειρήνη που περιέχονται στα πρώτης τάξης ανησυχίες.
Η αναζήτηση για την ειρήνη είναι επίσης μια προσδοκία του Κινήματος των Αδεσμεύτων και έχει αποτελέσει αντικείμενο της προσοχής κατά την έκτη διάσκεψη.
Αλλά η ειρήνη στις χώρες μας είναι αδιαίρετη.
Θέλουμε μια ειρήνη που ωφελεί εξίσου για μεγάλες και μικρές, τους ισχυρούς και τους αδύναμους, που καλύπτει όλες τις περιοχές του κόσμου και φτάνει σε όλους τους πολίτες της.
Από την ίδια την ίδρυσή της, η Αδεσμεύτων πιστεύουν ότι οι αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των διεθνών σχέσεων, αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, τη μείωση της έντασης και την επέκταση αυτής της διαδικασίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου και όλες τις πτυχές των σχέσεων, και θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Αλλά την ίδια στιγμή, η έκτη σύνοδος κορυφής θεώρησε ότι αυτές οι αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης περιλαμβάνουν επίσης το δικαίωμα των λαών υπό ξένων και αποικιακής κυριαρχίας στην αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, το δικαίωμα κάθε χώρα για τον τερματισμό της ξένης κατοχής, για την απόκτηση των εδαφών δια της βίας και να επιλέξουν το δικό τους κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Μόνο τότε η ειρηνική συνύπαρξη μπορεί να είναι η βάση όλων των διεθνών σχέσεων.
Δεν μπορεί να το αρνηθεί. Όταν η δομή του σύγχρονου κόσμου αναλύεται διαπιστώνεται ότι τα δικαιώματα του λαού μας δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.
Αδεσμεύτων ξέρουμε τι ιστορικά εχθροί μας, οι απειλές από πού προέρχονται και πώς πρέπει να τους πολεμήσουμε.
Ως εκ τούτου, έχουμε συμφωνήσει στην Αβάνα για να επιβεβαιώσουν ότι:
«Η πεμπτουσία της πολιτικής της nonalignment, σύμφωνα με τον αρχικό αρχές και θεμελιώδη χαρακτήρα, συνεπάγεται την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αποικιοκρατία, νεο-αποικιοκρατία, απαρτχάιντ, ο ρατσισμός, συμπεριλαμβανομένων Σιωνισμό και όλες τις μορφές επιθετικότητας, το επάγγελμα , κυριαρχία, παρεμβολές ή ηγεμονία, καθώς και η καταπολέμηση της μεγάλη πολιτική δύναμη ή μπλοκ ".
Έτσι, περιλαμβάνει επίσης τη Διακήρυξη της Αβάνας που σχετίζεται τον αγώνα για την ειρήνη με "την πολιτική, ηθική και υλική υποστήριξη σε εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και προβαίνοντας σε κοινές ενέργειες για τη διευθέτηση της αποικιακής κυριαρχίας και των φυλετικών διακρίσεων".
Αδεσμεύτων Χωρών ανέκαθεν έδιναν μεγάλη σημασία στη δυνατότητα και την ανάγκη για ύφεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Εξ ου και η έκτη διάσκεψη σημείωσε με μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Colombo υπήρξε μια κάποια στασιμότητα στη διαδικασία αυτού του στελέχους, η οποία έχει επίσης παραμείνει περιορισμένη, "τόσο σε έκταση όσο και γεωγραφικά» .
Με βάση αυτή την ανησυχία, οι αδέσμευτες χώρες που έχουν κάνει τον αφοπλισμό και την αποπυρηνικοποίηση ένα από τα μόνιμα και σημαντικότερους στόχους του αγώνα τους, και πήραν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν τη Δέκατη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στις Αφοπλισμός Συνέδριο εξέτασε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τα στρατηγικά όπλα και κάλεσε συμφωνίες ΙΙ αλάτι.
Πιστεύουν ότι οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερες διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε γενικό αφοπλισμό και τη μείωση των εντάσεων.
Αλλά για τις Αδεσμεύτων αυτές οι συνθήκες είναι απλώς ένα μέρος της προόδου προς την ειρήνη.
Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αποτελούν ένα βασικό στοιχείο στη διαδικασία, το Κίνημα των Αδεσμεύτων επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι προσπάθειες για την εδραίωση της ύφεσης, επεκτείνοντάς την σε όλο τον κόσμο και να αποτρέψει την πυρηνική απειλή, η συσσώρευση των εξοπλισμών και, τελικά, ο πόλεμος είναι ένα έργο στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν όλα τα έθνη και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Κύριε Πρόεδρε:
Με βάση την έννοια της καθολικής ειρήνης, καθώς και την ανάγκη να συνδεθεί η αναζήτηση της ειρήνης, επεκτείνεται σε όλες τις χώρες, με την πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, την πλήρη κυριαρχία και την ισότητα μεταξύ των κρατών, οι αρχηγοί κρατών ή κυβέρνηση που συναντάμε κατά την έκτη διάσκεψη της Αβάνας αφιερώσει την προσοχή μας στα πιο πιεστικά προβλήματα στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και άλλες περιοχές.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ξεκινήσαμε με μια ανεξάρτητη θέση και δεν συνδέονται με τις πολιτικές που μπορεί να προκύψουν από την αντίφαση ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
Εάν, παρά την προσέγγιση αυτή, αντικειμενικά και χωρίς συμβιβασμούς, η αναθεώρηση των διεθνών γεγονότων γίνεται ανάθεμα κατά των υποστηρικτών του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας, αντανακλά όχι μόνο την ουσιαστική πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου.
Έτσι, όταν ξεκινάτε την ανάλυσή σας για την κατάσταση στην Αφρική, και μετά από αξιολόγηση της προόδου στον αγώνα των αφρικανικών λαών για την απελευθέρωσή τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογράμμισαν ως θεμελιώδες πρόβλημα στην περιοχή, η ανάγκη για την εξάλειψη η ήπειρος, ειδικά τη Νότια Αφρική, την αποικιοκρατία, τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και το απαρτχάιντ.
Ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνέχισαν την επιθετική πολιτική της, προκειμένου να διαιωνίσει, την ανάκτηση ή την επέκταση της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης των αφρικανικών εθνών τους.
Όχι άλλη δραματική κατάσταση της Αφρικής. Αδεσμεύτων, δεν μπορούσε παρά να καταδικάσουν τις επιθέσεις σχετικά με τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, το Λεσότο απειλές, απόπειρες μόνιμη αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ο ρόλος των ρατσιστικών καθεστώτων της Ροδεσίας και της Νότιας Αφρικής.
Η ανάγκη να επιτευχθεί, με αυστηρή προθεσμία, η πλήρης απελευθέρωση της Ζιμπάμπουε και Ναμίμπιας, δεν είναι μόνο μια αιτία των Αδεσμεύτων Χωρών ή τις πιο προοδευτικές δυνάμεις της εποχής μας, αλλά είναι ήδη συμφωνίες της διεθνούς κοινότητας, μέσω της των Ηνωμένων Εθνών, και περιλαμβάνει τα καθήκοντα που είναι αναπόφευκτες και των οποίων η παράβαση συνεπάγεται επίσης την ανάγκη για μια διεθνή καταγγελία.
Έτσι, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενέκριναν την τελική διακήρυξη καταδικάζοντας με βάση το όνομα σε μια ομάδα των δυτικών χωρών, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών, για την άμεση και έμμεση συνεργασία της στη διατήρηση της ρατσιστικής καταπίεσης και της εγκληματικής πολιτικής της Νότιας Αφρικής και, αντ 'αυτού, αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Κίνημα των Αδεσμεύτων, των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, τις σοσιαλιστικές χώρες και τις σκανδιναβικές χώρες και άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στην υποστήριξη ο αγώνας των λαών της Αφρικής, υπάρχει σε αυτό η παραμικρή εκδήλωση της ιδεολογικής κλίση, είναι απλά η πιστή έκφραση της αντικειμενικής πραγματικότητας. Καταδικάζουμε τη Νότια Αφρική χωρίς να αναφερθούμε σε εκείνους που κάνουν δυνατή την ποινική πολιτική της θα ήταν ακατανόητη.
Της έκτης διάσκεψης Σύνοδο Κορυφής προκύπτει, σκληρότερα και πιο επείγουσα από ποτέ, η ανάγκη να τερματίσετε μια κατάσταση κατά την οποία το δικαίωμα των λαών της Ζιμπάμπουε και Ναμίμπιας προς την ανεξαρτησία και την επείγουσα απαίτηση είναι όχι μόνο συμμετέχουν άνδρες και μαύρες γυναίκες στη Νότια Αφρική επιτευχθεί μια κατάσταση κατά την οποία αντιμετωπίζονται ως ισότιμα ανθρώπινα όντα και σεβαστή, αλλά και τις συνθήκες του σεβασμού και της ειρήνης για όλες τις χώρες της περιοχής και ασφαλής.
Συνεχίζεται η στήριξη των εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων, το Πατριωτικό Μέτωπο και SWAPO, ήταν μια απόφαση ομόφωνη, όπως έχει προγραμματιστεί.
Και δεν είναι καλά, ας πούμε εδώ εκφράζουν την προτίμησή τους για μονομερείς λύσεις μέσα από τον ένοπλο αγώνα.
Είναι αλήθεια ότι η Διάσκεψη επαίνεσε το λαό της Ναμίμπια και SWAPO, αυθεντική και μοναδική παράσταση του, έχει ενταθεί ένοπλο αγώνα και εκ των προτέρων αυτό, και ζήτησε για μια πλήρη και αποτελεσματική υποστήριξη για αυτή τη μορφή της μάχης.
Αλλά αυτό είναι επειδή οι ρατσιστές της Νότιας Αφρικής έχουν κλείσει όλο το δρόμο για πραγματική διαπραγμάτευση προσπάθειες από διαπραγμάτευση λύσεις δεν υπερβαίνει ότι είναι απλώς τεχνάσματα.
Η στάση προς τις αποφάσεις της Κοινοπολιτείας κατά τις συνεδριάσεις της στη Λουσάκα, τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο τη σύγκληση μιας διάσκεψης με τη βρετανική κυβέρνηση ως αρχή στη Νότια Ροδεσία για να συζητήσουν τα προβλήματα της Ζιμπάμπουε, που σερβίρεται για να επιβεβαιώσει ότι η μη Αδεσμεύτων αντιταχθεί λύσεις που μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τον ένοπλο αγώνα, εφ 'όσον μπορεί να προκύψει μια γνήσια κανόνα της πλειοψηφίας και να επιτυγχάνεται ανεξαρτησία κατά τρόπο που να ικανοποιεί τους λαούς μαχητών, και ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τα ψηφίσματα οργανισμούς όπως τον ΟΑΕ, των Ηνωμένων Εθνών και αδέσμευτες χώρες μας.
