Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Siemens: o εργολάβος των φαναριών..

η εταιρεία που έχει αναλάβει την αντικατάσταση των σπασμένων φαναριών είναι η γνωστή μαμά εταιρεία του ελληνικού κράτους..η φωτό τραβήχτηκε προχθές στην περιοχή Εξαρχείων..οι τύποι είναι απίστευτοι, είναι οι εθνικοί εργολάβοι.. [Indymedia]



300 φωτεινοί σηματοδότες «θύματα» των επεισοδίων
Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου

Του Γιωργου Λιαλιου

Kathimerini

Περισσότεροι από 300 φωτεινοί σηματοδότες έχουν καταστραφεί κατά τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Οι καταστροφές, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, ήρθαν να επιτείνουν το «κενό» που δημιουργήθηκε στη συντήρηση των σηματοδοτών εξαιτίας ενός προβλήματος στο σχετικό διαγωνισμό. Πλέον τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ... τρέχουν και δεν φθάνουν, καθώς σε πολλά κομβικά σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μετ’ εμποδίων.

Με τις διαδηλώσεις να ανήκουν ακόμα στην καθημερινή ατζέντα της πόλης, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ αγκομαχούν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση των κατεστραμμένων σηματοδοτών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 300 φανάρια έχουν καταστραφεί στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, στον Βύρωνα, στην Καισαριανή, σε όλο το μήκος της Πατησίων, αλλά και διάσπαρτα σε όλη την πόλη, κοντά σε σχολεία και σε αστυνομικά τμήματα. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι η καταστροφή, μαζί με τους φωτεινούς σηματοδότες, των ρυθμιστών κυκλοφορίας, δηλαδή των ειδικών συσκευών που ελέγχουν τον συντονισμό των φαναριών σε κάθε κόμβο. Υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον επτά κατανεμητές. Η μεγαλύτερη ζημιά έχει σημειωθεί στο Παγκράτι, στη συμβολή των οδών Ευτυχίδου και Υμηττού όπου μαζί με τα φανάρια και τον ρυθμιστή της κυκλοφορίας έχει καταστραφεί και ο ρυθμιστής της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξει ίσως πρόβλημα ακόμα... και στην καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος στην περιοχή! Το βασικότερο πρόβλημα στην περίπτωση των κατεστραμμένων κατανεμητών είναι το υψηλό κόστος αντικατάστασής τους: υπολογίζεται ότι κάθε μηχάνημα κοστίζει από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Συνεπώς μόνο η ζημιά στους κατανεμητές ξεπερνά σήμερα τις 100-120.000 ευρώ.

Οι καταστροφές στους φωτεινούς σηματοδότες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ήρθαν να επιτείνουν το πρόβλημα που είχε από μηνών δημιουργηθεί στη συντήρηση του συνόλου των φαναριών. Ο έλεγχος και η φροντίδα των φωτεινών σηματοδοτών ανατίθεται μέσω διαγωνισμού σε ειδικευμένα συνεργεία από τη ΔΚΕΣΟ (Διεύθυνση Κατασκευών Εργων Συντήρησης και Οδοποιίας) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε το καλοκαίρι. Ωστόσο το ελεγκτικό συνέδριο ακύρωσε το διαγωνισμό εξαιτίας κάποιου τυπικού κωλύματος στον μειοδότη. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε στις 23 Οκτωβρίου με τους ίδιους όρους και ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει δράση από το νέο έτος.

Το αναπάντεχο αυτό πρόβλημα δημιούργησε ήδη από μηνών σοβαρό «κενό» στη συντήρηση των σηματοδοτών, με αποτέλεσμα οι βλάβες να μην είναι δυνατόν να αποκαθίστανται άμεσα. Το πρόβλημα πήρε γρήγορα διαστάσεις και το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τα συνεργεία των υπηρεσιών του. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τους βανδαλισμούς: όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούνταν περίπου 20 ημέρες για να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν οι 300 κατεστραμμένοι σηματοδότες. Ωστόσο, οι ζημιές δεν θα αποκατασταθούν πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να προσεγγίσουν πολλά «καυτά» σημεία, όπως οι περιοχές γύρω από την ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο.


==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.