Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πανηγυρίζουν; Οι άνθρωποι είναι για πολλές κλωτσιές!

Γράφει ο Δευκαλίων
 Παρακολούθησα, εχθές το βράδυ (29 Νοεμβρίου), τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη «Ανατροπή», να υπεραμύνεται της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και της μεγάλης επιτυχίας να επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμά αποπληρωμής των δανείων του περιβόητου μνημονίου.
Πραγματικά ένοιωσα μεγάλη λύπη για την χώρα μας και τον λαό μας, όταν άκουσα τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να μιλάει για τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιμήκυνσης.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε:
1.  Ότι όταν θα βρίσκεται στην χώρα μας η Τρόικα και θα συζητά τα θέματα της προβληματικής 4ης δόσης και των πιθανών επιπρόσθετων μέτρων, θα συζητιέται στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης. Δεν είναι παράλογο να σκεφθεί κάποιος ότι τότε στην κοινή γνώμη θα τεθεί ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα: Νέα μέτρα για να περάσει η επιμήκυνση.
2.  Το 2010 οι εισροές του περιβόητου μνημονίου ήταν 38 δις ευρώ. Η εξόφληση αυτών των χρημάτων προβλέπονταν, βάσει του περιβόητου μνημονίου, να γίνει την διετία 2013-2015. Κανείς δεν ξέρει εάν στην περιβόητη επιμήκυνση προβλέπεται να παραταθεί και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αυτών των 38 δις ευρώ, που ήταν οι εισροές του 2010.
3.  Συγκεκριμένα: το 2013 προβλέπονταν από το περιβόητο μνημόνιο εισροές από τον  μηχανισμό στήριξης 8 δις ευρώ, λήξεις ομολόγων παλαιού χρέους 34,1 δις ευρώ, πληρωμές τόκων 18,9 δις ευρώ και δόσεις για αποπληρωμή μνημονίου 6,1 δις ευρώ. Συνολικά για αποπληρωμές Παλαιού Χρέους, Τόκων και Δόσεων Μνημονίου χρειαζόμαστε συνολικά 59,1 δις ευρώ,  ενώ από το περιβόητο μνημόνιο εισρέουν μόνο 8 δις ευρώ. Ουσιαστικά το 2013 χρειαζόμαστε και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μηδενιστεί το Έλλειμμα, να δανειστούμε είτε χωρίς επιμήκυνση 51 δις ευρώ (Δευκαλίων 27 Σεπτεμβρίου), είτε με επιμήκυνση 45 δις ευρώ, για να μην υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων της χώρας. ...
Έχουμε λοιπόν πανηγυρισμούς, γιατί η χώρα καλείται να διαπραγματευθεί νέα μέτρα-λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα, υπό το καθεστώς του εκβιασμού «άκριτη αποδοχή των νέων μέτρων για να παραταθεί η χρονικά η εξόφληση των δόσεων του μνημονίου», την στιγμή την οποία είτε με επιμήκυνση, είτε χωρίς, τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρωθούν από το 2013 και μετά, θα πρέπει να καλύπτονται και πάλι από εξωτερικό δανεισμό.
Το ποιος υπέγραψε και συμφώνησε ώστε να συμπέσουν χρονικά πληρωμές παλαιών χρεών και δόσεων μνημονίου, για να μεγιστοποιηθεί το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους και να υπάρχει αφετηρία για αυτόν τον εκβιασμό, το γνωρίζουμε όλοι.
Ο Υπουργός Οικονομικών!
Και σκέφτεται σιωπηρά ο κάθε καλόπιστος… Πανηγυρίζουν; Οι άνθρωποι είναι για πολλές κλωτσιές!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.