Κυριακή 23 Μαΐου 2021

"Μηχανή του χρόνου" Νικηφόρος Μανδηλαράς - Το ανεξιχνίαστο έγκλημα της χούντας [Με τον μυστηριώδη θάνατο του Μανδηλαρά ασχολήθηκε η εκπομπή της Μηχανής του Χρόνου.]

Σαν σήμερα στις 22 Μαΐου 1967 ακούσαμε από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι σε ερημική ακτή της Ρόδου βρέθηκε το πτώμα του δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά. 
Τον είχε δολοφονήσει η χούντα των Αθηνών και είχαν αφήσει εκεί το πτώμα του για να φανεί σαν πνιγμός. 
Το στυγερό εκείνο έγκλημα ουδέποτε εξιχνιάστηκε.
Έξαλλος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στον Νικηφόρο Μανδηλαρά, κατά τη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, είπε: «Εσύ, κάποτε θα πληρώσεις»!
Και κράτησε την υπόσχεσή του.


Νικηφόρος Μανδηλαράς, ο δικηγόρος που αποκάλυψε τα ψυχιατρικά προβλήματα του Παπαδόπουλου. 
Το ανεξιχνίαστο έγκλημα της χούντας στη Μηχανή του Χρόνου...

Ο μυστηριώδης θάνατος του δημοκρατικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και οι αθέατες πλευρές του παρακράτους της χούντας, έρχονται στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. 

Ο Μανδηλαράς ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και μαχητικός δικηγόρος στην δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ». Υπερασπίστηκε δημοκρατικούς αξιωματικούς του στρατού που είχαν κατηγορηθεί ως συνωμότες και αποκάλυψε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η ομάδα του κρύβονται πίσω από την υπόθεση και ετοιμάζουν χούντα. Μάλιστα υποστήριξε ότι είχε στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση ότι ο συνταγματάρχης είχε ψυχιατρικό πρόβλημα. 

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς νεκρός σε παραλία της Ρόδου. Μέσα σε κύκλο το ύποπτο τραύμα που παραπέμπει σε μαχαιριά ή πιστολιά. Ο ιατροδικαστής έγραψε «πνιγμός»....

Η γνωμάτευση όμως χάθηκε και ο γιατρός βρέθηκε κρεμασμένος. Ο Μανδηλαράς μετά την 21 Απριλίου προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Επιβιβάστηκε σε ένα εμπορικό πλοίο και τελικά το πτώμα του βρέθηκε στις ακτές της Ρόδου. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι πνίγηκε, αλλά η οικογένειά του μίλησε για δολοφονία. . . 
Η εκπομπή καταγράφει το θρίλερ της καταδίωξης, το σχέδιο διαφυγής, την προδοσία, αλλά και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν εναντίον του, ένοπλα τμήματα του στρατού στη Ρόδο. 

Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για την αμφισβητούμενη ιατροδικαστική έρευνα που «έδειξε» ότι ο θάνατος του Μανδηλαρά προήλθε από πνιγμό. 

Επίσης περιγράφονται ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος κηδεύτηκε εν κρυπτώ και η δίκη που ακολούθησε με μοναδικό κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ανέλαβε να τον φυγαδεύσει. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του Ηλία Πόταγα, αδελφού του καπετάνιου του πλοίου RITA V, ο οποίος για πρώτη φορά μιλά και καταγγέλλει ότι η ανακριτική διαδικασία περιελάμβανε βασανιστήρια σε βάρος του αδελφού του. 

Ο καπετάνιος Πόταγας είχε τραγικό τέλος καθώς μετά από δύο χρόνια αυτοκτόνησε στη Νότιο Αφρική. Το δε, πλοίο του κάηκε τη δεκαετία του 80. 
Ήταν ένας μεγάλος κύκλος συμπτώσεων ή μια συνωμοσία θανάτου και σιωπής; 

Ο καπετάνιος του πλοίου Rita V, Πέτρος  Πόταγας, με το οποίο διέφυγε ο δικηγόρος Ν.Μανδηλαράς. Ο αδελφός του , 47 χρόνια μετά, καταγγέλλει ότι βασανίστηκε από τις αρχές και υπήρξε εξιλαστήριο θύμα....

Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, ο συγγραφέας Γιάννης Κορίδης, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, ο ξάδερφος του Μανδηλαρά Μάριος Βιτζηλαίος, ο δικηγόρος Γιάννης Χαρίτος, ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Σιδερής και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χιωτάκης.

---------------------------------------------------------------
"Μαθαίνοντας το θάνατό σου δεν μπόρεσα να κλάψω.
Στριφογύριζα στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Θυμόμουνα την τελευταία μας συνάντηση.
Δεν θα τολμήσουν έλεγες.
Δεν έχουν άλλο δρόμο σ'απαντούσα.
Αυτός ο δρόμος θα'ναι ο τάφος τους, φώναζες με πίστη.
Ναι, Νικηφόρε, θα'ναι ο τάφος τους.
Αυτή την υπόσχεση σου δίνουμε αντί για μνημόσυνο."
Στον Νικηφόρο Μανδηλαρά (Αλέκος Παναγούλης)
.............
Σαν σήμερα στις 22 Μαΐου 1967 ακούσαμε από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι σε ερημική ακτή της Ρόδου 
βρέθηκε το πτώμα του δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά. 
Τον είχε δολοφονήσει η χούντα των Αθηνών και είχαν αφήσει εκεί το πτώμα του για να φανεί σαν πνιγμός. 
Το στυγερό εκείνο έγκλημα ουδέποτε εξιχνιάστηκε.
Έξαλλος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στον Νικηφόρο Μανδηλαρά, κατά τη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, είπε: 
«Εσύ, κάποτε θα πληρώσεις»!
Και κράτησε την υπόσχεσή του.
.....
«…Ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να αναμειχθεί στα κοινά, στην «πολιτική» με την καθιερωμένη ορολογία, έχει μπροστά του να διαλέξει δυο δρόμους: θα υπηρετήσει τα συμφέροντα ή των λίγων ή των ευρύτερων λαϊκών μαζών. 
Τα συμφέροντα αυτά είναι καθορισμένα και ενιαία, αφού η κοινωνία είναι ταξικά διαρθρωμένη. 
Οι πολιτικές του πράξεις είναι εκείνες που τον τοποθετούν στη μια ή την άλλη κατηγορία. 
Απλώς είμαι ένας δημοκράτης που ποθώ ειλικρινά αυτό που λέγεται Πολιτική και Κοινωνική Δημοκρατία. 
Πάνω από όλα είμαι ανεξάρτητος άνθρωπος, που θέλω το στόμα μου να’ ναι ελεύθερο να μιλά και το χέρι μου αδέσμευτο να γράφει. 
Ουδέποτε επηρεάστηκα από την οποιαδήποτε αγελαία πολιτική νοοτροπία. 
Δεν συμβιβάζεται με την ιδιοσυγκρασία μου και την όποια επιστημονική συγκρότηση διαθέτω, να έχω κανενός είδους αφεντικά…»
Νικηφόρος Μανδηλαράς

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nikiforos-mandilaras

 ===================== 
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.