Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 Γράφει ο Δευκαλίων

Αφού έχουν γίνει πλέον γνωστά τα επίσημα και πραγματικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), έχουμε την πραγματική δυνατότητα να διατυπώσουμε τις πρώτες παρατηρήσεις μας. Παρατηρήσεις οι οποίες θα τεκμηριώσουν συμπεράσματα για την ποιότητα και την επάρκεια του ΜΠΔΣ.
Οι Βασικοί Δημοσιονομικοί Στόχοι του ΜΠΔΣ αναφέρονται επακριβώς στον ΠΙΝΑΚΑ 2.1 (Σελίδα 31). Στον εν λόγω πίνακα αναφέρονται οι προβλεπόμενες τιμές του ΑΕΠ για τα έτη από 2011 έως 2015. Η ποσοστιαία μεταβολή έχει υπολογισθεί ορθώς βάσει σταθερών τιμών 2000. Όμως η ποσοτική μεταβολή (δηλ. σε δις) του ΑΕΠ για τα έτη από 2011 έως 2015 υπολογίζεται βάσει των τρεχόντων τιμών. Ποιού έτους άραγε; Άρα σε αυτό το σημείο κάτι τρέχει. Ας το ψάξουμε λιγάκι…
Σε τρέχουσες τιμές 2010, το ΑΕΠ του 2010 -όπως αναφέρεται στον συγκεκριμένο πίνακα- είναι 230,2 δις ευρώ. Βάσει της πρόβλεψης του σχετικού πίνακα, η ύφεση το 2011 θα είναι περίπου -3,5%. Άρα το ΑΕΠ του 2011 θα πρέπει να πέσει στα 222,2 δις ευρώ (βάσει των τρεχόντων τιμών 2010). Στον συγκεκριμένο πίνακα όμως το ΑΕΠ του 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 225,4 δις ευρώ. Δηλαδή έχουμε μία διαφορά (προς τα πάνω) 3,2 δις ευρώ η 1,44% .
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Πιθανότατα οι προβλεπόμενες στον πίνακα τιμές του 2011 να είναι οι τότε τρέχουσες τιμές. Άρα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό. Ο οποίος σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς μας είναι 1,44%. Στον συγκεκριμένο πίνακα όμως ο πληθωρισμός 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9 %.
Μάλλον δεν έχουν υπολογιστεί καλά τα νούμερα…
Οπότε τι άλλο να συζητήσουμε και να μελετήσουμε. Ας τους αφήσουμε πρώτα να διορθώσουν τα νούμερα και μετά θα επανέρθουμε.
Απλά, για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις του ΜΠΔΣ για το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2011, είναι αντίστοιχα 4,4% και 1,6%. Δηλαδή για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΜΠΔΣ θα πρέπει να διαμορφωθούν οι παραπάνω τιμές στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, καθώς και μέση τιμή πετρελαίου το 2011 στα 112,8 δολάρια και μέση ισοτιμία ευρώ/δολαρίου το 2011 στο 1,4.
Σε απλά Ελληνικά. Ακόμα και εάν δεχθούμε ότι η πολιτική φιλοσοφία του ΜΠΔΣ είναι σωστή, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι με παραδοχές για την διεθνή οικονομική συγκυρία -που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα επιβεβαιωθούν- και λάθος υπολογισμούς, επιχειρείται να κριθεί η τύχη ενός ολόκληρου λαού.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.