Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Θα είμαι παρών στις δημοτικές εκλογές. Είναι η ώρα για μια νέα δημοτική συνεργασία».

Συνέντευξη του Κώστα Λαλένη στην εφημερίδα «Πρώτη» Περιστερίου.

1. Κύριε Λαλένη, ένα εξάμηνο πριν τις δημοτικές εκλογές πώς απαντάτε στο κυρίαρχο ερώτημα θα είστε ή όχι υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου;


Εάν θέλετε, μπορώ να σας απαντήσω για τις προτεραιότητές μου από τη θέση του Δημάρχου Περιστερίου.
2. Δηλώνετε δηλαδή παρών στις εξελίξεις;

Σας λέω ευθέως ότι θα είμαι παρών και ότι η παράταξή μας θα είναι η επόμενη διοίκηση.

3.Οι διαδικασίες δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Θα είστε δηλαδή υποψήφιος δήμαρχος έτσι κι αλλιώς;

Σας έδωσα καθαρή απάντηση. Είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Τις διαδικασίες τις καθορίζουν οι πολίτες. Τα κόμματα αφουγκράζονται τις τοπικές κοινωνίες.

4.Εμφανίζεστε σαν να γνωρίζετε κάτι.
Αυτά για την ώρα .Τα υπόλοιπα σε επόμενη συνέντευξη.

5. Έχει μέλλον η παράταξή σας μετά από τις δύο συνεχείς τετραετίες στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου της Μείζονος Μειοψηφίας;

Η παράταξη «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο για να έχει αρχή και τέλος. Δεν ιδρύθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά για συγκεκριμένους σκοπούς. Είναι η παράταξη, στην οποία εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι προοδευτικοί πολίτες της πόλης μας.
Αποτελεί την εναλλακτική πρόταση που θα βγάλει το Περιστέρι από τα αδιέξοδα. Η παράταξή μας, έχει ιστορία, έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

6.Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Κελάφας έχει «διεμβολίσει» στελέχη από τον δικό σας συνδυασμό;

Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος επιχειρήσει να διεμβολίσει την παράταξή μας θα πέσει σε ξέρα. Όπως ήδη σας είπα, η παράταξή μας εκπροσωπεί τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης και σε αυτές απευθύνεται. Με αυτές συζητάμε και με αυτές θέλουμε να συναποφασίσουμε το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε για να δώσουμε λύσεις στην πληθώρα προβλημάτων που δημιούργησε η διοίκηση Παχατουρίδη.
Σήμερα, η πόλη μας βρίσκεται στη συμβολή των οδών χρέους και αδιαφάνειας. Ο στόχος είναι να βάλουμε το Περιστέρι στο δρόμο της ανάπτυξης και τελικά στην οδό ευημερίας Θέλουμε οι πολίτες να είναι υπερήφανοι για την πόλη και να αισθάνονται ότι ο δήμαρχος και τα μέλη της διοίκησης είναι οι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».Για να γίνουν αυτά, χρειάζονται πολιτικές. Τα πρόσωπα, δεν δίνουν λύσεις από μόνα τους, ιδιαίτερα όταν δεν διαθέτουν πολιτική παιδεία.

7.Είπατε ότι η παράταξή σας εκπροσωπεί τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι απλώνετε το χέρι σε δυνάμεις εκτός ΠΑΣΟΚ;
Πιστεύω ότι το Περιστέρι έχει ανάγκη μιας άλλης πολιτικής.
Μιας πολιτικής που θέτει τον πολίτη στο προσκήνιο, που θέλει τον πολίτη συμμέτοχο στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Γι αυτό, η παράταξή μας καλεί όλη την Κοινωνία των Πολιτών του Περιστερίου, όλους τους ενεργούς πολίτες, όλες τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές κινήσεις, τις κινήσεις πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε διάλογο, για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Συνεργασίας που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της πόλης. Στόχος μας είναι μια άλλη πολιτική, η διατύπωση και εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος δράσης.
Οι τυχόν διαφορές του παρελθόντος, οι διαφορετικές ιδεολογικές μας προσεγγίσεις και οι κομματικές εντάξεις δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο.
Πρέπει να διδαχτούμε όλοι μας και πρώτοι εμείς από τα λάθη του παρελθόντος.
Πρέπει να απαλλαγούμε από τα μικροκομματικά συμφέροντα που μας χώριζαν στο παρελθόν και να καθίσουμε άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου σε ισότιμη βάση, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Η οικονομική και πολιτική συγκυρία σήμερα αποτελεί χρυσή ευκαιρία γι αυτό το εγχείρημα.

