Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΜΕΡΚΕΛ "ΜΗΝΥΜΑ" ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ


Δεν είναι τυχαίες οι σημερινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν συναινεί, ούτε όμως και απορρίπτει την επαναγορά κρατικών ομολόγων.
Όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές, ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα στην Ευρωζώνη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο 
«Ο κόσμος περιμένει ότι η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη θα δείξουν ότι στηρίζουμε το νόμισμά μας» και συνέχισε «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής για το ευρώ» καταλήγοντας όπως πάντα  ότι μόνο με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν «οι αμαρτίες του παρελθόντος»
Όσον αφορά στο  αν ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή θα θέτει στη διάθεση των χωρών - μελών τα μέσα για την επαναγορά ομολόγων τους η Α. Μέρκελ ως άλλη Πυθία  είπε: 
«Σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι ούτε όχι…. Πολλά στοιχεία είναι  υπό συζήτηση και θα πρέπει τα δει κανείς..», σημειώνοντας ότι «… σημαντικό επ΄ αυτού είναι η συγκεκριμένη διαμόρφωσή τους…».
Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν και ένα δεύτερο αποδέκτη που δεν είναι άλλος από τον γερμανό συντηρητικό ψηφοφόρο που δεν θέλει να μπλέξει η Γερμανία σε περιπέτειες αν προχωρήσει η Ελλάδα και η Ιρλανδία σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η Γερμανίδα καγκελάριο αναγκάστηκε  να κάνει τις παραπάνω δηλώσεις για να καθησυχάσει το κεντροδεξιό σώμα των ψηφοφόρων της. ...
Έρχονται δε σε συνέχεια των δηλώσεων του γερμανού υπουργών των οικονομικών Σόιμπλε οποίος δήλωσε τη προηγούμενη βδομάδα ότι  «...H επιστροφή στη Δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, αλλά θα ήταν λάθος με δεδομένο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία και την ΕΕ» και συνεχίζε « Θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα, καθώς θα εκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις γερμανικές εξαγωγές και κατά συνέπεια στην απασχόληση και στα φορολογικά έσοδα του κράτους…». Στο ίδιο πλαίσιο επιστρατεύτηκε και το έγκυρο περιοδικό Spiegel που κυκλοφόρησε στις αρχές της εβδομάδας με τον  τίτλο του εξωφύλλου του «Bild - Οι εμπρηστές» εξαπολύοντας  επίθεση στην λαϊκή εφημερίδα «Bild»με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία.
Tο Spiegel  αναφέρεται εκτενώς  στον ρόλο που έπαιξε η εφημερίδα στην ελληνική κρίση: «Όταν πέρσι τέτοιο καιρό έγινε  σαφές ότι η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει χωρίς οικονομική βοήθεια, η Bild έθεσε το ερώτημα αυτό κατ’ αρχήν προσεκτικά: «Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;». «Δέκα ημέρες αργότερα» συνεχίζει το Spiegel «ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων: 'Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία‘, ‘Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ωραία ευρώ‘. Και σύντομα ακολούθησαν σαφείς οδηγίες: ‘Όχι λεφτά για την Ελλάδα!’, ‘Δεν θα πάρετε φράγκο από μας!’. Η Bild ρωτούσε το λαό: ‘Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους;’ και έδινε στους Έλληνες πρακτικές συμβουλές: ‘Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες… και μαζί και την Ακρόπολη!. Και όλη αυτή η δημιουργία ατμόσφαιρας συνδυάστηκε με εκκλήσεις προς τους Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαταγών: «‘Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας!’, ‘Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας’».
Σύμφωνα με το Spiegel, για την καγκελάριο Μέρκελ η Bild είναι «ευλογία και κατάρα συγχρόνως». Όπως σημειώνει, «είναι μια πολιτικός, που φοβάται τις παρορμήσεις, επειδή δεν είναι ο τύπος του λαϊκού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να κουμαντάρει τις διαθέσεις του κόσμου. Προτιμά να είναι οι Γερμανοί ήρεμοι και ισορροπημένοι. Γι’ αυτό και δεν της αρέσουν απαραίτητα οι καμπάνιες, σαν κι αυτή της Bild κατά της Ελλάδας».
Η Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βάλει σε περιπέτειες την Γερμανική οικονομία. Επίσης χρειάζεται αυτή την στιγμή τη στήριξη του μέσου συντηρητικού αστού ψηφοφόρου ενόψει των επερχόμενων εκλογών στα δύο ομόσπονδα κρατίδια. Έχοντας πάθει πανωλεθρία στον κρατίδιο του Αμβούργου δεν θέλει να διακινδυνεύσει δύο ακόμη ήττες, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Σαξωνία-Άνχαλτ, κάτι που θα ήταν  καταστροφικό για την δεξιά συμμαχία (CDU/CSU), αλλά και για την ίδια την Κυβέρνηση.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.