Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εκτός από Ηττημένη Ηγεσία είναι και η Χαρά των Σορτάκηδων

Γράφει ο Δευκαλίων

Σε προηγούμενο άρθρο (Δευκαλίων 13 Οκτωβρίου) με τίτλο «Το σιγάν, κρείττον εστί του Λαλείν, Σύντροφοι…», είχαμε επισημάνει με αφορμή την δημόσια συζήτηση που γίνονταν τότε για την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους:
·        «Χωρίς να έχει πάρει την κατ’ αρχής έγκριση της Γερμανίας και της ΕΕ (κύριοι χρηματοδότες των δανείων του περιβόητου μνημονίου), τροφοδοτεί την σχετική συζήτηση με διαρροές και φήμες δίνοντας αφορμή μεταξύ άλλων και για «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Έχει υπολογίσει κανείς τι θα συμβεί εάν όλες αυτές οι φήμες διαψευστούν κατά τρόπο κατηγορηματικό στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Κάποιοι θα κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα “παίζοντας” πρώτα «πάνω»  (long) και στην συνέχεια «κάτω» (short)  ελληνικές μετοχές και ομόλογα»
Πραγματικά, ξέφευγε τότε και από την πιο διεστραμμένη φαντασία ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα τροφοδοτούσε την διεθνή ειδησεογραφία με αρνητικά νέα για την Ελλάδα και την Ελληνική Οικονομία.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει σχετικά με την πιθανότατα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, λόγω της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής κυβερνητικής ομάδας, να ανακαινίσει θέμα πρόωρων Βουλευτικών εκλογών.
Ακόμα και την 28 Οκτωβρίου, ημέρα αργίας στην Ελλάδα, το spread των Ελληνικών Κρατικών 10-ετών Ομολόγων διευρύνονταν (στις 15:47 διαμορφώνονταν στις 787 μβ, δηλαδή + 4 μβ πάνω από το κλείσιμο της 27 Οκτωβρίου και περίπου 90 μβ πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου), στις διεθνείς χρηματαγορές με προφανή αιτία και αφορμή την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Έχουμε λοιπόν το εξής σκηνικό:
Λόγω της επιμονής των Γερμανών και του Γάλλο-Γερμανικού άξονα, για σκλήρυνση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης και της αντίθεσης σχεδόν όλων των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών (δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που διαφωνούν με την πρόταση της Γερμανίας το κάνουν με ανιδιοτελή κίνητρα, ή παίζουν συνειδητά τον ρόλο του καλού, για να φουσκώσουν επικοινωνιακά το πρόβλημα), η σύνοδος κορυφής της ΕΕ οδηγείται σε αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα έχουμε και μία άνευ πραγματικής αιτίας και αφορμής επικοινωνιακή έξαρση της Ελληνικής Δημοσιονομικής Κρίσης. Το κατάλληλο σκηνικό για να αρχίσει η υποτιμητική κούρσα του Ευρώ έναντι του Δολαρίου. Για λόγους ιστορίας σημειώνουμε ότι στις 28 Οκτωβρίου στις 15:47 η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ήταν 1,3877.
Στην διεθνή χρηματιστηριακή ορολογία, «Σορτάκιας» ονομάζεται ο επενδυτής που χρησιμοποιώντας σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα, πουλάει ακριβά και περιμένει να πέσουν οι τιμές για να αγοράσει φθηνά.
Εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επενδυτική τακτική, η οποία όμως εφ’ όσον αυτή ευοδωθεί το επενδυμένο κεφάλαιο πολλαπλασιάζεται πάρα πολλές φορές. Αυτήν την επενδυτική τακτική χρησιμοποιούν κυρίως τα Hedge Fund (κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια), τα οποία διαθέτουν εξαιρετικά τμήματα ανάλυσης και πολύ καλά οργανωμένα δίκτυα πληροφοριών.
Εάν λοιπόν κάποιο Hedge Fund πούλησε την προηγούμενη Δευτέρα (προτού ανέβει επικοινωνιακά το θέμα της εκλογολογίας), όταν οι τιμές των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων ήταν υψηλές (όταν οι τιμές των Κρατικών Ομολόγων είναι υψηλές το αντίστοιχο spread είναι μειωμένο όπως συνέβαινε και την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου),  και αγόρασε την 28 Οκτωβρίου στις 15:47 (που οι τιμές έχουν πέσει και το spread έχει αυξηθεί, όπως συμβαίνει στις 15:47 της 28ης Οκτωβρίου), κέρδισε περίπου 10 %.
Καθόλου κακή απόδοση για 3 ημέρες…
Προς Θεού και εν πλήρη ειλικρίνεια, δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα, ότι ανακαίνισαν συνειδητά θέμα εκλογολογίας για να βοηθήσουν κάποιο Hedge Fund να κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελληνικής Οικονομίας.
Αντικειμενικά όμως και όπως αποδεικνύει η διαμόρφωση των τιμών (και του spread) των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, όποιος «Σορτάκιας» έκανε την ευφυή πρόβλεψη «να ανοίξει θέσεις short-πουλήσει» την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου πάνω στα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα και να «κλείσει τις θέσεις short- επαναγοράσει»,  την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου κέρδισε πάρα πολλά χρήματα.
Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι αυτονόητο!
Ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπ’ αυτό ηγετική κυβερνητική ομάδα, εκτός από ηττημένη η ηγεσία είναι και η χαρά των σορτάκηδων.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.