8. Θεωρείτε ότι η καθυστέρηση του χρίσματος από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ανασταλτικό παράγοντα στην διεκδίκηση του Δημαρχιακού αξιώματος;

Τα χρίσματα τα δίνει ο λαός. Τα κόμματα έρχονται να στηρίξουν τις επιλογές των πολιτών και υπο αυτή την έννοια η στήριξη είναι καλοδεχούμενη και ενδυναμώνει την προσπάθεια και τον αγώνα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Ο λαός του Περιστερίου, γνωρίζει αρκετές από τις θέσεις μας. Επίσης, εξειδικεύουμε και άλλες προτάσεις και όταν μπούμε επίσημα στον προεκλογικό αγώνα θα τις εκθέσουμε στον Περιστεριώτικο λαό. Σε ότι με αφορά το στίγμα μου το έχω δώσει αρκετά χρόνια τώρα. Οι Περιστεριώτες γνωρίζουν εμένα την κοινωνική προσφορά μου στην πόλη και τους αγώνες μου. Δεν βιάζομαι. Αυτοί που βιάζονται πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συμφέρον της πόλης είναι πάνω από τις προσωπικές φιλοδοξίες.


9. Τί βαθμό θα βάζατε για το έργο στην πόλη μας της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Ανδρέα Παχατουρίδη;


Το βαθμό τον βάζουν καθημερινά οι Περιστεριώτες. Εκείνοι που δεν ζουν στα φώτα. Εκείνοι που ταλαιπωρούνται για να πάνε στην δουλειά τους. Εκείνοι που βλέπουν ότι τα χρήματα που δίνονται για γλάστρες δεν είναι για το περιβάλλον, αλλά για στολισμό με ημερομηνία λήξης. Το χειρότερο δε, είναι ότι οι γλάστρες κοστίζουν όσο και η αύξηση του κονδυλίου για την κοινωνική πολιτική. Βαθμό βάζουν οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι άγαμες μητέρες, οι μαθητές, οι άποροι της πόλης, οι εμποροβιοτέχνες.
Αυτό που θα επαναλάβω, είναι ότι η διοίκηση Παχατουρίδη έχει δανειστεί όσα χρήματα δεν έχουν δανειστεί δυο δήμαρχοι μαζί τα προηγούμενα 24 χρόνια, ο αείμνηστος Φωλόπουλος και ο Θόδωρος Δημητρακόπουλος. Έχει δανειστεί 8πλάσιο ποσό σε επτά χρόνια!!!
Παρέλαβε χρέος 9,000,000 ευρώ από το σύνολο των προηγούμενων διοικήσεων και το εκτίναξε στα 75.000.000 ευρώ σε επτά χρόνια. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
Δεν θέλω να ισοπεδώνω τα πάντα. Κάποια πράγματα έγιναν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ανταποκρίνονται στον υψηλό δανεισμό. Για το κόστος ορισμένων έργων και για την οικονομική κατάρρευση του δήμου πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον απερχόμενο Δήμαρχο.

10.Ποια αρνητικά και θετικά στοιχεία μπορείτε να διακρίνετε με το κλείσιμο της δεύτερης τετραετίας;

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το χρέος. Σας ανέφερα ήδη, ότι ο κ. Παχατουρίδης έχει δανειστεί 8πλάσιο ποσό από το αντίστοιχο των προηγούμενων δημάρχων.

Πρέπει κάποτε να μας πει που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Δεν είναι δυνατόν ένας λυόμενος οικίσκος 40 τ.μ. να κοστίζει όσο ένα διαμέρισμα των βορείων προαστίων. Έχουμε εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις κακοδιοίκησης. Ακόμη και τις υπερωρίες τις κάνουν οι «ημέτεροι».
Όσο για τα θετικά, έχω απαντήσει. Έχουν γίνει κάποια πράγματα, αλλά κόστισαν πολύ και μόνο στο κέντρο της πόλης .Οι γειτονιές είναι ξεχασμένες.