Κύριε Πρόεδρε:
Η έκτη σύνοδος κορυφής ήταν να λυπούμαστε και πάλι ότι το ψήφισμα 1514 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Colonial χώρες και λαούς, δεν έχει εφαρμοστεί στη Δυτική Σαχάρα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αποφάσεις του Αδεσμεύτων και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα της Γενικής Συνέλευσης 3331 επαναβεβαίωσε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.
Σε αυτό το πρόβλημα, η Κούβα αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη για το γεγονός ότι έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία επέτρεψε την εκπροσώπηση μας ελέγξετε το συνολικό απόφαση του λαού των Σαχραουί για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.
Επαναλαμβάνουμε εδώ ότι η θέση του Αδεσμεύτων δεν είναι μια θέση του ανταγωνισμού προς οποιαδήποτε χώρα.
Σε χαιρετισμό της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μαυριτανίας και το Πολισάριο Frente και την απόφαση της Μαυριτανίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, και στην πραγματικότητα αποδοκιμάζουμε την έκταση της ένοπλης κατοχής από το Μαρόκο στο νότιο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας, πρώην χορηγείται από τη Μαυριτανία, δεν θα πρέπει να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από την εφαρμογή των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών μας.
Έτσι, η Διάσκεψη εξέφρασε την ελπίδα ότι η ad hoc επιτροπή της ΟΑΕ καθορίστηκε στο XVI συνεδρίασης της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Αφρικανικής θα εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι της Σαχάρας να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία στον όρο όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η ίδια αρχή και την ίδια θέση που καθορίζεται συμφωνίες και τα νησιά του Αρχιπελάγους Μαγιότ Μαδαγασκάρης και τις αντίστοιχες αναγκαίες επανένταξη τους Κομόρες και τη Μαδαγασκάρη.
Κύριε Πρόεδρε:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής έχει γίνει μία από τις πιο ανησυχητικές καταστάσεις στη σύγχρονη σήμερα. Η έκτη Σύνοδο Κορυφής εξετάστηκαν στη διπλή της διάσταση.
Από τη μία πλευρά, η Διάσκεψη επιβεβαιώνει ότι αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει την πολιτική της επιθετικότητας, τον επεκτατισμό και την αποικιακή διακανονισμού στα εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Παράλληλα, η Διάσκεψη εξέτασε το πρόβλημα από την οπτική γωνία των δικαιωμάτων των αραβικών χωρών και στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Για τις αδέσμευτες χώρες, το ζήτημα της Παλαιστίνης βρίσκεται στον πυρήνα της Μέσης Ανατολής. Και τα δύο αποτελούν αναπόσπαστο σύνολο, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί ξεχωριστά.
Η βάση της δίκαιης ειρήνης στην περιοχή αρχίζει με την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και τα μέσα για τον παλαιστινιακό λαό την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών και την αποκατάσταση των αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, στην αυτοδιάθεση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, σύμφωνα με το ψήφισμα 3236 της Γενικής Συνέλευσης.
Αυτό συνεπάγεται την παρανομία και την ακυρότητα των μέτρων που λαμβάνονται από το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη κατεχόμενα αραβικά, καθώς και την ίδρυση αποικιών ή οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη και άλλα αραβικά εδάφη, η άμεση διάλυση αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος.
Όπως είπα και στην ομιλία μου προς την έκτη σύνοδο κορυφής "... Δεν είμαστε οπαδοί. Το επαναστατικό κίνημα είναι πάντα ανατραφεί σε μίσος σε φυλετικές διακρίσεις και πογκρόμ κάθε είδους, καθώς και από τα βάθη της ψυχής μας, καταδικάζουμε με όλη τη δύναμή μας η αδίστακτη διώξεις και τη γενοκτονία στην εποχή του ναζισμού εξαπέλυσε εναντίον του Εβραϊκού λαού. Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι τέτοιο στη σύγχρονη ιστορία μας που έξωση, διώξεις και τη γενοκτονία που πραγματοποιούνται σήμερα από τον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Stripped τη γη τους, εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους, διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, διώκονται και σκοτώνονται, ηρωική Παλαιστίνιους αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της ανιδιοτέλειας και του πατριωτισμού και είναι το ζωντανό σύμβολο της μεγαλύτερο έγκλημα της εποχής μας »(χειροκροτήματα).
Μπορεί κάποιος να είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Διάσκεψη αναγκάστηκε, για λόγους που δεν προκύπτουν από οποιαδήποτε πολιτική προκατάληψη, αλλά αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων, να επισημάνω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της δημιουργίας μιας δίκαιης ειρήνης και ολοκληρωμένη στην περιοχή ώστε να ευθυγραμμιστεί με το Ισραήλ, την υποστήριξη και την εργασία για να επιτύχει ευνοϊκή μερική λύσεις για σιωνιστική στόχους και να εξασφαλίσει τους καρπούς της ισραηλινής επίθεσης σε βάρος των αραβικών λαών της Παλαιστίνης και ολόκληρο τον αραβικό έθνος;
Τα πραγματικά περιστατικά και μόνο τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάσκεψη να καταδικάσουν τις πολιτικές και τους ελιγμούς στην περιοχή των ΗΠΑ.
Όταν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων κατέληξαν η συναίνεση ότι οι Καμπ Ντέιβιντ και η συνθήκη της Αιγύπτου-Ισραήλ το Μάρτιο του 1979 καταδικάστηκε πίσω από αυτά τα σκευάσματα ήταν πολλές ώρες προσεκτικής εξέτασης και γόνιμες ανταλλαγές που του επέτρεψε να Διάσκεψη εξετάσει αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο ως πλήρη εγκατάλειψη της αιτίας των αραβικών χωρών, αλλά και ως πράξη συνενοχής με τη συνεχιζόμενη κατοχή των αραβικών εδαφών.
Τα προκριματικά είναι σκληρή, αλλά αληθινή και δίκαιη. Δεν είναι ο λαός της Αιγύπτου που έχει υποβληθεί στην κρίση των οργάνων του Κινήματος. Οι αιγυπτιακές άνθρωποι έχουν σεβασμό για κάθε μία από τις χώρες μας και την αλληλεγγύη όλων των λαών μας.
Οι ίδιες φωνές για να καταγγείλουν το Καμπ Ντέιβιντ και της Αιγύπτου και Ισραήλ Συνθήκης έκανε τον έπαινο του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ο ιδρυτής του Κινήματος και κομιστή των μαχητικές παραδόσεις του αραβικού έθνους.
Κανείς άγνωστο ή αποκηρύξει τον ιστορικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό πολιτισμό και την ανάπτυξη, ούτε την αξία της ως ιδρυτής και υποστηρικτής των Αδεσμεύτων Χωρών.
Νοτιοανατολικής Ασίας προβλήματα κατεχόμενα, επίσης, την προσοχή του Συνεδρίου. Αύξηση συγκρούσεις και εντάσεις που έχουν λάβει χώρα υπάρχει μια απειλή για την ειρήνη που πρέπει να αποφευχθεί.
Παρόμοιες ανησυχίες που εκφράζονται στην έκτη σύνοδο κορυφής της κατάστασης γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Η Διακήρυξη, η οποία εγκρίθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε αυτήν την περιοχή ως ζώνη ειρήνης, δεν έχει επιτύχει τους στόχους της.
Η στρατιωτική παρουσία δεν έχει μειωθεί σε αυτόν τον τομέα, αλλά αυξάνεται. Στρατιωτικές βάσεις επεκταθεί τώρα στη Νότιο Αφρική και επιπλέον να χρησιμεύσει για την επαγρύπνηση κατά της αφρικανικής απελευθερωτικά κινήματα.
Οι συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για να συζητήσουν επανάληψη τους.
Από όλα πρόσκληση της έκτης συνόδου κορυφής για όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη προέκυψε να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τους στόχους της Διακήρυξης του Ινδικού Ωκεανού ως ζώνη ειρήνης τρόπο.
Η έκτη διάσκεψη συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αυτά που αφορούν την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη το πρόβλημα της Μεσογείου, οι εντάσεις που υπάρχουν, πλέον αυξηθεί ως αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ και την υποστήριξή τους σε αυτό ορισμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Σταμάτησε για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρος, εξακολουθεί να κατέχεται εν μέρει από ξένα στρατεύματα, και την Κορέα, ακόμη διαιρεμένη, παρά τις επιθυμίες του κορεατικού λαού για ειρηνική επανένωση της πατρίδας τους, η οποία οδήγησε τις αδέσμευτες χώρες να επιβεβαιώσουν και να διευρύνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης με στόχο την υλοποίηση των φιλοδοξιών και των δύο λαών.
Θα ήταν αδύνατο να αναφερθώ σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις της έκτης συνόδου κορυφής.
Πληρούνται μας αποτρέψει από την αντιμετώπιση ό, τι θεωρούμε μια από τις πιο θεμελιώδεις πτυχές της έκτης συνόδου κορυφής μας: την οικονομική προβολή, η κραυγή των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες άρρωστο και η καθυστέρηση τους και να καθυστερήσει την ασθένεια που προκαλεί.
Κούβα, ως διοργανώτρια χώρα, θα παραδώσει σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας η τελική δήλωση και τις περαιτέρω αποφάσεις της Διάσκεψης.
Αλλά εγώ επιτρέπουν, πριν προχωρήσουμε στο να μεταφέρω το πώς βλέπουν την Αδεσμεύτων παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, ποια τα αιτήματά τους είναι και τι ελπίδες τους, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για λίγες στιγμές για να σας ενημερώσουμε προσεγγίσει την τελική διακήρυξη σχετικά Λατινικής Αμερικής θέματα της στιγμής.
Το γεγονός ότι η έκτη σύνοδος κορυφής έλαβε χώρα σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής έδωσε την ευκαιρία στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συγκεντρώθηκαν εκεί για να θυμόμαστε ότι οι λαοί της περιοχής άρχισε τις προσπάθειές τους για την ανεξαρτησία από την αρχή του δέκατου ένατου αιώνα.
Δεν ξεχνάμε επίσης ότι, όπως αναφέρεται στη δήλωση: "Η Λατινική Αμερική ήταν μία από τις περιοχές του κόσμου που είχε ιστορικά υποφέρει περισσότερο από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, αποικιοκρατίας και νεοαποικιοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης."
Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου ήταν απαραίτητο να τονίσω ότι είναι ακόμα απομεινάρια της αποικιοκρατίας, νεο-αποικιοκρατία και την εθνική καταπίεση στη γη του αγώνα.
Ως εκ τούτου, η Διάσκεψη αποφάσισε για την εξάλειψη της αποικιοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, καταδίκασε την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως η Κούβα και το Πουέρτο Ρίκο και απαίτησαν για μια ακόμη φορά ότι το τμήμα εδάφη της καταλαμβάνεται από τις βάσεις αυτές ενάντια στη θέληση των λαών τους, που επέστρεψε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλες αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Η εμπειρία άλλων περιοχών οδήγησε τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων απορρίπτουν και καταδικάζουν την προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κλήση στην Καραϊβική "Δύναμη Ασφαλείας" νεοαποικιακό μηχανισμό ασυμβίβαστη με την κυριαρχία, την ειρήνη και την ασφάλεια των χωρών.
Κατά την παραγγελία επιστροφή στην Αργεντινή από τα νησιά Μαλβίνες, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για τη αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Μπελίζ για αυτοδιάθεση, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, η Διάσκεψη επιβεβαιώνει και πάλι ό, τι Διακήρυξη της ορίζεται ως η πεμπτουσία της nonalignment .
Εκείνος που ελέγχθηκαν, ευχαριστημένος, ότι από την 1η. Οκτώβριος συνθήκες παράγει αποτελέσματα από την διώρυγα του Παναμά υπογραφεί μεταξύ της Δημοκρατίας του Παναμά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε πλήρη υποστήριξη σε αυτές τις συνθήκες, απαίτησε ότι τηρήθηκαν κατά γράμμα και στο πνεύμα, και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη ο κόσμος να τηρούν το πρωτόκολλο της Συνθήκης σχετικά με τη μόνιμη ουδετερότητα της διώρυγας του Παναμά.
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται, απειλές και κολακείες, το πείσμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την απαίτηση ότι τα προβλήματα του Πουέρτο Ρίκο θεωρούνται εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, επανέλαβαν τους αλληλεγγύη με τον αγώνα του λαού του Πουέρτο Ρίκο και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας αναφαίρετο και καλεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να απέχουν από κάθε πολιτική ή κατασταλτικά ελιγμό για να διαιωνίσει την αποικιακή κατάσταση που χώρα (χειροκροτήματα).
Δεν υπάρχει πλέον η τοποθέτηση αφιέρωμα από αυτό για να τους απελευθερωτικούς παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής και τις ηρωικές Πουέρτο Ρίκο ανθρώπους που κατέχουν αυτές τις μέρες έχει γιόρτασε την "Grito de Lares» με σχεδόν 100 χρόνια πριν, εξέφρασε την αδάμαστη κλίση του για την ελευθερία.
Αναφερόμενος στην Λατινικής Αμερικής πραγματικότητα, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, οι οποίοι είχαν ήδη αναλύσει τη σημασία της διαδικασίας απελευθέρωσης σημειώθηκε στο Ιράν, που δεν μπορούσε να σταματήσει αναφερόμενος στην επαναστατική ανατροπή της Γρανάδας και της έκτακτης νίκη του λαού της Νικαράγουας και της πρωτοπορίας του οι Σαντινίστας Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (χειροκροτήματα), και να τονίσει την τεράστια ιστορική σημασία για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ο κόσμος έχει αυτό.
Τόνισαν, επίσης, από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων κάτι που έρχεται να αποτελέσει μια νέα πραγματικότητα στη Λατινική Αμερική σχέσεις και χρησιμεύει ως παράδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου: από κοινού και εις ολόκληρον τρόπο ενήργησαν οι κυβερνήσεις του Παναμά, Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, και η Άνδεων της υποπεριοχής Σύμφωνο: Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινός, Περού και Βενεζουέλα, για να επιτευχθεί η δίκαιη λύση της Νικαράγουας πρόβλημα και την αλληλεγγύη που η Κούβα παρέχονται ιστορικά την αιτία του λαού.
Ομολογώ ότι αυτές οι προσεγγίσεις για τη Λατινική Αμερική θα ήταν αρκετό για τον κουβανικό λαό για να δικαιολογήσουν όλες τις προσπάθειες και άγρυπνες νύχτες που έκανε εκατοντάδες χιλιάδες των ανδρών και των γυναικών της χώρας μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να καταστεί δυνατό για την Κούβα αξιοπρέπεια acogiera τους αδελφούς του Κινήματος Αδεσμεύτων Σύνοδο Κορυφής στην Αβάνα.
Αλλά υπήρχε πολύ περισσότερο στην Κούβα. Κάτι που θέλουμε να ευχαριστήσουμε εδώ στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, εξ ονόματος του λαού μας.
Στην Αβάνα, ο λαός της Κούβας έλαβε υποστήριξη για το δικαίωμά τους να επιλέξουν το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που έχει αποφασίσει, στην αξίωση του εδάφους που καταλαμβάνεται από το Γκουαντάναμο Βάση και την καταδίκη του αποκλεισμού που εξακολουθεί να είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να απομονώσει και να όνειρα καταστρέφοντας την κουβανική επανάσταση (χειροκροτήματα).
Εκτιμούμε βαθιά αίσθηση σας και καθολική καταγγελία συντονισμού της μόλις έκανε το Κίνημα στην Αβάνα κατά των πράξεων εχθρότητας, η πίεση και απειλές από τις ΗΠΑ στην Κούβα, χαρακτηρίζοντάς τους ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του διεθνούς δικαίου ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Για άλλη μια φορά απαντάμε αδελφούς μας και να διαβεβαιώσω την παγκόσμια κοινότητα ότι η Κούβα θα παραμείνει πιστή στις αρχές της διεθνούς αλληλεγγύης.
Κύριε Πρόεδρε:
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η πρόσβαση στην ανεξαρτησία για τους ανθρώπους απελευθερωθεί από την αποικιακή ή νεοαποικιακό σύστημα είναι, ταυτόχρονα, η τελευταία πράξη μιας μακράς αγώνα και η πρώτη από μια νέα και δύσκολη μάχη.
Επειδή η ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του λαού μας, προφανώς ελεύθερη, απειλούνται συνεχώς από τον εξωτερικό έλεγχο των φυσικών της πόρων, η οικονομική επιβολή των επίσημων διεθνών οργανισμών και την επισφαλή κατάσταση των οικονομιών τους, τους αρνηθεί την πληρότητα κυρίαρχο.
Ως εκ τούτου, κατά την έναρξη της ανάλυσης της παγκόσμιας οικονομικής προβλήματα Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη μία πλευρά:
"Επίσημα για άλλη μια φορά ότι υπογράμμισε την τεράστια σημασία που είχε για την εδραίωση της πολιτικής ανεξαρτησίας μέσω της οικονομικής χειραφέτησης ... και επανέλαβε ότι το ισχύον διεθνές οικονομικό σύστημα πήγε ενάντια στα βασικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, ήταν βαθύτατα άδικο και ασυμβίβαστες με η ανάπτυξη των Αδεσμεύτων και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών δεινών που πλήττουν τις χώρες αυτές ... "
Και από την άλλη, που τόνισε:
"Η ιστορική αποστολή ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων θα πρέπει να παίξει στον αγώνα για την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία όλων των αναπτυσσόμενων χωρών και των λαών? Να ασκεί πλήρη και μόνιμη κυριαρχία και τον έλεγχο επί των φυσικών τους πόρων και όλα τα είδη των οικονομικών δραστηριοτήτων, και να προωθήσει μια ριζική αναδιάρθρωση με τη δημιουργία της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης. "
Να συνάψει με αυτά τα λόγια:
"Ο αγώνας για την εξάλειψη της αδικίας του υπάρχοντος διεθνούς οικονομικού συστήματος και τη δημιουργία της Νέας Διεθνούς Οικονομικής Τάξης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πάλης του λαού για την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απελευθέρωση."
Δεν είναι απαραίτητο να δείξει εδώ πόσο το υφιστάμενο διεθνές οικονομικό σύστημα είναι βαθιά άδικη και ασυμβίβαστη με την ανάπτυξη των υπανάπτυκτων χωρών.
Οι αριθμοί είναι ήδη τόσο διάσημη που είναι περιττές για εμάς.
Συζητάμε αν ο αριθμός των υποσιτισμένων όντα στον πλανήτη μας είναι μόνο 400 εκατομμύρια, ή επέστρεψε σε 450, όπως τέθηκε σε ορισμένα διεθνή έγγραφα. Τετρακόσια εκατομμύρια πεινασμένους άνδρες και γυναίκες είναι ήδη πολύ κατηγορητικός ποσό.
Αυτό που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι όλες οι ελπίδες που είχαν αναπτυχθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες φαίνονται ανεπιτυχείς και ακυρώνονται στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ανάπτυξης.
Έχει αναγνωριστεί από το Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου του FAO ότι «η πρόοδος παραμένει απογοητευτικά αργή σε σχέση με τους αναπτυξιακούς στόχους μακροπρόθεσμα συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Αναπτυξιακής Στρατηγικής, τη Διακήρυξη και το Πρόγραμμα Δράσης για την ίδρυση νέο Διεθνές και το ψήφισμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Τροφίμων και σε αρκετές επόμενες διασκέψεις Οικονομική Τάξη ».
Είναι πολύ από την υλοποίησή της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα τελευταία 10 χρόνια, η μικρή μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 4% αυξήθηκε για να λύσει μερικά από τα πιο επείγοντα προβλήματα των επιπέδων πείνα στον κόσμο και η προσέγγιση ακόμα μειωμένη κατανάλωση.
Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές τροφίμων από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι πλέον επιβαρυντικό στοιχείο στο ισοζύγιο του ισοζυγίου πληρωμών θα φτάσει σύντομα, σύμφωνα με τον FAO, τέτοιες αναλογίες που θα είναι ανεξέλεγκτες.
Ενάντια ότι, μειώνουν τις επίσημες δεσμεύσεις ξένη βοήθεια για τη γεωργία στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να ωραιοποιημένο. Μερικές φορές σε ορισμένα επίσημα έγγραφα αντικατοπτρίζουν τις έμμεσες αυξήσεις της γεωργικής παραγωγής σε ορισμένες περιοχές του κόσμου υπανάπτυκτες, ή στιγμιότυπα βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών της γεωργίας.
Αλλά είναι παροδική και εφήμερη κέρδη πλεονεκτήματα.
