Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για Ζαβιτσιάνο και Ζαγοριανό

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τα όσα ελέχθησαν στη Βουλή για τον ανακριτή Απ. Ζαβιτσιάνο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Απ. Παυλίδη, αλλά και δηλώσεις βουλευτών σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που χειρίστηκε την υπόθεση Siemens, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Και πάλι η δικαιοσύνη στο στόχαστρο.

Αυτή τη φορά στόχος δύο εξαίρετοι ανακριτές.

Οι κ.κ. Ζαβιτσιάνος και Ζαγοριανός.

Συγκεκριμένα:

Α. Ο πρώτος χειρίσθηκε την υπόθεση Παυλίδη

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στη Βουλή, μέλη του Κοινοβουλίου, με δηλώσεις τους κατέκριναν τις ενέργειες του Ανακριτή, τον οποίο και απείλησαν με πειθαρχική δίωξη.

Επί των δηλώσεων αυτών παρατηρούμε τα ακόλουθα:

Ανεξαρτήτως της ερμηνείας που επιδέχονται οι διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, για την οποία (ερμηνεία) υφίσταται στην επιστήμη μεγάλη αντίθεση απόψεων ειδικά όσον αφορά την επάρκεια των στοιχείων και το χρόνο αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, δεν είναι επιτρεπτό να συνιστάται και να απειλείται ο πειθαρχικός έλεγχος του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, για διατυπωμένη κρίση του, πολύ περισσότερο που η Βουλή, ως μόνη αρμόδια, θα κρίνει σχετικά.

Οποιαδήποτε δε, προτροπή ή απειλή πειθαρχικού ελέγχου μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα καταπτόησης του φρονήματος και σε κάθε περίπτωση αποτελεί παρέμβαση στο ανακριτικό έργο.

Β. Ο δεύτερος χειρίζεται την υπόθεση Siemens

Πρόσφατα δέχεται, αναίτια, επιθέσεις από πολιτικά πρόσωπα και μερίδα των ΜΜΕ, ότι δήθεν «κινεί» τη δικογραφία, ως αντιπερισπασμό της πρώτης πιο πάνω υπόθεσης.

Παραλείπεται, όμως, σκόπιμα να αναφερθούν οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα της υπόθεσης αυτής και το ότι ο συγκεκριμένος ανακριτής εργάζεται επί μήνες νυχθημερόν για να εντοπίσει ενόχους και αξιόποινες πράξεις, που τυχόν τελέσθηκαν.

Παράλληλα, εγράφη σε ημερήσια εφημερίδα ότι ελέγχεται πειθαρχικά ο εν λόγω ανακριτής για άλλη υπόθεση που χειρίζεται στην ανάκριση και ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια «ελέγχου των ενεργειών του» για την υπόθεση Siemens.

Η σκοπίμως αναγραφείσα ανακρίβεια αυτή, σε συνδυασμό και με τις ανωτέρω επικρίσεις καταδεικνύουν την προσπάθεια χειραγώγησης του παραπάνω ανακριτή στο έργο του.

Γ. Επιθυμούμε: α) να βεβαιώσουμε, για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό, ότι οι δικαστές του, επιτελούν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σεβόμενοι την Συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή.

β) να καταστήσουμε σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Δικαιοσύνη δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν είναι διατεθειμένη να αποτελεί άλλοθι ουδενός και για ουδέν και συνεπώς, ζητούμε να μας αφήσουν ήσυχους να επιτελούμε απερίσπαστοι το έργο μας.

γ) να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι οι απόπειρες χειραγώγησης, οι απειλές και οι απαξιωτικές εκφράσεις δεν μας αγγίζουν. Απλώς, μας αφήνουν αδιάφορους και

δ) να ζητήσουμε από όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) να γνωστοποιήσουν ολόκληρη την ανακοίνωσή μας αυτή, με τον προσήκοντα τρόπο, στους πολίτες».

Παράλληλα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ Ν. Σαλάτας, αναφορικά με την υπόθεση της Siemens, σε σημερινή δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ατυχώς η έκδηλη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από ορισμένους, κατεξοχήν και απροκαλύπτως τα τελευταία χρόνια, κυρίως επί υποθέσεων με πολιτικές προεκτάσεις, έχει δημιουργήσει ένα σύννεφο υποψιών, όσον αφορά την κατά νόμο και το σύνταγμα επιτέλεση του δικαιοδοτικού έργου εκ μέρους των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.