11. Η παράταξή σας δέχτηκε κριτική κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το μείζον θέμα της αγοράς των δεσμευμένων ακινήτων από το Δήμο για τη δημιουργία πρασίνου, πλατειών, βρεφονηπιακών, διανοίξεων κλπ. Μήπως κρατήσατε λάθος στάση;


Η παράταξη μας, «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» πρότεινε, προ 7ετίας μάλιστα, την απαλλοτρίωση και δέσμευση όλων των ελεύθερων χώρων του Περιστερίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής.
Είχαμε προτείνει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, τόσο για την υλοποίηση του σχεδίου όσο και για την διαφάνεια της διαδικασίας.
Ο Δήμαρχος, απροειδοποίητα και ξαφνικά, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέμα για απαλλοτρίωση έξι δεσμευμένων οικοπέδων, εκ των οποίων τα τρία ανήκουν σε συγκεκριμένη οικογένεια.
Ζήτησε έγκριση για σύναψη δανείου, ύψους 4.500.000 Ευρώ, χωρίς να ενημερώσει το Σώμα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να μπαίνει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με ιδιώτες. Εάν ήταν επιχειρηματίας ας έκανε ό,τι ήθελε. Εδώ, μιλάμε για τα χρήματα των δημοτών.
Εμείς αποδείξαμε μάλιστα, ότι τα οικόπεδα μπορεί να αγοραστούν σε χαμηλότερη τιμή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Επιθυμούμε την απαλλοτρίωση και τη στηρίζουμε. Αλλά με τρόπο διαφανή.
Εμείς είμαστε εκείνοι που προτείναμε τη δέσμευση όλων των ελεύθερων χώρων.

12. Πολλές φορές έχετε καταγγείλει την υπερχρέωση του Δήμου. Πιστεύετε ότι αποτελεί ένα «βάρος» για τον επόμενο Δήμαρχο;


Ποτέ ένα χρέος δεν είναι καλό. Πολλά έργα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλα με λιγότερο κόστος αν απομακρυνθούν οι «μεσάζοντες». Για ποιο λόγο να προσφεύγουμε σε δανεισμό όταν μπορεί να υπάρχουν άλλες λύσεις; Εμείς έχουμε τις λύσεις θα νοικοκυρέψουμε τον δήμο.

13. Οι δημότες και οι καταστηματάρχες της πόλης μας περνούν δύσκολες ημέρες, εξαιτίας της κρίσης. Πιστεύετε ότι ο Δήμος μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της άσχημης κατάστασης;
Ασφαλώς. Εχουμε υιοθετήσει όλες τις προτάσεις του εμπορικού συλλόγου. Έχουμε ήδη προτείνει την κάρτα του δημότη. Πρόκειται για μια κάρτα που θα έχουν στην κατοχή τους οι δημότες και μέσω αυτής, θα έχουν έκπτωση από καταστήματα της πόλης. Έτσι, θα έχουν όφελος και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι στο πρόγραμμά μας έχουμε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, όπως η αλλαγή της εικόνας της αγοράς, οι συμβουλές σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, κ.α. Θα σταθούμε δίπλα στον εμπορικό σύλλογο αμέσως μόλις αναλάβουμε την διοίκηση και θα εφαρμόσουμε επειγόντως κοινό σχέδιο δράσης.

14. Όσον αφορά το σχέδιο «Καλλικράτης» πώς σχολιάζετε την πρόταση για εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων ξεχωριστά από τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα (Δημοτικές Κοινότητες);


Είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι δήμοι έχουν διαμερίσματα και διαμερισματικούς συμβούλους. Η σκέψη γι αυτό είχε να κάνει με τον καλύτερο έλεγχο των προβλημάτων, αλλά και τον έλεγχο των συμβούλων από τους ψηφοφόρους. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο πολίτης μπορεί να ελέγχει το έργο του δημοτικού συμβούλου, τόσο για την περιοχή του, όσο και για το δήμο γενικότερα. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί σε όλα, ούτε να βλέπουμε με δυσπιστία, κάτι που δεν έχουμε δει στην πράξη. Θεωρώ ότι η πρόταση είναι θετική.


15. Μέχρι τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πώς θα κινηθείτε εσείς προσωπικά και η παράταξή σας;


Όλα αυτά τα χρόνια, δίνουμε καθημερινά τη μάχη για ένα καλύτερο Περιστέρι. Στις γειτονιές και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ανοίγουμε ζητήματα και προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος μας η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ούτε μια στιγμή δεν επιδιώξαμε να καρπωθούμε πολιτικά τις προτάσεις. Αυτό δεν αλλάζει. Όπως στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον και ως διοίκηση, θα δίνουμε τη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Η ανεργία, η τρίτη ηλικία, η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, είναι για μας προτεραιότητες. Το έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε σε καθημερινή βάση να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.
Κλείνοντας την συνέντευξη θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας που μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και απευθύνω πρόσκληση για ενότητα και κοινό αγώνα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης σε μια νέα δημοτική συνεργασία.
Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για την μεγάλη ανατροπή. Το επιβάλλει το συμφέρον της πόλης και των πολιτών. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.