Το εισόδημα των γεωργικών εξαγωγών από τις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένουν ασταθείς και ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες για την εισαγωγή τροφίμων τους, λιπασμάτων και άλλων εισροών για την αύξηση της ίδιας της παραγωγής. κεφαλήν παραγωγής τροφίμων στην Αφρική κατά τη διάρκεια του 1977 ήταν 11% χαμηλότερο από ό, τι πριν από 10 χρόνια.
Εάν η καθυστέρηση διαιωνίζεται στη γεωργία, τη διαδικασία εκβιομηχάνισης δεν προχωρούν. Και αυτό δεν μπορεί να κινηθεί, επειδή οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η εκβιομηχάνιση των αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται ως απειλή.
Στη Λίμα, το 1975, η Παγκόσμια Διάσκεψη για την εκβιομηχάνιση μας πρότεινε στις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τον στόχο του 2000, το 25% του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στον κόσμο.
Αλλά η πρόοδος από Λίμα σήμερα είναι τόσο ασήμαντο, ότι εάν οι προτεινόμενες από την Έκτη Διάσκεψη Συνόδου Κορυφής μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά και αν δεν τεθεί σε εφαρμογή μια επείγουσα διορθώσεις πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής των πιο αναπτυγμένων χωρών, ότι επίσης, θα ανεκπλήρωτο στόχο. Δεν έχει έρθει ακόμη για να αποδώσει 9% της παραγωγής κόσμου.
Η εξάρτησή μας εκφράζεται, για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που εισάγονται 26,1% των βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές μόνο 6,3.
Θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει μια ορισμένη διαδικασία της βιομηχανικής επέκτασης, αλλά δεν παράγεται αρκετά γρήγορα ή στους βασικούς κλάδους της βιομηχανικής οικονομίας.
Η Διάσκεψη της Αβάνας έχει επισημάνει.
Η παγκόσμια αναδιανομή της βιομηχανίας, η λεγόμενη βιομηχανικής ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να είναι μια νέα επιβεβαίωση των βαθιές οικονομικές ανισότητες που απορρέουν από την εποχή της αποικιοκρατίας του δέκατου ένατου αιώνα. ήμασταν στη συνέχεια καταδικάστηκε σε παραγωγούς πρώτων υλών και φτηνά αγροτικά προϊόντα.
Τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα άφθονα εργασίας και της φτώχειας των μισθών των αναπτυσσόμενων χωρών για να τους μεταφέρει βιομηχανίες χαμηλής τεχνολογίας, χαμηλότερη παραγωγικότητα και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ότι εμείς την απορρίπτουμε αυστηρά.
αναπτυγμένες χώρες με οικονομία της αγοράς σήμερα απορροφούν περισσότερο από το 85% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής, η βιομηχανική παραγωγή μεταξύ υψηλή τεχνολογία της.
Επίσης, ελέγχουν πάνω από το 83% των βιομηχανικών εξαγωγών. 26% αυτών των εξαγωγών πηγαίνει προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων οι αγορές μονοπωλώντας.
Η πιο σοβαρή πτυχή αυτής της δομής εξαρτάται είναι ότι αυτό που εισάγουμε, δηλαδή, όχι μόνο κεφαλαιουχικά αγαθά, αλλά και τα καταναλωτικά αγαθά, γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις, τις ανάγκες και την τεχνολογία των χωρών της μεγαλύτερης βιομηχανικής ανάπτυξης και τα σχέδια της καταναλωτικής κοινωνίας, η οποία με τον τρόπο αυτό εισάγεται μέσα από τις ρωγμές του εμπορίου μας, μολύνοντας τις δικές μας κοινωνίες και, συνεπώς, προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην ήδη μόνιμη διαρθρωτική κρίση.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως σημειώνεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Αβάνα, το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών, όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει επεκταθεί σημαντικά.
Το μερίδιο των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για φαινόμενα όπως ο υποσιτισμός, ο αναλφαβητισμός και η κακή υγεία.
Κάποιοι θα λύσει το τραγικό πρόβλημα της ανθρωπότητας με δραστικά μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού. Να θυμάστε ότι ο πόλεμος και οι επιδημίες συνέβαλαν στη μείωση αυτή σε άλλες εποχές. Αναζητούν ακόμη περισσότερο, θέλουμε να αποδώσουμε την υπανάπτυξη στην πληθυσμιακή έκρηξη.
Όμως, η πληθυσμιακή έκρηξη δεν είναι η αιτία, αλλά η συνέπεια της υπανάπτυξης.
Η ανάπτυξη πράξη, ενώ φέρνοντας λύσεις για τη φτώχεια και τη συμβολή, μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, οι χώρες μας να πετύχουν την ορθολογική και επαρκή ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε μια πρόσφατη Παγκόσμια Τράπεζα ένα πιο σοβαρό κράτη προοπτική. Είναι δυνατόν, λέγεται ότι από το έτος 2000 έχει 600 εκατομμύρια κατοίκους αυτής της Γης συνεχίζουν στην απόλυτη φτώχεια.
Κύριε Πρόεδρε, εκπρόσωποι:
Η κατάσταση της γεωργικής και βιομηχανικής καθυστέρησης, οι οποίες έχουν μόλις βγει από το καμία αναπτυσσόμενη χώρα είναι αναμφίβολα, όπως σημειώνεται από την έκτη σύνοδο κορυφής, το αποτέλεσμα της άδικης και άνισης διεθνείς σχέσεις.
Αλλά αυτά προστίθενται τώρα, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Αβάνας, η παρατεταμένη κρίση της διεθνούς οικονομίας.
Δεν θα σταθώ πάρα πολύ για αυτή την πτυχή.
Μας καθορίζουν τώρα ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θεώρησαν ότι η κρίση στο διεθνές οικονομικό σύστημα δεν είναι προσωρινή, αλλά είναι ένα σύμπτωμα των διαρθρωτικών ανισορροπιών και μια ανισορροπία που βρίσκονται σε δικό τους χαρακτήρα
ότι η ανισορροπία έχει επιδεινώνεται από την άρνηση των ανεπτυγμένων χωρών με οικονομία της αγοράς για τον έλεγχο των εξωτερικών ανισορροπιών τους και τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και της ανεργίας
ο πληθωρισμός έχει δημιουργηθεί ακριβώς σε αυτές τις αναπτυγμένες χώρες που τώρα είναι απρόθυμοι να εφαρμόσουν τα μόνα μέτρα που θα μπορούσαν να την εξαλείψει.
Και επισημαίνουμε, διότι είναι κάτι στο οποίο αναφερόμαστε αργότερα και είναι επίσης εγγεγραμμένη στη Διακήρυξη της Αβάνας, ότι αυτή η κρίση είναι επίσης το αποτέλεσμα της επίμονης έλλειψης ιδίων κεφαλαίων στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, ώστε να λυθεί αυτό το ανισότητα, όπως προτείνουμε, θα συμβάλει στην άμβλυνση και να αποτρέψει την ίδια την κρίση.
Ποια είναι τα κύρια σημάδια ότι οι εκπρόσωποι του Κινήματος των Αδεσμεύτων αναγκάστηκαν να κάνουν στην Αβάνα;
Καταδικάζουμε την επίμονη εκτροπή ανθρώπινων και υλικών πόρων σε μια καριέρα αντιπαραγωγικό, σπάταλο και επικίνδυνο για την ανθρωπότητα (χειροκροτήματα) όπλα.
Και απαιτούμε ότι σημαντικό μέρος των πόρων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε εξοπλισμούς, ιδιαίτερα τις μεγάλες δυνάμεις, είτε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την αμελητέα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υλοποίηση της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης για την ίδρυση μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης.
Σημειώνουμε ότι αυτό οφειλόταν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων χωρών και ρητά λογοκρίνουν παρελκυστική, αντιπερισπασμού και διχαστικές τακτικές που υιοθετήθηκε από τις χώρες αυτές. Η αποτυχία της συνόδου V της UNCTAD υπηρέτησε να αναδείξει αυτή την κατάσταση.
Βρήκαμε ότι η άνιση ανταλλαγή των διεθνών οικονομικών σχέσεων, δήλωσε ως βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος, έχει γίνει, αν μη τι άλλο, ακόμα πιο άνιση.
Ενώ οι τιμές της κατασκευής, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εισάγουμε από τις ανεπτυγμένες χώρες τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, αντί να λιμνάζει και υπόκεινται σε συνεχείς τιμές των πρωτογενών προϊόντων που εξάγουμε διακυμάνσεις. Οι όροι των συναλλαγών επιδεινώθηκε.
Τονίσαμε ότι ο προστατευτισμός, η οποία ήταν μία από τις επιβαρυντικές στοιχεία της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του '30, έχει και πάλι εισαχθεί από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.
Η Διάσκεψη λυπηρό το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της GATT ανεπτυγμένες χώρες που ανήκουν στην ίδια δεν έλαβε υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως των λιγότερο ανεπτυγμένων.
Η Διάσκεψη κατήγγειλε επίσης πως ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες να εντείνουν τη χρήση των εγχώριων επιδοτήσεων για ορισμένα προϊόντα, σε βάρος των παραγωγών που έχουν ενδιαφέρον για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Διάσκεψη λύπη του για τις ελλείψεις στο πεδίο εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων, και σε αυτό το πνεύμα καταδίκασε τις διακρίσεις τους περιορισμούς που περιέχονται στο νόμο περί Εξωτερικού Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών και την άκαμπτη θέση ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών, η οποία εμπόδισε περίπου αυτά τα προβλήματα επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την V σύνοδο της UNCTAD.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της διεθνούς νομισματικής κατάστασης.
Αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των κυριότερων νομισμάτων αποθεματικού και του πληθωρισμού, τονίζοντας την ανισορροπία της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, δημιουργούν πρόσθετα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολίες, να μειώσει την πραγματική αξία των εσόδων από τις εξαγωγές τους και να μειώσουν τους συναλλαγματικά αποθέματα.
Σημειώνουμε ως αρνητικό παράγοντα εξάπλωσης διεθνές νομισματικό πόρους, κυρίως με τη χρήση υποτιμήθηκε δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες αποθεματικά νομίσματα.
Σημειώνουμε ότι, ενώ η ανισότητα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις δεν αυξάνει το συσσωρευμένο εξωτερικό χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών σε περισσότερους από 300 000 δισεκατομμυρίων, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, αυξάνονται συντομότερες προθεσμίες αποπληρωμή των δανείων και να πνίξει την οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες, που αποτελούν όλα αυτά, όπως αναφέρθηκε από το Συνέδριο, ένα καταναγκαστικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα σε βάρος των χωρών μας.
