Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας. Νέος προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Μ. Γανούσι. Η Τυνησία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο στρατός κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας.
Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι που εγκατέλειψε τη χώρα του μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της Μάλτας «με κατεύθυνση προς τα βόρεια» ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας.Ο πιλότος του αεροσκάφους «είχε επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Βαλέτα αλλά μόνο για να ανακοινώσει ότι πετά πάνω από την Μάλτα και όχι για να ζητήσει να προσγειωθεί», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Μάλτας, προσθέτοντας ότι «κατά τα φαινόμενα το αεροσκάφος οδηγείτο προς βορρά».
«Ο Μπεν Αλι δεν έρχεται στη Μάλτα και η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τόνιο Μποργκ. Πηγή της γαλλικής αστυνομίας -που ζήτησε να μην κατονομαστεί- δήλωσε αργά σήμερα ότι αναμένει την άφιξη του Tυνήσιου προέδρου Μπεν Άλι σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι. ...
Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μπεν Άλι, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1987, είχε καθαιρέσει την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Ταυτόχρονα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον όσων δεν υπακούσουν στις εντολές τους.
Ο στρατός της Τυνησίας ανέλαβε σχεδόν αμέσως τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος.
Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας συνεχίζονταν και ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο.
Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων. «Μπεν Άλι, δολοφόνε», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές.
Αστυνομικοί, που καταλήφθηκαν από πανικό, αναδιπλώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίμπα και οι διαδηλωτές πέταξαν πίσω τα δακρυγόνα προς την κατεύθυνσή τους.
Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.
Το βράδυ της Πέμπτης άλλοι 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τύνιδα παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μπεν Άλι ότι η αστυνομία θα σταματούσε να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.
«Συναγερμός» στη Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν βρίσκονται σε έκτακτη σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στην Τυνησία, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για πιθανή έλευση του Tυνήσιου προέδρου στη Γαλλία.
Εκπρόσωπος των Ηλυσίων Πεδίων είχε προηγουμένως διαβεβαιώσει πως η γαλλική προεδρία δεν διαθέτει πληροφορίες ότι τελικός προορισμός του διαφύγοντος προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι είναι η Γαλλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μάλτας, το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Μπεν Άλι προς άγνωστη κατεύθυνση, ακόμη, πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της νησιωτικής χώρας.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο λαός της Τυνησίας έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Χάμερ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τις πληροφορίες σχετικά με τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπεν Άλι, ο οποίος μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, εγκατέλειψε την χώρα.
«Πιστεύουμε ότι ο λαός της Τυνησίας έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους ηγέτες του και παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία» πρόσθεσε.
Τέλος, έπειτα από 23 χρόνια
Ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο πρόεδρος της Τυνησίας που εγκατέλειψε σήμερα τη χώρα μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, θεωρείτο στο εξωτερικό ως ένα αποτελεσματικό «ανάχωμα» απέναντι στους ισλαμιστές, παρά τις -συχνά ήπιες- επικρίσεις που δεχόταν για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούσε ο εκδημοκρατισμός της χώρας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 74χρονος Μπεν Άλι εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Στις 7 Νοεμβρίου 1987, όταν ο Μπεν Άλι διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον «πατέρα της ανεξαρτησίας» της χώρας, όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε «χωρίς βία και αίμα» αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν «ιατρικό πραξικόπημα». Οι υποστηρικτές του τον θεωρούσαν «σωτήρα» της χώρας, αναγνωρίζοντάς του ότι έθεσε τις βάσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καταστολή του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.
Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Μπεν Άλι κατήργησε την ισόβια προεδρία που είχε καθιερώσει ο Μπουργκίμπα και περιόρισε το χρονικό διάστημα του προέδρου της χώρας σε μόνο τρεις θητείες. Ακολούθησε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική «αλληλεγγύης», δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τους φτωχούς και αναπτύσσοντας ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ευνοϊκών πολιτικών για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, το καθεστώς του σκλήρυνε, καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που κταγγέλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.
Ο Μπεν Άλι ήταν στρατιωτικός καριέρας. Γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Μπουργκίμπα.
Δηλώνοντας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού «χωρίς βιασύνες», το 1994 εισήγαγε τον πλουραλισμό σε «μικρές δόσεις» και πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 99,4%. Το 2002 ωστόσο οργανώνει δημοψήφισμα τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία μετά τη λήξη της τρίτης θητείας του. Στις εκλογές του 2004 επανεκλέγεται με ποσοστό 94,48% και το 2009 διεκδικεί και κερδίζει την πέμπτη θητεία του, με ποσοστό 89,62%.
Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως «αυταρχικό», ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου ένας άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου αυτοπυρπολήθηκε όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα και οδήγησαν τελικά στην πτώση του Μπεν Άλι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.