Γράφει ο Δευκαλίων
Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 29 Οκτωβρίου και μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είχε χαρακτηρίσει «σημαντική νίκη» της Ελλάδας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δημιουργία μονίμου μηχανισμού στήριξης, ενώ στην συνέχεια τόνισε:
· «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα παρενέβαινε δυναμικά όταν οι αγορές κερδοσκοπούσαν εναντίον μίας χώρας. Είχαμε προτείνει ένα μηχανισμό που θα αναλάμβανε την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης και δανείων, όταν τα επιτόκια γίνονται απαγορευτικά για τη δανειοδότηση μιας χώρας»
Και συνέχισε στην ίδια συνέντευξη τύπου, αναφερόμενος στην πρόταση να συμμετέχει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας σε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, ότι πρόκειται για μία «λογική επιλογή» ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς «ότι η κρίση ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα». Ενώ κλείνοντας παρατήρησε ότι «ο ακριβής ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στο μηχανισμό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση».
· «Η Ελλάδα συμφωνεί και με την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης στον οποίο είναι λογικό να συμμετέχει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας (ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια) με τρόπο και διαδικασία που ακόμα είναι υπό διερεύνηση»
Έκτοτε πέρασαν περίπου 17 ημέρες. Οι αγορές αποτίμησαν την πρόταση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης, στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, σαν αρνητικό οικονομικό δεδομένο για τις προβληματικές δημοσιονομικά χώρες της ΕΕ. Δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να φαντασθεί κάποιος τον λόγο.
Ποιος δανείζει φθηνά μία προβληματική δημοσιονομικά χώρα, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό το κρατικό χρέος εφ’ όσον προκύψει εν τω μεταξύ χρεοκοπία, εγγυώνται ότι θα το αποπληρώσουν άλλα κράτη, ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια, αφού όμως πρώτα το μειώσουν σημαντικά. Κανένας!
Λογική και άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προαναφερόμενης συλλογιστικής που ανέπτυξαν αυτόματα οι χρηματαγορές, ήταν η διεύρυνση των spread των Πορτογαλικών και Ιρλανδικών 10-ετών Ομολόγων έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών και η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Στόχοι απόλυτα συμβατοί με την γερμανική πολιτική, η οποία επιδιώκει -όπως πάρα πολλές φορές έχει αναφέρει η στήλη-, να υποτιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου και να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανικής Οικονομίας, προβάλλοντας την δημοσιονομική ευρωστία και ποιότητα της Γερμανικής Οικονομίας έναντι της οιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ.
Η στήλη δεν διεκδικεί ούτε το αλάθητο ούτε την απόλυτη σοφία. Αλλά όλα αυτά τα απλά πράγματα που συνθέτουν την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, τα επισημαίνει κατά κόρον όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι λογικό λοιπόν να θεωρεί και να απαιτεί από έναν Πρωθυπουργό και από το Οικονομικό Επιτελείο να τα γνωρίζουν ακόμα καλύτερα και να τα διαπραγματεύονται με σύνεση και προνοητικότητα.
Δυστυχώς όμως, τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έπεσε στην παγίδα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέργκελ και συμφώνησε στην δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα συμμετέχουν και ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια -όπως αποδεικνύει η συνέντευξη τύπου της 29ης Οκτωβρίου-, αντιλήφθηκε εκ των υστέρων το λάθος του βλέποντας τις χρηματαγορές να τσακίζουν Πορτογαλία και Ιρλανδία. Έτσι στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι δήλωσε:
· «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτό-επιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία»
Θέλοντας να στηλιτεύσει την ευνόητη, λόγω των γερμανικών σκοπιμοτήτων στον εν εξελίξει νομισματικό πόλεμο, εμμονή και επιμονή της κ. Μέργκελ στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Όμως τώρα είναι αργά για τον ίδιο.
Πολιτική σημαίνει να προβλέπεις και όχι να καταγγέλλεις εκ των υστέρων αυτά στα οποία έχεις ήδη συμφωνήσει.
Ο λαός μας, όταν θέλει να χαρακτηρίσει κάποιον που δεν καταλαβαίνει το πραγματικό νόημα αυτών που του λένε, χρησιμοποιεί την παροιμία:
«Άλλα λέει η θειά του και αλλά ακούν τα αυτιά του»…
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.