Το Συνέδριο έλαβε υπόψη το νεοαποικιοκρατική προσπάθεια να αποτρέψει τις αναπτυσσόμενες χώρες ασκεί αποτελεσματικό μόνιμα και την πλήρη κυριαρχία επί των φυσικών πόρων, και επανέλαβε ότι το δικαίωμα.
Με την ίδια λογική, ο ίδιος υποστήριξε τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών παραγωγών πρώτων υλών για την απόκτηση δίκαιες και αποδοτικές τιμές για τις εξαγωγές τους και να βελτιώσουν σε πραγματικούς όρους εσόδων από τις εξαγωγές.
Επιπλέον, η Διάσκεψη δώσει μεγαλύτερη προσοχή από ποτέ στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και επιστημονική-τεχνική και τη μεταφορά τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες χώρες μαζί.
Η ιδέα για το τι θα μπορούσε να οριστεί ως «συλλογική αυτοτροφοδοτούμενη", δηλαδή, την αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να εξαρτάται, πρώτον, από τη δική τους συλλογική δυνάμεις, χρεώνονται στη Διακήρυξη της Αβάνα μια δύναμη που δεν είχε ποτέ πριν. Κούβα, ως πρόεδρος του Κινήματος και της χώρας συντονισμό, προτίθεται να διεξαγάγει, σε συνδυασμό με την Ομάδα των 77, όλες τις προσπάθειες για την προώθηση του προγράμματος δράσης που περιγράφεται από τη Διάσκεψη για την οικονομική συνεργασία.
Εμείς δεν αντιλαμβάνονται ότι η «συλλογική αυτοδυναμία», ωστόσο, κάτι που ακόμα και σαν αυτάρκειας, το βλέπουμε ως παράγοντα των διεθνών σχέσεων να βάλει στο παιχνίδι όλες τις δυνατότητες και τους πόρους αυτού του μεγάλου και σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας, είμαστε η αναπτυσσόμενες χώρες να ενσωματωθεί στην επικρατούσα τάση των πόρων και την οικονομία, η οποία με τη σειρά του μπορεί να κινητοποιήσει τόσο το καπιταλιστικό στρατόπεδο και τις σοσιαλιστικές χώρες.
Κύριε Πρόεδρε:
Η έκτη σύνοδος κορυφής απέρριψε τις προσπάθειες από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το ζήτημα της ενέργειας να διαιρέσει τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το πρόβλημα της ενέργειας μπορεί να εξεταστεί μόνο στο ιστορικό της πλαίσιο, λαμβανομένων υπόψη, εν μέρει, πώς ο καταναλωτικός μοντέλα ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες οδήγησε στην κατασπατάληση των υδρογονανθράκων και προειδοποιεί τόσο την expoliador ρόλο των πολυεθνικών εταιριών , επωφελούνται μέχρι πρόσφατα οι παραδόσεις φθηνή ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται ανεύθυνα.
Διακρατική ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται παραγωγούς και τους καταναλωτές, λαμβάνοντας έκτακτα κέρδη και αδικαιολόγητη αυτοί και άλλοι, επιδιώκοντας παράλληλα να κατηγορήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες εξαγωγής πετρελαίου από τη σημερινή κατάσταση.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι το άνοιγμα μου τα λόγια Διάσκεψη επεσήμανε τη δυσχερή θέση των αναπτυσσόμενων χωρών δεν παράγουν πετρέλαιο, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αδεσμεύτων παραγωγούς πετρελαίου να βρουν τρόπους για να βοηθήσει να ανακουφίσει δυσμενής κατάσταση των χωρών που έχουν πληγεί από την παγκόσμια και τον πληθωρισμό και την ανταλλαγή των ανισοτήτων, που πάσχουν σοβαρό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και μια σημαντική αύξηση του εξωτερικού χρέους της.
Αλλά αυτό δεν αποκλείει την κεντρική ευθύνη των ανεπτυγμένων χωρών, των μονοπωλίων και πολυεθνικών εταιριών.
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το ενεργειακό πρόβλημα με την προσέγγιση αυτή, τόνισε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή από όλες τις χώρες και που αφορούν το ενεργειακό πρόβλημα με όλα τα προβλήματα της ανάπτυξης, η οικονομική και νομισματική μεταρρύθμιση, το παγκόσμιο εμπόριο και τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση των πτυχών που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής τάξης γίνεται διεθνείς.
Κατά την ανασκόπηση των κυριότερων προβλημάτων που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην παγκόσμια οικονομική αρένα, δεν θα μπορούσε να λείπει η επανεξέταση της λειτουργίας των πολυεθνικών εταιριών. Για άλλη μια φορά θα κηρυχθεί απαράδεκτη πολιτικές και πρακτικές.
Χρεώθηκε να επιδιώκει το κέρδος καταστρέφουν τους πόρους, να διαταράξει την οικονομία και παραβιάζουν την κυριαρχία των αναπτυσσόμενων χωρών, υπονομεύουν τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση, παρεμβαίνει με τις αρχές της μη επέμβασης στις υποθέσεις των κρατών και να επαναληφθεί συχνότητα της δωροδοκίας, της διαφθοράς και άλλων ανεπιθύμητων πρακτικές μέσω των οποίων προτίθενται να υποτάξει, και δευτερευόντως στις αναπτυσσόμενες χώρες προς τις βιομηχανικές χώρες.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανεπαρκή πρόοδο στο έργο της προετοιμασίας κώδικα της συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών, η Διάσκεψη επιβεβαίωσε τον επείγοντα χαρακτήρα των εργασιών που ολοκληρώνονται γρήγορα, προκειμένου να παράσχει τη διεθνή κοινότητα με ένα νομικό μέσο θα χρησιμεύσει τουλάχιστον να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιριών, σύμφωνα με τους στόχους και τις φιλοδοξίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Να καταγράψει όλες συντριπτική αρνητικές πτυχές της οικονομικής κατάστασης των αναπτυσσόμενων χωρών, η έκτη σύνοδο κορυφής που ονομάζεται πολύ ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που συσσωρεύονται στις χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τα μεσόγεια και τα άλλα μεσογειακά απομονωμένες, και απηύθυνε έκκληση για επείγουσα και ειδικά μέτρα λήφθηκαν για το μετριασμό τους.
Αυτό είναι, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, οι προοπτικές κάπως αισιόδοξες, και μάλλον ζοφερό και την αποθάρρυνση, αυτό ήταν πριν από τις χώρες μέλη της συνάντησης Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Αβάνα.
Αλλά η Αδεσμεύτων δεν επιτρέπεται να σύρετε σε θέσεις απογοήτευση ή οργή, που θα εξηγηθεί. Ενώ οι ανεπτυγμένες στρατηγικές έννοιες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επανέλαβαν τα αιτήματά τους και καθορισμένες θέσεις τους.
Ο πρώτος βασικός στόχος του αγώνα μας είναι η μείωση, ακόμη και να εξαλείψει την άνιση ανταλλαγή που επικρατεί σήμερα και η οποία μετατρέπει το διεθνές εμπόριο σε μια κερδοφόρα όχημα για την περαιτέρω λεηλασία του πλούτου μας. μια ώρα εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι και 10 ώρες υπανάπτυκτες χώρες σήμερα έχει αλλάξει.
Η Αδεσμεύτων ισχυρισμό ότι πληρώνουν σοβαρή προσοχή στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα βασικά προϊόντα, τα οποία μέχρι στιγμής έχει χειραγωγηθεί και ανασυρθεί στις διαπραγματεύσεις που ονομάζεται «Βορρά-Νότου».
Ομοίως, ζητά από το κοινό ταμείο, προβάλλεται ως εργαλείο σταθεροποίησης ώστε μια μόνιμη αλληλογραφία μεταξύ των τιμών που εισπράττουν για τα προϊόντα τους είναι εγκατεστημένος και των εισαγωγών της, και έχει μόλις αρχίσει να ενσωματώσει, να λάβετε πραγματικές ώθηση.
Για το Αδεσμεύτων αυτήν την αλληλογραφία που συνδέει μόνιμα τις τιμές των προϊόντων τους που εξάγονται προς τις τιμές του βασικού εξοπλισμού, βιομηχανικά προϊόντα και την τεχνολογική πρώτες ύλες που εισάγονται από τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένα βασικό άξονα όλων των μελλοντικών οικονομικών διαπραγματεύσεων .
Οι αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν ότι οι χώρες που έχουν δημιουργήσει πληθωρισμό και να τονώσει την πολιτική της να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο και τη διακοπή της επιδείνωσης των αποτελεσμάτων της άνισης ανταλλαγής.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν -και να διατηρήσουν τον αγώνα τους για τα βιομηχανικά προϊόντα obtenerlo- ότι οι αναδυόμενες οικονομίες τους έχουν πρόσβαση στις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών αφαιρεθεί ο φαύλος προστατευτισμού εκ νέου στη διεθνή οικονομία και απειλεί και πάλι να οδηγήσει σε μια καταστροφική οικονομική πόλεμο
ότι ισχύουν γενικά και χωρίς παραπλανητικές μυθοπλασίες διαδεδομένη και όχι αμοιβαίες δασμολογικές προτιμήσεις ως ένας τρόπος για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των νέων βιομηχανιών τους, χωρίς το φλερτ με την παγκόσμια αγορά υψηλότερο τεχνολογικών πόρων των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Αδέσμευτες χώρες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί, όπως ισχυρίστηκε από ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, χρησιμεύουν για να επικυρώσουν την υπάρχουσα ανισορροπία σε θαλάσσιων πόρων, αλλά πρέπει να είναι ένα όχημα για την δίκαιη διόρθωση του.
Η Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει υπηρετήσει για μια ακόμη φορά να τονίσει την αλαζονεία και την ιμπεριαλιστική απόφαση ορισμένων χωρών, βάζοντας τεχνολογικές δυνατότητες τους πάνω από το πνεύμα κατανόησης και συμβιβασμού ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν, απειλούν να προχωρήσει μονομερώς να εκτελούν εργασίες εξόρυξης στο βυθό της θάλασσας.
Το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών έχει ήδη φτάσει 335 000 000 000.
Εκτιμάται ότι η συνολική πληρωμή για τις υπηρεσίες του εξωτερικού χρέος ανέρχεται σε περισσότερα από 40 000 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% των ετήσιων εξαγωγών της.
