Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία ενόψει της ΔΕΘ

Γράφει ο Δευκαλίων

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που ψηφίσθηκε το μνημόνιο και εφαρμόζονται οι διατάξεις του. Τα πρώτα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Μπορεί το Δημόσιο Έλλειμμα να μειώθηκε σύμφωνα με τον προβλεπόμενο στόχο (προβλέπονταν το α’ εξάμηνο του 2010 μείωση του Δημόσιου Ελλείμματος ίση με 39,5 % του ΑΕΠ και μειώθηκε 39,7 % του ΑΕΠ), αλλά ταυτόχρονα η ύφεση δείχνει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπει το μνημόνιο (στο μνημόνιο προβλέπεται ετήσια ύφεση 4 % και ήδη το α΄ εξάμηνο καταγράφεται ύφεση 2,9 %) ενώ  ο πληθωρισμός στο α΄ εξάμηνο έχει ήδη εκτοξευθεί και καλπάζει εκτός στόχων.
Ουσιαστικά δύο από τις τρεις κρίσιμες παραμέτρους (ύφεση, πληθωρισμός) ήδη βρίσκονται εκτός στόχων και εάν προσθέσουμε σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις και την κατάρρευση των εσόδων που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τότε εύλογα αναμένεται να προκύψει  πρόβλημα και στην εκπλήρωση του ετήσιου στόχου για το Δημόσιο Έλλειμμα.
Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο που να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εκπλήρωση των ετήσιων στόχων του μνημονίου.  Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, έστω και πρόσκαιρα λειτουργεί επικοινωνιακά και προβάλει μονομερώς την μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος αποσιωπώντας την αποτυχία στους άλλους δύο κρίσιμους τομείς.
Όμως οι επικοινωνιακοί χειρισμοί και τακτικισμοί, όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, δεν έχουν πολύ ζωή. Στα μέσα Νοεμβρίου όταν θα ανακοινωθούν  η ύφεση του γ’ τριμήνου και τα έσοδα του Οκτωβρίου, θα γίνει πασιφανές σε όλους ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική που συνίσταται και περιορίζεται στην πιστή υλοποίηση του μνημονίου θα έχει αποτύχει.
Τότε δεν θα φταίει όμως η πολιτική Καραμανλή, αλλά η νέο-φιλελεύθερη αδιαλλαξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που μετέτρεψε την δημοσιονομική κρίση της χώρας σε κρίση δανεισμού. ...
Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να μάθουν και οι έτεροι νέο-φιλελεύθεροι φωστήρες της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου (όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, που ανερυθρίαστα υπέρ-αμύνονταν σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του της θεόπεμπτης βοήθειας που έδωσε στην χώρα το ΔΝΤ), ότι δημοσιονομική κρίση όμοιας κλίμακας με αυτήν που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είχε  προκύψει και το 1993-1994, αλλά τότε Πρωθυπουργός ήταν ο Α. Παπανδρέου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο Γ. Γεννηματάς.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.