Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Σύμφωνα με το περιεχόμενο θεωριών συνωμοσιών που παρουσιάζονται από τη Wikipedia, oι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη εναντίον των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (collapse of the World Trade Center) από την Αλ Κάϊντα (Al-Qaeda) είτε αφέθηκαν σκόπιμα να συμβούν, είτε ήταν μια επιχείρηση ψεύτικης σημαίας (false flag) που ενορχηστρώθηκε από στοιχεία μέσα στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μαρία Σεφέρου*

Ο επικρατέστερος ισχυρισμός είναι ότι η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και του παρακείμενου WTC7 ήταν μάλλον το αποτέλεσμα ελεγχόμενης κατεδάφισης παρά αδυνατίσματος του σκελετού των κτιρίων οφειλόμενου στη φωτιά από την πρόσκρουση. Τα κίνητρα που περιγράφονται είναι η χρησιμοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων για να δικαιολογηθούν οι εισβολές στο Αφγανιστάν (Afghanistan) και στο Ιράκ (Iraq), να διευκολύνουν αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς (military spending), και να περιορίσουν τις ελευθερίες των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, σε βιβλία και σε φιλμ. Πολλές ομάδες και άτομα που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας αυτοπροσδιορίζονται ως μέρος της «Κίνησης για την Αλήθεια της 9/11» (9/11 Truth Movement). Οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκίνησαν από την Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία), και από το 2004 άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ, καθώς η κριτική για την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Bush αυξανόταν.

Μεταξύ του 2004 και του 2006 η κάλυψη των θεωριών συνωμοσίας από τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ αυξήθηκε. Αντιδρώντας σε αυτή την αυξανόμενη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε μια επίσημη ανάλυση του National Institute of Standards and Technology (Εθνικό Ινστιτούτο Κανόνων και Τεχνολογίας) για την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Εξάλλου, Πολιτικοί Μηχανικοί δήλωσαν ότι η πρόσκρουση αεροπλάνων με μεγάλη ταχύτητα, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές που επακολούθησαν, οδήγησαν στην κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και του WTC7.

Τον Αύγουστο του 2007 μια δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία ZOGBY για λογαριασμό του "911truth.org", βρήκε ότι το 63.6% των Αμερικανών πίστευαν ότι Άραβες φονταμενταλιστές ήταν υπεύθυνοι για την 9/11, ενώ 26.4% πίστευαν ότι «κάποια στοιχεία μέσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζαν ότι οι επιθέσεις έρχονταν αλλά συνειδητά τις άφησαν να προχωρήσουν για διάφορους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς λόγους», και 4.8% απ’ αυτούς πίστευαν ότι «ορισμένα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενεργά σχεδίασαν και βοήθησαν κάποιες παραμέτρους των επιθέσεων.» Βλέπε 9/11 opinion polls.

Ο Michael Meacher, πρώην Υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας και μέλος της κυβέρνησης του Tony Blair μέχρι τον Ιούνιο του 2003, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ εν γνώσει τους απέτυχαν να αποτρέψουν τις επιθέσεις. Εξάλλου, ο David Ray Griffin ισχυρίζεται ότι η συνωμοσία της 9/11 ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ότι ολόκληρη η έκθεση της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (9/11 Commission Report) “είναι κατασκευασμένη για να στηρίξει ένα μεγάλο ψέμα: ότι η επίσημη ιστορία για την 9/11 είναι αληθινή.”

Προσωπικά ούτε δέχομαι ούτε απορρίπτω τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό το θέμα. Απλά τις ερευνώ και τις αναλύω, ομολογώντας συγχρόνως τις αδυναμίες της φαντασίας μου να συλλάβει τη φοβερή πραγματικότικα και τις εφιαλτικές δυνατότητες της ανθρώπινης παράνοιας και βαρβαρότητας.

==========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.