Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σε λίγο …ούτε τα παιδιά σας δεν θα σας λένε καλημέρα!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Στις 11 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να δανειστεί, μέσω εντόκων γραμματίων 6-μηνης διάρκειας, με απόδοση 4,9%. Θεωρήθηκε και ορθά επιτυχία, αφού δεν ξεπέρασε έστω και για πολύ λίγο το 5% που είναι το κυμαινόμενο επιτόκιο για τον 5-ετή δανεισμό, με τον οποίο δανείζεται η χώρα μας μέσω του περιβόητου μνημονίου.
Γιατί θεωρήθηκε επιτυχία;
Επειδή, πάντα τα επιτόκια πρέπει να ακολουθούν τον εξής κανόνα: «τα μικρότερης χρονικής διάρκειας δάνεια πρέπει να έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τα μεγαλύτερης».
Δηλαδή, το επιτόκιο για δάνειο 6 μηνών πρέπει να είναι πάντα μικρότερο από το επιτόκιο των 5 ετών.
Γιατί ισχύει αυτός ο κανόνας;
Γιατί, ποιος θα δανείσει με μικρότερο επιτόκιο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν μπορεί να κερδίσει περισσότερα δανείζοντας το ίδιο ποσό χρημάτων για μικρότερο χρονικό διάστημα;
Με απλά λόγια, στις 11 Ιανουαρίου, η φίλο-μνημονιακή κυβερνητική πολιτική στον τομέα του δανεισμού, έφθασε στα όρια της αποτυχίας για πρώτη φορά!
Το γεγονός ότι η φίλο-μνημονιακή κυβερνητική πολιτική στον τομέα του δανεισμού έφτασε στα όρια της αποτυχίας δεν είναι το μοναδικό.
Συγκεκριμένα:
·                            Στις 3 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στο capital.gr ότι «το σύστημα (ασφαλιστικό) αντέχει ανεργία 14%».
·                            Στις 13 Ιανουαρίου, η Ελληνική Στατιστική αρχή ανακοίνωσε την ανεργία του Οκτωβρίου 2010. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι η ανεργία τον μήνα Οκτώβριο ανήλθε στο 13,5 %.
Δηλαδή, απομένει ακόμα μία μικρή, περίπου 0,5% αύξηση της ανεργίας, ώστε να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή και στον τομέα του δανεισμού και στον τομέα του δίπτυχου ανεργία-ασφαλιστικό σύστημα, η φίλο-μνημονιακή πολιτική έχει φθάσει στα όρια της αποτυχίας. ...
Θέλετε να θυμηθούμε και ένα άλλο τομέα, στον οποίο η φίλο-μνημονιακή κυβερνητική πολιτική έχει ήδη ξεπεράσει ήδη προ πολλού τα όρια της αποτυχίας;
Στον Πληθωρισμό, όπου ενώ η πρόβλεψη του περιβόητου μνημονίου για το 2010 είναι 1,5%-2%, ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με 5,2%.
Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο;
Ότι οι τιμές δεν πέφτουν και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο, από τις αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οικογενειακό εισόδημα.
Κάθε ημέρα που θα περνάει και όσο θα ανακοινώνονται τα επίσημα και απολογιστικά, είτε δημοσιονομικά, είτε οικονομικά μεγέθη και στοιχεία του 2010, τόσο πιο πολύ θα αποδεικνύεται ότι η φίλο-μνημονιακή κυβερνητική πολιτική είτε έχει ξεπεράσει, είτε βαδίζει στα όρια της αποτυχίας.
Αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο και κατάληξη όλων των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών. Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή αυτήν την κατάληξη και φυσικά πολύ καλύτερα από όλους ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα.
Εμείς, όλο αυτόν τον καιρό καταγγέλλαμε και προειδοποιούσαμε για τα κακά αποτελέσματα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, έψαχνε την ίδια χρονική περίοδο να βρει τον νέο τρόπο που θα αποπροσανατόλιζε τους Έλληνες και θα δικαιολογούσε στην κοινή γνώμη την αποτυχία τους. Και τον βρήκε σε μία πρόταση του Α. Σαμαρά για την δημιουργία ευρώ-ομόλογου. Την υιοθέτησαν χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς καν να αναφέρουν αυτόν που την συνέλαβε και την στοιχειοθέτησε πολιτικά και τεχνοκρατικά, την περιφέρουν στην Ευρώπη σαν δική τους ιδέα και πανάκεια λύση σε όλα τα προβλήματα.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, για τα κακέκτυπα του σταλινισμού. Όταν η λύση του ευρώ-ομόλογου απορριφθεί από την ΕΕ, θα έχουν να λένε ότι εάν είχε εγκριθεί θα είχε επιτύχει η πολιτική τους.
Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Πρώτα ο Καραμανλής, μετά οι κερδοσκόποι, τώρα η έλλειψη ευρώ-ομολόγου και πάει λέγοντας…
Όμως, τα όρια της κυβερνητικής αποτυχίας, όπως αποδείξαμε παραπάνω, σιγά-σιγά τα φτάνετε και τα ξεπερνάτε.
Απομένουν πλέον, μόνο τα όρια της ανοχής, από τα ίδια τα παιδιά σας. Γιατί όπως έχετε καταντήσει, σε λίγο ακόμα και αυτά δεν θα σας λένε καλημέρα!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.