Από την άλλη πλευρά, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των ανεπτυγμένων χωρών είναι σήμερα δεκατέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή των υπανάπτυκτων χωρών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται νέα συστήματα χρηματοδότησης θεσπίστηκε με την οποία λαμβάνουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για τη συνεχή και ανεξάρτητη ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και χαμηλά επιτόκια.
Η χρήση αυτών των οικονομικών πόρων που πρέπει να βρίσκονται στην πλήρη διάθεση των αναπτυσσόμενων χωρών, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει τις οικονομίες τους το σύστημα προτεραιότητας που ταιριάζει με τη βιομηχανική ανάπτυξη τους σχέδια και να μην απορροφώνται αυτά τα οικονομικά κεφάλαια, όπως συμβαίνει σήμερα, από υπερεθνικές εταιρείες, οι οποίες είναι επιπλέον οφέλη, εκμεταλλευόμενοι την υποτιθέμενη οικονομική συνεισφορά στην ανάπτυξη για να επιδεινώσει την παραμόρφωση των οικονομιών τους και να λάβουν από την εκμετάλλευση των πόρων της μέγιστης χώρες κερδών.
Η αναπτυσσόμενη χώρα και στο όνομά του, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, ισχυρίζονται ότι ένα σημαντικό μέρος των τεράστιων πόρων που η ανθρωπότητα σπαταλώνται σήμερα στην κούρσα των εξοπλισμών είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη, η οποία θα συμβάλει ταυτόχρονα να αποκρούσει ο κίνδυνος του πολέμου και να διευκολύνει τη βελτίωση της διεθνούς κατάστασης.
Αδέσμευτες χώρες, εκφράζοντας τις θέσεις όλων των αναπτυσσόμενων χωρών, απαιτούν ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα για να αποτρέψει τις καταστροφικές διακυμάνσεις που υποφέρουν σήμερα νομίσματα που επικρατούν στη διεθνή οικονομία, ιδιαίτερα του δολαρίου ΗΠΑ.
Η χρηματοπιστωτική αναταραχή περαιτέρω επιτυχίες στην ανάπτυξη της χώρας, η οποία φιλοδοξούν για την ανάπτυξη του νέου παγκόσμιου νομισματικού συστήματος έχουν λόγο και απόφαση εκπρόσωποι από τόσο πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας και πάνω από 1 500 εκατομμύρια ανδρών και γυναικών.
Εν ολίγοις, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι:
Άνιση ανταλλαγή καταστρέφει τους λαούς μας. Και πρέπει να σταματήσει!
Ο πληθωρισμός θα εξάγονται καταστρέφει τους λαούς μας. Και πρέπει να σταματήσει!
Ο προστατευτισμός καταστρέφει τους λαούς μας. Και πρέπει να σταματήσει!
Η ανισορροπία όσον αφορά την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων είναι καταχρηστική. Και θα πρέπει να καταργηθεί!
Λήψη οικονομικών πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ανεπαρκής. Και θα πρέπει να αυξηθεί!
Οι δαπάνες για εξοπλισμούς, είναι παράλογο. Θα πρέπει να σταματήσει και τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης!
Το διεθνές νομισματικό σύστημα που επικρατεί σήμερα είναι σε πτώχευση. Και πρέπει να αντικατασταθεί!
Τα χρέη των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, είναι αφόρητη και δεν έχουν καμία λύση. Θα πρέπει να ακυρωθεί! (Χειροκροτήματα)
Το χρέος κατακλύζει οικονομικά τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες. Και θα πρέπει να απαλλαγεί!
Το οικονομικό χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και των χωρών που θέλουν να αναπτύξουν, αντί να μειωθεί διευρύνεται. Και πρέπει να εξαφανιστούν!
Τέτοιες είναι οι απαιτήσεις των υπανάπτυκτων χωρών.
Κύριε Πρόεδρε, εκπρόσωποι:
Προσοχή σε αυτές τις απαιτήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν συστηματικά υποβληθείσα από την αναπτυσσόμενη χώρα στα διεθνή φόρα, μέσω της Ομάδας των 77 και του Κινήματος των Αδεσμεύτων, επιτρέπει την αλλαγή πορείας της κατάστασης διεθνών οικονομικών, το οποίο θα προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες τις θεσμικές προϋποθέσεις για την οργάνωση προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθεί σίγουρα στο δρόμο προς την ανάπτυξη.
Αλλά ακόμη και αν όλα αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν στην πράξη, παρόλο που διορθώθηκαν τα λάθη και οι κακίες του συστήματος των διεθνών σχέσεων, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα διαθέτουν ένα αποφασιστικό στοιχείο: την εξωτερική χρηματοδότηση.
Όλες οι εσωτερικές προσπάθειες, όλες οι θυσίες που κάνουν και είναι πρόθυμοι να κάνουν τους λαούς της αναπτυσσόμενης χώρας, σε κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν την οικονομική τους δυνατότητα που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των τιμών εξαγωγής και εισαγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών στο εξωτερικό εμπόριο της γίνεται δεν θα είναι, ωστόσο, αρκετή.
Υπό το φως των πραγματικών και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της πρέπει επίσης πόρων σε αυτούς τους αριθμούς που τους επιτρέπουν, με τη σειρά του, να πληρώσει τα χρέη τους και να αναλάβουν τις τεράστιες δαπάνες που απαιτεί συνολικά το άλμα στην ανάπτυξη.
Και εδώ οι αριθμοί είναι πολύ καλά γνωστό ότι χρειάζεται επανάληψη.
Η έκτη Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι όχι μόνο το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών είναι σχεδόν αφόρητη, αλλά και ότι το χρέος θα αυξηθεί σε ετήσια βάση σε ποσοστό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεξέλεγκτη.
Και τα δεδομένα που μόλις παρείχε την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκδόθηκε την ίδια ημέρα που γιορτάζεται τη Διάσκεψη της Αβάνας, επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα. Μόνο το 1978, το εξωτερικό δημόσιο χρέος από 96 αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκε κατά περίπου 51 000 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το χρέος ποσοστό ανέρχεται σε αστρονομικά ποσά που αναφέρονται.
Δεν μπορούμε, κύριε Πρόεδρε, να παραιτηθεί τον εαυτό μας σε αυτή τη ζοφερή εικόνα!
Οι πιο έγκριτα οικονομολόγοι, οι δύο Δυτικοί και όσοι ανήκουν στις αντιλήψεις του μαρξισμού, παραδέχονται ότι ο τρόπος που το σύστημα του διεθνούς χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών λειτουργεί είναι εντελώς παράλογη και συντήρησης απειλεί μια ξαφνική διακοπή , το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την επισφαλή και ασταθή παγκόσμια οικονομική ισορροπία.
Κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν το εκπληκτικό γεγονός ότι η οικονομική διεθνή τραπεζικά κέντρα συνεχίσουν να προμηθεύουν τα κεφάλαια για τις χώρες που είναι τεχνικά σε πτώχευση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια γενναιόδωρη συνεισφορά για να βοηθήσει αυτές τις χώρες να αντέξουν οικονομικά προβλήματα.
Αλλά δεν είναι. Είναι πραγματικά μια πράξη διάσωσης της ίδιας της διεθνούς καπιταλιστικής τάξης. Τον Οκτώβριο του 1978, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων παραδέχθηκε στην illuminatingly:
«Η σημερινή ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό της συνεχιζόμενης ροής του ιδιωτικού δανεισμού προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν είναι παραγωγοί πετρελαίου ... σε πρωτοφανή κλίμακα πριν από το 1974, καθώς και κάθε εμπόδιο στο ρεύμα αυτό να θέσει σε κίνδυνο αυτή η ισορροπία ».
Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα είναι πολύ δύσκολο, πρώτον, για τις αναπτυσσόμενες χώρες και για τους εργαζόμενους στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Επηρεάζουν επίσης τις πιο σταθερές σοσιαλιστικές οικονομίες. Αλλά το καπιταλιστικό σύστημα θα μπορούσε να επιβιώσει μια τέτοια καταστροφή αμφίβολα.
Και θα ήταν δύσκολο για την δεινή οικονομική κατάσταση δεν γεννά προέκυψαν αναπόφευκτα μια παγκόσμια πυρκαγιά. Υπάρχει ήδη συζήτηση των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές και οι πηγές των πρώτων υλών.
Αλλά αν είναι το καθήκον όλων των ανησυχία για αυτό ζοφερή εικόνα, είναι καθήκον, αφενός, των ατόμων με υψηλότερο ποσό του πλούτου και υλική ευημερία.
Επαναστάτες, το τέλος της ημέρας, η προοπτική ενός κόσμου χωρίς καπιταλισμό δεν μας φοβίζει πάρα πολύ (χειροκροτήματα).
Έχει προταθεί ότι αντί του πνεύματος της αντιπαράθεσης που χρησιμοποιούμε την αίσθηση της παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης που επιτρέπει να συνδυάζουν τις δυνάμεις όλων των οικονομιών για κοινά οφέλη, αλλά η έννοια της αλληλεξάρτησης είναι αποδεκτή μόνο όταν αρχίζουν να παραδεχτεί την εγγενή αδικία και βάναυση της τρέχουσας αλληλεξάρτησης.
Η αναπτυσσόμενη χώρα που απορρίπτουν το προτεινόμενο αποδοχή της άδικη και αυθαίρετη διεθνή καταμερισμό της εργασίας ως «αλληλεξάρτηση» που επέβαλε σύγχρονη αποικιοκρατία τους από την αγγλική βιομηχανική επανάσταση και τον ιμπεριαλισμό βαθύνει.
Αν θέλετε να αποφύγετε την αντιπαράθεση και τον αγώνα, που είναι ο μόνος τρόπος για να εμφανιστεί ανοικτό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, μια διαδρομή που προσφέρει μακρά και δύσκολη μάχη των οποίων οι αναλογίες κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, τώρα, πρέπει όλοι μας να αναζητήσει και να βρει τους τύπους συνεργασία για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αν και επηρεάζει τους λαούς μας, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να θίγονται με κανένα τρόπο τα πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Όχι πολλά χρόνια πριν, είπαμε ότι η παράλογη σπατάλη των υλικών αγαθών και η προκύπτουσα σπατάλη των οικονομικών πόρων των ανεπτυγμένων καπιταλιστική κοινωνία δεν ήταν πλέον δυνατή.
