Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σε εξέλιξη ολομέτωπη εργοδοτική επίθεση λιανίσματος των εργαζομένων - Κήρυξη 24ωρης απεργίας

Σχετικό: Σήμερα το τελευταίο φύλλο του καθημερινού "ΒΗΜΑΤΟΣ" (Ο Ψυχάρης έβαλε τελικά ΛΟΥΚΕΤΟ στην καθημερινή έκδοση, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους, εκ των οποίων θα "κρατήσει" μια μικρή μειοψηφία και θα στείλει τους υπόλοιπους στον κάλαθο της ανεργίας.)
Στην αρχή βόλευαν τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους μέρισμα στην 4η εξουσία. Πολλοί το έχαψαν και το υιοθέτησαν. Μετά, με τη συνδρομή αυτού του καθεστώτος, εξαγόρασαν και απαξίωσαν τα συνδικαλιστικά μας όργανα. Σε όλο αυτό το διάστημα απαξίωναν τις προσωπικότητες και τη δουλειά μας. Μας απομόνωσαν, ως κλάδο, από ολόκληρη την κοινωνία. Μας υπονόμευσαν. Και, ως προσκυνημένη στο χρήμα κάστα, τώρα μας ξεπουπουλιάζουν μέσα στα ίδια τους τα χωράφια. Στα δημοσιογραφικά μαγαζιά.

Η ολομέτωπη εργοδοτική επίθεση, που ξεκίνησε από τον Ψυχάρη, πέρασε στα χέρια των ανταγωνιστών του και αποκορυφώθηκε τη χθεσινή μέρα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας προλειασμένης και συντονισμένης δράσης των εκδοτών που στηρίζεται σε συγκεκριμένο master plan, η ολοκλήρωση του οποίου βρίσκεται περίπου στο ήμισυ. ...
Οι χθεσινές εξελίξεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

* Ανακοινώθηκε και επισήμως το κλείσιμο του ημερήσιου «Βήματος». Ποια είναι η μοίρα των 163 εργαζόμενων στην εφημερίδα; Σύμφωνα με όσα είπε στους εργαζόμενους ο εκπρόσωπος του Ψυχάρη, διευθυντής της εφημερίδας, Παντελής Καψής, υπάρχει μια πρόταση από «ομάδα συντακτών» (!) για μηδενικές περικοπές για όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ, μείωση αποδοχών 10% σε όσους λαμβάνουν μεταξύ 1.000 - 3.000 ευρώ και 15% από 3.000 ευρώ και άνω. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΔΟΛ θα προβεί σε μαζικές απολύσεις. Η πρόταση του Καψή για περικοπές αμοιβών αφορά το σύνολο των εργαζομένων του ΔΟΛ, γεγονός που προκαλεί τα αντανακλαστικά των συνάδελφων των «Νέων» για το εάν θα αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση.

Ο Καψής δεν αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν και ορισμένες απολύσεις χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. Παράλληλα, δεν κατέστησε σαφές πως όλοι οι συντάκτες του «Βήματος» θα βρουν θέσεις στα υπόλοιπα έντυπα του οργανισμού.

Και ενώ όλα αυτά είχαν γίνει ήδη γνωστά, ο εργοδοτικός εκβιασμός του συγκροτήματος Λαμπράκη αποκορυφώθηκε με νέο. Η διοίκηση του ΔΟΛ διέρρευσε ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να ορίσουν οι ίδιοι το ύψος των αναπροσαρμογών που θεωρούν ότι θα πρέπει να υποστούν οι αποδοχές τους!

Τι επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει το σχεδιαζόμενο μακελειό των εργαζόμενων στο ΔΟΛ ο Π. Καψής; Το έλλειμμα των 20 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος του Οργανισμού. Ε, όχι! Για το πόσο και πως μας δουλεύουν κανονικά, εμάς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, πόσο μάλλον τους τηλεθεατές και αναγνώστες τους, σε ότι αφορά την «κρίση» και τις θυσίες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους που θέλουν να τους ανακηρύξουν συνυπεύθυνους δείτε εδώ  τα στοιχεία που παραθέτει η «Διακλαδική πρωτοβουλία εργαζομένων και ανέργων ΜΜΕ».

* Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε αν αργά το απόγευμα ανέβηκε ο Ψυχάρης στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, αλλά τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου, που εμφάνισε στο άψε σβήσε χθες (αντί της ερχόμενης Δευτέρας) τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να βγάλουν με τα χέρια τους τα μάτια τους υπογράφοντας μειώσεις μισθών, εκπροσώπησαν οι Χρήστος Παναγόπουλος και Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ναι, ο Παναγόπουλος, ο άλλοτε κραταιός ηγεμόνας της κρατικής τηλεόρασης που, μέχρι πρότινος λάμβανε υπουργικό μισθό διανέμοντας, παράλληλα, με χρυσά κουτάλια το «φαγητό» από τα λεφτά των φορολογούμενων στα καθίκια που ονόμαζε συνεργάτες του. Αυτός ο άνθρωπος πήγε να «διαπραγματευτεί» τις περικοπές των μισθών μας!

Ο Παναγόπουλος πρότεινε νέα συνάντηση για σήμερα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφού η χθεσινή δεν είχε αποτέλεσμα. Ο διευθύνων σύμβουλος του Αλαφούζου απέσυρε, προς το παρόν, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά επέμεινε στο ζήτημα της μείωσης κατά 10% των αποδοχών όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων.

* Στην «Ελευθεροτυπία» η διεύθυνση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τη διακοπή καταβολής επιμισθίων για επιπλέον εργασία, χωρίς να αποκλείσει και άλλα μέτρα περικοπών. Πρόκειται για την… τρίτη σφαγή στην εφημερίδα. Η πρώτη αφορούσε την περικοπή πολλών εξωτερικών συνεργατών που εργάζονταν με «μπλοκάκια» και η δεύτερη ομαδικές απολύσεις περίπου 50 εργαζόμενων, τεχνικών και διοικητικών.

* Στην αιμοβόρικη εργοδοτική επίθεση η ΕΣΗΕΑ αντιδράει με την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη σε όλα τα Μέσα. Αν και αρχικά υπήρχε η ιδέα να κηρυχθεί απεργία πρώτα στο ΣΚΑΪ τη Δευτέρα και την Τρίτη στον υπόλοιπο κλάδο, ο Σόμπολος επικαλέστηκε τους νομικούς συμβούλους της Ένωσης, υποστηρίζοντας πως θα βγει παράνομη και καταχρηστική και πως θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της ΕΣΗΕΑ. Δηλαδή, σα να εγγυάται ότι η απεργία της Τρίτης δεν θα κριθεί ως τέτοια και ότι θα πραγματοποιηθεί…
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.