Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...

Σοβαρά επεισόδια πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Ξύλο και δακρυγόνα στην Πανεπιστημίου και στην Λ. Βασ. Αμαλίας.
Μέτρα για την οικονομία και τον τουρισμό ανακοίνωσε πριν από λίγο σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε ζωντανό ο Κώστας Καραμανλής. Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο πρωθυπουργός μιλάει για τον τουρισμό για το προσεχές καλοκαίρι!












==========================================================
Το χαβά του αυτός !!! ΔΕΝ υπάρχει κάποιος να τον ενημερώσει ;

Βάζω στοίχημα, ότι μετά από κανά τετράμηνο θα θυμηθεί τα γεγονότα !!!

Κοψοχέρηδες . . . θέλετε και άλλες αποδείξεις ;

Ο άνθρωπος είναι αλλού . . .

"ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ"
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

================================================
Πληθαίνουν οι αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα
Καμπανακι από Moody’s για το κόστος δανεισμού – Υφεση και υψηλό έλλειμμα «βλέπουν» Citi και Economist

Της Κατερινας Σωκου

Τους κινδύνους αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας αναδεικνύει μία έκθεση της Moody's, στην οποία τονίζεται ότι η πολιτική αναταραχή και η χρηματοπιστωτική κρίση μειώνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης. Εχουν προηγηθεί η μείωση των προοπτικών της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις ξένων αναλυτών, που εκτιμούν ότι το 2009 επιφυλάσσει αρνητική ανάπτυξη και υπερβολικά ελλείμματα για την οικονομία της χώρας, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και περαιτέρω διεύρυνση του spread στην αγορά ομολόγων.

Πιστοληπτική αξιολόγηση

Oπως διευκρινίζει πάντως στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Moody's και επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα κ. Αρνό Μαρές, «η ειδική ανάλυση για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει κάποια άμεση ή έμμεση προειδοποίηση για την πιθανότητα υποβάθμισης». Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι προοπτικές της χώρας παραμένουν θετικές, ο ίδιος σημειώνει ότι «σε περίπτωση που η δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης παραμείνει δυσχερής σε μόνιμη βάση, η πιθανότητα μιας αναβάθμισης θα απομακρυνθεί». Στο Α1, η πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου χρέους από τη Moody's είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την εξαίρεση της μικρής οικονομίας της Μάλτας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος απάντησε χθες ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες ώστε οι παθογένειες του παρελθόντος να ξεπερασθούν με τη μέθοδο της ήπιας προσαρμογής και ότι η δύσκολη διεθνής συγκυρία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Moody's διαβλέπει στα πρόσφατα επεισόδια «ανικανότητα διαμόρφωσης της απαραίτητης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης».

Πολιτική αναταραχή

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η πολιτική αναταραχή «αναδεικνύει τους εύθραυστους θεσμούς της χώρας» και «αποκαλύπτει μία αδυναμία που υποστηρίζει - σ.σ. και συνδιαμορφώνει... - τη σχετικά χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας». Σε συνδυασμό δε με μία οικονομική συγκυρία που περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, θεωρεί πιθανή την αντιστροφή της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το αυξανόμενο premium επικινδυνότητας που αποδίδεται στα ελληνικά ομόλογα, εάν διατηρηθεί, θα οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού κόστους χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Σε μία χώρα όπου το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 93% του ΑΕΠ, και όπου οι πληρωμές για τόκους συνιστούν το 11% των εσόδων της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι απτές».

Η Moody's επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις της δεν βασίζονται μόνο στο χρέος αλλά συνυπολογίζουν την ευκολία εξυπηρέτησής του και την ικανότητα προσαρμογής των κυβερνήσεων. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζει ότι θα παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι σημερινοί περιορισμοί θα αποδειχθούν παροδικοί ή πιο μόνιμοι.

Προσοχή στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους εφιστούν επίσης δύο εκθέσεις της Citi και του Economist Intelligence Unit. Συγκεκριμένα, η Citi προβλέπει εκτόξευση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ, από 3,2% το 2008. Ομοίως, αναμένει αύξηση του δημοσίου χρέους στο 104,5% του ΑΕΠ, από 100,3% φέτος. Οπως εκτιμά, αυτή η εξέλιξη θα διευρύνει την απόσταση από το γερμανικό χρέος και υποδεικνύει ότι το spread των αποδόσεων με τα γερμανικά ομόλογα θα παραμείνει υψηλό, ενώ δεν αποκλείει περαιτέρω διεύρυνσή του. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει ότι θα παραμείνει υψηλότερο από τα επίπεδα του περασμένου έτους, καθώς η κρίση αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στα οποία εκτός από το υψηλό δημόσιο χρέος περιλαμβάνει τη χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Επιτήρηση

Από την πλευρά του, και το EIU χαρακτηρίζει αισιόδοξο τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2009, και αντί αυτού προβλέπει έλλειμμα 3% το επόμενο έτος και 2,8% το 2010. Μάλιστα, θεωρεί πιθανή την υπέρβαση του ορίου του 3% τα δύο επόμενα έτη, σε περίπτωση που οι προσπάθειες ελέγχου των δημόσιων δαπανών δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές ή αν ο τραπεζικός τομέας χρειασθεί περαιτέρω κρατική ενίσχυση. Οσο για εφέτος, προβλέπει εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,4% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτιμά ότι θα αποφύγουμε το καθεστώς επιτήρησης, καθώς στην ίδια κατάσταση αναμένεται να βρεθούν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Τέλος, για το 2009 οι αναλυτές της Citi προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,5% και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και αρνητικής ανάπτυξης, με δεδομένη τη χαμηλή οικονομική εμπιστοσύνη. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην επιβράδυνση του δανεισμού, της ναυτιλίας, και του εμπορίου με τις γειτονικές χώρες. Ακόμη πιο απαισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit, καθώς προβλέπουν ότι η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, όταν το ελληνικό ΑΕΠ αναμένουν ότι θα υποχωρήσει 0,9% σε σχέση με εκείνο του 2008.

Kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.