Ποια ήταν, αν όχι η αιτία της δραματικής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε;Και οι οποίοι πρέπει να φέρουν το κύριο βάρος, αλλά μη το πετρέλαιο υπανάπτυκτες χώρες;
Τα κριτήρια για την ανάγκη να τερματιστεί η κατασπατάληση των κοινωνιών των καταναλωτών είναι σήμερα μια ευρέως διαδεδομένη άποψη.
Σε ένα πρόσφατο έγγραφο της Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι:
"Οι τρέχουσες ρυθμίσεις διαβίωσης, ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε μια ριζική και επώδυνη αλλαγή."
Φυσικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να περιμένουν, και ελπίζω ότι οι αλλαγές που επιδιώκουν και τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να φτάσουν ως δώρο προέρχεται από την απλή συζήτηση των διεθνών οικονομικών θεμάτων.
Σε αυτή τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τις αντιφάσεις, τους αγώνες και τις διαπραγματεύσεις, Αδέσμευτου χώρες πρέπει να εξαρτάται, πρώτον, για τις δικές τους αποφάσεις και προσπάθειες.
Ότι η καταδίκη προκύπτει σαφώς από την έκτη σύνοδο κορυφής. Στον οικονομικό μέρος της Τελικής Διακήρυξης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν την ανάγκη στις χώρες τους τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο σημερινός ευπάθεια των οικονομιών τους και να μετατρέψει την απλή στατιστική αύξηση στην πραγματική ανάπτυξη.
Μόνο έτσι ό,τι αναγνωρίζουν οι αρχηγοί κρατών, οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα που θα τους ζητήσει να είναι οι κύριοι παίκτες στη διαδικασία.
Όπως είπαμε εκείνη την εποχή: «Αν το σύστημα είναι κοινωνικά δίκαιη, οι πιθανότητες επιβίωσης, και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη."
Η ιστορία της χώρας μου είναι ένα αδιάψευστο παράδειγμα.
Η αναδυόμενη και επείγον για την επίλυση της υπανάπτυξης μας χρειάζονται πίσω, κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα που κάνει μια επιβιβάστηκαν στιγμή, και θέλω αυτό ήταν η τελευταία που υποβλήθηκε από εμένα σε αυτή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών XXXIV. Εννοώ τη διεθνή χρηματοδότηση.
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν την επιτάχυνση της υπερχρέωσης των αναπτυσσόμενων χωρών αποτελεί, όπως είπαμε, το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που λαμβάνουν από το εξωτερικό οι χώρες αυτές αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσει για να καλύψει το εμπορικό ισοζύγιο τους και αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την ανανέωση των χρεών και καταβολής των τόκων.
Αν πάρουμε το παράδειγμα των χωρών που αναπτύσσουν εξαγωγείς εκτός του πετρελαίου, του οποίου η κατάσταση θα συζητηθεί στη Διάσκεψη της Αβάνας, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια έχουν συσσωρεύσει ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους πέραν των 200 000 000 000 .
Ενάντια ότι, οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε πραγματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι τεράστια.
Και η ανάγκη ακρίβεια και την πρώτη, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, τα υποκαταστήματα και τις παραγωγές της χαμηλής κερδοφορίας, η οποία δεν προσελκύουν ξένους επενδυτές και ιδιώτες δανειστές.
Να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων με σκοπό την εξάλειψη του υποσιτισμού των εν λόγω 450 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναφερθεί, θα πρέπει να επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων πόρων της γης και του νερού.
Σύμφωνα με εξειδικευμένες υπολογισμούς, η συνολική έκταση της καλλιεργήσιμης γης στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αυξηθεί κατά τα επόμενα 10 χρόνια 76 εκατομμύρια εκτάρια αρδευόμενης γης και περισσότερα από 10 εκατομμύρια.
Η αποκατάσταση των αρδευτικών έργων απαιτεί 45 εκατομμύρια εκτάρια διεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις ότι η στήριξη-και οικονομική βοήθεια εννοούμε διεθνής βοήθεια και όχι το σύνολο της ροής των πόρων, πρέπει να έρθει σε ετήσια βάση έως 8.000 ή 9.000 δισεκατομμύρια για την επίτευξη του στόχου που γεωργία αναπτύσσεται με ρυθμούς μεταξύ 3,5 και 4% στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αν εξετάσουμε την εκβιομηχάνιση, εκτιμήσεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις παραμέτρους.
Η Διάσκεψη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με την κατάρτιση των στόχων που αναφέρθηκαν κατά τη σύνοδό του στη Λίμα, διαπίστωσε ότι στο επίκεντρο της διεθνούς αναπτυξιακής πολιτικής πρέπει να είναι η χρηματοδότηση και ότι αυτό θα πρέπει να φτάσει μέχρι το έτος 2000 στα επίπεδα των 450 000-500 000 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκ των οποίων το ένα τρίτο, που σημαίνει ότι 150 000 έως 160 000 million- θα πρέπει να είναι εξωτερικές ροές χρηματοδότησης.
Αλλά ανάπτυξη, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο η γεωργία και την εκβιομηχάνιση.
Η ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο την προσοχή στο ανθρώπινο ον που είναι να είναι ο πρωταγωνιστής και το τέλος της κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.
Για να πάρουμε το παράδειγμα της Κούβας, επισημαίνω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα μας έχει δαπανηθεί για τις επενδύσεις σε κατασκευές για την εκπαίδευση κατά μέσο όρο περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Η επένδυση κατασκευή και εξοπλισμός για τη δημόσια υγεία έχουν αναπτυχθεί με ετήσιο μέσο όρο πάνω από 40 εκατομμύρια. Και η Κούβα είναι μόνο ένα από τα σχεδόν 100 αναπτυσσόμενες χώρες και ένα από τα μικρότερα γεωγραφικά και poblacionalmente.
Μπορεί να εκτιμηθεί, ως εκ τούτου, ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ξεπεραστούν τα αποτελέσματα της καθυστέρησης.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.
Και αυτό δεν είναι, κύριοι, μόνο μας πρόβλημα, το πρόβλημα των χωρών θυμάτων της υπανάπτυξης και της ανεπαρκούς ανάπτυξης.Πρόκειται για ένα πρόβλημα ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Περισσότερο από μία φορά έχει λεχθεί ότι έχουμε αναγκαστεί σε υπανάπτυξη από την αποικιοκρατία και την ιμπεριαλιστική νεοαποικιοκρατίας.
Το έργο της βοηθώντας μας από την υπανάπτυξη είναι συνεπώς πρώτιστα μια ιστορική και ηθική υποχρέωση όσων επωφελήθηκαν από τη λεηλασία του πλούτου και της εκμετάλλευσης των ανδρών και των γυναικών μας μας για δεκαετίες και αιώνες (χειροκροτήματα).
Αλλά είναι, ταυτόχρονα, το καθήκον της ανθρωπότητας στο σύνολό της, και έτσι σημείωσε την έκτη σύνοδο κορυφής.
Οι σοσιαλιστικές χώρες δεν συμμετείχαν στη λεηλασία του κόσμου και είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο της υπανάπτυξης. Αλλά η υποχρέωση, όμως, για να βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτό, να κατανοήσουν αυτό και να αναλάβει από τη φύση του κοινωνικού τους συστήματος, στην οποία η διεθνής αλληλεγγύη είναι μια προϋπόθεση.
Ομοίως, όταν ο κόσμος περιμένει τις αναπτυσσόμενες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, επίσης, να συμβάλει στην καθολική ροή των πόρων πρέπει να γαλουχήσει εξωτερική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, που κάνει όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τα ιστορικά καθήκοντα που κανείς δεν θα μπορούσε να επιβάλει αλλά ως μια ελπίδα και ένα καθήκον της αλληλεγγύης μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Μεγάλες εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να γνωρίζουν την ευθύνη τους.
Ακόμη και οι αναπτυσσόμενες χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα πρέπει να συμβάλουν. Κούβας, που δεν μιλά εδώ για λογαριασμό των συμφερόντων τους και δεν υποστηρίζουν ένα εθνικό στόχο, είναι πρόθυμη να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών τους με χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες τεχνίτες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, γεωπόνοι, υδραυλικά μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγους, τεχνικούς, ειδικευμένους εργάτες και ούτω καθεξής.
Επομένως, είναι καιρός να ενωθούμε όλοι στο έργο του φέρνοντας ολόκληρα χωριά και εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων της καθυστέρησης, της φτώχειας, του υποσιτισμού, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, γεγονός που καθιστά αδύνατο για αυτούς να απολαμβάνουν πλήρως την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του να είσαι ονομάζεται ανδρών (χειροκροτήματα).
Θα πρέπει λοιπόν να οργανώσουμε πόρων για την ανάπτυξη, και ότι είναι κοινή μας υποχρέωση.
Εκεί, κύριε Πρόεδρε, ένας τέτοιος αριθμός των ειδικών ταμείων, πολυμερή, δημόσιες και ιδιωτικές, που έχει ως στόχο να συμβάλει στη μία ή την άλλη πτυχή της ανάπτυξης, αν οι γεωργικές, είτε τη βιομηχανία, είτε για την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών, δεν είναι εύκολο, να φέρει πριν από τα οικονομικά προβλήματα Συνέλευση XXXIV συζητήθηκε κατά την έκτη σύνοδο κορυφής να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου.
Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος και πλήρως, για να βρούμε μια λύση.
Εκτός από τους πόρους που έχουν ήδη διοργανώνονται από διάφορα τραπεζικά κανάλια, από τις οργανώσεις της παραχώρησης, οι διεθνείς οργανισμοί και οι φορείς της ιδιωτικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς ότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για την ανάπτυξη, στρατηγικής της, η συμπληρωματική συνεισφορά του όχι λιγότερο από 300 000 000 000, οι πραγματικές τιμές του 1977, που διανέμονται σε ετήσια ποσά δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 25 000 εκατομμύρια ευρώ από τα πρώτα χρόνια για να επενδύσει στις χώρες που περιλαμβάνονται υπανάπτυκτη (χειροκροτήματα).
Η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμα ελάχιστο ενδιαφέρον.
Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιήσει αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια ως συμβολή στον ανεπτυγμένο κόσμο και τις χώρες με πόρους για τον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τα επόμενα 10 χρόνια.
Αν θέλουμε ειρήνη, θα χρειαστούν οι πόροι αυτοί. Αν δεν πόρων για την ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ειρήνη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ζητάμε πολλά
Νομίζω ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρή. Σύμφωνα με τις στατιστικές, όπως είπα και στην τελετή έναρξης της έκτης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων Χωρών, ο κόσμος ξοδεύει κάθε χρόνο στις στρατιωτικές δαπάνες άνω των 300 000 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με 300 000 000 000 θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσα σε ένα χρόνο 600 χιλιάδες σχολεία με χωρητικότητα για 400 εκατομμύρια παιδιά ή 60 εκατ άνετα σπίτια για 300 εκατομμύρια ανθρώπους ή 30.000 νοσοκομεία με 18 εκατομμύρια κρεβάτια ή 20 χιλιάδες εργοστάσια που παρέχουν θέσεις εργασίας σε πάνω από 20 εκατομμύρια εργαζόμενους ή να ενεργοποιήσετε για άρδευση 150 εκατομμύρια εκτάρια γης, η οποία με ένα επαρκές τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Αυτή η ανθρωπότητα σπαταλά κάθε χρόνο στον στρατιωτικό τομέα. Σκεφτείτε, επίσης, την τεράστια ποσότητα των ανθρώπινων πόρων σε πλήρη νεολαίας, της επιστημονικής, τεχνικής, καύσιμα, πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. Αυτή είναι η υπέροχη τιμή της ότι δεν υπάρχει πραγματική κλίματος εμπιστοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία 1980-1990 θα περάσουν έξι φορές το ποσό αυτό σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
Ζητήσαμε από 10 χρόνια ανάπτυξης μέσα σε αυτό που είναι τώρα δαπανώνται σε ένα χρόνο στα υπουργεία Πολέμου και πολύ λιγότερο από το ένα δέκατο του τι δαπανάται σε 10 χρόνια για στρατιωτικούς σκοπούς.
Για κάποιους μπορεί να φαίνεται παράλογη απαίτηση: η πραγματικά παράλογη είναι η τρέλα του κόσμου της εποχής μας και τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα.
Η τεράστια ευθύνη για τη μελέτη, την οργάνωση και διανέμει αυτό το ποσό των πόρων που πρέπει να ανταποκρίνεται απόλυτα στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Η χορήγηση αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να γίνει από τη διεθνή κοινότητα, σε απόλυτη ισότητα για κάθε μία από τις χώρες, είτε οι φορολογούμενοι ή οι δικαιούχοι χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις και χωρίς το ποσό των δωρεών δεν έχει τίποτα να κάνει με τη δύναμη ψήφου για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των δανείων και του προορισμού των κεφαλαίων.
Παρά το γεγονός ότι η ροή των πόρων θα πρέπει να αποτιμάται με οικονομικούς όρους, δεν θα πρέπει να συνίσταται μόνο σε αυτά.
Μπορεί επίσης να σχηματίζονται από τον εξοπλισμό, λιπάσματα, πρώτες ύλες, καύσιμα και πλήρη φυτά, τα οποία εκτιμώνται από την άποψη του διεθνούς εμπορίου.
Επίσης, η συνδρομή του τεχνικού προσωπικού και η εκπαίδευση των τεχνικών θα πρέπει να λογίζονται ως συνεισφορά.
Είμαστε βέβαιοι, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ότι αν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών -assisted από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, με όλη την αίγλη και το βάρος αυτής της οργάνωσης υποστήριξε επίσης, να ξεκινήσει, από την επιρροή που οι χώρες ανάπτυξη και, επιπλέον, η Ομάδα των 77, θα δανείζουν σε αυτή την Πρωτοβουλία, συγκαλεί τους διάφορους παράγοντες που έχουμε αναφέρει για την έναρξη συζητήσεων στις οποίες θα υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό που ονομάζεται Βορρά-Νότου ή στη λεγόμενη ανταγωνισμού Ανατολής-Δύσης, αλλά εκεί θα παρακολουθήσουν όλες τις δυνάμεις ως κοινό καθήκον, ως ένα κοινό καθήκον και μια κοινή ελπίδα, αυτή η ιδέα που παρουσιάζουμε στη Γενική Συνέλευση μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.
Επειδή υπάρχει ένα έργο που ωφελεί μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες, θα ωφελήσει όλα τα έθνη.
Ως επαναστάτες, δεν φοβόμαστε την αντιπαράθεση. Έχουμε πίστη στην ιστορία και στα χωριά. Αλλά ως εκπρόσωποι και διερμηνείς του αισθήματος 95 χώρες, έχουμε την ευθύνη να αγωνιστούμε για τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Και η συνεργασία αυτή, αν επιτευχθεί σχετικά με τις νέες και δίκαιες βάσεις, θα ωφελήσει όλες τις χώρες που αποτελούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα. Και κυρίως να επωφεληθούν παγκόσμια ειρήνη.
Ανάπτυξη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα, μια εργασία που συνεπάγεται θυσίες, ακόμη και οι δωρεές εμφανείς που φαίνεται ανεπανόρθωτο.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σήμερα ζει στην καθυστέρηση, στερείται της αγοραστικής δύναμης, η οποία περιορίζεται στα άκρα την ικανότητά τους να καταναλώνουν, θα ενσωματώσει την ανάπτυξη της ένα χείμαρρο από εκατοντάδες εκατομμύρια των καταναλωτών και των παραγωγών, το μόνο που μπορεί να την αποκατάσταση της διεθνούς οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών σήμερα παράγουν και υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Η ιστορία του διεθνούς εμπορίου έχει δείξει ότι η ανάπτυξη είναι το πιο δυναμικό παράγοντα στο παγκόσμιο εμπόριο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι σήμερα μεταξύ πλήρως τις βιομηχανικές χώρες. Μπορούμε να διαβεβαιώσω ότι η πιο εκβιομηχάνιση και την πρόοδο στον κόσμο spreads, περισσότερο θα επεκτείνει επίσης την ευεργετική για όλες τις συναλλαγές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ζητάμε εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών και υποστηρίζουν την αιτία των χωρών μας. Αλλά δεν είναι ένα δώρο αυτό που ισχυρίζονται. Αν δεν βρούμε τις κατάλληλες λύσεις, θα είμαστε όλοι θύματα της καταστροφής.
Κύριε Πρόεδρε, διακεκριμένοι εκπρόσωποι:
Συχνά μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Γιατί μερικοί άνθρωποι πρέπει να περπατάτε ξυπόλητοι για τους άλλους που ταξιδεύουν σε πολυτελή αυτοκίνητα;
Γιατί ορισμένοι έχουν να ζήσουν 35 χρόνια σε 70 άλλους να ζήσουν; Γιατί κάποιοι πρέπει να είναι αξιοθρήνητα κακή για τους άλλους να είναι υπερβολικά πλούσιος;
Μιλώ εξ ονόματος των παιδιών του κόσμου δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί (χειροκρότημα)
Μιλώ εξ ονόματος των ασθενών που δεν έχουν φάρμακα
Μιλώ για εκείνους που έχουν στερηθεί το δικαίωμα στη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ορισμένες χώρες έχουν θέα στη θάλασσα, άλλα όχι
μερικοί έχουν ενεργειακών πόρων, άλλοι δεν το κάνουν
ορισμένοι έχουν άφθονη γη για την παραγωγή τροφίμων, άλλοι όχι
μερικά τόσο κορεσμένο με μηχανήματα και τα εργοστάσια είναι, ούτε μπορεί να αναπνεύσει τον αέρα της ατμόσφαιρας δηλητηρίασε τους (χειροκροτήματα), άλλοι δεν διαθέτουν περισσότερο από κοκαλιάρικο όπλα τους για να κερδίσουν τα προς το ζην.
Ορισμένες χώρες έχουν, εν ολίγοις, άφθονες πηγές, άλλοι δεν έχουν τίποτα.
Ποια είναι η τύχη αυτών; Λιμοκτονούν Γιατί να είναι αιώνια φτωχοί; Γιατί τότε τι υπηρετεί τον πολιτισμό; Τι είναι η συνείδηση του ανθρώπου; Ποια είναι τα Ηνωμένα Έθνη; (Χειροκροτήματα)
Τι είναι ο κόσμος; Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη εκ μέρους των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα ή ιάσιμες ασθένειες σε όλο τον κόσμο.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη εκ μέρους των 900 εκατομμυρίων αναλφάβητων.
Η εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τις πλούσιες χώρες πρέπει να σταματήσουν!
Ξέρω ότι σε πολλές φτωχές χώρες υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
Έρχομαι στις πλούσιες χώρες να συμβάλουν. Έρχομαι σε φτωχές χώρες για τη διανομή.
Αρκετά με τα λόγια! Κάνουν τα γεγονότα έλλειψη! (Χειροκροτήματα)
Αρκετά με αφαιρέσεις, χρειάζεται συγκεκριμένη δράση!
Αρκετά με την κερδοσκοπία σχετικά με μια νέα διεθνή οικονομική τάξη που κανείς δεν καταλαβαίνει (Γέλια και χειροκροτήματα) πρέπει να μιλάμε για μια πραγματική τάξη και το σκοπό που ο καθένας καταλαβαίνει!
Δεν ήρθα εδώ ως προφήτη της επανάστασης
Δεν έχω έρθει για να ζητήσει ή αν θέλετε ο κόσμος συνταράσσω βίαια.
Έχουμε έρθει να μιλήσει για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών, και έχουν έρθει για να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν επιλύσουμε ειρηνικά και με σύνεση αδικίες και ανισότητες το μέλλον θα είναι αποκαλυπτική (χειροκροτήματα).
Ο θόρυβος των όπλων, της απειλητικό γλώσσας, της υπεροψίας στη διεθνή σκηνή πρέπει να σταματήσει.
Αρκετά με την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να λυθούν με πυρηνικά όπλα.
Βόμβες μπορεί να σκοτώσει τους πεινασμένους, τους αρρώστους και τους αδαείς, αλλά οι βόμβες δεν μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, την αρρώστια, την άγνοια.
Δεν μπορεί να σκοτώσει τη δίκαιη εξέγερση του λαού και το Ολοκαύτωμα πεθαίνουν επίσης πλούσια, που είναι το πιο να χάσει σε αυτόν τον κόσμο (χειροκροτήματα).
Πείτε αντίο στα όπλα και πολιτισμένα να αφοσιωθούμε στα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας.
Αυτή είναι η ευθύνη και το πιο ιερό καθήκον όλων πολιτικούς του κόσμου.
Αυτό είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση την επιβίωση του ανθρώπου.
Σας ευχαριστούμε!
Το είδαμε εδώ
Στο http://www.cuba.cu/gobierno/discursos/1979/esp/f121079e.html
Ας τη κοινοποιήσουμε να την Δούν:
όσοι... τον πιάνουν στο στόμα Τους και τον μαγαρίζουν όπως ο πρωθυπουργός της χώρας μας.
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.